Lecturile lunii - Aprilie 2021

Am creat această rubrică cu scopul de a scrie despre toate cărțile pe care le citesc, fără a se vrea a fi vreo analiză literară și nici măcar o recenzie, ci doar o scurtă impresie personală, fără a dezvălui mai mult decât e cazul din subiect - nu mai mult decât o fac cei de la editură sau poate nici măcar atât, așa că nu veți găsi aici „spoilere”.

Îmi dau seama acum, privind în urmă spre ce am citit în ultimele luni, că anul ăsta sunt mai focusată decât de obicei pe cărțile de non-ficțiune, iar cea mai recentă pasiune am făcut-o pentru cărțile scrise de neurologi și psihologi/terapeuți, cu accent mai mult pe neurologi - îmi doresc să înțeleg cât mai mult despre modul în care funcționează creierul, dovadă stând faptul că 2 din 3 cărți terminate în aprilie sunt scrise de neurologi, una satisfăcându-mi niște curiozități, cealaltă având și informații practice. Între ele am și niște ficțiune apocaliptică ce conține niște mesaje sociologice de ținut cont, ca să fie treaba completă.


În apărarea femeii cavernelor, de Harold Klawans
 
Cartea asta oferă o perspectivă foarte interesantă asupra evoluției omului urmărind modul în care a evoluat sistemul nostru nervos, dar nu prezentând doar studii și descoperiri, ci într-un mod simplu și plăcut de parcurs. În fiecare capitol e tratată câte o temă și pornește de la câte un pacient (sau mai mulți), cu câte o poveste mai specială - prin prisma unei afecțiuni mai rare, de pildă. Demonstrația neurologului cum că femeia a jucat un rol mai important decât bărbatul în evoluția speciei (de aici acel titlu) nu mi s-a părut neapărat măgulitoare pentru că nu se referă la vreo superioritate intelectuală sau ceva de genul ăsta, dar vă las să aflați din carte la ce face referire.

Eu am aflat lucruri interesante din cartea asta, m-a captivat ca un roman polițist bun, dar țin să precizez că este publicată de câțiva ani și mici detalii pe alocuri nu mai sunt valabile, ca de exemplu mențiunea că nu există niciun tratament pentru sidromul picioarelor neliniștite, lucru adevărat la momentul la care a fost scrisă, dar nu mai este o informație corectă, urma să aflu dintr-o altă carte.

Mobilul
, de Stephen King
 
Un mesaj subliminal pe care îl aud toți cei care vorbesc la telefonul mobil transfomă total oamenii, anulând orice dram de inteligență și astfel omenirea cade în haos și violență, cu puțini indivizi rămași neafectați - un început promițător, atrenant, totuși până la final am fost mai puțin impresionată decât speram. M-a ținut pe alocuri cu sufletul la gură, dar nu toată cartea și mi-a fost greu de la un punct să fiu total acolo în poveste, eram prea conștientă cât citeam de faptul că e doar rodul imaginației.

Mesajul pe care am senzația că a vrut King să-l transmită cu privire la tehnologie e bun, dar aveam așteptări mai mari. Acțiunea îi are în prim plan pe câțiva „normali” care n-au apucat să vorbească la telefon, oarecum am simpatizat cu personajele astea și eram foarte curioasă ce se întâmplă cu ele pe mai departe, doar simt nevoia să spun că am citit și cărți mult mai bune și antrenante de King. Ori poate n-am fost eu în toana potrivită, să-mi spuneți dacă ați citit-o și ați fost mai impresionați decât mine.

O mie și una de nopți albe
, de Dr. Chris Winter
 
Pentru cine doarme ca un îngeraș și e străin de insomnie sau orice altă problemă de somn e posibil să nu fie de prea mare interes cartea asta, însă pentru oricine doarme prost dese ori, are dificultăți în a adormi sau a menține somnul, o recomand cu încredere. Autorul e neurolog specializat pe probleme cu somnul, iar mie a reușit să-mi schimbe perspectiva asupra subiectului și implicit m-a ajutat să dorm mai bine. Nu mi-a rezolvat instat orice problemă, dar am făcut progrese mult mai mari decât după orice alte informații aflate din alte părți.

Nu doar că are informații utile, e scrisă simplu și bine structurată, dar e și o carte scrisă cu simțul umorului, nu în sensul că m-a făcut să schițez câte un zâmbet, nuuu... chiar am râs cu poftă de câteva ori. Modul în care e scrisă m-a făcut s-o citesc cap-coadă, deși erau capitole care nu mă ajutau direct, dar măcar am mai aflat lucruri noi. O recomand și o s-o țin pe aproape, că poate o să mai am nevoie s-o răsfoiesc din când în când.

Ați citit vreuna dintre cărți? Voi ce lecturi interesante ați avut în ultima perioadă?

4 comentarii

  1. Mobilul chiar vreau sa o citesc, e una din cartile pe care le doresc anul asta. la ultima carte nu rezonez, e adevarat, dorm bustean :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt curioasă cum o să ți se pară, știu că tu ai citit mai multe cărți scrise de King decât mine. :D Te invidiez pentru somnul buștean! Deși am reușit și eu perfomanța asta în câte o noapte, de când am citit cartea asta.

      Ștergere
  2. par interesante toate trei la prima vedre. eu am nopti in care ma trezesc des si atunci, din cauza fragmentarii, chiar daca dorm opt ore, ma simt obosita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-ar putea să te captiveze, în cazul ăsta - există explicații și despre calitatea somnului și modul în care afectează întreruperile, precum și ce ar putea să cauzeze asta.

      Ștergere