Ce mi-a plăcut în Atena

Să vizitez Atena îmi doream de mult timp, încă dinainte să fi pășit peste granița propriei țări, dar cumva am reușit să tot ofer prioritate altor destinații, până anul ăsta în februarie, când am vizitat în sfârșit capitala Greciei. Nu am plecat cu așteptarea de a găsi un oraș neapărat frumos, îmi doream să ajung aici pentru istorie, pentru Acropolis în mod special. Eram pregătită să găsesc un oraș prăfuit și murdar, așa cum am mai auzit/citit că e, doar că experiența mea a fost alta, a fost o escapadă mult mai plăcută decât mă așteptam.

Veți afla parcurgând articolul ce anume mi-a plăcut cel mai mult în Atena, cu mențiunea că o să vă povestesc mai mult despre ceea ce se găsește azi acolo și mai puțin despre istoria locurilor. Mai bine încerc să vă stârnesc curiozitatea pentru a afla mai multe vizitând orașul.


Am ales să vizităm Atena iarna în speranța că va fi mai liber și cred că a fost o alegere inspirată, erau destul de mulți turiști chiar și în februarie, cu siguranță în plină vară e mult mai aglomerat. Temperaturile au fost perfecte pentru plimbări, suficient de cald, fără a fi însă compleșitor. În plus, urma să descoperim la fața locului că obiectivele turistice (inclusiv la Acropolă) sunt la jumătate de preț pe parcursul iernii.

Singurul avantaj vara ar fi faptul că e ziua mai lungă, la care s-ar mai adăuga prezența superbelor flori de bouganville. Avantaje și dezavantaje, perioada aleasă rămâne la latitudinea fiecăruia. Am stat trei zile în oraș, din prima și din ultima zi având doar câteva ore, dar a fost suficient atât cât am stat. Nu este un oraș foarte mare, nu e Roma, ca să compar cu alt oraș ce a stat la baza civilizației în Europa.

Înainte de a trece la ce mi-a plăcut cel mai mult în Atena, trebuie să vă las măcar cu câteva dintre cadrele surprinse din avion, fiindcă priveliștile sunt superbe, în special pe ultima bucată a zborului, cu puțin timp înainte de aterizare.




Vestigiile antice de pe Acropolă

Nu puteam să încep cu altceva, doar ele au fost motivul principal pentru care mi-am dorit să ajung aici și sunt, indiscutabil, cele mai importante atracții din oraș. Pe Acropolis, colina sacră din centrul orașului, se află în jur de 20 de vestigii antice, cel mai important și impozant fiind Partenonul, o capodoperă a arhitecturii grecești, dedicată zeiței Atena. În ciuda schelelor metalice, care cred că sunt prezente în permanență, construcția e impresionantă, iar gândul că are aproape 2500 ani vechime face ca sentimentul de a sta în fața acestuia să fie copleșitor sau cel puțin așa a fost pentru mine. E însă impresionant întregul deal plin de ruine cu o asemenea încărcătură istorică, am studiat pe rând totul, iar în mod deosebit mi-a mai plăcut Teatrul lui Dionysos.

Din anul 1987 Acropolis este înscris în patrimoniul cultural UNESCO.








Nu chiar totul e în original, iar multe dintre capodoperele de aici sunt acum expuse în muzee, de pildă cele mai multe dintre sculpturile Partenonului se află azi în British Museum din Londra. Pentru a vedea și a afla mai multe, chiar lângă colina fortificată se află și Muzeul Acropole - acea construcție modernă ce arată ca nuca-n perete printre clădirile vechi.


Priveliștea de pe Acropolă

Oricât ai fi de fascinat de ruine, istorie și legende, priveliștea de pe colină asupra orașului nu poate fi nici ea ignorată! Trebuie să recunosc că orașul mi s-a părut mai frumos privit de sus decât luat la pas pe străduțe, mi-a plăcut combinația dintre clădirile albe și dealurile verzi, iar faptul că nu e un oraș enorm oferă avantajul de-al putea cuprinde cu privirea în întregime. Îmi place să privesc orașele pe care le vizitez de la înălțime, iar cum pe Acropolă am urcat în prima dimineață acolo, ne-am făcut și o idee mai rapidă în ce direcție trebuie s-o pornim pentru a ajunge la alte locații/obiective din oraș, am putut vedea cam totul de sus.






