Alberobello, Italia - loc de basm pentru orice vârstă

Nu am ales întâmplător să public acest articol la data de 1 iunie, mi s-a părut foarte nimerit simbolic pentru că Alberobello e un orășel ce pare desprins dintr-un basm, care te face să uiți pentru câteva ore că nu mai ești copil - sau cel puțin așa a fost pentru mine. M-am entuziasmat de la prima casă trullo văzută și până la ultima, am țopăit ca un copil și am făcut o mulțime de fotografii. Orașul are și o istorie interesantă, dar la asta am avut timp să mă gândesc mai târziu, nu era timp de seriozități acolo.

Alberobello se află în Puglia, regiune ușor de localizat pe hartă chiar în „tocul cizmei” și unde sunt multe orașe frumoase de vizitat, dar acesta e poate cel mai special. Am fost acolo pe final de ianuarie anul acesta, erau destul de mulți turiști chiar și atunci, îmi imaginez că vara se stă la coadă pentru poze în locurile cele mai fotogenice.


Notă: O să fac abstracție de actualele restricții încă existente din cauza pandemiei, bănuind că zborurile în zonă (pe aeroportul din Bari) se vor relua treptat într-un viitor nu foarte îndepărtat. Am amânat destul să scriu despre locurile vizitate atunci tocmai pentru că la câteva săptămâni după vacanța în zonă au început restricțiile. Dar hai să visăm la zile mai bune pentru călătorii.

Pentru a ajunge în Alberobello fără o mașină închiriată sunt câteva curse pe zi cu trenul și autocarul din Bari, drumul fiind de aproximativ o oră jumate. Cu mașina se ajunge ceva mai repede, distanța dintre cele două orașe fiind de vreo 60 km. De la gara din Alberobello nu mai e mult de rătăcit pe jos până încep să „răsară” căsuțele trulli printre alte clădiri, tot mai multe până ajungi în zone în care sunt doar ele pretutindeni, iar aceste căsuțe albe sunt obiectivul în sine.

Unele case trulli încă sunt locuite, altele pot fi vizitate, iar câteva sunt transformate în unități de cazare. Noi nu ne-am cazat, dar cred că e o experiență drăguță și asta. Orașul e micuț, se străbate ușor și câteva ore - poate 2-3 - sunt de ajuns pentru a lua la pas toate aleile înțesate de căsuțele astea haioase, însă fiecare se întinde după poftă ca timp de rătăcit pe aici. Nu e necesară vreo hartă sau liste cu obiective, doar entuziasmul copilăresc e obligatoriu de avut la purtător.










Am găsit și un punct de belvedere pentru zona care părea cel mai bine conservată (Rione Monti), de unde e o plăcere să admiri marea de acoperișuri țuguiate. E greu de imaginat că aceste căsuțe au fost construite doar din piatră, fără ciment, lut sau alt material care să le lege. Motivul inițial? Să nu se plătească taxe, fiind considerate doar construcții provizorii pentru muncitorii din zonă. Nu cred că a bănuit contele care a ordonat treaba asta că o fentare a sistemului de taxe o să ducă la un loc considerat peste câteva secole de poveste.

Primele căsuțe au fost construite în secoul 16, iar acele semne/simboluri de pe unele acoperișuri au rolul de a indica a cui e casa, a cărei familii aparține. Orașul este înscris în patrimoniul cultural UNESCO din anul 1996. Mai multe informații istorice se găsesc în multiple surse, hai să revenim la străduțele de basm:














Mult mai recent a fost construită Biserica Sf. Antonio tot în stilul caselor trulli:


În zona Rione Monti sunt și foarte multe magazine cu suveniruri, la unul am găsit niște troli, dar atât, pe străzi nici urmă de ei. Poate erau deghizați în mâțe? Fiindcă pisici erau la tot pasul, în găști sau câte una mai singuratică.






M-am lăsat cu greu dusă din orașul ăsta simpatic care m-a făcut să mă simt ca un copil de 3-4 ani. E de neratat într-o vacanță în Puglia, oricât de popular și turistic e. Îl știam de mulți ani, văzusem multe poze cu el, dar nicio fotografie - nici cele mai bune sau prea intens prelucrate - nu sunt de ajuns pentru a te introduce în poveste ca o vizită acolo. Italia continuă să mă surprindă la fiecare vizită cu câte ceva unic, iar Alberobello e categoric unul dintre acele locuri!







6 comentarii

  1. Minunate fotografii ai făcut! 😍 Îmi doresc să ajung și eu acolo cândva și să văd căsuțele astea cu ochii mei. Soțul meu, care e inginer în construcții, cred că ar fi impresionat de ele si mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, însă locul are tot meritul. Vă doresc să ajungeți cât mai curind și da, cred și eu că pentru el ar putea să fie și mai interesant decât pentru noi... nepricepuți la construcții. :))

      Ștergere
  2. Ti-am zis si pe Instagram de cate ori ai puse poze de aici ca sunt de vis pozele si imi mentin parerea. Totul e o poveste ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Nici nu e greu să faci poze faine în Alberobello, la cât de fotogenic e locul...

      Ștergere
  3. arata superb! diferit fata de orice am vazut pana acum

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că e unică arhitectura, eu nu știu să mai existe altundeva ceva exact la fel.

      Ștergere