10 reguli pentru tenul meu

Am o listă destul de lungă de reguli pe care le respect când vine vorba de tenului meu, reguli care m-au ajutat în timp să obțin un ten mai curat și mai sănătos, iar în articolul de față le-am adunat pe cele mai importante dintre ele la un loc, pentru a le împărtăși cu voi:

1. Folosesc doar șervețele faciale (prosoape de hârtie) pentru ten, din cele neparfumate, fiindcă sunt mult mai delicate cu tenul și nici nu adună microbi ca prosopul clasic.

2. Nu-mi pun pe ten pensule de fond de ten murdare, le spăl după fiecare utilizare. Încerc să procedez la fel și cu cele pentru concealer, iar restul pensulelor le spăl cam la o săptămână.


3. Respect termenele de valabilitate ale produselor de skincare cu sfințenie, nu-mi pun nimic expirat pe față și la fel procedez și cu produsele de makeup lichide sau cremă. Da, cu produsele compacte (blush-uri, de ex) nu sunt la fel de strică, dar impun și acolo o anumită limită. De asemenea, îmi țin produsele depozitate la temperatura camerei, departe de soare sau de diverse alte surse puternice de căldură.
 
4. Nu-mi ating tenul pe parcursul zilei, decât în cazuri excepționale, iar asta după ce m-am spălat pe mâini! Sunt microbi în jurul nostru pe tot ce punem mâna, e mai indicat să nu-i punem apoi pe față. 

5. Folosesc SPF în fiecare zi, în orice anotimp, iar de vreun an am rămas pe SPF 50+ inclusiv iarna - ținând cont că acum folosesc și exfolianți chimici, prefer să fiu sigură că am tenul suficient de bine protejat.


6. Îmi respect cu sfințenie rutina de îngrijire a tenului, atât de dimineață cât și de seară, nu sar peste niciun pas esențial (măcar curățare, hidratare și SPF dimineața), oricât de obosită sunt. De dormit cu machiaj nici nu cred că are rost să pomenesc, nu mai știu câți ani au trecut de când am făcut ultima oară prostia asta. 

7. Nu-mi agresez tenul în niciun fel - nu frec sau trag de piele la demachiere, nu-mi storc coșurile etc.

8. Folosesc doar produse de skincare cu formule lipsite de iritanți (alcool, parfum și altele), la fel și în cazul produselor de makeup care intră în piele (primer, fond de ten). 


9. Nu există uleiuri de niciun fel în rutina mea de îngrijire sau de răsfăț, având un ten gras mai mult rău ar face! Știu că e mare nebunie acum cu uleiurile faciale, mai nou sunt uneori recomandate ca fiind miraculoase pentru oricine și orice (ceea ce nu e adevărat), dar un ten gras își produce singur suficient ulei cât să mențină elasticitatea pielii, iar niște ulei în plus aplicat pe ten nu face decât să blocheze mai rău porii. Nu mă refer la uleiuri demachiante, care acționează la suprafață și apoi sunt îndepărtate de pe ten, ci strict la uleiuri care sunt absorbite de piele.

Țin să atrag și atenția la punctul ăsta, că deși unele uleiuri sunt minunate pentru un ten uscat sau unul matur, asta nu înseamnă că poate ține locul unei creme hidratante (care mai conține o mulțime de alte ingrediente benefice tenului).

10. Îmi machiez tenul aproape de fiecare dată înainte să ies din casă, cu rare excepții - puțin fond de ten (sau CC/BB cream) cu o formulă bună și care e suficient de lejer încât să permită tenului să respire, nu face niciun rău, ba din contră, protejează tenul (de frig, de praf etc).

Cam astea sunt, în mare, regulile care mă ajută să-mi mențin un ten cât mai curat și cu un aspect mai sănătos. Desigur, ele și produsele de îngrijire bune și potrivite nevoilor tenului meu pe care le folosesc. Aș fi vrut să am pe lista asta un punct și cu faptul că am un stil de viață sănătos și că mă odihnesc corect, dar la partea asta mai am de lucrat, doar la capitolul hidratare din interior pot spune că stau foarte bine.

Care din regulile astea le respectați și voi? Ce ați mai adăuga pe listă?

34 de comentarii

  1. Of, mi s-a terminat crema de la PC :( Trebuie neaparat sa o cumpar din nou :D Si eu urmez majoritatea pasilor pe care si tu ii urmezi, mai putin aia cu atinsu pe fata...mereu ajung sa pun mana din greseala ( necontrolat) si poorma sunt : "nuuuuu...". Salivez cand vad cate produse PC ai :)) Te pup:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar e acum la reducere crema. :D
      Mă bucur că și tu urmezi cam aceeași pași și te înțeleg cu atinsul tenului, aveam și eu obiceiul ăsta.
      Hehe, salivam și eu la alte fete. :)) Și încă mai vreau și altele.
      Te pup!

