Rutină de îngrijire a tenului: reguli de bază

Am vrut de multe ori de-a lungul anilor să fac un articol cu rutina mea de îngrijire a tenului, însă mereu amânam și mi-am dat seama abia recent și de ce făceam asta: pentru că n-am avut niciodată o rutină fixă, bătută în cuie, diferențe mici de pași și produse există de la o zi la alta, iar de la o lună la alta pot exista și schimbări mai mari. Nu doar pentru că încă mai testez produse sau cum e mai bine să le combin, dar și pentru că mă adaptez în funcție de nevoile de moment ale tenului meu.

Așa că am decis ca în loc să prezint o rutină fixă și niște produse exacte să scriu la modul general despre rutină: o să împart între pași de bază și cum procedez eu cu ei, în linii mari, iar apoi o să scriu doar pe scurt despre restul pașilor, despre seruri, tratamente și ingredientele lor active. Totul e dintr-o perspectivă personală și articolul îl scriu mai mult cu gândul la persoanele care nu au neapărat prea multă experiență cu îngrijirea tenului.


Pași de bază

Din punctul meu de vedere baza include curățare, hidratare și protecție solară. Atât! Ceea ce nu înseamnă că orice e în plus (exfoliere, tratamente etc) n-au importanță, dar prin pași de bază eu înțeleg două lucrui: e ceva ce se aplică tuturor, indiferent de tipul de ten și mai întâi trebuie stabilită baza asta, transformată într-un obicei zilnic și abia apoi să-ți „bați capul” cu ce poți face mai mult.

Dimineața eu încep cu un produs de curățare solubil în apă (gel de curățare, cremă de curățare), ce are rolul de a înlătura orice a rămas acumulat peste noapte, fac asta doar într-un pas dimineața pentru că mi se pare suficient, iar după asta depinde mult de zi, de timp și de nevoile momentului, dar întotdeauna închei cu un produs cu protecție solară mare, în orice anotimp.

În sezonul rece (septembrie - martie, cel puțin) mă asigur că între cei doi pași mai am măcar un alt produs hidratant, sub formă de toner, ser sau cremă, cu sau fără alte proprietăți mai „speciale”. Vara, în zilele foarte calde, uneori mă rezum doar la curățare și SPF, asigurându-mă că oferă ceva hidratare crema cu protecție solară aleasă, alte ori mai folosesc un produs între ele și vara.

Ideea e că rutina de dimineață o țin cât mai simplă, încerc să nu-mi încarc tenul prea mult, iar asta e cu atât mai important dacă știu că urmează să folosesc și machiaj. Plus că n-am răbdare când sunt recent trezită, prefer să folosesc seara mai multe.


Seara mă ocup mai întâi temeinic de o dublă curățare (double cleansing) pentru a mă asigura că am înlăturat absolut tot ce am pe ten: dacă e cazul și machiaj, dacă nu există oricum crema cu SPF care se înlătură mai greu, plus tot sebumul și praful care se acumulează. Ce produse folosesc pentru asta depinde de stare și până nu testezi nu o să știi sigur ce variantă e mai bună pentru tine.

Uneori folosesc apă micelară și apoi spăl tenul cu un produs solubil în apă, alte ori folosesc un ulei demachiant în loc de micelară, dacă am machiaj mai mult s-ar putea să utilizez chiar trei produse, de exemplu bifazic + micelară + cleanser. Ideea e că eu prefer ca la final să spăl cu un produs și să clătesc bine cu apă, doar așa îmi simt tenul perfect curat. Indiferent de metoda preferată, curățarea tenului mi se pare foare importantă seara.

După spălare de bază mai rămâne doar o cremă hidratantă și deși am de obicei și alte produse pe care le introduc între cei doi pași (dublă curățare și crema hidratantă) când sunt prea obosită se întâmplă să mă rezum doar la atât și sunt ok cu asta. Însă în general am alte produse între cele două, alea pe care eu nu le mai consider de bază în general, dar care sunt importante pentru mine. Așa că trec la categoria asta...

Pași suplimentari

Exfolierea, serurile, tonerele sau diverse alte tratamente pot face și ele mari diferențe în aspectul pielii pe termen scurt sau lung, dar aici trebuie acordată și mai multă grijă la ce alegem, cum le combinăm și când le folosim. Mai întâi împărțirea între dimineață și seara:

Dimineața eu am două ingrediente preferate: nicinamidele și vitamina C. Mai pot adăuga și produse lejere, tip toner, cu diverși antioxidanți. Niacinamidele au efect imediat asupra tenului (mai mult sau mai puțin, în funcție de produs) printre care și diminuarea porilor dilatați și a roșeții, așa că de asta prefer de multe ori să le folosesc dimineața. Vitamina C oferă luminozitate și potențează efectul protecției solare, așa că e evident de ce e mai bine dimineața.

