Fuga de rutină | Raft cu amintiri - Iunie 2020

Am realizat mai bine ca niciodată luna trecută că mare parte din viața mea a fost haotică, nu pentru că sunt incapabilă să mă organizez, ci pentru că așa îmi place... Pentru mine o rutină exista doar în partea de igienă și îngrijire, în rest mi-a plăcut mereu spontaneitatea, neprevăzutul și să nu semene o zi cu alta, iar în general am fugit de rutină ca de ceva nasol. Însă în două privințe corpul meu nu cred că a fost încântat deloc de acest haos - programul aiurea de somn și mesele neregulate.

Am fost la mai multe controale și investigații în iunie și o să continui luna asta, stările mele de rău au sigur o cauză care nu are legătură cu stilul de viață, însă mi-am dat seama că după o noapte cu somn insuficient mi se intensificau mult stările de rău fizic, apoi nici de mesele luate pe apucate nu e încântat stomacul meu, chiar dacă nu e asta principala problemă, dar e una în plus. Încă nu știu ce m-a făcut în ultimele luni ca din bine și energie să pic brusc în niște stări neplăcute, sper să aflu într-un final, dar am luat decizia să fac un efort în a-mi organiza cât de cât orele de somn și de masă, e cazul la aproape 27 ani să fac ceva și în sensul ăsta.

Am spus și în trecut că nu mă dau un exemplu minunat ca stil de viață sănătos, însă pe măsură ce fac schimbări în sensul ăsta încerc să împărtășesc în rubrica asta personală cu voi pentru că e poate o mică fărâmă de motivație pentru cineva. O să continui să fug de rutină în multe alte aspecte ale vieții, dar în ce privește sănătatea încerc să n-o mai fac și vă încurajez și pe voi să puneți starea de bine fizică și psihică mai sus pe lista priorităților, dacă nu chiar pe primul loc.


În afară de aceste probleme prima lună de vară a fost cu mai multe momente frumoase decât toată primăvara, cu greu m-am decis ce să selectez din imagini și despre ce să povestesc câte puțin...

După vreo două excursii de o zi în mai, în iunie am decis să plecăm pentru două zile, să ne îndepărtăm puțin mai mult și să vizităm mai multe, dar am păstrat aceeași regulă de precauție și preferință totodată - am plecat în cursul săptămânii, când e mult mai liber peste tot, profitând de programul flexibil pe care-l avem amândoi în prezent. Am reușit să ajungem în sfârșit la Cetatea Rupea, pe care am privit-o de afară acum 4 ani și de atunci tot ziceam că mergem s-o vizităm, dar cu atâtea locuri pe lumea asta de văzut... abia acum am ajuns.

Am fost cazați chiar în Rupea, iar în rest ne-am făcut un mic traseu prin județul Brașov (pe care l-am modificat din mers - v-am zis că-mi place spontaneitatea) care a arătat cam așa: Prejmer - Racoș - Rupea - Viscri - Feldioara. Plus o scurtă oprire în orașul Brașov, unde era o aglomerație cruntă, așa că nu ne-am întins prea mult.


Locurile mele preferate din excursia asta au fost Racoș (despre care pregătesc un articol detaliat, o să urmeze cât de curând - e incredibil cât de puțin cunoscut e încă, dat fiind că e un loc unic în țară) și Viscri, cu tot cu biserica fortificată și satul colorat, din care vedeți puțin în imagine. Mi-au plăcut și celelalte locuri însă, le-am adăugat pe lunga listă a locurilor frumoase văzute prin Brașov de-a lungul anilor. Nu știu când și cum aș putea să scriu cândva despre toate... Update: Am scris AICI despre Racoș.

Ca idee, să știți că luni și marți erau foarte libere toate locurile menționate, exceptând centrul istoric din Brașov.


În rest n-am reușit să mai plecăm în vreo excursie, doar prin împrejurimile Bucureștiului am ieșit puțin cu Max la o plimbare. Încercăm să-l învățăm și pe el la drumuri mai lungi cu mașina, dar și la plimbări... Încă n-avem curajul să-l luăm în drumeții, e prea zăpăcit și nici nu pare să aibă multă stare în mașină, așa că mai exersăm prin zonă, că tare mi-ar plăcea să-l luăm cu noi pe munte.


La capitolul alimentație v-am spus că am tot făcut modificări și ajunsesem într-un punct bun, dar au apărut câteva restricții suplimentare (de scurtă durată, din fericire), am aflat de ele înainte de excursie și am profitat să-mi mai fac niște pofte (picante și puțină prăjeală) înainte să nu mai „pup” o vreme. Fructele de mare au fost neașteptat de bune, iar prăjitura aia de la o mică afacere din Viscri... demențială. Oricum îmi făceam doar rar câte o poftă de fast food (chinezesc, pizza), în rest stau bine. Ar trebui să mai pozez pe viitor și idei de mâncare sănătoasă, ca să mă credeți.


Marele eveniment de pe final de iunie a fost... că m-am tuns. Drastic. Neașteptat de mult pentru toți cunoscuții. Simțeam nevoia de o schimbare, eram oricum destul de sătulă de părul ăla lung care stătea mai mult strâns, așa că am rezolvat situația. Mă simt super bine și chiar cred că am încheiat capitolul cu părul foarte lung. Poate mai lung îl mai las, dar nu ATÂT de lung (iar ăsta nici n-a fost maximul pe care l-am avut, poate vă amintiți coama din Cipru - poze aici).