      Ștergere
  2. Eu nu fac mai nimic din ce ai spus tu. :)) Doar ca imi curat tenul si nu dorm niciodata machiata. As fi in stare si in somn sa ma demachiez.
    Incerc si eu sa elimin produsele cu alcool (am inlocuit lotiunea tonica pe care o folosesc de 5-6 ani cu o apa termala) si sa folosesc un spf cat de mic.
    Exfolianti chimici nu am folosit niciodata si nici nu as incerca. Am alergie la Paula's Choice, ma furnica pielea numai cand aud de ea. :))
    Tenul meu e un dezastru, stiu. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e timpul pierdut. :p De demachiere sunt și eu obsedată, se vede și din faptul că le consum foarte repede. :))
      Mă bucur, faci foarte bine cu alcool-ul, dar SPF încearcă să treci măcar la 30, vara un SPF 15 e cam degeaba.
      Fac o mare diferență exfolianții chimici, iar cu AHA sunt destui buni și la alte branduri. Nu sunt nici eu fană Paula Begoun, am fost sceptică chiar și față de produse... până le-am încercat. :) Am descoperit destule care nu se compară cu nimic!

      Știind ce ten ai din poze, bănuiesc că ești ironică, dar dacă îți arată bine tenul nu înseamnă că nu se poate și mai bine cu mici schimbări. Acum, fiecare face cum crede, eu doar am expus regulile propii, de aceea nici nu le-am scris ca pe sfaturi date sau adevăruri absolute (deși câteva au la bază niște studii care le-au demonstrat, nu sunt doar părerile mele).

      Ștergere
    2. Folosesc spf 20 acum si pentru cand se incalzeste am un spf 50 pus la naftalina de asta vara. Sper ca isi mai face treaba, nu au trecut 12 luni de la deschidere.
      Ok ok, nu e chiar un dezastru, e chiar ok-ish avand in vedere ca nu am probleme cu cosurile, doar porii dilatati ma scot din fire. Alte probleme nu am. S-au rarit si punctele negre chiar. :))

      Ștergere
    3. Așa mai merge. :D Dacă pe ea scrie că are 12 luni valabilitate, poate chiar își mai face treaba. Nu sunt totuși foarte sigură, fiindcă astea cu SPF au de obicei 6 luni termen și când a trecut s-a dus și efectul protecției, chiar dacă pare ok crema.
      Porii dilatați sunt „fericirea” oricărei posesoare de ten gras. :))

      Ștergere
  3. I feel soooo bad now. Absolut nimic nu fac corect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Hai că nu cred că nu respecți niciuna din regulile astea. Măcar parțial. :D

      Ștergere
  4. Foarte util articolul tau! M-ai ambitionat si pe mine sa fiu mai atenta la acesti pasi. Desi ii stiam partial,nu ii respect niciodata cu strictete, mereu imi scapa ceva..
    Te pup

    XoXo
    Alexa from http://mymakeupgame.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, mă bucur că-l consideri util și că am reușit să te motivez în sensul ăsta!
      Te pup!

      Ștergere
  5. Majoritatea regulilor le urmez si eu.dar mai am de lucrat la storsul cosurilor si la spf.pupici,o zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur, iar cu timpul cred că vei reuși să faci un obicei din a folosi SPF zilnic și din a nu mai stoarce coșurile. :D
      Pupici! Zi frumoasă!

      Ștergere
  6. Excluzand punctul 10 ( la care inca lucrez), de aceeasi parere cu tine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ăla e punctul cel mai puțin important, așa că stai bine, bravo! :D

      Ștergere
  7. la mine e tare greu la partea cu umblatul cu mainile pe fata, mi-am agravat o mie de probleme cu meteahna asta si numai eu stiu cat e de greu sa ma potolesc :(.

    nici eu nu sar peste rutina mea :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te înțeleg, cred că fiecare avem obiceiuri din astea care știm că nu sunt bune, dar le facem fără să vrem. Eu am o problemă cu rosul buzelor, dar am găsit ca soluție să le țin mereu date cu ceva (ruj sau balsam). Sper să găsești și tu o metodă de a scăpa de obiceiul de a pune mâinile pe față.
      Foarte bine faci, mă bucur! :D

