Vulcanii Noroioși, Buzău - vara sau iarna?

De multe ori de-a lungul timpului am vrut să scriu despre locuri din România care mi se par frumoase sau măcar interesante, dar n-am făcut-o cu multe dintre cele care mă gândeam că sunt bine cunoscute de toată lumea și vizitate deja de cei mai mulți, însă am realizat că e o impresie înșelătoare, întotdeauna o să se găsească persoane care n-au vizitat anumite locuri și poate au nevoie de un îndemn sau niște informații în plus. Azi m-am oprit asupra Vulcanilor Noroioși, că tot ne bate iarna la ușă și știu că nu e un loc la care s-ar gândi prea multă lume să meargă iarna, deși pentru „senzații tari” e o opțiune de luat în calcul.

Cele două experiențe - vară și iarnă - sunt foarte diferite, eu prima oară am văzut Vulcanii Noroioși într-o iarnă, iar apoi i-am revizitat vara și fiecare variantă mi-a oferit o altă experiență. Am făcut împărțirea pe astea două sezoane, după cum le-am vizitat, însă se poate face și între perioadă uscată și perioadă cu ploi sau ninsori, fără să mai conteze anotimpul exact.


Pâclele Mici - vara

Nu știu după ce criterii au fost alese numele celor două locații principale în care se află vulcani noroioși, dar la Pâclele Mici am găsit vulcani mai mari și mai activi decât la Pâclele Mari, iar pentru o vizită de vară (sau de primăvară, ori toamnă cu vreme bună) eu aș recomanda să mergeți neapărat și aici: locul e o idee mai puțin celebru, mulți ajungând doar la ceilalți, așa că e mai liber, iar vulcanii și peisajul mi s-au părut mult mai impresionante aici, chiar m-am simțit puțin pe altă planetă.

Se merge mai mult pe jos până la intrare, poate și de aceea ajung mai puțini turiști, însă drumul nu e nici foarte lung, nici dificil. N-aș recomanda însă o vizită după ploaie sau ninsoare, mi-a părut treaba destul de „mocirloasă” pe alocuri chiar și într-o perioadă caniculară a verii. Câțiva dintre vulcani aveau activitate intensă, ne-am amuzat urmărind spectacolul, sper să se înțeleagă cât de cât și din imagini.









Pâclele Mari - vara

După ce am fost aici și iarna, iar în acea zi tocmai ce veneam de la Pâclele Mici, nu pot spune că am mai fost prea impresionați - vulcanii erau puțin activi, iar aglomerația destul de mare. De aceea nici n-am stat mult și nici n-am făcut prea mute fotografii: poate și ăsta e motivul pentru care mulți turiști nu sunt deloc impresionați de obiectiv, dacă ajungi într-o zi de vară doar la Pâclele Mari e de înțeles. Vă las totuși câteva cadre și trec la varianta de iarnă...





Pâclele Mari - iarna

N-am știut în ce ne băgăm când am pornit spre Buzău într-o iarnă, cu scopul principal de a vizita faimoșii vulcani, că de știam nu-mi luam cizmele mele preferate din perioada aia. Încă îmi amintesc cât m-am chinuit să scot tot noroiul de pe și din ele. E de menționat că zăpada nu doar că nu era dată de mult, dar chiar era proaspăt pusă, se pornise ninsoarea cu puțin timp înainte de a ajunge noi acolo. Domnul de la intrare ne-a avertizat ce ne așteaptă, am mers pe proprie răspundere.

A fost totuși distractiv să ne luptăm cu fiecare pas pe terenul lipicios, vulcanii erau foarte activi, făceau o gălăgie pe care vara n-am mai găsit-o, în plus am rămas singurii vizitatori de la un punct, iar peisajul a fost diferit cu zăpada proaspăt așternută față de peisajul uscat. Mie mi-a plăcut și așa, doar aș recomanda atenție la alegerea încălțărilor. Nu știu totuși care e situația dacă dă o zăpadă foarte mare, posibil să nu fie permis accesul.









La ambele locații există o taxă (nu prea mare) de intrare, iar vulcani similari se mai găsesc pe niște dealuri la care noi n-am ajuns cu nicio ocazie, am considerat că e suficient la astea două. Nu ignorați semnele de atenționare să nu călcați pe vulcani!

Buzăul are multe alte locuri frumoase sau interesante, înțeleg totuși de ce puțin vizitate: drumurile spre unele locuri sunt proaste, oferta de cazări și restaurante e destul de săracă, iar multor locuri le lipsește și promovarea. Vulcanilor li s-a făcut multă promovare și drumul e bun, sper să se întâmple asta și cu alte locuri. Poate mai revin cu niște recomandări de acolo, dar deocamdată mai am și eu pe listă locuri nebifate încă.




2 comentarii

  1. In buzau chiar gasesti super multe chestii de văzut, dar m-am jurat ca nu mai merg pe acolo. Drumurile sunt groaznice. Mi-am rupt masina in 2 cat am mers la trovanti si la focul viu, nu ma mai aventurez asa niciodată.nu cred ca merita sa bagi 10-20 mil in masina pentru o vizita de genul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unele drumuri sunt groaznice, într-adevăr. Am fost și eu pe câteva din astea, depinde acum și ce mașină ai și cât de tare ești dispus s-o „terfelești”, de asta am zis că e principalul impediment. Să sperăm cu se mai îmbunătățesc cu timpul.

      Ștergere