Lecturi iarna 2021 - 2022

Am creat această rubrică cu scopul de a scrie despre toate cărțile pe care le citesc, fără a se vrea a fi vreo analiză literară și nici măcar o recenzie, ci doar o scurtă impresie personală, fără a dezvălui mai mult decât e cazul din subiect - nu mai mult decât o fac cei de la editură sau poate nici măcar atât, așa că nu veți găsi aici „spoilere”.

Începutul de primăvară m-a prins citind mai des știri decât cărți, însă încerc să-mi reiau ritmul obișnuit cu lecturile și mi-am dat seama că am rămas restantă cu a povesti aici despre cărțile citite pe parcursul iernii - cele finalizate, mai bine zis, pentru că iarna asta am început mai multe cărți pe care le-am abandonat. Există riscul ăsta când vreu să experimentez cu genurile și subiectele mai mult, să mai fac și alegeri cam proaste, dar asta să fie cea mai mare problemă în viață. Din fericire am avut și destule alegeri inspirate.


Crima din Orient Express
, de Agathe Christie

 
Am început iarna cu o lectură relaxantă și antrenantă, cu o poveste ce e cunoscută multora, dacă nu din carte, atunci măcar din film(e). Eu nu citisem cartea, în general n-am prea citit-o pe autoare, însă aș vrea să remediez asta pe viitor, fiindcă stilul și modul în care sunt conturate intriga și personajele îmi place mult, chiar dacă pentru mine dezdonământul a fost previzibil de la un punct. Nu sunt multe de comentat aici, cred că se poate spune că e un clasic romanul sau chiar toată seria cu Hercule Poirot, pe care intenționez s-o completez treptat.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


A fost doar ciumă
, de Ludmila Ulițkaia

 
Dacă scenariul din cartea asta era unul strict de ficțiune, acum spuneam că nu e cine știe ce, numai că povestea are un eveniment real la bază: un început de epidemie de ciumă pulmonară la Moscova în anul 1939, ținut bine ascuns. Cred că în lumina evenimentelor actuale ar puta să fie o carte și mai interesantă, pentru cine vrea să înțeleagă puțin mai bine despre cum funcționau lucrurile în Rusia acum vreo 80 ani, cum erau luați pe sus contacții fără nicio explicație etc.

E o cartea foarte scurtă, de doar vreo 100 pagini, până te obișnuiești cu toate numele personajelor deja s-a terminat, asta pentru că n-a fost gândită cu scopul de a o publica, decizia de a scoate scenariul la lumină a luat-o autoarea la începutul pandemiei din 2020. Însă toate explicațiile o să le găsiți la finalul cărții, unde e un interviu cu autoarea.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Ascensiunea
, de Nikos Kazantzakis

 
O cartea filozofică a faimosului autor grec cunoscut mai ales pentru Zorba Grecul, aceasta a stat nepublicată între 1946, când a fost scrisă la Cambridge și ianuarie 2021. A avut ceva fascinant și intrigant, am simțit nevoia să prelungesc intenționat lectura. De data asta o să citez din descriere: „Ascensiunea este un text fondator aflat între roman inițiatic și relatare de călătorie, străbătut de mesianism și ardoare. Punând în discuție compatibilitatea convingerilor politice, artistice și spirituale, cartea este matricea care iluminează marile romane ale lui Nikos Kazantzakis.”

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Bărbatul care a uitat cine e
și alte povestiri dintr-o viață de neurolog, de Niall Tubridy

 
A fost cartea cea mai interesantă dintre cele citite toată iarna, mă fascinează în general cărțile scrise de neurologi, iar asta a fost una dintre cele mai pline de empatie și sinceritate, cu mult accent pus pe calitatea vieții pacienților și pe latura psihologică, fără judecăți inutile. Mi-a plăcut că a abordat de câteva ori obiceiul pacienților de a căuta soluții alternative pe Google, lucru pe care nu îl condamnă și explică și care crede că e motivația din spate.

E o carte cu multe povești de viață interesante, cea a autorului și a câtorva dintre pacienții acestuia, unele fericite, altele mai puțin sau deloc, dar din toate se poate învăța ceva. Afecțiunile și tratamentele sunt explicate pe înțelesul oricui. Mi-a plăcut foarte mult, mai vreau astfel de cărți.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Cină cu ficat și inimă
, de Mihaela Apetrei

 
Mi-am propus să citesc anul ăsta și autori români contemporani, iar cartea aici de față mi-a atras atenția pur întâmplător, am luat-o fără să știu exact la ce să mă aștept și a fost o surpriză foarte mare, într-un sens bun. Este un roman cu crime misterioase, dar acțiunea nu e deloc una tipică acestui gen, până spre final mă întrebam dacă o să fie ceva fantezist/paranormal în dezdonământul crimelor, că altă explicație nu găseam. Ei bine nu, nu e nimic paranormal în poveste, e singurul „spoiler” pe care vi-l dau, că nu strică nimic să știți asta. Ba chiar adaugă suspans.