      Ștergere
  8. Din păcate, în ultimul an m-am culcat destul de des cu machiaj pe față, sper să nu se mai întâmple asta niciodată pe viitor. Uneori ajungeam ca un zombie acasă, la 3-4 dimineața și nu mai eram în stare să mă curăț de machiaj. De câteva ori am adormit cu șervețelele demachiante în mână :)).
    Vreau să introduc și eu produsele cu SPF în rutina mea și să renunț la uleiuri, pentru că am tenul gras și eu. De asemnea, vreau să testez produsele PC, voi comanda niste produse mini pentru inceput. Pe blogul tau am citit despre existenta lor in Ro, mă gândeam că se comandă în continuare doar din afară.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bine că totuși ești conștientă că nu e deloc ok, sigur vei găsi motivație să te demachiezi în fiecare seară, e chiar păcat de tenul frumos pe care-l ai să-l strici din cauza asta. :D Eu cu machiaj chiar nu pot să dorm, moartă de rău dacă sunt... tot îmi mai găsesc o fărâmă de energie să mă demachiez.
      Mă bucur mult, să știi că eu regret enorm toți anii în care n-am folosit SPF. :( Dar nu e niciodată prea târziu să luăm măsuri!
      E cel mai bine să începi cu miniaturi, la fel am făcut și eu. Sunt curioasă ce vei alege și cum ți se vor părea! Și mă bucur tare mult că ai aflat de la mine de existența lor în Ro! :D

      Ștergere
  9. Nici eu nu sunt de acord cu uleiurile faciale si chiar zilele trecute citisem la cineva ca e musai sa folosesti asa ceva, indiferent de tipul de ten... Wrong!
    Eu punctul 7 nu prea il respect... Uneori imi fac gomaj pentru pori si mai zgandar cate un cos cand apare. :)) Ar fi mers la acest articol super util si o poza cu tenul tau. :D
    Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult că ești de aceeași părere cu mine, fiindcă e atât de greșit să pui ulei pe un ten gras. :( Nu știu la cine ai citit, dar am mai dat și eu de afirmația asta atât de greșită, care probabil a pornit de la o strategie isteață de marketing... atât de eronată.
      Of, of... lasă coșurile. :)) De gomaj părerile sunt împărțite, eu am ales să nu mai folosesc pentru că nici nu mai simt nevoia.

      Știu, m-am gândit la asta, dar cum articolul ăsta a fost ceva impulsiv, iar la 10 seara nu mă ajuta lumina... n-am avut cum, decât dacă l-aș fi amânat și să fiu sinceră, nu mă așteptam să fie așa de bine primit, să aibă atâtea vizualizări. Promit că atunci când o să prezint rutina mea de îngrijire (plănuiesc în viitor) încerc să fac și o poză relevantă - nu pretind oricum că am un ten perfect, dar arată muuuult mai bine față de atunci când nu respectam toate regullile astea. :D
      Te pup!

      Ștergere
  10. felicitari pentru postare!multe lucruri de invatat din ea; si eu incerca sa respect cat mai bine regulile de ingrijire

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos! Mă bucur, merită din plin timpul alocat în sensul ăsta. :D

      Ștergere
  11. Un esemplu de asa DA!!! Eu ma ascund sub pres, undeva. :))

    M-ar interesa o postare cu experienta ta cu Paula's Choice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, ești o drăguță! Păi de ce te ascunți? :D
      Am făcut deja o astfel de postare: http://www.ella-beautycorner.com/2016/02/produse-de-skincare-paulas-choice-review.html

      Ștergere
  12. Asa am grija si eu de tenul meu, singura diferenta fiind ca pot folosi uleiuri fara probleme (dintre cele "uscate", cum e jojoba). Te pup, o saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu, știu... ești una dintre persoanele care m-au inspirat pe zona asta! Hmm, n-am suficientă experiență cu uleiurile uscate, dar n-aș zice că am simțit că ar fi ok pentru tenul meu nici ele.
      Te pup! Săptămână frumoasă și ție!

      Ștergere
  13. Imi poti spune , te rog frumos , de unde iti cumperi pensulele ? Ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care pensule? Am de la mai multe branduri, luate din diferite locuri. :)
      Dacă te referi la Cele Real Techniques, pe Makeup Shop și Iherb sunt.

      Ștergere
  14. Nici eu nu prea fac nimic din ce ai spus tu. :( Chiar ma gandeam sa scriu un articol pe tema asta. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e niciodată prea târziu să faci niște schimbări. :D

      Ștergere
  15. o lista extrem de utila cu sfaturi

    recunosc ca unele mi-au scapat, pana acum :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Peste demachiere nici eu nu sar , dar nici peste protectia solara si ma bucur sa spun asta cu mandrie! Pentru ca in urma cu ceva timp nu puneam asa mult accent pe asta. Am crema noua de la Bioderma Hydrabio cu SPF 30 si e super, iar cand o voi termina o voi folosi toata vara pe cea Photoderm, cu SPF 50!
    Pupici si felicitari pentru grija pe care o acorzi tenului tau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo, mă bucur!
      Deși pare interesantă noua cremă Bioderma, o să-i zic pas cel puțin până la toamnă, deocamdată prefer să rămân pe SPF 50+!
      Mulțumesc!

      Ștergere