10 cărți preferate citite în 2017

După articolul cu călătoriilor mele din 2017, continui seria postărilor retrospective pentru anul trecut cu cărțile. Chiar dacă nu am citit pe cât de mult mi-aș fi dorit, în special în a doua parte a anului dedicând cam puțin timp acestei activități, am reușit totuși să citesc 44 cărți, multe dintre ele foarte bune. Îmi setasem pe Goodreads provocarea de a citit 75 și deși am fost departe de ce mi-am propus, am păstrat și pentru anul ăsta același număr - cu intenția de a citi cât mai mult din ce-mi doresc, nu doar orice cărticică mică pentru a atinge un număr setat. Ba chiar tind să mă îndrept către romane cam lungi... Puteți vedea aici toate lecturile mele din 2017, câte steluțe le-am acordat (nu prea relevant) și alte statistici date de Goodreads.

Revenind la lista cu cele mai bune cărți, trebuie să menționez că nu prea și-au găsit locul aici cărți scrise în secolul curent și, în general, cărțile actuale și populare, nu fiindcă nu mi-ar fi plăcut nimic nou, dar nu s-au ridicat la nivelul celor de mai jos, care au reușit să mă captiveze, să mă fascineze și să aibă un puternic impact asupra mea. Să zicem că sunt cărți cu potențial de a îmbogăți intelectual și chiar emoțional cititorul, nu doar lecturi relaxante. Credeam că-mi va fi greu să aleg, dar de fapt n-am stat deloc pe gânduri, am știut imediat ce merită menționat. Ordinea e cea în care le-am citit, citatul e o bucată din părerea mea deja expusă pe blog, iar la final vă las și cu un top 3.

Marea, marea, de Iris Murdoch

„Iris Murdoch a reușit să scoată foarte bine în evidență prin cartea asta cât de ușor pot fi confundate sentimentele și cât de distructivă e obsesia, cum îți fură raționamentul astfel încât nu mai poți face diferența dintre real și imaginar, cum venerația față de o persoană sau o amintire alterează o realitate evidentă. Iar ca totul să fie perfect, întreaga poveste are pe fundal marea, descrisă amănunțit, dar atât de frumos încât te transpune acolo, aproape că poți simți briza și poți să auzi valurile spărgându-se de țărm în timp ce citești.”

>>Cel mai bun preț găsit<<


Portretul lui Dorian Gray, de Oscar Wilde

„Mi se pare o carte atât de frumoasă, cu o scriitură superbă, încât ar fi nedrept s-o descriu în doar câteva rânduri, așa că nici n-o să încerc s-o fac. Mă limitez la a spune că am citit-o într-un ritm cât mai lent posibil, savurând fiecare cuvânt, recitind unele fragmente care-mi placeau într-un mod deosebit, iar după ce am terminat-o am fost tentată s-o iau de la capăt și s-o citesc imediat din nou, lucru care mi se întâmplă foarte rar.”

>>Cel mai bun preț găsit<<


Shogun, de James Clavell

„E o lecție despre istoria și cultura Japoniei, frumos îmbrăcată într-o poveste cu acțiune și suspans, cu personaje savuroase și cu multă înțelepciune. Mi-a confirmat multe lucruri despre viață cartea asta și mi-au rămas întipărite în minte multe dialoguri și gânduri de-ale personajelor. Am citit-o pe nerăsuflate, cele vreo 1500 pagini au început să pară cam puține, m-a emoționat, m-a făcut să râd și am aflat multe lucruri noi foarte interesante despre acest popor, chiar dacă nu e prima oară când citesc despre Japonia.”

>>Cel mai bun preț găsit<<


Colecționarul, de John Fowles

„Drama colecționarului nebun și conștient de incapacitatea sa de a se adapta în societate și paralela cu realismul victimei, a „fluturelui” prins în capcană, mi-au sucit mintea, m-au captivat total și m-au făcut să conștientizez că privarea de libertate e unul dintre cele mai groaznice lucruri pentru un om cu poftă de viață, indiferent de condițiile date. Paradoxul e prezent pe tot parcursul operei, personajele sunt foarte bine conturate, iar finalul mi s-a părut genial gândit, orice altă opțiune ar fi fost un clișeu și ar fi știrbit din frumusețea întregii povești, în opinia mea.”

>>Cel mai bun preț găsit<<


Dans dans dans, de Haruki Murakami

„Personajul principal fără nume pornește în căutarea iubirii pierdute, călătorie în care totodată se caută pe sine și-n care întâlnește oameni dintre cei mai ciudați, se reîntâlnește cu Omul Oaie, leagă o strânsă prietenie cu o puștoaică ce ar putea să-i fie fiică și până în final, după multe întâmplări bizare, lasă trecutul în urmă și întâlnește adevărata dragoste. Lectura e complexă și profundă, un plonjon lent într-un univers paralel în care ficțiunea și realul se îmbină perfect.”

