Lecturile lunii - Aprilie 2019

Am creat această rubrică cu scopul de a scrie despre toate cărțile pe care le citesc, fără a se vrea a fi vreo analiză literară și nici măcar o recenzie, ci doar o scurtă impresie personală, fără a dezvălui mai mult decât e cazul din subiect - nu mai mult decât o fac cei de la editură sau poate nici măcar atât, așa că nu veți găsi aici „spoilere”.

Luna trecută am citit foarte puțin, indiferent că stabilesc asta din numărul de cărți, de pagini sau din timpul petrecut cu o carte în mână, concluzia e aceeași - am dedicat foarte puțin timp lecturii. Poate o să mai compensez luna asta, deocamdată vreau să vă vorbesc despre cele trei cărți citite, toate fiind luate din impuls într-o comandă mai mare de cărți, fiindcă uneori îmi place să mă las ghidată de instinct în alegerea titlurilor. Nu că n-aș avea deja suficiente pe wishlist, dar și astfel mai descopăr cărți interesante, dar puțin cunoscute. În cazul de față două au fost cu succes, iar una o mare dezamăgire...


Prințesa Bari, de Hwang Sok-yong

Nu cred că mai citisem până acum un autor coreean la origine și a fost ceea ce mi-a atras atenția asupra cărții, iar mai apoi a fost suficient să citesc în descriere că acțiunea se desfășoară parțial în Coreea de Nord a anilor '90 ca s-o iau fără să stau pe gânduri. A fost o alegere fericită, cartea e foarte interesantă pentru partea istorică și culturală. E o poveste dură care urmărește parcursul pe care micuța Bari îl are după ce e alungată din propria casă și despărțită de familie, nevoită să emigreze mai întâi în China și apoi ilegal în Europa, poveste care se împletește cu fantasticul prin legendele coreene prezente pe tot parcursul cărții. Mi-a plăcut per total, e și o lectură ușor de parcurs.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - o recomand celor interesați de povești din partea asta de lume.


Monstrul, de Walter Dean Myers

Nici nu știu cum să-mi exprim opinia despre cartea asta într-un mod cât mai elegant, pentru că mie mi s-a părut o lectură inutilă. Pentru mine n-a avut nimic, nici suspans, nici mister, nici informații interesante, iar de filozofii sau psihologie nici nu poate fi vorba. Ideea ar fi fost oarecum interesantă, povestea e redată sub formă de scenariu scris de un puști ajuns la închisoare, acuzat împreună cu un alt băiat de o crimă. Mă așteptam măcar la o răsturnare de situație, dar n-am avut parte decât de o poveste mediocră, scrisă mediocru, încheiată banal. Sau ar trebui să consider imprevizibil tocmai faptul că nu s-a întâmplat practic nimic? Am citit doar descrierea unui proces și atât...

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - eu n-o recomand totuși deloc, dar văd că a primit niște premii, are notă bună pe Goodreads, deși eu chiar nu înțeleg pentru ce e apreciată.


Oaza de la asfințit, de Baha Tahir

A fost cea mai interesantă lectură a lunii trecute, o carte scrisă de un autor egiptean emigrat la maturitate în Elveția, care a construit o poveste fictivă având însă la bază frânturi din istoria mai recentă a Egiptului aflat sub ocupația englezilor, evocând atmosfera din Oaza Siwa a secolului 19 și aducând frânturi de povești despre Alexandru cel Mare. Deși nu mi-a plăcut în mod deosebit niciunul dintre personaje, pentru modul în care m-a introdus în atmosfera și obiceiurile unei comunități care nu mai există - azi Oaza Siwa fiind doar o regiune din Egipt, nu mai există obiceiurile locale din acele vremuri - și pentru informațiile noi, am apreciat-o și am savurat-o, ba mi-a stârnit și mai mult dorința de a vizita această țară cu o istorie fascinantă.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - o recomand în mod deosebit și mă mir că nu e mai cunoscută măcar printre pasionații de călătorii.


Toate cele trei cărți au în prezent niște prețuri de până în 10 lei pe link-urile lăsate mai sus, iar dacă împărtășim și pasiunea pentru călătorii și diversitatea lumii vă recomand cu căldură Prințesa Bari și mai ales Oaza de la asfințit!

Voi ce cărți ați citit luna trecută? Ce recomandați?

4 comentarii

  1. Am citit doar "Oaza de la asfințit" dintre cele trei cărți. Mi s-a părut interesantă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel mi s-a părut și mie, foarte interesantă ca subiect.

      Ștergere
  2. luna trecuta... cred ca mi-a ramas in minte Fiul dusmanului, scrisa de Catalin Dumitrescu, e o evocare a perioadei comuniste, La 5 pasi de tine, desi e o carte de adolescenti, chiar mi s-a parut plina de speranta, si Am scris noaptea in jurnal, jurnalul unei fetite de 12 ani nevoita sa traverseze India si sa traiasca pe viu impartirea acestei tari intre hindusi si musulmani

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ultimul titlu pare foarte interesant ca subiect, o s-o caut și eu! Mulțumesc pentru recomandări.

      Ștergere