5 mituri despre îngrijirea tenului

Aveam în minte de foarte mult timp subiectul ăsta, inițial aș fi vrut să-mi aștern părere despre mai multe mituri de îngrijire a tenului, însă m-am oprit doar la primele 5 de care mă lovesc cel mai des, atât în mediul online, cât și în discuții cu oamenii din jur. Internetul abundă în informații despre îngrijirea tenului și din păcate foarte multe sunt greșite, contrazicând orice studiu. Nu am pretenția să mă creadă nimeni pe cuvând, ba chiar vă recomand să nu mă credeți nici pe mine și nici pe alte persoane din start, mergeți și cercetați în mai multe surse și decideți la final pe cine credeți, înainte de a acționa.

Unele dintre miturile de mai jos au la bază o fărâmă de adevăr, altele în schimb cred că au rămas doar idei „din bătrâni”, din vremuri în care nu se știau prea multe despre piele. Mai există și posibilitate de confuzie sau interpretare greșită.


„Tot ce e natural e bun pentru piele”

Există ideea asta că dacă un ingredient vine din natură sau un produs e făcut exclusiv din ingrediente naturale atunci sigur e bun, n-are ce rău să facă. De fapt multe pot face rău în general pielii sau în particular pe unele tipuri de ten. Iar dacă un aliment e bun de mâncat nu înseamnă că e bun și de pus pe față, nu știu de unde a apărut ideea asta că e ok să ne punem pe față sau în cap orice de prin bucătărie. De pildă citricele n-au ce căuta pe ten, mi se zbârlește piele numai când citesc de „tratamente” minune care implică să dai cu lămâie pe piele. Brrr! Iar exemple sunt mult mai multe - oțet, roșii, usturoi etc.

Asta nu înseamnă nici că tot ce e natural face rău, desigur, nu am nicio intenție să desființez produsele bio/naturale, tot ce vreau să transmit e că natural nu înseamnă întotdeauna mai bun. Pe deasupra multe produse vândute cu titlu de bio conțin de fapt și ingrediente sintetice.

Dacă vreți să aveți grijă de aspectul și sănătatea pielii voastre e nevoie de o documentare mai amănunțită, nu doar de simpla îmbrățișare a conceptului de a folosi produse/ingrediente naturale. E necesară o cunoaștere a tenului și o înțelegere a ingredientelor măcar cât de cât, indiferent de ce tip sunt.

Subiectul e mult mai vast și se ajunge și la reversul acestui mit și anume:

„Tot ce e chimic/sintetic face rău pielii”

Toți acei oameni care stau prin laboratoare și concep formule inovatoare sunt, desigur, niște conspiratori nebuni care ne vor pe toți cu pielea zbârcită. E adevărat că există și mult marketing în spatele anumitor produse, dar asta e altă poveste și n-are nicio legătură cu ideea asta că dacă nu înțelegem un ingredient atunci sigur e o chimicală care face rău. Cred că la capitolul ăsta se face o confuzie între ce punem pe piele și ce mâncăm. 

Nu, regulilele privind ce mâncăm nu sunt aceleași cu ceea ce intră în piele. Când vine vorba de îngrijire există bune și rele pe ambele categorii: naturale și sintetice. Nu e nimic îngrozitor la exfolianții chimici sau filtrele chimice din protecția solară. Revin la ideea că e necesară o aprofundare a subiectul pentru a înțelege formulele produselor și ce e bun sau rău pentru ten, indiferent că e natural sau chimic, iar asta raportat și la nevoile propriului ten.

Știu că nu e ușor, citesc și studiez ingrediente deja de câțiva ani și nu pot pretinde că le știu pe toate, dar m-a ajutat să știu ce să caut bun în produse, iar de ingredientele iritante mă feresc fără să-mi pese dacă sunt naturale sau chimice, tot aia e. Nu e chiar atât de greu pe cât pare să înțelegi formulele produselor cosmetice în linii mari.

„Machiajul strică/îmbătrânește tenul”

E adevărat că unele produse de machiaj pot irita, bloca porii etc, însă doar unele și oricum nici alea nu îmbătrânesc tenul dacă la finalul zilei e demachiat și curățat în totalitate. Cu o demachiere corectă și produse de machiaj alese cu grijă la ce conțin și ce efect au asupra tenului n-ar trebui să existe probleme.