Cartierul Plaka

Rămânem tot în centrul orașului, în zona cea mai animată și în mod inevitabil cea mai turistică, în care noi am găsit însă o atmosferă tipic grecească, cu străduțe înguste pe care e o plăcere să te plimbi, cu multe magazine ce te îmbie la cumpărături și cu taverne/terase unde am mâncat bine în ambele seri petrecute acolo - desigur, cu muzică grecească pe fundal. Mi-a plăcut că se găseau la tarabe mai mult produse locale decât nelipsitele chinezării.

Am fost cazați chiar în Plaka, la doar câteva minute de mers pe jos de Acropolă, către care aveam o priveliște frumoasă de pe terasa hotelului - Adam's Hotel, mai exact, pe care l-am ales pentru zonă și distanța față de obiective, a fost o opțiune foarte ok pentru timpul scurt petrecut acolo. E posibil ca vara să fie sufocat de turiști cartierul, însă iarna a fost o zonă frumușică și plăcută în care să ne începem și să ne încheiem ziua.









Vestigii antice pretutindeni

De fapt nu sunt chiar pretutindeni în oraș, cam toate se află în zona centrală a acestuia, dar cum cea mai mare partea a timpului am petrecut-o în centru, cam ăsta a fost sentimentul meu, că sunt ruine antice la tot pasul.

Printre primele lucruri văzute în oraș au fost Arcul lui Hadrian și Templul lui Zeus, pe care le-am văzut și pe seară, frumos luminate, dar cel mai interesante mi s-au părut privite de la înălțime. Arcul lui Hadrian se află la șosea și e un monument construit în cinstea împăratului Hadrian, iar lângă se află Templul lui Zeus, regele Olimpului, care a avut inițial 104 coloane, dintre care doar 16 mai pot fi văzute azi, inclusiv una dărâmată în urma unei furtuni. Mai este cunoscut și sub denumirea de Oplympeion.

Agora Antică și Agora Romană se află ambele pe aceeași stradă, iar Biblioteca lui Hadrian este de asemenea foarte aproape. Agora Antică e unul dintre cele mai importante locuri ale societății din Grecia antică, unde aveau loc întruniri politice, sociale sau comerciale. E un spațiu destul de extins, unde se mai pot vedea și azi mai multe temple și alte monumente importante. Poate nu la fel de mare și de important, la Agora Romană mi-a plăcut cadrul în care se află azi, niște ruine împrejmuite de case colorate și Acropolis undeva sus în fundal.

Mai sunt și alte vestigii antice, am încercat să scriu puțin doar despre câteva, nici poze n-am selectat foarte multe:





La mare - Alimos Marina

După doar vreo 30-40 minute de mers cu autobuzul, am coborât într-un mic port aproape pustiu, de unde ne-am început plimbarea agale pe faleza liberă la acel moment, doar cu câte un localnic ici-colo, bucurându-ne de liniște și de culoarea frumoasă a Mediteranei. Am tot înaintat, cu scurte opriri, până am ajuns la una dintre plajele mari.

Am fost surprisă văzând câți oameni înnotau în mare și mai apoi am regretat puțin că n-am și eu un costum de baie la mine. M-am mulțumit cu o plimbare pe malul mării, cu picioarele în apa călduță, am urmărit pescărușii și am ascultat cum se ceartă pe spațiu cu porumbeii, am stat puțin întinsă pe nisip pentru un moment de relaxare, înainte de a ne întoarce la betoanele, ruinele și agitația din oraș.






Dealul Lycabettus

Sigur l-ați văzut în mai multe dintre pozele făcute de pe Acropolă, este cel mai înalt deal din oraș, în vârful căruia se poate ajunge teoretic și cu funicular, dar nu pot da detalii în sensul ăsta, noi am ales să urcăm pe jos, satisfacția fiind mult mai mare astfel. În plus, drumul în sine e frumos, mai întâi am urcat pe străduțe pline de portocali și am continuat mai apoi printre diverși pomi și cactuși, admirând priveliștea tot mai frumoasă ce ni se arăta.