Am mai încercat dimineața și cafeina pe zona din jurul ochilor, dar nu pot spune că m-a convins în vreun fel, efectele asupra cearcănelor sunt abia sesizabile, iar cafeina poate uscat într-o oarecare măsură pielea, așa că n-o să rămână ca parte din rutina mea. Că veni vorba: nu fac recomandări pentru zona din jurul ochilor pentru că eu consider că ea merită îngrijită cu produse speciale doar când nevoile acesteia sunt foarte diferinte de restul tenului.

Seara rămâne orice altceva: acid salicilic, glicolic sau alt tip de exfoliant chimic, retinol, bakuchiol, peptide și alte minuni, fără să exclud niacinamidele, care se mai regăsesc și seara în rutina mea, uneori. Un motiv pentru care le integrez pe acestea seara e că o parte dintre ele (retinolul mai ales, dar și exfolianții) sensibilizează tenul la soare, nu mi se par indicate dimineața, măcar nu în procente mari, iar alt motiv e și ca să las totul mai simplu dimineața, seara am mai mult chef să mă ocup de subiect.

Unele dintre ingrediente sunt prezente mereu în rutina mea, prin produse diferite, de la altele mai iau și pauze sau cu câteva încă nu mi-am făcut un obicei din a le folosi constant, ori chiar mai schimb în funcție de sezon. De exemplu nu-mi lipsește niciodată exfolierea chimică, dar am perioade în care folosesc doar BHA / salicilic, alte ori alternez cu AHA / glicolic. După chef și toanele tenului.

Important de reținut e că nu folosesc 7 produse grămadă seara, în general le folosesc prin rotației, ba mai putem să vorbim uneori și de un produs care are mai multe dintre ingredientele mai sus menționate, în cantități consistente. Alt aspect după care mă orientez e textura produselor: un produs lichid (fie el toner sau exfoliant) se absoarbe repede și lasă mai mult „loc” de aplicat și altele ulterior.


Câteva sfaturi pe care simt nevoia să le repet mereu:

- Nu introduceți mai multe ingrediente active deodată, luați-le pe rând dacă sunteți la început.
- Nu începeți în general multe produse noi în același timp, pentru a putea observa efectul fiecăruia.
- Nu vă lăsați păcăliți de marketing, încercați să înțelegeți ce pot și ce nu pot face niște produse. Faimosul acid hialuronic NU șterge riduri! De fapt niciun produs nu șterge complet vreun rid.

Sper că am reușit să acopăr ideile cele mai important. Recomandări de produse găsiți în alte articole din secțiunea Skincare și probabil că o să mai urmeaze, mai iau câte ceva nou ocazional, chiar dacă mult mai rar decât o făceam în trecut.

Alegerile exacte ale produselor preferate (întotdeuna mai multe la fiecare categorie) sunt și în funcție de locul în care se găsesc, bugetul de moment și cum mă apucă pe mine cheful. Opțiuni bune sunt multe.

4 comentarii

  1. interesant articolul tau. in mare, ti-am urmarit stilul pe skincare asa ca ce ai scris a venit ca o confirmare.

    rutina mea e mai simpla decat a ta, desi respect intotdeauna liniile mari: curatare, hidratare si spf. mi-am propus sa scriu si eu despre asta, insa vreau sa cumpar din nou niste produse care m-au impresionat si sa le mentionez in articol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult dacă pentru cei care mi-au citit articole de skincare trecute reieșea deja cam cum procedez. Am avut și eu sentimentul că m-am repetat oarecum cu multe idei, însă m-am gândit că sunt bune adunate la un loc, poate ajung la cineva care ar putea avea nevoie. :D
      Fiecare adaptează după nevoi, timp, chef, nu cred că există un ideal. Aștept să citesc și articolul tău!

      Ștergere
  2. Sunt de acord cu tine cu pasii de baza. Curatarea, demachierea, sunt musai obligatorii, bine ar fi sa înțeleagă toată lumea asta. Hidratarea e importanta, spf la fel. Restul e can can. Nu stiu daca exista produse miraculoase, insa e bine sa prevenim cat putem

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur nu există miracole în cosmetică, există însă știință. Sunt multe produse cu formule bune, cu cercetări multe în spate, care pot trata multe probleme sau le pot preveni. Fiecare decide cât de mult interes are pentru subiect, desigur, de asta zic că măcar niște pași de bază ar ajuta mult chiar și acolo unde nu e interes prea mult pentru subiect.

      Ștergere