Lecturile lunii - Ianurie 2019

Am creat această rubrică cu scopul de a scrie despre toate cărțile pe care le citesc, fără a se vrea a fi vreo analiză literară și nici măcar o recenzie, ci doar o scurtă impresie personală, fără a dezvălui mai mult decât e cazul din subiect - nu mai mult decât o fac cei de la editură sau poate nici măcar atât, așa că nu veți găsi aici „spoilere”.

Am început anul binișor la capitolul lectură, am citit aproape zilnic și am reușit să termin șase cărți, mai mult sau mai puțin stufoase, dar am și ales aproape numai lecturi ușor de parcurs, cu o unică excepție, pentru că de asta am simțit că am nevoie. Observ că m-am îndreptat mai mult către cărți de acțiune (thrillere) și deși au fost destul de reușite, am rămas la aceeași veche concluzie, aceea că sunt foarte greu de impresionat pe genul ăsta, îmi trebuie mai mult decât niște suspans ca să iubesc o carte. Spun asta încă din introducere ca să știți cum vă raportați la impresiile expuse.


Avocatul rebel, de John Grisham

E prima oară când îl citesc pe Grisham, nu știu de ce credeam că scrie niște cărți polițiste de duzină și din motivul ăsta nu i-am acordat nicio atenție. Am avut o mare surpriză să constat că acest roman e mai mult de atât - prin Sebastian Rudd, un avocat al apărării direct și chiar nepoliticos, autorul arată câte fețe poate avea justiția, cât de ușor și de greșit putem judeca pe baza unor informații date de presă, care sunt așa ușor de cumpărat - nu că ar fi fost asta o revelație, dar prinde bine să-ți reamintești unele lucruri și, în plus, vine cu niște idei de cazuri chiar interesante. Sigur că e puțin cam idealizat acest avocat, iar unele povești ușor trase de păr, dar e și multă realitate în acest roman... A, da, nu-i lipsește nici suspansul, deși apare timid, nu-i prezent chiar de la primele pagini.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - recomand, dar aștept și de la voi recomandări de Grisham, dacă aveți, mi-au mai picat ochii pe niște titluri, acum că mi-a trezit interesul.


Harry Potter și Piatra Filosofală, de J.K. Rowling

Deși am văzut din filme și mai de mult mă prinsese și un joc cu Harry Potter, cărțile am tot amânat să le citesc și dacă nu mi-ar fi fost servită sub nas această primă parte poate că nici anul ăsta nu reușeam să încep seria asta, dar mă bucur că s-a nimerit să o am la momentul potrivit. Pe de o parte cartea e scrisă foarte simplu, mediocru chiar, însă lumea magică în care te poartă e greu să nu te prindă în mreje și să nu îți stârnească măcar puțin curiozitatea pentru continuare. Deocamdată nu mă pot declara fană, a fost doar o lectură plăcută, pe alocuri amuzantă, dar cum fanii susțin că devine din ce în ce mai interesantă povestea de la un volum la altul... am rămas cu intenția de a continua.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - am mai susținut și cu alte ocazii că nu e niciodată prea târziu pentru a citi cărți de copii și deși primul autor pe care-l recomand în acest sens e Mark Twain, consider că și seria Harry Potter poate fi citită la orice vârstă.


Second Life, de S.J. Watson

De ce e încadrată cartea asta la thriller psihologic... nu știu. La fel cum n-am idee de ce mă așteptam să îmi placă, după ce o mai citisem pe autoare (mai exact romanul Înainte să adorm) și nu reușise nici atunci să mă surprindă prea tare. Spre deosebire de celălalt roman, care măcar avea o idee interesantă de la care pornea, Second Life m-a plictisit teribil. Mi s-a părut că jumătate de carte are doar rolul de a te introduce în poveste, cu oarecare tentative (eșuate, din punctul meu de vedere) de a face o analiză psihologică a protagonistei. Devine de la un punct mai palpitantă povestea, ca finalul să mă lase cu sentimentul că eu aș fi găsit o modalitatea mai bună de a o încheia.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - altora am văzut că le-a plăcut foarte mult, chiar am văzut-o lăudată, așa că puteți ignora tot ce am spus mai sus dacă nu sunteți cititori la fel de mofturoși ca mine.


Plânset de copil, de David Jackson

Hai să mai încerc un thriller psihologic, mi-am zis... poate, poate. Categoric mi-a plăcut mai mult, am citit-o pe nerăsuflate de la primele pagini și până la final, chiar e genul de carte greu de lăsat jos din mână. Te poartă pe firul poveștii unei mame care e dispusă să facă orice pentru a-și recupera copilul, te introduce într-un mister destul de elaborat, ca la final să te lase cu gura căscată că nu te-ai gândit la un dezdonamânt atât de simplu. A fost una dintre puținele situații în care n-am bănuit că s-ar putea încheia astfel. Oricât ar fi fost de ingenios gândită și construită povestea, nu pot totuși s-o pun pe un piedestal, fiindcă nu mi-a dat lumea peste cap și nici nu m-a învățat ceva deosebit, dar pentru suspans are notă aproape de maxim.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - dacă vă plac genul de cărți scrise simplu, ușor de urmărit și greu de pus pe pauză... luați-o fără să stați pe gânduri.