Drumul se face pe scări în cea mai mare parte, iar în rest poteca e asfaltată, nu e o drumeție propriu-zisă, dar puțin efort necesită urcarea pe jos. Consider însă că peisajul de sus merită cu prisosință, iar un apus văzut de aici îmi imaginez că e foarte frumos.







Pisici, multe pisici

Dacă sunteți iubitori de animale, dar mai ales de pisici, veți avea în Atena un motiv în plus de bucurie la tot pasul. Pe străzi, printre ruine, pe lângă taverne, pe dealuri. sunt absolut peste tot, nu cred că am văzut niciodată atâtea pisici într-un timp atât de scurt. Iar marea majoritate păreau foarte curate, îngrijite și bine hrănite, nu cred că o duc rău deloc și sunt în general prietenoase cu oamenii. Poate nu pare un motiv demn de menționat aici, dar eu m-am bucurat poate mai mult de unele plimbări și locuri datorită lor. Deși iubesc puțin mai mult câinii, am o slăbiciune mare și pentru feline.





Schimbarea gărzilor de la Palatul Parlamentului

Prin Piața Syntagma, care s-ar traduce Piața Constituției, am trecut de mai multe ori, dar nu mi-a spus prea multe, cel mai interesant de văzut aici e schimbarea gărzilor din fața Palatului Parlamentului, care se petrece la fiecare oră.

Am așteptat special pentru a vedea „spectacolul” gărzilor și am înțeles de ce e atât de recomandat - schimbarea se petrece printr-un soi de dans foarte lent, cu mișcări oarecum amuzante, în timp ce gărzile își păstrează fețele foarte serioase. Unde mai pui că au și niște șoșoni haioși în picioare. Lăsând amuzamentul la o parte, eu le-am admirat foarte tare răbdarea, să te miști așa de lent și cu atâta precizie, după ce ai stat atâta timp nemișcat, nu e lucru deloc simplu, mai ales când mai ai și atâția ochi ațintiți asupra ta.




Monastiraki

N-aș putea spune că mi-a plăcut în mod special Piața Monastiraki, în afară de două bisericuțe frumușele sunt doar niște blocuri cam urâte, în schimb cartierul cu același nume e destul de drăguț, iar aici se găsesc mai multe dintre ruinele antice menționate. Am intrat și pe aleile cu tarabe, unde am văzut mai puține suveniruri și mai mult haine, am dat într-un capăt chiar și de o zonă cu lucruri vitange, mi-a dat impresia că e mai mult pentru localnici, ceea ce m-a încântat. Am văzut și multe localuri cu o atmosferă plăcută, la unul dintre ele am luat o ultimă masă în Atena, delicioasă, ca de final de excursie și tot prin zonă am văzut cele mai multe biserici din oraș, probabil de unde și numele.




Un oraș foarte verde

Nu mă așteptam să găsesc un oraș atât de verde, a fost o surpriză plăcută, m-a încântat cu atât mai mult cu cât la noi natura era moartă la momentul la care vizatam Atena. Au inclusiv palmieri și alte plante exotice în Grădina Națională, aflată între Piața Syntagma și Arcul lui Hadrian, iar lămâii și mai ales portocalii împodobesc multe străzi din oraș. Poate n-am avut la acel moment bouganville, dar am dat în schimb de maci pe Acropolis și de pomi înfloriți pe Lycabettus.

Mă așteptam la mai multă aglomerație în trafic, poluare și mizerie pe străzi, dar pe lângă capitala noastră mi s-a părut că stă chiar foarte bine la capitolele astea. Cel puțin așa era în februarie, lucrurile se mai pot schimba negativ și din cauza valurilor de turiști.






Ne-am deplasat aproape numai pe jos, doar pentru a merge la mare și pentru transferul de la și spre aeroport am folosit transportul în comun. Tot ce e mai interesant și mai important se află pe un spațiu restrâns, așa că nu prea aveam de ce să ne deplasăm cu altceva decât propriile picioare. Prețurile nu mi s-au părut neapărat mai mici decât pe insulele grecești, sunt tot cam pe acolo, poate chiar mai mari la cazări comparând pe aceeași lună. Mâncarea a fost delicioasă peste tot, cu nelipsitele gustări și deserturi din partea casei și ospătari prietenoși, dar nici cei foarte agasanți nu lipsesc când încearcă să te atragă la terasele lor.