Ba chiar poate face și un bine, fondul de ten devine o barieră protectoare pentru cele care locuim în orașe poluate - ați observat la demachiere câtă mizerie e lipită pe machiaj? Ei, toată aia se pune și stă direct pe față când n-avem machiaj. Nu încurajez neapărat machiajul ca parte de îngrijire, doar îi evidențiez o parte bună.

Ideea cum că machiajul feței nu lasă tenul să respire deloc e de asemenea parțial greșită, depinde de produsele folosite. Nici nu-ți trebuie multe cunoștiințe pentru asta, în general mie mi se pare că se simte la purtare când un fond de ten încarcă tenul prea rău sau blochează porii, iar alea pentru mine sunt de folosit cel mult la „ocazii speciale” dacă excelează ca rezistență, dar nu de zi cu zi.

„Uleiul de cocos oferă protecție solară”

Nu, nu, nu. NU! Am văzut articole întregi pe site-uri bio sau pe bloguri personale care fac niște afirmații absurde pe tema asta, deși n-au la bază niciun studiu care să le susțină. Nu există niciun ulei natural care să protejeze pielea de soare. Punct! Dacă ați încercat varianta asta la plajă și ați avut impresia că dă rezultat, că nu v-ați „ars” la fel de rău ca fără el... ei bine, asta e probabil datorită proprietăților emoliente, dar în realitate pielea e la fel de afectată ca atunci când nu folosești nimic.

Dacă nu vă pasă de îmbătrânirea prematură, nici de pete, nici de usturimi și că arată pielea foarte rău când e arsă, atunci măcar protejați pielea de soare pentru sănătatea voastră, fiincă numărul cazurilor de cancer de piele nu e deloc mic, dar făceți-o cu adevărat - iar hainele și produsele cu SPF, fie ele cu filtre minerale sau chimice, sunt singurele care protejează când ne expunem la soare.

E un subiect vast și aici, am scris de multe ori despre protecția solară și importanța ei indiferent de anotimp sau unde ne aflăm, iar eu sunt doar o simplă consumatoare, sunt mulți alți oameni avizați care explică asta și totuși enorm de mulți oameni încă se expun și la plajă în raze puternice fără nimic sau cu ulei de cocos. Există printre loțiunile cu SPF opțiuni cu formule lejere, care se absorb rapid, variante bune sunt și printre brandurile accesibile ca preț, se găsesc și pe toate drumurile.

„Ca să-ți urmez sfaturile de skincare trebuie să ai ten perfect”

Perfecțiunea n-ar trebui să fie un obiectiv, iar faptul că cineva încă are probleme cu pielea în ciuda produselor folosite nu înseamnă neapărat că nu face bine ce face. Sunt mult prea multe variabile la mijloc. Să nu uităm de cel mai important factor: genetica! Dacă vecina de 70 de ani încă are un ten frumos și a folosit pe față doar apă și săpun toată viața, asta nu înseamnă că ăsta e secretul, e ca și când ai lua exemplu de la cineva care a fumat toată viața două pachete de țigări pe zi și încă trăiește și la 90 ani.

Orice am aplica noi pe față genetica rămâne principalul factor care va influența aspectul tenului, mai ales pe termen lung, la care se mai adaugă stilul de viață și abia la final ce-i oferim și din exterior. Așa că nu vă ghidați doar după aspectul pielii cuiva atunci când urmați sfaturi de îngrijire. S-ar putea să nu fie decât noroc în cazul lui X care are un ten frumos.

Singura situație în care mi se pare relevant e atunci când vezi rezultate de la un produs sau o rutină pe tenul cuiva pe care-l știai că are aceeași problemă cu tine. Nici atunci nu înseamnă că va funcționa la fel pe oricine, dar poate merită studiat ce a făcut și luat în calcul ca exemplu. 

