Lecturile lunilor: noiembrie - decembrie

Las pentru zilele următoare urările și gândurile pentru anul ce a trecut și cel ce va începe în câteva ore, încă mai trebuie să-mi fac puțin ordine în minte, dar deocamdată nu vreau să se încheie anul fără să vă scriu puțin despre ultimele cărți citite, chiar dacă în decembrie n-am dedicat mai deloc timp lecturii, dar s-au adunat mai multe din noiembrie. Încă n-am verificat statisticile de pe Goodreads, însă știu deja că anul ăsta am citit mai puțin decât anul trecut în ciuda a ceea ce mi-am propus, dar știu că se putea și mult mai rău, am citit totuși destul de multe cărți bune. Cu mai multe povești și un top al cărților din 2018 intenționez să revin pe începutul anului viitor, deocamdată haideți să vă vorbesc pe cât de scurt posibil despre cărțile citite în ultimele două luni...


Eseu despre orbire, de Jose Saramago

Am amânat să citesc acest roman destul de multă vreme și a fost chiar mai răscolitor decât mă așteptam. Povestea e dureroasă, copleșitoare și pe alocuri scârboasă, însă e în același timp o carte excepțională, printre cele mai bune citite de mine anul ăsta. Totul începe cu o orbire stranie a unui om, urmată de alte și alte cazuri, o orbire ce se dovedește a fi o boală contagioasă. Situația ipotetică în care întreaga omenire și-ar pierde vederea ne pune față în față cu o realitate crudă - odată pierdute beneficiile civilizației moderne, omul ar începe să se dezumanizeze și ar scoate la suprafață ce e mai urât în rasa umană. E doar un scenariu imaginar, dar cred că ideile lui Saramago sunt foarte aproape de cum s-ar prezenta situația în cazul în care așa ceva ar fi posibil să se întâmple. Nu e o lectură plăcută, dar e o carte care te lasă cu multe gânduri și semne de întrebare...

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - ar fi fost mult mai multe de spus, însă n-am vrut să mă întind prea mult. De Saramago am mai citit doar Toate numele, dar categoric cartea de față m-a atins și mai tare. O să-l mai citesc pe autor.


Dolores Claiborne, de Stephen King

Aveam senzația că sunt ultima persoană care nu l-a citit pe Stephen King, dar am remediat situația și deja am mai multe titluri ale lui pe lista de citit. Primele pagini n-au fost deloc convingătoare, părea un stil de scris mediocru și cu un limbaj cam vulgar, deloc impresionant. Asta pentru că naratorul e o femeie în vârstă care își povestește întreaga viață poliției în momentul în care e acuzată de o crimă pe care nu a comis-o, iar pentru a fi crezută decide să destănuie totul, inclusiv cum și de ce și-a ucis soțul cu mulți ani în urmă. Această analiză a conștiinței omului împins de situație spre a săvârși o crimă m-a dus cu gândul la Crimă și pedeapsă de Dostoievski, deși modul în care e tratat subiectul e foarte diferit din multe puncte de vedere, așa că nu s-ar exclude una pe alta, nici gând. Mi-a plăcut însă și abordarea lui Stephen până la urmă.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - nu cred că e cea mai reprezentativă carte a autorului, dar pentru mine a fost un bun punct de plecare și, după cum spuneam, deja am pus alte câteva titluri ale lui pe wishlist, dar nu mă supăr dacă-mi mai oferiți niște recomandări în comentarii.


Călătorie prin Europa de Est, de Gabriel Garcia Marquez

După mai multe romane ale lui Marquez am vrut să citesc și altceva scris de el și m-am oprit la acest jurnal de călătorie sau, mai bine zis, frânturi de experiențe și gânduri din călătoria acestuia prin Europa de Est, dincolo de „Cortina de Fier”. A călătorit prin Germania ocupată, Polonia, Cehia, Ungaria și Uniunea Sovietică, pe parcursul mai multor luni, timp în care a încercat să intre în legătură cu oamenii de rând și să-i asculte, lucru care a dus la povești și constatări foarte interesante, cu comparații și concluzii pe cât se poate de obiective. E o cărticică scurtă, dar foarte interesantă, care mi-a oferit atât o perspectivă ușor diferită asupra acelor vremuri - deși în cea mai mare parte doar mi-a întărit ideile formate din alte lecturi și povești - dar mi-a oferit totodată și șansa de a-l cunoaște puțin mai bine pe autor.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - și chiar o recomand dacă vă interesează subiectul sau măcar autorul în general.


Pictorița din Shanghai, de Jennifer Cody Epstein

M-a atras cartea pentru că are o poveste reală la bază, altfel subiectul n-ar fi prea mult ieșit din tipare, e de fapt tot mai des abordat în ultimii ani - o chinezoaică vândută de propriul unchi spre o casă de prostituție pe când era doar un copil și toate dramele ce urmează pe parcursul anilor petrecuți în rolul de curtezană, apoi salvatorul ce inevitabil apare și toate schimbările acesteia de după... Nu v-am dezvăluit nimic până aici și nici de acum în colo, mi-a plăcut că e o poveste presărată mult mai puțin cu clișee, faptul că a urmat în linii mari povestea pictoriței Pan Yuliang probabil că a ajutat și cu siguranță a făcut cartea mai interesantă, cel puțin pentru mine. E o lecție de isorie și cultură, iar în același timp o lecție de viață.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - pe mine nu m-a dat pe spate pentru că am citit prea multe povești asemănătoare și n-a venit cu multe noutăți la momentul ăsta, dar mi-a plăcut totuși și mi-ar fi plăcut și mai mult să fie ilustrată cartea cu imagini ce înfățișează picturile protagonistei. Am căutat eu câteva pe Internet și a fost mai interesant astfel.