Nu e nici pe departe cea mai frumoasă capitală ce poate fi văzută în Europa, nu e nici cel mai frumos loc de văzut în Grecia - nu poți avea pretenția la atmosfera și peisajele de pe insule - dar e un oraș important, interesant și cu destule lucruri de văzut, mai ales dacă ești interesat de istorie. În plus, e un bun punct de legătură cu alte locuri de pe continent și cu insule din apropiere, din motivul ăsta sunt sigură că nu va fi asta ultima oară când ajung în Atena.

Ați fost în Atena sau aveți în plan? Dacă ați fost, ce v-a plăcut cel mai mult?

14 comentarii

  1. Minunat!
    Uite, stateam si rememoram aventura mea in timpe ce parcurgeam randurile scrise de tine si... am realizat ca eu uitasem de schimbul garzilor care a fost de-a dreptul impresionant. Din acest motiv sunt bune jurnalele de calatorie. :)
    Multumesc!
    Si mie mi-a placut foarte mult Atena.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult dacă am reușit să îți stârnesc amintiri frumoase! Așa e, îmi place și mie să citesc povești de călătorie nu doar despre locuri în care vreau să ajung, dar și despre cele în care am fost, pentru a rememora propriile experiențe acolo și pentru a privi prin alți ochi aceleași locuri.
      Pupici

      Ștergere
  2. foarte frumos imi pare! n-am ajuns pe acolo, stai, ia-ma usor! :)) sper ca la anul sa reusim sa ne ducem, anul asta optam abia pentru bulgaria. si eu iubesc mai mult cainii, dar clar, si pisicile sunt imediat dupa. impac aceste 2 iubiri fara a-l face gelos pe al meu Aki. mi-ar placea sa vad Atena. din perspectiva istorica, cel putin. si a produselor locale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci v-ați decis să mergeți în Bulgaria... Sper să vă placă, indiferent ce ați ales mai exact, în cele din urmă și sper că impresiile mele ți-au fost de folos.
      E o țară foarte ofertantă Grecia, n-am văzut nici eu prea multe din ea, dar le luăm pe rând, în paralel cu altele, că deh... lumea-i mare. :D

      Ștergere
  3. A venit la fix articolul! Chiar zilele astea planific si eu vacanta pentru Grecia, si cred ca ne oprim si vreo 2-3 zile in Atena. Planul este sa lancezim o saptamana in Lefkada iar apoi sa ramanem sa vizitam si Atena :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce mă bucur! Intenționam să-l mai amân până spre toamnă, dar m-am gândit că poate e totuși mai util acum, se pare că nu m-am înșelat.
      Abia aștept să văd poze și să-ți citesc și ție impresiile despre Lefkada, o iau oarecum în calcul pentru anul viitor. Mi-e cam dor de Marea Ionică și de acolo pare că are cea mai impresionantă culoare...

      Ștergere
  4. Ce postare lunga! Super faine pozele!
    Eu nu mi-am dorit niciodata asa mult sa ajung in Atena...nu stiu de ce! Util articolul pentru cei care mai multe informatii cu pirivre la acest loc, mai ales daca urmeaza sa plece intr-acolo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Depinde și ce caută fiecare în vacanțe/călătorii, pe mine mă interesează mult și istoria, nu doar peisajele frumoase.

      Ștergere
  5. Merci de informatii, asa cum am mai vb pe Insta in octombrie vom merge o saptamana. Te pup💝

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Aștept să aflu și de la voi impresii și să văd poze! :D

      Ștergere
  6. Mi se par super utile jurnalele astea de calatorie. Multumim

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E plăcerea mea și sper să scriu mai des despre călătorii în următoarea perioadă, am o mulțime de locații despre care aș vrea să povestesc.

      Ștergere
  7. Ce dor mi-ai făcut de Atena! Am fost în 2004, de Anul Nou. Mi-au plăcut luminile de sărbătoare și parcă nici Piața Omonia nu mai părea așa sordidă.
    Acropolis încă era în reconstrucție, iar exponatele care sunt acum în muzeul cel nou, erau sus, în spatele Parthenonului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-am trezit amintiri frumoase! Îmi imaginez că e foarte interesantă experiența de Anul Nou.

      Ștergere