Lecturile lunii - Aprilie 2020

Am creat această rubrică cu scopul de a scrie despre toate cărțile pe care le citesc, fără a se vrea a fi vreo analiză literară și nici măcar o recenzie, ci doar o scurtă impresie personală, fără a dezvălui mai mult decât e cazul din subiect - nu mai mult decât o fac cei de la editură sau poate nici măcar atât, așa că nu veți găsi aici „spoilere”.

Am citit și mult și bun luna trecută, am început cu un roman istoric clasic, am continuat cu niște thrillere interesante și am încheiat-o cu o poveste fantasy de copii, tot clasică și ea. M-am reîntors la autori pe care nu-i mai citisem de mult timp, dar am și citit puțin în format electronic, ceea ce nu mai făcusem de câțiva ani. Sunt „de modă veche”, îmi place să dau paginile unei cărți reale. Nu mă mai întind cu introducerea, am oricum prea multe de povestit la fiecare titlu...


Pe aripile vântului, de Margaret Mitchell

Un roman istoric clasic pe care amânam să-l citesc de prea mult timp și poate aș mai fi făcut-o multă vreme dacă nu cedam insistențelor mamei. Pe fundalul Răzvoiului Civil American și al Reconstrucției, povestea e foarte realist și palpitant construită, ne prezină o națiune divizată și greu încercată, a căror vieți și valori sunt date total peste cap - nu doar cele ale albilor, dar și ale negrilor, foști sclavi care după eliberare nu știu ce să facă cu propria libertate. Acțiunea se desfășoară în Georgia, de pe plantațiile de bumbac până la Atlanta, urmărind viața lui Scarlett O’Hara și a altor câțiva apropiați. 

Am urât-o și iubit-o în același timp pe Scarlett, cred că e personajul care mi-a stârnit unele dintre cele mai contradictorii sentimente - m-a enervat cu aroganța, superficialitatea și lipsa ei de scrupule, dar nici n-am putut să nu admir totodată puterea de a trece prin atât de multe încercări cumplite și modul în care s-a maturizat și a învățat să se adapteze pentru a supraviețui. Din partea mea a fost un plus pentru autoare fiindcă a reușit să-mi trezească astfel de sentimente prin personaje bine conturate.

Evoluția relațiilor dintre personaje e chiar mai surprinzătoare decât acțiunea, m-a ținut cu sufletul la gură, m-a acaparat și m-a introdus în acele vremuri din a doua parte a secolului 19.
Sunetul viorii, de Andrea Camilleri

Trecuse ceva vreme de când nu-l mai citise pe Camilleri, autor italian celebru pentru seria cu Comisarul Montalbano și atmosfera siciliană în care se desfășoară acțiunea. Primul roman din serie e Forma apei și cu el am început anul trecut, însă acum nu le-am mai luat în ordine, ceea ce nu contează deloc pentru acțiunea principală, poate doar pentru frânturile din viața personală a comisarului ar fi ideal să fie luată ca o serie.

În romanul de față (numărul 4 din serie) misterul se învârte în jurul unei frumoase și tinere femei găsită întâmplător moartă în casă. Așa cum mă așteptam, am găsit o poveste plină de suspans și cu dezdonământ greu de intuit - numai titlul cărții m-a făcut să mă gândesc că trebuie să fie ceva misterios legat de acea vioară - și totul presărat cu umor și îmbârligat cu mafie și corupție. Se citește ușor și e scrisă suficient de autentic încât să nu deranjeze clișeele și idealizarea detectivului.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Ultimul jurat, de John Grisham

Alt autor pe care l-am descoperit anul trecut și pe care nu reușisem să-l mai citesc de atunci e și Grisham, deși mi-a plăcut de la prima carte citită - Avocatul rebel. Ca și în cazul celuilalt roman acțiunea se desfășoară în jurul unor procese, numai că de astă dată protagonist e jurnalistul Willie Traynor. Acțiunea principală pornește de la violul și crima comise de un tânăr dintr-un clan periculos, accentul poveștii fiind pus pe modul îndrăzneț în care s-a implicat tânărul jurnalist. După încheierea procesului povestea continuă cu viața lui Willie pe parcursul mai multor ani, ca spre final să revină la cazul de la care a pornit.