>>Cel mai bun preț găsit<<


1984, de George Orwell

„Este o distopie excepțională, autorul reușind să contureze foarte bine o lume distopică în viitor (cartea fiind scrisă în anul 1949), în care oamenii sunt supraviegheați permanent, n-au dreptul să aibă sentimente, idei, păreri și nici să gândească, toți fiind doar o turmă care lucrează în interesul Partidului, încă de mici fiind educați în scopul ăsta. Dacă în ansamblu pare că totul e pe dos decât ce trăim noi azi, de fapt există multe similarități cu situația zilelor noastre, în special cea politică.”

>>Cel mai bun preț găsit<<


Toate numele, de Jose Saramago

„N-a fost doar cea mai bună carte citită în iunie și printre cele mai bune de anul ăsta, dar e și unul dintre romanele care au avut cel mai mare impact asupra mea. Prin povestea simplă a funcționarului dintr-o instituție în care sunt inventariate toate numele persoanelor care există sau au existat vreodată, autorul scoate în evidență cât de ușor e să treci prin viață doar privind la alții cum trăiesc, dar și cât de ușor poți pierde esențialul crezând că ai totul.”

>>Cel mai bun preț găsit<<


Oameni buni și oameni de bine, de Iris Murdoch

„Începutul m-a surprins puțin, văzând că e vorba despre moartea unui om învăluită în mister, dar n-am fost surprinsă să constat pe parcurs că nu va fi un thriller tipic, că accentul e pus mai mult pe analiza trăirilor și sentimentelor personajelor decât pe fapte, că acea crimă e doar pretextul prin care autoarea implică unul dintre personaje în viața multor altora. E un roman destul de complex, cu multe personaje, relații și întâmplări ciudate, dar și cu trăiri dintre cele mai firești analizate în profunzime.”

>>Cel mai bun preț găsit<<


Magicianul, de John Fowles

„Cum să descriu eu o carte atât de bună, atât de fascinantă, atât de complexă, în doar câteva rânduri? Fowles a reușit să mă introducă în povestea lui, să trăiesc toate emoțiile posibile alături de protagonist, să-mi întorc creierașul pe toate părțile în încercarea de a înțelege scopul acțiunilor misterioase ale personajelor, ca apoi să-mi dea toate ideile peste cap cu o altă răsturnare de situație și să mă lase reflectând la aspecte ale vieții atât de simple și în același timp atât de profunde. Nu e o carte căreia să-i poți face un scurt rezumat, inclusiv cel de la editură e foarte vag și spune prea puțin.”

>>Cel mai bun preț găsit<<


Un veac de singurătate, de Gabriel Garcia Marquez

„M-a luat prin surprindere cu o scriitură mai bună decât a romanului Dragostea în vremea holerei și cu modul excepțional în care autorul a îmbinat realul cu fantasticul, nelipsind nici personajele savuroase și mesajele profunde. Mi s-a părut magistral cum a reușit autorul să evidențieze toate problemele omenirii și ale societății în care trăim (la fel de actuale după 50 ani de la publicare), printr-o poveste dintr-un sat rupt de lume și prin cele mai banale acțiuni și evenimente.”

>>Cel mai bun preț găsit<<


Recomand cu ochii închiși toate cărțile menționate, cred că e imposibil să lase pe cineva rece dacă sunt citite cu răbdare și sunt înțelese, deși nu pot exclude că sunt și oameni care ar putea să nu rezoneze cu unele dintre ele sau că unele sunt mai greu de... „digerat” (în frunte cu 1984). Vă las și cu un top 3:

1. Magicianul - John Fowles
2. Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde
3. Un veac de singurătate - Gabriel Garcia Marquez

Autorul anului pentru mine a fost John Fowles, cu siguranță, iar anul ăsta intenționez să-i citesc toate cărțile, dar mai sunt și alții dintre cei menționați sau nu pe lista asta, cărora vreau să le citesc mai multe cărți. În rest, aș vrea să mă concentrez pe povești reale din timpul războiului - anul trecut am citit mai mult ficțiune - și mai inteționez să mă concentrez mai mult pe clasici. Cam astea îmi sunt planurile de lectură pentru 2018. Deocamdată am început bine, chiar acum citesc un roman cu potențial de a ajunge printre cele mai bune de anul ăsta.

Ați putea crede că m-a sponsorizat în vreun fel editura Polirom, la câte cărți de la ei se află pe lista asta, dar nu este cazul, explicația e că în colecția Top 10+ au adunat foarte multe cărți excepționale, la care se mai adaugă și faptul că au prețuri micuțe, ceea ce mă face să aleg varianta asta când am mai multe opțiuni, de la edituri diferite.