Nu vreau să se înțeleagă că aș considera irelevantă părerea cuiva pe care l-a ajutat genetica la capitolul ăsta, doar că trebuie mai mult decât un ten frumos pentru a urma sfaturile/recomandările cuiva. De asta am spun de la început că e bine să avem mai multe surse de informare pentru a ne face o impresie corectă pe subiect.
______________________________

Dacă ajunge până aici cineva care gândește „de ce să nu lăsăm natura să-și urmeze cursul firesc?”, ceea ce oricum o să se întâmple, doar cu ajutor spre mai frumos și mai bine, vreau totuși să reamintesc că acum 100 de ani speranța de viață în România era la mai puțin de jumătate decât e în prezent, iar asta o datorăm științei și medicinei. Nu e la fel de serios când vine vorba de aspectul pielii, dar poate că e de reflectat puțin la asta măcar atunci când vine vorba de sănătate, inclusiv a pielii.

8 comentarii

  1. M-a "uns" la suflet articolul tau.
    Sunt de acord cu tot ce ai afirmat mai sus ba chiar am mai aflat amuzandu-ma si alte lucruri noi. Otet si usturoi pentru masti faciale? Wow!
    Cu putin timp alocat studierii subiectelor cred ca putem afla atat de multe lucruri despre ceea ce e bun si ceea ce e doar mit pentru ingrijirea tenului nostru incat sa nu mai cadem in plasa "miturilor".
    Oricum, eu am renuntat sa mai incerc sa conving oamenii sa foloseasca spf dupa ce aud diverse retete magice pentru obtinerea unui bronz de zeita africana. Daca ei cred asta si nu accepta nicio alta opinie perfect argumentata, n-are rost...
    Pupici si un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult! Am văzut pentru măști faciale sau de folosit în general după plajă pe piele în cazul oțetului, citisem asta pe undeva, de mi s-a ridicat tot părul în cap.
      Așa e, trebuie să existe doar puțin interes. Mda, știu cu e cu protecția solară, majoritatea se uită la mine ca la nebuni, iar cel mai rău mă supără când văd mame care neglijează treaba asta și pentru copiii lor.
      Un weekend frumos și ție!

      Ștergere
  2. aia cu machiajul care imbatraneste cred ca am auzit-o cel mai des...am fost uimita sa aflu cate femei se culca fara se se fi demachiat. in conditiile astea cred si eu ca au ramas cu aceasta impresie. noi avand bloguri si citind multa informatie consideram asta ceva extrem de banal, dar realitatea e socanta!

    in alta ordine de idei, m-am saturat sa vad oameni unsi cu ulei de masline sau cocos care stau sa se friga :)). e de-a rasu-plansu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-a zice bunica constant. :)) Însă măcar are peste 70 ani, dar sunt și multe tinere care cred același lucru. Da, știu că multe femei se cultă nemachiate sau se demachiază superficial. Eu nici nu știu cum suportă, pur și simplu e deranjant numai gândul că-mi murdăresc perna...
      La fel și eu, iar când mai văd și copii... acolo e mai mult de plâns.

      Ștergere
  3. adevarat, sunt foarte convinsa ca genetica isi are rolul foarte important dar si minima ingrijire, zic asta pentru ca sora-mea nu se ingrijeste deloc si pare mai mare ca mine desi este mai mica si avem cam aceeasi genetica... asa ca si putin efort, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asta zic și eu, e importantă și îngrijirea, doar că uneori te păcălește aspectul frumos al tenului cuiva, crezi că se îngrjește ca la carte și poate de fapt pune toate prostiile pe față, dar compensează genetica - asta până la un punct, desigur.
      Depinde acum și pe cine ați „moștenit” fiecare, dar sigur că ajută și îngrijirea - eu am făcut progrese majore de când îmi ingrijesc tenului, îmi arată mai bine la 25 ani decât la 15, chiar dată tot nu e perfect.

      Ștergere
  4. of, cu chestiile astea babesti nu-s de acord neam! ok, pui pe fata miere si pliculete de ceai de albastrele, dar nu usturoi, cum am mai auzit. lamaie pentru albire. si alte minuni... nu mai sunt de acord cu multe chestii... pai evoluam sau ce facem? bio, bio, dar hai totusi sa ne preocupam putin de aspectul nostru si sa avem grija sa avem un ten curat si ingrijit, in primul rand!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, până la urmă fiecare face cum crede și ce crede cu propriul corp. Ce nu mi se pare ok e când unii vin să-și expună opțiunile astea personale cu ton de expert și tentă de adevăr absolut, când de fapt nu există nimic care să susțină afirmațiile, ba chiar din contră... multe/toate studiile îi contrazic.

      Ștergere