Lecturile lunii - Iunie 2020

Am creat această rubrică cu scopul de a scrie despre toate cărțile pe care le citesc, fără a se vrea a fi vreo analiză literară și nici măcar o recenzie, ci doar o scurtă impresie personală, fără a dezvălui mai mult decât e cazul din subiect - nu mai mult decât o fac cei de la editură sau poate nici măcar atât, așa că nu veți găsi aici „spoilere”.

N-am mai citit atât de puțin într-o lună de prin februarie, dar nici nu știu de ce mă mai surprinde asta, doar a devenit un obicei ca vara să-mi scadă apetitul pentru lectură. Din ce motiv n-aș putea spune, poate că sunt mai mult focusată pe alte activități, important acum e că am citit totuși trei cărți foarte interesante și diferite în iunie, despre care vă povestesc în cele ce urmează...


Vă scriu din Teheran, de Delphine Mineoui

Am achiziționat cartea asta fără să știu prea multe despre ea, dar m-a impresionat povestea de viață a autoarei mult mai mult decât mă așteptam. Delphine s-a născut și a crescut în Franța, țara mamei acesteia, însă după moartea bunicului său iranian a decis să meargă în Teheran pentru a-și cunoaște mai bine și aceste rădăcini. Trebuia să fie doar o scurtă vizită, însă a decis să se stabilească acolo după ce a fost fascinată de acest popor... Cartea e scrisă sub formă de scrisoare către bunicul ei.

Fiind jurnalistă, a făcut reportaje de acolo pentru Franța, însă în carte și-a pus experiențele și trăirile abia după ce a fost alungată 10 ani mai târziu, în 2009. A trăit acolo restricții și persecuții pe care le descrie, s-a alăturat strigătului de libertate al tinerilor și a asistat la niște evenimente îngrozitoare, dar totuși... răzbate din rândurile ei că a iubit poporul ăsta și pe oamenii ei calzi, a încercat să înțeleagă ambele tabere din disputele politice și a rezultat o privire foarte diferită asupra Iranului față de tot ce am mai citit eu până acum. Plus niște frânturi din experiențele trăite în alte țări din Orientul Mijlociu.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Răbdarea păianjenului, de Andrea Camilleri

Încă zguduită de cartea anterioară, mi s-a părut potrivit să trec la o carte scrisă cu simțul umorului, cum deja m-a obișnuit Camilleri... Mi-a plăcut și această carte polițistă la fel de mult ca anterioarele citite de la autorul sicilian, ba chiar cred că mi-a plăcut cel mai mult, fiindcă dincolo de intrigă și suspans, de începutul atipic (sau cel puțin diferit de ce i-am mai citit eu), în povestea asta am găsit și o mică lecție de viață inserată spre final.

A fost o lectură relaxantă și foarte plăcută, ca toate din serie, care m-a făcut să mai adaug pe listă niște locuri de văzut prin Sicilia, fiindcă n-o să ratez ocazia - când va fi cazul - să merg pe urmele Comisarului Montalbano prin Vigata, care pe deasupra pare un orășel superb. Cărțile sunt cel mai potrivit loc de găsit inspirație pentru călătorii, cred că am mai zis-o.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Glorie, de Vladimir Nabokov

Îi dau târcoale de multă vreme autorului, am fost pe punctul să iau de mai multe ori celebra carte Lolita, însă am decis în cele din urmă să încep cu un titlu mai puțin faimos. A fost o lectură destul de  interesantă, mi-au plăcut descrierile de peisaj, pe alocuri și stilul în care sunt descrise trăirile personajului principal, dar ceva nu m-a convins și cred că cel mai mult mi-a displăcut finalul incert - deși sunt o foarte mare „fană” a poveștilor încheiate astfel, unde-mi pot imagina eu ce vreau, dar parcă în cazul ăsta a fost ceva nepotrivit.

Nu exclud totuși posibilitatea de a nu fi fost eu în starea potrivită spre final, ori poate a fost din cauză că m-am întins prea mult cu lectura, fiindcă per total am savurat povestea care urmărește viața unui tânăr exilat (din Rusia), aventurile lui prin Europa și farmecul micilor plăceri.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Ați citit vreuna dintre cărți? Ce lecturi interesante ați avut în ultima vreme?

6 comentarii

  1. Camilleri il am si eu pe lista, tot citesc acum autori italieni. Mi-a placut mult "Nu te misca" de Margaret Mazzantini, este si film (pe care il vazusem, mi-am dat seama imediat din lectura) cu Penelope Cruz, foarte bun si acela. Recomand! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru recomandare! Chiar intenționez și eu să citesc mai mulți autori italieni.

      Ștergere
  2. la prima vedere m-ar fi tentat ultima cel mai tare, dar dupa ce am citit articolul parca mi s-a mutat atentia pe a doua :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă nu l-ai citit deloc pe Camilleri îți recomand să începi cu prima carte din seria asta - chiar dacă merg luate și separat, dar e mai potrivit să începi cu prima ca să-l „cunoști” pe comisar (Forma apei e titlul).

      Ștergere
  3. am citit seria comisarului montalbano si chiar mi-a placut foarte mult! unele carti te inspira sa calatoresti, asta e clar!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toată seria? Am tot zis că o să verific câte mai am necitite, poate le iau cândva pe toate, să fie pentru zile de leneveală... merg perfect. Oh, da, eu găsesc inspirație pentru călătorii aproape în toate cărțile. Chiar și-n cele de război.

      Ștergere