Anul cu cele mai puține cumpărături

Fără să-mi propun asta, am constatat privind în urmă că 2021 a fost anul cu cele mai puține cumpărături din viața mea de adult, cel puțin pe zonele de înfrumusețare și garderobă. Am tot văzut provocări privind gardorba cu limitarea cumpărăturilor la un anumit număr de piese, însă eu n-am făcut asta, am vrut doar să cumpăr cât mai puține noutăți și mi-a ieșit mai bine decât speram. Ce concluzie am tras din această „abstinență” - pe care probabil că nu o s-o mențin pe termen lung chiar atât de drastică - las în continuare.


În tot ce intră la categoria machiaj mi-am dat seama că nu mai am o pasiune foarte mare, ca altădată, a rămas doar o plăcere care-mi aduce aceeași bucurie cu un număr de produse mai aproape de „strictul necesar”, așa că aici o să continui să fiu foarte cumpătată și selectivă. Am dezvoltat subiectul într-un articol, destul de recent - Dacă aș lua-o de la 0 cu produsele de machiaj.

Când vine vorba de produse de îngrijire, am realizat mai clar ce consum într-un ritm mai rapid, deci unde e loc de mai multe, dar și ce îmi ajunge pe o perioadă atât de lungă de timp încât e de preferat să n-am mai mult de un produs la acea categorie. Subiectul încă mă pasioneză, dar ar trebui să fiu și mai selectivă cu noutățile de încercat, am avut cam multe eșecuri în ultimul an și asta doar din cauză că am vrut să-mi demonstrez singură ce știam deja. Încerc să nu mai fac asta.


Nu m-a pasionat niciodată moda și - mai ales - tendințele sezoniere, însă un mic interes și o mică plăcere există și aici, ba chiar a început să-mi placă și mai mult să fac combinații diferite de ceea ce obișnuiam, să mă joc mai mult cu hainele și cu accesoriile. De ce? Pentru că devine plictisitor să porți foarte des aceleași lucruri, în exact același mod, așa că am fost mai inventivă în lipsa prea multor piese noi.

N-am mai cumpărat decât foarte puține lucruri, așa că am fost mai dornică să descopăr noi moduri de a purta ceea ce aveam deja și am redescoperit haine complet uitate, pe care mă tot întreb de ce le ignoram. Pot să și enumăr tot ce am luat de îmbrăcat anul trecut, dar ca număr au fost fix 5 lucruri. Nu-mi mai amintesc la accesorii, dar n-au fost multe nici acolo. N-am ținut evidența la lenjerie, pijamale etc. Da, extrem de puține lucruri oricum, aici am tras cele mai multe concluzii.

Aș vrea mai multe haine noi anul ăsta, dar tocmai pentru că am simțit experimentând că îmi lipsesc câteva lucruri concrete și totodată pentru că am realizat că s-au mai schimbat niște preferințe pe la detalii (lungime, materiale etc) sau am început să port mai mult din unele si mai puțin din altele. Deja am cumpărat două lucruri și am un wishlist mai lung, însă o concluzie generală e că vreau și aici mai puține și mai durabile, nu lucruri de care să mă plictisesc de la an la an.

A fost un exercițiu util, nu spun totuși că recomand altora un „experiment” atât de drastic pe un an. Pentru mine n-a fost prea dificil, pentru alții ar putea să fie. Nu mai sunt un hoarder, dar am fost și simt că acum echilibrez balanța, un fel de „îmi spăl păcatele”, dacă vreți.

Cred că indiferent de relația trecută și prezentă cu shopping-ul, ar trebui toți să ne gândim de mai multe ori: cât cumpărăm de nevoie sau plăcere reală și cât tentați din stânga și din dreapta? oare n-am putea să luăm un lucru mai bun în loc de 5 chilipiruri? nu cumva avem deja ceva foarte asemănător acasă? - și alte întrebări din sfera asta, indiferent că e vorba de haine sau de cosmetice. Cam ăsta e principalul îndemn al articolului de față. Să deținem lucruri care ne fac viața mai bună/plăcută/ușoară, nu doar de dragul de a umple spații.


4 comentarii

  1. cam asa au stat lucrurile si la mine, doar ca pe aproximativ doi ani in ceea ce priveste hainele. am cumparat foarte putin, dar am cam scos din dulap toate lucrurile care stateau inghesuite si isi asteptau randul. mai am cate-un tricou si cateva parechi de incaltari care au ramas neatinse si sper sa le acord atentie anul acesta.

    la cosmetice cumpar multe creme, cu spf sau fara, sampoane, balsamuri si deodorante. pana si gelul de dus in consum mai moderat pentru ca am pielea mega-uscata si nu mai pun in exces, asa cum o faceam.

    e buna o astfel de perioada la cativa ani. totusi, anul acesta as vreau sa fac un pic mai mult shopping.


    ti-am citit si alte postari zilele trecute, dar n-am apucat sa comentez la ele. mi-a ramas in minte cea legata de somn. am suferit rau de insomnie si aveam tendinta sa ma plang in fiecare postare pe blog din acei ani. eram functionala, dar iritabila, a fost o perioada proasta din viata mea. acum cel mai important pentru mine e sa dorm suficient, e mai important decat ceea ce mananc. problema e ca si acum am somnul fragmentat. e loc de mai bine :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că și ție ți-a prins bine o perioadă din asta cu shopping limitat, poate că oricui i-ar putea folosi. Eu ce am sesizat anul trecut că n-am tragere să port deloc le-am adunat și le-am donat. N-am simțit niciun regret, ba chiar m-am simțit mai bine eliberând spațiul ocupat inutil. Mai am câteva cu semnul întrebării, o să decid anul ăsta dacă-și mai au rostul sau nu.

      Îmi pare rău că și tu te-ai confruntat cu probleme de somn și chiar dacă n-ai ajuns la un ideal, tot e bine că ai făcut progrese! Chiar azi am răsfoit într-o librărie o carte despre somn și cred că o s-o cumpăr într-un viitor apropiat, clar mai e loc de îmbunătățiri și la mine. Poate că o să mai revin asupra subiectului, conform statisticilor sunt enorm de mulți oameni care au probleme la capitolul ăsta. :(

      Ștergere
  2. si eu merg pe treaba cu shoppingul limitat, e pacat sa aruncam banii pe tot felul de chestii pe care oricum nu le vom folosi ever. si la capitolul haine am stat destul de cuminte. dar, cum zici tu, e loc si de mai bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cheltuială inutilă, poluare inutilă și o aglomerare inutilă a spațiului, chestie care mie mi se pare tot mai obositoare.

      Ștergere