Toamna în Varenna | Lacul Como, Italia

Era anunțată o zi cu ploaie și totuși a fost soare pe tot parcursul celor câteva ore petrecute în Varenna, un mic orășel/sat de pe malul Lacului Como și unul dintre locurile superbe aflate în apropiere de Milano. Am avut parte de o zi perfectă în acel mijloc de octombrie, cu soare, un peisaj montan superb, case colorate și străduțe înguste, nuanțe de toamnă ici-colo, mâncare delicioasă și sentimentul minunat de calm și relaxare, chiar dacă zona e destul de aglomerată, dar majoritatea oamenilor păreau să aibă aceeași stare de euforie. Fiindcă pe acolo vremea e și acum blândă și va continua să fie, în timp ce la noi e deja iarnă în toată regula, chiar cred că e de preferat o vizită în extrasezon, vara fiind probabil mult prea aglomerat și cald.


Am ajuns în Varenna rapid și simplu, cu trenul de la Gara Centrală din Milano (compania Trenitalia merge pe ruta asta și are curse cam din oră în oră) și am parcurs cei 60 km până la destinație în mai puțin de o oră, deși cu așa peisaj frumos cum am avut din tren chiar nu m-aș fi suparat prea tare să fie și mai lung drumul. Ah, asta doar dacă n-am fi avut zbor de prins în seara aia. Încă de cum am coborât în gară am fost întâmpinați de un peisaj frumos, cu vilișoare cocoțate pe deal și mult verde atins doar timid de nuanțe de toamnă.  Știam deja că o să-mi placă...

Nu ne-am folosit de nico hartă, nici pe aplicație și nici tipărită, sătucul e suficient de mic încât nu prea ai cum să te rătăcești și însăși plimbările fără țintă, ba pe malul lacului, ba pe străduțe, sunt tot farmecul într-un astfel de loc. Poate doar pentru o urcare la cetate ar fi necesară harta, noi n-am avut însă nici timpul și nici dispoziția de a bifa obiective.





Am coborât prima oară spre malul lacului, unde peisajul superb m-a convins că zona merită mai mult decât o excursie de o zi din Milano și iată-mă de 10 minute în Varenna cu gândul la o viitoare vacanță în zonă, cu mai multe zile de hoinărit dintr-o localitate într-alta, admirând priveliștea din cât mai multe unghiuri, poate și urcând pe unul dintre acele vârfuri?! Eram totuși acolo, așa că am revenit din visare spre a mă bucura de prezent, am continuat agale plimbarea prin oraș, pe lângă lac, unde câte ceva frumos ne ieșea în cale la fiecare colț - o clădire superbă care găzduiește un hotel, o barcă împodobită cu flori, alte și alte case frumoase, un domn care picta...







Mulți pornesc din Varenna spre Bellagio, orașul cel mai celebru de pe Lacul Como, însă noi l-am lăsat pentru altă dată, n-avea rost să alergăm de colo-colo și să nu ne bucurăm pe deplin de niciunul. Asta ne-a privat însă de priveliștea cu Varenna văzută de pe apă, de unde circulă cele mai multe poze pe Instagram, însă am avut alte lucruri de care să ne bucurăm. Am urmărit ambarcațiunile care transportau turiștii, care păreau atât de mici în fața naturii și m-am entuziasmat la fiecare stradă îngustă și pitorească ce ne ieșea în cale, pe care abia așteptam să mă pierd, dar nu înainte de a ne potoli foamea la una dintre terasele aflate pe malul lacului.





Am mâncat niște bruschette delicioase și cea mai bună lasagna încercată vreodată, iar asta cu o priveliște perfectă și încă la prețuri rezonabile. Aveam lacul la câțiva pași, rațe și porumbei care se plimbau nestingheriți printre oameni și o atmosferă de relaxare totală, mulți oameni mutându-se de la mese pe jos, pe lângă apă, cu un pahar de vin alături. Am mai zăbovit și noi puțin prin zonă după ce ne-am ridicat de la masă, iar cu forțe proaspete am pornit-o mai apoi spre activitatea mea preferată, în mod special în Italia - să mă pierd pe străzi fără nicio țintă...






