Bucurii și plăceri în decembrie

Aș minți să spun că luna decembrie e una dintre preferatele mele pentru că iarna e anotimpul care-mi place cel mai puțin: zilele întunecate și mult prea scurte, frigul, zgomotele de la artificii și petarde care nu-mi plac, dar cel mai tare mă enervează pentru că știu cât de tare sperie multe animale, astea sunt doar câteva dintre lucrurile care nu-mi plac în perioada asta, însă există și mici bucurii de care încerc să profit în luna decembrie, așa că mergând pe modelul articolului Plăceri de toamnă - câteva recomandări, care am văzut că a atras multe accesări, m-am pus pe adunat câteva aspecte/activități care îmi oferă plăcere în perioada asta, cu speranța că o să vă inspire sau motiveze măcar puțin.


Decorațiunile și pomul de Crăciun

Îmi place să împodobesc pomul și să îmi închei ziua lângă el cu luminile pornite, mi se pare că oferă o atmosferă perfectă de relaxare, iar decorațiunile din oraș, de la ferestrele oamenilor sau de prin magazine îmi fură dese ori câte un zâmbet, ba dacă sunt în toana potrivită mă fac și să bat din palme ca un copil. E o plăcere mică și superficială poate, însă nu-mi pasă. Deși nu sunt o mare fană a târgurilor măcar o vizită sau vreo două mă bucură de asemenea.

Prima zăpadă

De ar rămâne zăpada așternută în albul ăla imaculat ca atunci când e proaspătă poate că n-aș mai avea o relație de iubire-ură cu iarna. Din păcate prin orașe se transformă în scurt timp într-o mocirlă și numai e nimic plăcut la ea când se stă și mai mult în trafic, însă prima zăpadă așternută mă bucură întotdeauna pe moment și încerc să profit de bucuria aia tocmai pentru că știu că e de scurtă durată. Oare dacă aș trăi în proximitatea unor munți m-aș bucura mai mult de ea? Poate e de încercat.

Atmosfera și activitățile relaxante

Mi se pare perioada cea mai potrivită pentru relaxare cu o carte, un film sau muzică, ori chiar pentru jocuri de societate sau făcut un puzzle. Cel puțin eu nu văd o combinație mai îmbietoare decât decembrie pentru stat la căldura casei sub o pătură, într-o atmosferă caldă și plăcută. Iar dacă restul anului a fost încărcat și nebun - chiar și într-un sens bun - cu atât mai mult niște relaxare și odihnă prind numai bine.


Bilanțuri și planuri

Nu cred deloc în planurile alea de a face de la 1 ianuarie tot ce de fapt n-ai chef să faci, sunt sortite eșecului din start, însă cred că o privire de ansamblu asupra anului ce stă să se încheie prinde bine, la fel cum nu strică să trasăm niște dorințe reale pentru anul următor. Nu că n-ar merge să facem asta abia prin ianuarie sau februarie, un moment de bilanț se poate face oricând, doar mi se pare că atmosfera relaxată de care spuneam mai sus e ideală pentru astfel de activități.

Bucuria cadourile

De a oferi sau a primi, poate să fie și asta o plăcere dacă nu o transformăm într-un stres inutil, cum o făceam și eu cândva și observ că mulți o fac. Cel mai mult îmi place să iau cadouri copiiilor, poate și pentru că se bucură cel mai sincer când le primesc, dar mi-am învățat lecția și încep să fac asta de prin noiembrie, ca în decembrie să mă focusez doar pe mici completări, împachetări, donații și astfel să nu se transforme în stres alergătura după cadouri. Sigur că mă bucur și să primesc daruri, chiar dacă nu obișnuiesc să aștept ceva anume.

Vin fiert și clementine

Nu se poate decembrie fără câteva căni/pahare de vin fiert, la târg, restaurant sau acasă, bine aromat să fie. E și perioada în care mai beau câte o ciocolată caldă, nu lipsesc nici ceaiurile, dar ele sunt prezente încă de prin toamnă, mai merge și câte un punch sau suc cald, însă n-am un obicei fix cu asta. Dacă e musai să aleg o băutură pentru decembrie vin fiert trebuie să fie.

Iar clementine, mandarine sau (când nu mi-e lene să le curăț) portocale mănânc cu disperare de prin noiembrie până pe final de iarnă, iar mirosul rămas în casă îl asociez cu luna decembrie, probabil datorită amintirilor din copilărie. În rest nu sunt fană a mâncărurilor tradiționale de sărbători, cu mine scapi repede: un 1 kg de clementine și o cană de vin fiert și-o să fiu fericită.

Băi lungi și înspumate

Îmi place să zac în cadă și în alte perioade ale anului, însă odată ce vine frigul adevărat în decembrie e cu atât mai mare plăcerea - să-mi încălzesc picioarele și mâinile reci, să-mi relaxez astfel mușchii poate încordați de la umblatul prin frig, dar și să mă bucur de un spumant sau alte produse de spălat care miros a citrice, scorțișoară, măr copt și alte minuni. O bucurie simplă de iarnă.

Chestii pufoase și moi

Am așa o plăcere să îmi scufund picioarele în botoși pufoși, să mă învelesc cu păturici moi, ba parcă încep să mă împrietenesc și cu fulare sau mânuși, moi și fine să fie. Nu sunt foarte friguroasă, dar am mâinile și picioarele veșnic reci, așa că pufoșenii să fie - se pot include și alea care latră sau miaună, însă ele nu-s doar sezoniere.

N-am pomenit de timpul petrecut cu cei dragi sau de vacanțe, de ieșiri la muzee sau teatru, am adunat strict plăceri mărunte, majoritatea la îndemână în cele mai multe zile.

Vouă ce vă aduce bucurie în luna decembrie?

4 comentarii

  1. si la mine stau cam la fel lucrurile. am fost mare fana a targurilor de Craciun, anul asta nu am apucat sa merg inca. doar cu baile nu ma prea impac si aleg mereu dusul.

    daaaaa, daca ar ramane stratul ala alb si pufos, ar putea sa ninga putin mai des :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu am fost doar puțin la un târg anul ăsta și mai am intenția de măcar încă o vizită weekendul ăsta, în rest nu știu dacă mai apuc altceva. Mă bucur că avem majoritatea plăcerilor în comun, mă mir totuși că fix baile nu sunt printre ele :))

      Ștergere
  2. :))) da, la treaba cu prima zapada subscriu. uite ca prima zapada adevarata a cam venit la final de februarie abia... decembrie imi place pentru atmosfera. incerc sa fiu mai zen si mai visatoare. nu cred nici eu in treaba cu listele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel și în București, abia la final de iarnă s-a trezit. Nici nu mai aveam chef, mă bucurasem într-o excursie de prima zăpadă.

      Ștergere