O zi ploioasă în Bucegi și 5 locuri frumoase de văzut

E cât se poate de firesc să ne dorim vreme frumoasă atunci când suntem în excursii și plănuim să petrecem mare parte din timp afară, însă asta nu înseamnă că dacă plouă trebuie să ne izolăm în camera de hotel/pensiune - cum am văzut că se practică - din cauza câtorva picături de ploaie, care nu topesc pe nimeni. Cu timpul am învățat să mă adaptez la vreme, mai ales la munte unde e atât de imprevizibilă, iar în continuare vreau să vă prezint câteva locuri vizitate într-o astfel de zi ploioasă care ne-a prins prin Munții Bucegi vara trecută.

Inițial planul era ușor diferit, dar l-am mai schimbat și l-am fi dat și mai mult peste cap dacă se întețea și mai rău ploaia, dar să ne refugiem în pensiune n-am intenționat nicio clipă. Ideea ar fi că sunt locuri frumoase și ușor accesibile oricui, iar de veți avea norocul să le vedeți într-o zi însorită... cu atât mai bine, dar nu-i rău nici pe sau după ploaie!


Lacul Bolboci

Nici nu am intrat bine pe Transbucegi că a și început ploaia, dar ne-am văzut de drum, prima oprire fiind la Lacul Bolboci. Am oprit în parcarea amenajată chiar lângă lac, cea de la Cabana Bolboci, am făcut o plimbare pe marginea lacului, cu picăturile de ploaie în față, care n-au fost suficient de mari pentru a-mi distrage atenția de la mizeriile lăsate de oameni (să zicem că se putea și mai rău), am făcut o plimbare și pe pod, iar într-un final ne-am urcat înapoi în mașină pentru a ne reconfigura traseul.

Norocul nostru însă a fost că după ce am mai vizitat un obiectiv, ploaia s-a oprit, ba mai mult... a ieșit și soarele pentru puțin timp. Așa că am profitat să oprim din nou la Lacul Bolboci, de data asta pe partea opusă, într-un spațiu neamenajat. Lacul e, indiscutabil, mult mai impresionant atunci când e soare...









Peștera Ialomiței

Până să iasă însă soarele, ploaia continua să cadă, iar noi ne îndreptam spre Peștera Ialomiței sau Ialomicioara, după cum mai e cunoscută. Am lăsat mașina la Padina, unde oamenii care campau păreau chiar mai puțin impresionați de ploaie decât noi, iar de acolo am făcut un mic traseu pe jos până la peșteră, frumos în simplitatea lui - susurul apei, tot verdele din jur, liniștea... mi-au dat o stare bună, de aceea recomand varianta asta pentru a ajunge la peșteră, chiar dacă implică un mic efort. O altă opțiune pentru a ajunge ar mai fi coborârea cu telecabina de la Babele.





La intrarea în peșteră, după plata biletului, veți găsi un panou informativ pe care recomand a-l citi - nu mai intru eu în detalii - iar o altă recomandare este să luați o cască de la intrare și să o purtați, nu e un moft! Accesul în peșteră se face pe alocuri pe culoare înguste și joase, unde cu toată atenția și tot am reușit să dau cu capul de câteva ori, nu cred că ar fi fost prea amuzant dacă nu purtam casca. Deși nu e cea mai spectaculoasă peșteră pe care o putem vedea la noi în țară, există câteva zone interesante din aceasta, în frunte cu Sala Urșilor. De asemenea, ca multe alte locuri din Bucegi, există mai multe legende în jurul Peșterii Ialomicioarei.






