Ohrid, Macedonia de Nord

Am vizitat orașul Ohrid de pe lacul cu același nume pentru că părea opțiunea cea mai bună pentru o oprire de o noapte la întoarcerea din Albania, mai exact din Vlore, unde am avut ultima oprire. N-aveam așteptări prea mari, iar în cele din urmă mi-a plăcut atât de mult partea istorică din Ohrid încât mi-a părut rău că n-am avut la dispoziție decât o seară și apoi vreo jumătate de zi să ne bucurăm de el și de priveliștile superbe de pe lac. Nu-i nimic, o să mai revenim cândva cu siguranță, oricum Macedonia de Nord e o țară subapreciată, data viitoare aș vrea să văd mult mai multe.


Câteva informații practice: granița se poate trece și doar cu buletinul, chiar dacă nu sunt parte din UE, ce trebuie verificat în schimb e asigurarea mașinii, unele nu au Macedonia de Nord inclusă, caz în care va trebui plătită. Se poate face asta și la graniță. Dacă planificați vacanța din timp și trebuie oricum reînoită până atunci asigurarea mașinii e mai convenabil și mai simplu direct una care să includă și țări precum Macedonia sau Bosnia. Noi așa am procedat. Despre situația pandemiei nu sunt multe de spus, în 2021 au scos restricțiile de acces, însă nu se știe când și ce modificări mai apar.

Drumurile au fost foarte ok pe traseul parcurs de noi, doar ne-a mai încetinit faptul că se lucra pe unele porțiuni la autostradă, dar nu foarte mult - asta se întâmpla în vara lui 2019, dar din ce am văzut la persoane care au fost recent încă n-au terminat cu lucrările. Se plătește autostrada pe sistem similar cu Grecia, doar că e mai ieftin. De altfel Macedonia de Nord e foarte ieftină, cu prețuri mai mici decât România la aproape orice, inclusiv cazare și restaurante.

Cazarea noi am ales-o în centrul orașului (în partea nouă), nimic special pentru că am stat doar o noapte, dar pentru mai multe cred că e mai drăguță o cazare în zona istorică și eventual cu priveliște la lac, probabil asta aș alege a doua oară. În centru mi-a plăcut atmosfera pe seară, însă a doua zi dimineața n-am simțit nevoia să mai zăbovim prea mult și nici n-am făcut fotografii.



Despre ce e de vizitat nu e cazul să povestesc prea multe, nu consider că își are rostul vreo listă de obiective turistice și nici măcar de hartă nu am simțit nevoia. Odată ajuns în zona veche o iei ușor la pas, principalele obiective fiind străduțele cu case frumoase, priveliștile asupra lacului, zidurile cetății și bisericile. În total în zonă au existat 365 de biserici dintre care câteva frumoase mai pot fi văzute și azi, vizita în interior fiind contra cost, cel puțin unde am intrat noi.

Așa că în continuare o să las pozele să vorbească, sper să fie suficient de grăitoare deși nu ne-am strofocat prea mult cu ele...

















De-a lungul lacului ne-am limitat la a ne plimba și a admira priveliștile frumoase, care mie mi-au dat o senzație de liniște și relaxare, însă am văzut amenajate și spații de intrat în lac și de stat la plajă.












Pornind mai departe pe drumul lung spre casă (ușor peste 800 km din Ohrid până în București) am mai făcut o oprire și la Canionul Matka, un loc superb, de care n-am avut timpul necesar să ne bucurăm cum trebuie, eram prea pe fugă și ne-am nimerit pe deasupra într-o zi de weekend, când era foarte aglomerat. Am căscat puțin ochii și ne-am promis că o să revenim cu altă ocazie. Nu ne-am abătut deloc mult de la drum, iar locul e foarte aproape de capitala țării.



Ați fost în Ohrid? Vi s-a părut la fel de fermecător ca mie?

2 comentarii

  1. pare superb si imi pare foarte rau ca nu apucam si noi sa plecam asa cum am vrea. stii ce te rog? daca poti si ai timp (si chef), sa faci un articol despre cum planificati voi o iesire de genul si ce aveti nevoie. adica - cautati din timp cazare, locuri, etc, ce aveti nevoie pentru trecutul granitei, mergeti cu masina/avion/ cum va pregatiti? adica chestii din astea tehnice. ma gandesc ca poate pana la urma o sa ne incumetam si noi sa plecam asa, intr-o tara straina. am fost la bulgari, dar parca as vrea mai mult. plus ca de data asta o sa il luam si pe aki, asta e clar... stiu ca la el e nevoie de pasaport si e necesar sa i se faca deparazitarea interna cu maxim 24 de ore inainte sa iasa din tara, daca mai tin minte bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate o veți face în viitor, nu e niciodată prea târziu. O să mă gândesc la sugestia ta. Modul în care ne organizăm depinde și de destinație, perioada din an, cât timp avem la dispoziție etc, dar poate găsesc un mod de a descrie ideile ”tehnice” de bază într-un articol.
      În linii mari: cu avionul pornim de la destinația dorită și luăm biletele de avion, apoi schițez cam pe unde o să ajungem să ne plimbăm și vizităm și în felul ăsta decidem în ce zonă/zone e mai bine să luăm cazarea/cazările, iar ulterior o rezervăm. La final ne mai interesăm de transportul în comun sau mașina de închiriat, după caz, eventual și câteva info privind mâncarea, prețurile etc.
      Cu mașina e poate și mai simplu pentru că avem mai multă flexibilitate, despre detaliile pentru trecerea granițelor mă interesez doar dacă sunt țări din afara UE. Bine, acum se mai adaugă info cu privire la pandemie, deși momentan e destul de relaxată treaba în Europa.
      Pentru a construi traseul și/sau a decide ce vreau să vizitez mă folosesc mult de informații de pe bloguri, Instagram, grupuri de travel pe FB și (mai rar) Youtube.

      Ștergere