Acțiunea e plasată în București, totul se învârte în jurul simțurilor și al sentimentelor, arta și mâncarea fiind personaje în sine în toată povestea. A fost pentru prima oară când un roman cu crime îmi lasă apă în gură. O carte cu suspans și răsturnări de situații, cu accent pe mesaje precum cât de înșelătoare sunt aparențele și alte nuanțe fine. Mult peste așteptări, sper să mai publice și alte cărți Mihaela Apetrei.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Hiperfocus
, de Chris Bailey

 
Dacă n-ai așteptări prea mari, poate să fie o lectură destul de interesantă. Am reușit să extrag câteva informații din ea, atât unele aplicabile, cât și strict pentru cultura generală, despre modul în care funcționează atenția noastră. Cred că utilitatea principală a cărții e că te face mai conștient de momentele în care faci lucruri pe pilot automat sau te lași inconștient distras. Vorbește despre hiperfocusare, dar și despre cum să-ți lași mintea să hoinărească cu folos.

Pe alocuri mi s-a părut că repetă multe informații din Atomic Habits, iar dintre cele două eu o aleg pe cealaltă, având mecanisme mai multe și pentru o plajă mai mare de activități și obiceiuri. Însă nu mi s-a părut complet inutilă nici cartea asta.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Iernile sufletului
, de Katherine May

 
Titlul original al cărții - Wintering - nu are o traducere potrivită în română cu sensul pe care l-a folosit autoarea, acela de a traversa conștient perioadele grele din viață, iar pentru că expresii de genul ăsta și jocuri de cuvinte fără traducere au trebuit adaptate pe tot parcursul cărții, tind să cred că ar avea și mai multă savoare lectura în engleză. Chiar și citită însă în română, rămâne o carte bună, mai ales atunci când treci printr-o perioadă tristă.

Nu e ficțiune, autoarea vorbește despre propriile experiențe și greutăți, făcânt pe tot parcursul cărții comparații cu sezoanele și cu ciclurile naturii. Pe alocuri apar și povești ale altor oameni. Nu e o capodoperă, însă are ceva liniștitor și oferă niște lecții prin exemplul personal.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


În noapte
, de Haruki Murakami

 
Am încheiat iarna cu nevoia de a citit ceva care să mă acapareze și să mă rupă de realitate, însă fără să mă solicite prea mult, iar cartea asta a fost o alegere perfectă. Am pătruns în viețile „banale” a câtorva personaje din Tokio, cu o acțiune simplă și ușor de parcurs, totuși cu dialoguri savuroase și multe nuanțe despre viață. Toată acțiunea se petrece pe parcursul unei nopți, unde realul se împletește cu fantasticul. Există romane mai complexe și mai profunde scrise de Murakami, dar intră categoric și acesta pe lista celor care mie mi-au plăcut.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


E interesant să constat că am fost atât de puțin atrasă spre ficțiune, sunt și eu curioasă ce lecturi o să mai adun primăvara asta.

Link-urile inserate în articol sunt de afiliere - în urma achizițiilor realizate prin accesarea acestora primesc un mic comision. Nu influențează cu nimic prețul de achiziție și recomand doar magazine / librării de la care și eu cumpăr!

4 comentarii

  1. am doua carti din cele mentionate de tine pe care vreau sa le iau si eu. oare o sa termin vreodata de cumparat carti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doar dacă recurgi la împrumutat sau renunți la pasiunea asta, ceea ce e păcat să faci. Deci mai bine nu :))

      Ștergere
  2. Daca tot iti propui sa citesti mai mult de Agatha Christie, ti-as sugera sa incerci si "O autobiografie", autobiografia autoarei, mie mi s-a parut extrem de interesanta, desi la inceput m-am pierdut putin intre multele personaje din copilaria sa, insa am aflat lucruri interesante despre viata sa spectaculoasa. Un pret bun este pe elefant, de unde am luat-o si eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult pentru recomandare! O s-o pun pe listă, îmi plac autobiografiile, deși cumva reușesc cam rar să mai bifez câte una de pe lista de dorințe, dar treptat...

      Ștergere