Varenna e fix genul de orășel după care mă topesc, cu clădiri colorate și tipicele obloane italiene, străduțe înguste în trepte și ghivece cu flori peste tot, iar dacă mai punem la socoteală și peisajul montan... ce-ți mai poți dori? Cred că am eu o idee ce - una dintre  vilișoarele de pe strada de sus, cu palmieri, pini și alți arbori alături, la care se ajunge urcând pe străduțele astea înguste sau direct de pe strada ce coboară de la gară, mergând tot înainte, în loc să cobori la lac. Noi am făcut toate drumurile în ambele sensuri, ne-am tot învârtit prin zona asta a orășelului. Există prin zonă și niște vile cu grădini botanice care pot fi vizitate.










Toamna își făcuse mai mult de cap pe străduțele de sus, iar priveliștea spre Lacul Como e de asemenea foarte frumoasă de acolo, mă întreb ce am fi descoperit dacă aveam timp să facem și drumul până la cetate, care e cocoțată undeva mult mai sus. De verificat cu altă ocazie...





Am încheiat mica excursie cu puțină leneveală pe malul lacului și cu un gelato cu mango absolut delicios, probabil cea mai bună înghețată gustată vreodată... și am păstrat acea zi în amintire ca cea mai faină de toamna asta. Italia m-a cucerit încă o dată!


8 comentarii

  1. serios? asta e in italia? nu stiu de ce, niciodata nu am fost atrasa de tara asta. probabil pentru ca am vazut in poze doar orasele aglomerate, nu zonele atat de frumoase! arata de basm! si locul unde ati mancat... cred si eu ca mancarea a fost mai buna cu asa o priveliste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E poate țara cea mai ofertantă și diversă din Europa, eu am o listă uriașă de locuri în care vreau să ajung prin Italia, le luăm ușurel deocamdată, printre altele. Dacă te mai documentezi o să fi surprinsă de câte astfel de locuri de basm există în țara asta.
      A influențat și priveliștea impresia generală pentru acel prânz, dar mâncarea a fost oricum delicioasă, chiar n-am mai gustat până acum o lasagna mai bună...

      Ștergere
  2. Italia e fabuloasa, evident, de preferat sa nu ajungi in perioada de varf. Am umblat si noi pe acolo in mai, am stat in Bergamo, un oras care mi-a placut foarte mult, am fost si la Bellagio, la Como, la Iseo... O vacanta acolo de cateva zile e superrelaxanta, deja iau in calcul ceva de acelasi gen la lacul Garda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt perfect de acord! Eu am ajuns în Italia doar primăvara și toamna, iar în viitor tot în sezoanele astea m-aș orienta să ajung. Am și eu pe listă toate locurile menționate de tine, inclusiv Bergamo, de care chiar mi-a părut rău că n-am avut timp, dar a fost o excursie scurtă, gândită inițial doar pentru Milano, ca până la urmă să ajungem și pe Lacul Como...

      Ștergere
  3. Exact la fel am patit si noi cand am fost in Florenta. Am umblat cu ditamai umbrela dupa noi si n-a ploat dar zau daca am obiectat vreun moment.
    Italia e un vis! Fiecare coltisor al sau te lasa fara cuvinte!
    As vrea sa vizitez si minunatele locuri pe care ni le-ai prezentat pentru ca sunt convinsa ca merita fiecare minutel. :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi am avut în rucsac niște pelerine subțirele de ploaie, n-au fost nici grele, n-au ocupat nici spațiu mult, așa că mă bucur că le-am plimbat degeaba.
      Așa este! Îți doresc să ajungi pe acolo într-o zi, sunt sigură că ți-ar plăcea. :*

      Ștergere
  4. Nu am fost, insa arata asa dragut! Peisajul cu muntii, apa...foarte frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Combinația între natura spectaculoasă și orășelele pitorești de pe malul lacului e ceea ce oferă farmec zonei, din punctul meu de vedere. Intenționez să mai revin cândva.

      Ștergere