După cum reiese din imagini am început să mai ies și eu în parc, dar destul de scurt, pentru că fix acum par mai aglomerate ca niciodată, iar eu nu mă bucur la fel de plimbare dacă trebuie să mă feresc la fiecare pas de cineva. Așa că prefer să fac asta mai puțin și preferabil tot în cursul săptămânii.

În prima poză vedeți și standul de cărți Restart România, cel din Kiseleff,  unde deși eu n-am găsit nimic să mă atragă aplaud totuși inițiativa, iar luna asta vreau să mă duc să mai verific câteva, ar trebui să mai fie unele prin București.


Am făcut ceva cumpărături pe începutul ăsta de vară, principala necesitate fiind niște sandale, pe care le-am găsit mai faine și convenabile la preț AICI decât tot ce am văzut prin magazinele fizice - am pierdut într-o zi câteva ore în magazine, noroc că măcar cadourile pe care le căutam le-am rezolvat, că sandale pauză, era foarte sărăcuță oferta, cel puțin pe unde am ajuns eu. Astea au fost toate în jur de 150 lei și ar trebui să le mai găsiți încă.

În rest nu m-a interesat deloc redeschiderea mall-urilor, nu văd nicio plăcere în a mă plimba aiurea pe acolo. Mai bine mă plimb pe străzi brambura decât prin mall, am mai multe lucruri de văzut și măcar sunt afară.


Toată luna iunie am vânat o zi potrivită în care să fugim într-un anumit masiv montan pentruuu... rododentron. L-am zăpăcit pe Dan cu florile astea, dar din păcate ploaia ne-a stricat orice tentativă de plecare, însă am găsit o posibilă alternativă pentru zilele viitoare - țineți pumnii, da? În rest m-am bucurat de ce flori mi-au ieșit în cale, dar în special de planta noastră carnivoră (care la cum arăta după iernat nu credeam că-și mai revine - nu m-am ocupat eu, deci nu știu detalii), dar chiar e și mai bogată decât anul trecut.

Cu lavanda mi-am făcut pofta vara trecută, așa că n-am mai fost tentată de grădinile de la noi, aștept ocazia să dau năvala în niște lanuri din alte țări, ceva mai mari. Nu știu când, într-un an viitor. Mă bucur în continuare de buchețelul de lavandă cumpărat anul trecut, care încă miroase bine.


În final am zis să vă arăt palete de farduri pe care anunțam încă din ianuarie că la finalul anului vreau să scap de ele și până atunci încerc să le termin sau măcar să le folosesc cât mai mult. Comparând acum imaginile văd că am făcut „progrese” mult mai mari decât credeam - am avut un chef nebun să mă machiez în ultimele săptămâni, chiar și pe căldură, după atâta pauză în izolare - dar tot nu știu ce șanse am să le dau gata. Vedem, măcar fardurile preferate din ele să le termin. Oare ce șanse am? Nu-mi bat capul, văd eu.

Cam așa arată o variantă mai organizată a lunii iunie, fiindcă în realitate totul a fost un mic haos tipic pentru mine. Fac totuși progrese acolo unde contează și mi-am bifat de pe listă grosul de lucruri pe care le aveam de rezolvat.

În rest mă bucur de dezordinea mea de viață „organizată” pe placul meu, nu uit că pandemia nu s-a evaporat (ce au toți care zic că e gata?), îmi văd de viață și treburi, dar respectând legile și pe cei din jur (am găsit un avantaj suplimentar și superficial la mască - nu se văd cearcănele, yeeey), iar pe experții în tot și toate îi ignor pe cât posibil. Planuri pe termen lung nu-mi fac, dar am tot schițat vag la niște posibile planuri de vacanță de cred că am „material” pentru 2-3 ani (de călătorii frecvente).

Pentru voi cum a fost prima lună de vară?

2 comentarii

  1. prima luna de vara a fost calduroasa, si se anunta si mai si! am vazut si eu lavanda anul acesta, abia asteptam! am tras si o fuga de-o zi la mare... la mancare stau bine, nu prea mai consum altceva in afara de fructe, legume si lactate. nu mai pot. ma bucur ca ne-am montat aerul conditionat si sunt conditii ceva mai umane in casa! sandalele sunt dragute foc, sa le porti cu drag. la capitolul machiaj stau prost rau - cred ca am vreo luna de cand nu am mai pus nimic pe fata. simt ca ma sufoc....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De căldură m-am abținut să zic ceva, după ce m-am tot văitat de ploaie... dar a fost prea bruscă trecerea asta, cred că și de asta ne afectează pe toți.
      Eu nu știu cum supraviețuiam în trecut fără aer condiționat, acum mi se pare vital.
      Mulțumesc, deja le-am plimbat pe toate și sunt super încântată de ele - cele roz sunt cele mai comode, ca idee.
      Mie machiajul îmi mai ține în frâu traspirația de pe față, așa că prefer cu decât fără pe căldură. Exceptând la plajă, că e altă poveste. Însă am folosit mai mult creme colorate decât fond de ten, iar în rest aplic cantități moderate.

      Ștergere