Lecturile lunii - August 2020

Am creat această rubrică cu scopul de a scrie despre toate cărțile pe care le citesc, fără a se vrea a fi vreo analiză literară și nici măcar o recenzie, ci doar o scurtă impresie personală, fără a dezvălui mai mult decât e cazul din subiect - nu mai mult decât o fac cei de la editură sau poate nici măcar atât, așa că nu veți găsi aici „spoilere”.

În ultima lună de vară am păstrat - fără intenție - obiceiul de a citi tot doar trei cărți, pe care sper totuși să nu-l continui și în lunile de toamnă, când aș vrea să-mi fac mai mult timp pentru lectură, ceea ce vara nu reușesc niciodată. Mă bucur însă că am mai bifat două dintre titlurile de pe wishlist-ul pentru 2020, amândouă fiind cărți pe care amânam de câțiva ani să le citesc și ambele mi-au plăcut foarte mult.
 

Kafka pe malul mării, de Haruki Murakami
 
Romanele lui sunt de fiecare dată un deliciu pentru mine, a reușit și de data asta să mă acapareze printr-o poveste fantezistă, plină de întâmplări bizare, personaje la fel de ciudate, dar și multă profunzime (în stil japonez). Acțiunea e împărțită pe două planuri, unul îl are în centrul atenției pe un adolescent fugit de acasă în căutarea mamei și a surorii dispărute de mult, iar în paralel aflăm povestea unui bătrânel care vorbește cu pisicile și face să cadă pești din cer - fac foarte scurt și superficial această descriere doar pentru a înțelege partea aia cu „întâmplări bizare” și cineva care nu l-a mai citit pe Murakami.
 
Modul în care sunt conectate cele două planuri e un mister până spre final, iar dezdonământul e mai mult metaforic decât concret. Dincolo de mister și suspans, de modul în care filozofează personajele pe alocuri, un detaliu în plus care îmi place la romanele autorului e că întotdeauna sunt prezente lectura și muzica, nu e acum prima oară când mă face să (re)descopăr compozitori clasici, ori cărți extraordinare.
 
Știu că nu poate gusta oricine stilul lui Murakami, dar e de încercat - însă nu (doar) prin Pădurea norvegiană, care nu e cel mai reprezentativ sau bun roman al său. Eu i-am citit multe cărți și o să continui s-o fac, iar Kafka pe malul mării intră pe lista preferatelor.
 
 
 
Oamenii fericiți citesc și beau cafea, de Martin Lugand
 
Am primit cartea asta de ziua mea și deși nu era nici pe departe în fruntea listei mele de dorințe, o aveam totuși în vizor de ceva timp datorită titlului, așa că am citit-o la scurt timp după ce am primit-o. Nu au însă nicio legătură cu acțiunea lectura sau cafeaua, de fericire abia dacă e vorba în cartea asta, titlul e dat doar de cafeneaua protagonistei. E o poveste scurtă, scrisă foarte simplu, pornește de la o dramă, continuă cu umor și o tentativă de poveste de dragoste, apoi o dă în telenovelă de tot și se încheie fără sens. Eu așa am simțit-o, pe scurt.
 
A fost o lectură relaxantă, mi-a furat câte un zâmbet pe alocuri... și cam atât. N-o să mă chinui să scot vreo profunzime din ea, pentru că nu m-a convins și nu m-a lăsat cu nimic la final. Îmi place ca uneori să savurez și câte o astfel de lectură simplă și ușor de parcurs, chiar aveam chef de așa ceva când am citit-o, dar în același stil sunt mai reușite cărți de Marc Levy sau Cecelia Ahern, de pildă.
 
Mândrie și prejudecată, de Jane Austen
 
La început am citit-o cu plăcere pentru stilul frumos în care e scrisă și pentru atmofera epocii georgiene, fără să fiu prea mult acaparată de poveste sau de personaje, însă pe parcurs am îndrăgit-o atât de mult pe Elizabeth încât nu-mi venea să mai las cartea din mână de pe la jumătatea ei, eram tot mai curioasă de dezdonământ, dar abia așteptam și acele dialoguri savuroase în care aceasta era implicată.
 
E o carte extraordinar de frumoasă și de interesantă, în primul rând pentru partea de satiră, atmosfera acelor vremuri și pentru faptul că arată cât de înșelătoare sunt aparențele, dar mi-a plăcut și povestea de dragoste, trebuie să recunosc că m-au încercat multe emoții când lucrurile luau o altă întorsătură decât îmi doream eu - iar asta nu e un lucru pe care să-l pățesc prea des. Are o acțiune lentă și e în același timp plină de suspans. Știu că n-am cum să curprind în doar câteva rânduri o impresie pe măsură, închei prin a spune că a intrat pe lista preferatelor mele de anul ăsta.
 
 
 
 Ați citit vreuna dintre cărți? Ce lecturi interesante ați avut în ultima vreme?

8 comentarii

  1. Mandrie si prejudecata am citit-o acum mai bine de 20 de ani si am vazut multe ecranizari dupa ea. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mă surprinde că ți-a plăcut. Eu îmi îndrept mai rar atenția către povești de dragoste, deși mi-au plăcut multe dintre cele scrise în secolele 18 și 19.

      Ștergere
    2. Și mie mi-a plăcut „Mândrie și prejudecată”, mai ales pentru culoarea epocii pe care o descrie, cât de mult a evoluat statutul femeilor în societate, și, totuși, parcă mai e de crescut după umila mea părere (și după propria mea experiență de viață).

      Ștergere
    3. Aveam un paragraf scris și pe subiectul statutului femeilor, însă am ales să-l șterg pentru că e un subiect prea lung și complex ca să-l discut în câteva cuvinte (n-am vrut să fiu prost înțeleasă). Însă pe scurt... da, sunt de acord cu tine, încă e loc de mai bine.

      Ștergere
  2. mi-a placut cartea lui agnes martin-lugand. le-am citit pe toate pana atunci. vorba ta, degeaba te chinui sa scoti profunzime din ea, ca nu ai din ce. sunt niste clisee. dar sincer, cand si cand merge ceva de genul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa e, merge și totuși pe mine nu m-a convins să vreau și altele de-ale ei, am alți autori pe care-i prefer pentru lecturi simpatice și relaxante.

      Ștergere
  3. Mandrie si prejudecata am citit-o tare demult, poate ar fi bine s-o reiau.

    Mi-ai cam raspuns la faza cu Oamenii fericiti citesc si beau cafea fiindca pana acum n-am inteles daca e un soi de chick-lit sau chiar e vorba de cafea :)). Totusi, e posibil s-o citesc la un moment dat, inca ma intriga valva din jurul ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea e vorba de cafea. Adică mai e menționat că bea ea la țigară câte o cafea, dar cam aia e tot. :)) Chiar n-am înțeles vâlva din jurul ei, dar aștept să aflu cum ți se pare în caz că te încumeți totuși, cândva.

      Ștergere