Vânătorii de zmeie, de Khaled Hosseini

N-am citit deloc povești vesele în ultima perioadă și nici cea de față nu e o excepție, acțiunea e plasată în Afganistan, a fost și motivul pentru care m-a interesat titlu, dar deși se bucură de celebritate și de multe laude pe mine m-a impresionat mai puțin. A fost o lectură interesantă pentru partea de istorie și cultură a afganilor, am aflat de obiceiuri despre care nu știam, dar față de dramele personale ale protagonistului și ale familiei acestuia am sentimente amestecate, pe alocuri mi s-a părut destul de realist și cu lecții dure de viață, în schimb unele scene mi s-au părut exagerate, forțate, mergând pe un tipar bine cunoscut. A fost totuși o lectură ușor de urmărit din care am rămas cu ceva la final și asta e cel mai important.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - și chiar aștept impresii de la voi dacă ați citit și celelalte două titluri ale autorului, sunt curioasă dacă vi s-au părut mai bune sau mai slabe decât acesta. Deocamdată nu m-am decis dacă să-i mai iau vreuna dintre cărți sau nu.


Unde ești? de Marc Levy

Nu-l mai citisem pe Levy de foarte multă vreme, am avut o perioadă în care i-am citit multe cărți, cam acum vreo doi ani să fi fost, iar apoi rar m-am mai atins de vreun roman de-al lui. Are un stil foarte simplu, cărțile lui sunt, poate doar cu vreo două excepții, mai mult de relaxare, însă a fost exact ceea ce-mi trebuia pe aces final de an. Ce mi s-a părut cel mai interesant din toată povestea a fost partea legată de uragane și dezastrele pe care acestea le provoacă, în rest poveștile de dragoste și de familie au fost foarte tipice pentru autor și nici finalul nu m-a surprins prea tare, mă așteptam la ceea ce s-a întâmplat. Totuși, a fost o carte care mi-a plăcut per total, în ciuda clișeelor și a exagerărilor, m-a rupt de realitate pentru un timp și mi-a reamintit că există mereu drame mai mari pe lumea asta decât ale mele. Sunt momente când asta e tot ce ai nevoie de la o carte.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - aș recomanda în mod special alte cărți ale lui, dar nu e nici aceasta de ocolit pentru o lectură lejeră.


Pentru începutul ăsta de an am deja destule cărți care așteaptă să fie citite și abia aștept să intru în ele, o să continui să mă îndrept mai mult spre cărți mai ușurele, dar pentru achizițiile viitoare o să încerc să mă țin cât mai mult de listele de priorități și să mă las mai rar tentată de „ce pică”, am destule titluri pe care le amân de mult prea mult timp.

Ce cărți ați citit în ultima perioadă? Ce v-ați propus pe zona asta pentru anul viitor?

4 comentarii

  1. Nici pe mine nu m-a impresionat acest roman al lui Hosseini, insa Splendida ctate a celor o mie de sori este de departe the best! A fost prima lectura a lui pe care am citit-o, dar a ramas pe primul loc.
    Pictorita din Shanghai am citit-o si mi-a placut...da, poate fi o lectie de viata. Putem invata si sa nu mai judecam dupa niste aparente si poate sa incercam sa aflam dedesupturi...

    Urmeaza sa fac si eu un articol cu toate cartile care mi-au placut in 2018. Pentru 2019 deja ma asteapta cred ca toate cartile lui Martin Lugand (stiu ca nu e chiar stilul tau), Federico Moccia si Jojo Moyes - Eu tu si totusi alta...
    In rest, cred ca mi-as dori sa citesc De vorba cu Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O să țin minte și cândva o să citesc și Splendida cetate...
      Sunt curioasă ce cărți ai pe lista favoritelor, eu mi-am notat între timp titlurile preferate, urmează să pun totul într-o articol. Așa e, nu sunt tocmai stilul meu cărțile de Martin Lugand, dar tot am zis că o să-i dau o șansă cândva, nu știu sigur când.

      Ștergere
  2. da-i o sansa lui martin lugand. eu zic ca o sa-ti placa! cat despre stephen king, clar nu ai inceput cu ce trebuia :)) incearca mr. mercedes, the shining, cimitirul animalelor, christine...acolo ai mai multe. dolores claiborne mi s-a parut chiar ciudata...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cândva sper să-i dau o șansp, deși mă îndoiesc că mă poate da pe spate, dar poate ar merge atunci când caut ceva mai lejer.
      Mie-mi plac lecturile mai ciudățele, mi s-a părut interesant și romanul ăsta, dar sigur o să iau și ceva din cele menționate de tine.

      Ștergere