Omida, de John Fowles

E singura carte mai greoaie pe care am citit-o luna trecută, căreia n-am să-i aduc însă laudele multe pe care le-am tot adus autorului în general. Nu pentru că n-ar fi o carte bună, chiar e foarte ingenios construită și atent gândită, o combinație de istorie și ficțiune, de științe ale naturii și oculismm, de iluzie și mister... și totuși nu m-a prins și fascinat pe mine atât de multe ca alte romane ale lui Fowles. Poate nici n-am fost în dispoziția necesară, poate cronicile istorice introduse mi s-au părut că întrerupt subiectul prea mult sau poate pur și simplu n-am avut eu suficient interes pentru secta despre care se vorbește. Cumva a fost genul de lectură pe care am apreciat-o și din care am învățat ceva, dar fără să-mi placă în mod special.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - cred că sunt destui cititori care ar putea-o aprecia mai mult decât am făcut-o eu, n-aș putea spune decât că nu e adresată celor care vor ceva simplu și la obiect (mie îmi plac lecturile complexe și totuși pe alocuri m-am simțit depășită).


Rubicon - Conspirația de la Casa Albă, de Lawrence Alexander

Am păstrat-o special pentru finalul lunii, s-o citesc pe avion, fiindcă e o carte micuță și credeam eu că și simplă, care să nu necesite prea multă concentrare. Mi s-a părut până la urmă puțin mai complexă decât îmi imaginam, pornește de la evenimente reale cu privire la terorism, spioni infiltrați și politicieni care își urmăresc doar propriile interese, iar paralela cu trecerea Rubiconului de Iulius Cesar mi s-a părut ingenioasă. Nu e însă o carte cu atât de mult suspans pe cât ar putea părea din descriere, intră destul de mult în aspecte politice, însă asta a făcut-o și mai interesantă pentru mine. Îi diminuează totuși din efect multitudinea de coincidențe în favoarea protagonistului, dar per total e un roman destul de reușit.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - în caz că vă plac poveștile întortochiate, fără a fi însă prea dificile.


N-aș putea alege o singură favorită, chiar dacă nu e niciuna atât de genială încât să intre pe o listă scurtă de cărți preferate (nici n-am dat maxim de stele pe Goodreads, măcar - am zis că sunt pretențioasă), totuși mi-au plăcut majoritatea, toate în afară de Second Life și din motive diferite. Sunt curioasă despre ce o să am să vă povestesc pe februarie, deocamdată am citit cam puțin, însă de vreo două zile am început iar să-mi fac timp mai mult pentru stat cu nasul în cărți.

Pentru că zilele astea sunt reduceri pe Elefant și pe Emag, am găsit prețurile cele mai bune la ei (sunt puse ca link mai sus), dar recomand să consultați mereu și Libris, uneori au prețurile cele mai bune.

Ați citit vreuna dintre cărți? Cum stați cu lecturile pe începutul ăsta de an?

4 comentarii

  1. ce ma bucur ca ti-a placut Planset de copil :D si mie mi s-a parut o carte care te cam lasa asa oleaca paf la final. Cred ca i-am dat nota maxima, putine carti au facut asta si s-au jucat atat de mult cu mine :D Mie mi-a placut si Second Life. nu la fel de wow, dar ok. Harry Potter nu am citit. e un capitol care pe mine nu m-a prins deloc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Același lucru l-am apreciat și eu... că m-a surprins foarte mult, ceea ce rar de tot se întâmplă, de obicei intuiesc în linii mari ce urmează și cum o să se termine, când vine vorba de genul ăsta.
      Față de Harry Potter am sensimente amestecate, sigur trebuie să mai citesc 1-2 părți măcar ca să-mi fac o impresie mai clară.

      Ștergere
  2. Harry Potter ma asteapta si pe mine in biblioteca Deenei dar inca nu am ajuns sa-i fac loc in lista de prioritati.
    M-ai facut curioasa in ceea ce priveste Planset de copil asa ca am adaugat-o pe lista. Cred ca as avea nevoie de un concediu pentru lecturi.:)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te înțeleg perfect, dar e de încercat cândva, mai ales dacă ai de unde să le împrumuți. N-o să te lungești prea mult pe Plânset de copil, garantez! E și greu de lăsat din mână, dar se și citește repede. Cred că în vreo două zile am citit-o.

      Ștergere