Deși nu ăsta era subiectul principal m-am pomenit din nou cu o poveste care are acțiunea plasată într-un fost stat confederat - Mississippi de data asta și la vreo o sută de ani după Războiul Civil - și cu detalii despre situația negrilor și a discriminărilor la care încă erau supuși. Nu e un thriller cu acțiune foarte alertă, dar e foarte frumos construit și m-a prins în poveste, pe alocuri a avut și suspans... Îmi păstrez părerea că-mi place modul în care autorul încearcă să arate diversele fețe ale justiției.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Alice în Țara Minunilor, de Lewis Carroll

Am încheiat cu o lectură care m-a purtat pe tărâmuri magice, după atâta violență, crime și politică din cărțile anterioare a fost ce trebuia... Știam din filme povestea lui Alice, atât cea din Țara Minunilor, cât și din Țara Oglinzilor, însă atunci când am văzut că Humanitas oferă gratuit câteva cărți în format ebook mi-a picat ochii pe aceasta și a fost suficient s-o descărc ca să arunc un ochi; am sfârșit prin a petrece aproape două ore într-o seară ca s-o și parcurg. Nu-mi place să citesc în format electronic, dar pentru câte o poveste scurtă și simplă merge...

Nici n-am știut cum e mai corect să evaluez cărticica asta pe Goodreads, fiindcă ea e o poveste foarte frumoasă pentru copii, însă nu impresionează atât de mult la maturitate precum cărți de Mark Twain sau Jules Verne, de pildă. Ca lectură relaxantă de o seară a mers, însă pentru adulți consider că sunt mai impresionante filmele, datorită efectelor (și a lui Johnny Depp).

>>Cel mai bun preț găsit aici<< pentru carte sau încă o puteți descărca gratuit de aici ca e-book.


Ați citit vreuna dintre cărți? Ce lecturi interesante ați avut în ultima vreme?

8 comentarii

  1. Eu am citit de cateva ori pe Aripile Vantului, prima data pe la 15 ani, cred, mi-am dorit intotdeauna un alt sfarsit. Daca vrei sa vezi cum "creste" Scarlett citeste continuarea scrisa de Alexandra Ripley, au trecut multi ani de cand am citit-o, dar pentru mine a fost un final mult mai bun pentru povestea asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În sinea mea am sperat și eu la un alt sfârșit, deși cel pe care l-a ales autoarea a fost mai realist. Mulțumesc de recomandare, nu știam că există acea continuare, o s-o caut.

      Ștergere
  2. Pe Aripile Vantului e una dintre cartile acelea care ma lasa cu un suspin babesc tip " they don't make'em like they did!" Mi se pare atat de bine scrisa si de complexa, multifatetata si plina de invataminte. Intr-adevar Scarlett e o nesuferita simpatica pe care uneori iti vine sa o paruiesti iar alte dati sa o imbratisezi!:)) Sunt de acord cu Camelia, musai sa iti iei continuarea. Poate ca scriitura nu are aceeasi valoare, dar iti ofera o finalitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact așa... chiar îți vine ba s-o păruiești, ba s-o îmbrățișezi. Eu de obicei am evitat continuări făcute de alți autori, dar m-ați făcut curioasă și cândva chiar o s-o iau.

      Ștergere
  3. comisarul montalbano mi-a placut mult, au fost niste carti pe care m-am putut baza sa-mi ofere suspansul de care am nevoie. si john grisham imi place, dar cred ca depinde mult de carte. sunt unele foarte ok, unele foarte plictisitoare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, da... chiar e o alegere sigură Camilleri dacă vrei suspans. Sigur o să mai citesc cărți din serie, deocamdată mai am doar una cumpărată.
      Mie mi-au plăcut ambele citite de Grisham. Ai vreo sugestie de titluri anume care ți-au plăcut de la el?

      Ștergere
  4. Pentru mine Pe aripile vantului cred ca ramane numarul 1, am o editie veche, descleiata de atata citit si rascitit. Am citit si continuarea, care ofera sfarsitul pe care il dorim toti, dar... nu, nu se compara si prefer totusi sa raman la original si sa per ca "maine e o alta zi" (mie mi se pare un final deschis). Si filmul este extraordinar de bun, nu vedeam o alta Scarlett decat Vivien Leigh.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dintre romanele istorice citite e și pentru mine printre cele mai bune și captivante. La asta m-am gândit și eu, pare oarecum trist finalul, dar de fapt lasă loc de multe posibile continuări, iar mie-mi plac cărțile care lasă deschis finalul, să ne imaginăm noi ce vrem. De asta mă tem că nu mă va impresiona acea continuare făcută de altcineva, dar cândva o să verific...

      Ștergere