Care au fost cele mai bune cărți pe care le-ați citit în 2017? Ce planuri aveți pe anul ăsta?
Dacă ați citit vreuna dintre cărțile de pe lista mea, vă aștept impresiile!

16 comentarii

  1. m-am apucat sa numar cate au trecut si prin mainile mele: cinci! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi și mă lași așa, curioasă, fără să-mi spui care? :)) De vreo două știu, că le-am văzut la tine pe blog, eram curioasă care sunt celelalte și ce impresie ți-au lăsat.

      Ștergere
  2. Personal consider că Portretul lui Dorian Gray merită să fie considerată o carte de căpătâi și pusă pe un piedestal alături de cărțile clasicilor. În ceea ce îl privește pe Jose Saramago încă nu am reușit să îi îndrăgesc stilul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt perfect de acord! Dincolo de poveste, care a avut și ea un puternic impact asupra mea și cred că a oricui a citit-o și a înțeles-o, pentru mine e cea mai frumos scrisă, dintre toate cărțile citite de mine până acum, cel puțin. Cred însă că toate trei cărțile pe care le-am pus în top-ul de final, sunt de pus pe un piedestal!
      E singura carte a lui Saramago pe care am citit-o și mi-a plăcut foarte mult, sunt curioasă ce impresie îmi vor lăsa și altele.

      Ștergere
  3. Shogun e pe lista mea de foarte mult si cred ca am nevoie de mai multe training-uri de Time management pentru a reusi sa revin la "forma ininitiala" si sa-mi fac timp mai mult pentru citit dar... pe langa toate cartile pe care le vreau, am pus undeva aproape de fruntase, Magicianul. M-ai facut foarte curioasa in privinta sa. :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai amâna, e o poveste foarte frumoasă și captivantă, sigur ți-ar plăcea. Eu mi-am impus de la început de an să nu mai las nicio zi să treacă fără să citesc măcar câteva pagini înainte de culcare, puțin acolo chiar și-n zilele în care sunt obosită. Funcționează binișor. :D
      Mă bucur mult că te-am tentat cu Magicianul, e o carte excepțională!
      Pupici

      Ștergere
  4. m-ai facut curioasa cu john fowles! promit sa caut si eu macar cele doua carti pe care le-ai citit tu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înseamnă că entuziasmul meu față de acest autor este molipsitor, mă bucur că te-am făcut curioasă și sper să îți placă!

      Ștergere
  5. Trebuie sa recunosc ca m-a surprins aceasta postare. Nu ma asteptam sa gasesc atatea carti pe care le-am citit si mi-au placut si carti pe care vreau sa le citesc adunate intr-o singura postare a vreunei persoane. Mai ales ca aduna si multe carti din preferatele mele all time. Ai citit multe carti anul acesta (chiar te invidiez :)))! Felicitari!Ti-am dat add pe Good Reads(sper ca nu te deranjeaza).Zi faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înseamnă că avem aceleași preferințe în ceea ce privește lecturile, cel puțin, ceea ce mă bucură. Sper că-ți vor plăcea și cărțile pe care nu le-ai citit încă, dar sunt pe listă.
      Mulțumesc! Mie nu mi se par chiar atât de multe, poate și pentru că am văzut la alții peste 100 :)), dar și pentru că am atââât de multe pe wishlist. Sigur că nu mă deranjează, eu țin Goodreads mai mult pentru o evidență, nu las recenzii, dar dacă te inspir vreodată cu ceva... m-aș bucura!
      O zi frumoasă și spor la citit!

      Ștergere
    2. Si eu il folosesc majoritar pentru evidenta si pentru a mai cauta recenzii de carti care mi-au starnit curiozitatea, dar am adaugat vreo 4-5 persoane (din care vreo doua bloggerite) pentru ca ma mai inspir de la ele. :)

      Ștergere
    3. Am fost și eu de multe ori tentată să urmăresc alte persoane pentru inspirație, dar la ce wishlist lung am deja și la câte titluri mai tot adaug, inspirată fiind de bloggeri de regulă... parcă mi-e teamă să mai găsesc și acolo tentații. :))

      Ștergere
  6. Portretul lui DOrian - am mai auzit de ea si sunt curioasa sa o citesc, asa ca o pun pe wishlist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o carte superbă, minunată, de pus pe podium, cum bine a zis Ana Maria mai sus!

      Ștergere
  7. Mi-e dor sa citesc! Dintre toate, am citit doar Un veac de singuratate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te înțeleg, am avut și eu perioade de pauze și așa ciudă-mi era... La mine funcționează să-mi impun ca măcar câteva pagini să citesc în fiecare zi.

      Ștergere