Cărți despre Japonia pe care le recomand

Deși lecturile mele de primăvara asta nu au fost foarte numeroase, au fost diverse și interesante, iar acesta e al doilea articol inspirat de una dintre ele. Citind o carte despre Japonia mi-am amintit că într-o perioadă alegeam foarte des cărți cu și despre țara asta fascinantă, care continuă să mă intereseze, chiar dacă am căutat mai rar lecturi cu acest subiect.

Până o să-mi îndeplinesc dorința de a lua contact direct cu țara asta vizitând-o, am să mai aprofundez treptat subiectul prin lectură. Mai jos vă las o listă de cărți despre Japonia, iar la final autorul meu japonez preferat, cu câteva dintre cărțile care mi-au plăcut cel mai mult de la el.


Gheișele, de Robert Guillain

Pentru că acest volum de povestiri adunate din experiența reală a autorului în Japonia secolului trecut e cel care a inspirat acest articol, încep cu el. Autorul e jurnalist francez care a locuit acolo vreme îndelungată, iar cartea conține povești reale cu și despre gheișe, dar și pe scurt despre viața, tradițiile, evenimentele istorice și transformările din Japonia.

Mi s-a părut interesantă și paralela evoluției dintre Tokyo și Kyoto - nu doar în cea a orașelor, dar și în evoluția gheișelor.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - în format ebook (fizic n-o găsesc, eu am luat-o dintr-un anticariat)


Shogun, de James Clavell

E un clasic și nu putea să lipsească de pe această listă, chiar dacă nu mai are nevoie de multe descrieri. E un punct foarte bun de plecare pentru a stârni curiozitatea despre acest popor, fiind un roman captivant. A fost și în cazul meu printre cărțile care mi-au stârnit interesul și curiozitatea față de istoria Japoniei.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - dacă o vreți în engleză; în română nu dau de ea în librării, dar sigur se găsește prin anticariate și în bibliotecile multor oameni.


Trei romane istorice de Lesley Downer

Regina din umbră (1853 - cu acțiunea la Castelul Edo într-o perioadă tulbure), Curtezana și samuraiul (1868 - după înfrângerea ultimului shogun și startul războiului civil) și Puntea viselor (1870 - Japonia în plină schimbare) sunt cărțile pe care i le-am citit autoarei, aceasta având mult mai multe publicate, însă numai pe acestea le-am găsit traduse la noi.

E păcat că nu au prins mai bine, abia dacă se mai găsesc pe undeva aceste titluri. Mie mi-au plăcut toate pentru că sunt construite în jurul unor evenimente istorice și cu amănunte mai puțin cunoscute, deși fascinante. Autoarea, născută în Londra, a fost de mică interesată de Japonia și pentru romanele ei a făcut multe investigații.

Partea de ficțiune, poveștile de dragoste, sunt pe alocuri clișeice, dar nimic deranjant. Din informațiile găsite online pare că încă sunt în stoc la Librăriile Humanitas.


Memoriile unei gheișe, de Arthur Golden

O altă carte foarte populară, în care realizez acum - după ce am citit și altele - că s-au strecurat unele erori de interpretare, încât aș îndrăzni să spun că merge citită "la pachet" cu cea a lui Robert Guillan mai sus menționată, pentru a avea o imagine mai apropiată de realitate în ceea ce privește gheișele. Rămâne însă un roman destul de bun și greu de lăsat din mână odată început.

Fiica negustorului de sake, de Kido Okamoto

Un volum de povestiri polițiste, cu acțiunea plasată în Japonia mi s-a părut ceva inedit, mai ales fiind scris chiar de japonezul care a inaugurat acest stil pe tărâm nipon. Nu e vreo capodoperă, dar sunt povești interesante datorită tradițiilor și superstițiilor inserate.

Haruki Murakami

Închei această listă cu autorul meu japonez preferat, fiind totodată unul dintre preferații mei indiferent de naționalitate. Murakami nu scrie despre acea Japonie cu samurai și curtezane, nici măcar despre gheișe, ci despre o realitate mai obișnuită a prezentului din Japonia îmbinată cu multă fantezie, chiar cu fantastic în multe cazuri, iar altel despre istoria mai recentă (Cronica păsării-arc, de exemplu).

Nu cred că sunt pentru oricine romanele lui, însă merită măcar o încercare. Deși eu am început cu celebrul roman Pădurea Norvegiană, nu e el primul pe care l-aș recomanda. Din amintire aș menționa ca preferate: Kafka pe malul mării, Dans dans dans și În noapte.

Acum mi s-a făcut și mie dor să îl citesc, dar am de unde alege. Având foarte multe cărți publicate, nu am reușit să mă delectez decât o mică parte - câteva dintre ele sunt cele de mai jos.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - am lăsat link către toate cărțile disponibile de la Murakami de unde prefer eu să cumpăr cel mai des cărți, dar le găsiți în majoritatea librăriilor



Link-urile inserate în articol sunt de afiliere - în urma achizițiilor realizate prin accesarea acestora primesc un mic comision. Nu influențează cu nimic prețul de achiziție și recomand doar magazine / librării de la care și eu cumpăr!

Niciun comentariu