Cheile Zănoagei

Nu știam ce planuri mai are ploaia, dacă a încetat sau se va porni iar, dar ne-am aventurat oricum pe traseul prin Cheile Zănoagei, pornind de la Camping Zănoaga, cu scopul de a ajunge la cascada și lacul din capătul celălalt, la care puteam ajunge și cu mașina pe un alt drum, dar am preferat să vedem și cheile în întregime. Conform indicatorului, traseul prin chei durează 2 ore, însă noi am făcut doar o oră, fără să ne fi grăbit. Traseul are 2 km și e relativ ușor, mai ales că l-au amenajat cu poduri, dar asta pentru cineva activ, obișnuit cât de cât cu drumețiile. M-a surprins însă neplăcut să găsim un pod rupt deja, nu știu ce se întâmplase cu el. Peisajul mi s-a părut cel mai spectaculos la intrările în chei, din ambele părți, dar e frumos și pe parcurs.








Cascada 7 Izvoare

Având legende ce o leagă de Zamolxe și considerată apa cea mai pură din lume*, aflată într-un cadru natural frumos și liniștit, unde nu se înghesuie (încă) prea mult popor, pe mine m-a impresionat mult mai mult decât m-aș fi așteptat. Pozele nu spun prea multe, trebuie mers și văzut cu ochiul liber. Noi nu ne-am putut mulțumi s-o privim doar de la stradă, am urcat și până la baza acesteia, ba chiar am luat și „la pachet” niște apă, să avem la întoarcere. Pentru a ajunge la cascadă am făcut la ieșirea din chei stânga și am ținut-o tot înainte pe acel drum forestier, până am dat de cascadă. Așa cum spuneam, se mai poate ajunge și cu mașina până aproape de ea, dar n-am idee cum e drumul.

*Faptul că e pură a fost declarat de mai mulți specialiști din Europa, nu știu însă dacă e declarată chiar „cea mai” pură în mod oficial.




Lacul Scropoasa

Am lăsat la finalul zile ce era mai bun, fără să fi știut asta. Pe lângă Lacul Scropoasa trecusem deja când ne-am îndreptat spre Cascada 7 Izvoare, dar am decis să-l lăsăm la final, după ce vedem cascada și deși era deja târziu, iar lumina foarte slabă, nuanța apei m-a lăsat fără cuvinte, îmi imaginez că într-o zi însorită arată și mai frumos. Trebuie verificat cu altă ocazie! Noi am dat un ocol în jurul lacului, până în căpătul celălalt, unde se află Cheile Orzei, cele mai mici chei din Europa, spun unele surse. Nu am fost foarte impresionată de cheile unde era plin de gunoaie, dar plimbarea pe lângă lac a fost foarte plăcută, era așa de liniște și totul atât de frumos în jurul nostru, încât aș fi petrecut câteva ore acolo, dacă nu ar fi stat să se întunece...







A urmat drumul repetat prin Cheile Zănoage la întoarcere, făcut cam pe repede înainte, să fim siguri că ajungem la mașină înainte de a se întuneca de-a binelea. Am făcut apoi o scurtă oprire pe drumul spre Bușteni doar pentru a admira apusul... și cu asta ne-am încheiat ziua, cam obositoare, dar foarte frumoasă.


Ați fost prin locurile menționate? Ce alte locuri din Bucegi, frumoase și ușor accesibile, ați mai recomanda?

4 comentarii

  1. frumoasa tara avem! numai la 7 cascade nu am ajuns inca, cu toate ca am trecut de multe ori prin zona!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa este, ce bine ar fi dacă am și avea mai multă grijă de ea. :(
      Nu mai rata cascada data viitoare când ajungi prin zonă!

      Ștergere
  2. stii cum se zice: "avem o tara frumoasa, pacat ca e locuita”. din punctul asta de vedere, al curateniei, romanii nu vor sa se emancipeze deloc. daca fiecare ar face o schimbare, orice loc din tarisoara asta ar arata mult mai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din păcate există încă mult prea mulți oameni needucați. :( Ba chiar se consideră „șmecheri” când lasă gunoi în urma lor. Mai rău e că și copiii lor o să facă la fel, fiindcă așa văd la părinți.

      Ștergere