Presiunea societății

Se poate trăi și fără să-ți fie mereu aprobate alegerile și acțiunile, chiar se poate și chiar e minunat să faci cât mai des ce-ți dorești cu adevărat, nu ce impune societatea. Poate sunt naivă, dar chiar cred că am trăi într-o lume mai bună și mai frumoasă dacă oamenii s-ar lăsa ghidați mai mult de propriile priorități (pe lângă posibilități), în loc de convenții sociale și ce spun cei din jur. Pentru că ar exista mai puțină încordare și frustrare.

Fericire - asta e ce căutăm toți sub o formă sau alta, dar nu toți avem nevoie de aceleași lucruri pentru a obține acea stare. Fiecare om are propriile plăceri, dorințe, nevoi și aspirații, care cu timpul se mai pot și schimba, dar dacă te lași ghidat doar de ce spune societatea și lumea din jur că „trebuie” să faci s-ar putea să nici nu ajungi măcar să știi ce vrei de la viață...


Există o presiune exagerată asupra anumitor aspecte, dar nu toată lumea și le dorește pe toate sau nu la aceeași vârstă. Ceea ce e perfect normal. Oamenii își impun alegerile de viață altora poate și din dorința de a-și justifica propriile alegeri, dar cred că mulți o fac și pentru că asta le dă sentimentul de superioaritate, că ei sunt mai realizați că au bifat niște lucruri. Dacă asta nu te face suficient de fericit și mulțumit cu viața ta încât să nu prea ai timp de a altora nu văd la ce folosește „realizarea” aia. Doar să te lauzi la alții? Asta-i toată esența vieții?

Mi-ar plăcea ca societatea să încurajeze alt gen de valori, dar știu că deocamdată e o utopie ce aș vrea eu și tot ce pot spera e să văd asta mai mult măcar la nivel de bule formate din oameni educați. Ați văzut cât de plictisitori și aroganți sunt mulți bogătași? Fără educație și niște valori solide averile moștenite sau obținute pe căi obscure nu folosesc la prea multe. Poate doar să gâdile orgolii, dar cât o să-ți dea satisfacție în viață doar asta?

Hai să încetăm să facem lucruri doar pentru că așa zice societatea, când noi nu ni le dorim de fapt. Hai să nu mai punem presiune pe oameni să facă ce CREDEM noi că ar trebui. Hai să ne vedem mai mult de propria viață și în timpul ăla irosit cu bârfe să facem ceva pentru noi, să învățăm ceva, să visăm, să planificăm. Sunt atâtea lucruri mai bune de făcut decât să îi presăm pe alții sau să ne lăsăm noi presați de alții.

E minunat dacă putem să influențăm într-un mod pozitiv pe altcineva, prin propriul exemplu și propriile experiențe expuse, dar nu să le băgăm cu forța pe gât ideile noastre despre cum să-și trăiască viața, asta e intruziv și uneori chiar poate lovi în puncte sensibile, cel mai simplu exemplu fiind presiunea de a face un copil cineva - poate persoana în cauză își dorește și nu reușește, poate nu știe dacă vrea sau nu, e o chestie intimă și nimeni nu trebuie să dea explicații pentru asta. Nici măcar membrilor familiei. Iar exemple sunt mult mai multe.


Luna asta urmează să fac 28 ani și știu că dacă mi-aș analiza viața după normele impuse de societate ar trebui să consider că sunt nerealizată, că am rămas în urmă sau ceva de genul ăsta. Nici că-mi pasă, o parte dintre lucrurile alea de bifat chiar nu mi le doresc, iar pentru altele nu simt nicio presiune, vârsta e doar un număr, nu cred în limite de vârstă pentru a face anumite lucruri, exceptând limitările corpului sau de finanțe, dar asta e cu totul altceva.

Știu că noi oamenii avem toți un fel de instinct de apartenență la un „trib”, dar de ce să nu alegem un grup mai mic la care să ne potrivim, în funcție de dorințele noastre? De ce să fim „în rând cu lumea” când putem să fim în rând cu lumea aia cu care rezonăm mai tare?

E minunat să ai propriile păreri și idei, să-ți urmezi instictul, să iei deciziile pe care le consideri potrivite și e mai bine să faci singur alegeri greșite decât pentru că te-ai luat după alții.

Viața e prea scurtă pentru a o trăi doar pentru a face pe plac altora.


6 comentarii

  1. perfect de acod, m-am saturat de regulile impuse de societate si de gura lumii. mereu am fost o rebela pe partea asta si inca mai sunt. cred ca sunt foarte multi oameni care fac ceea ce cred ca-si propun doar ca sa constate ca nu era asa cum isi imaginau...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Când tot timpul aștepți o confirmare de la familie/prieteni/societate sunt șanse foarte mari ca pe măsură ce „bifezi” lucruri să nu ai de fapt o mare satisfacție, să se adune frustrări etc. Văd asta în jur mult prea des...

      Ștergere
  2. Imi place ce ai zis si sunt intru totul de acord cu tine. Nu de alta, dar de multe ori sunt judecata pentru tot felul de lucruri. Adica, de exemplu, la treaba cu copilul ma simt vizata, fac 31 de ani si toata lumea ma preseaza cu asta....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Mda, știu cât de neplăcut e, sunt și eu presată cu subiectul ăsta (am făcut recent 28 ani, dar a început presiunea de mai mult timp), însă cu timpul am început să ignor cu tot mai mare lejeritate întrebările intruzive pe tema asta. Ba chiar am un set de răspunsuri standard în funcție de cum e pusă întrebarea. Nu suntem datoare nimănui cu explicații privind corpul și viața noastră.

      Ștergere
    2. Ohoho, deja faza asta, cu făcutul copiilor, e deja la ordinea zilei. Cu atât mai mult cu cât vin din partea rasiștilor care nu vor să vadă anumite „situații”.

      La fel, am observat că și aspectul fizic intră la capitolul presiunii societății, că dacă nu ești slab/slabă ca Marilyn Monroe, o să rămâi pe veci neangajabil(ă).

      Ștergere
    3. Anda, cu aspectul fizic există o presiune de la câte cineva oricum o dai, nu doar dacă nu ești slabă. :)) Eu sunt foarte slabă, așa am fost toată viața și mi s-a acrit de comentarii și sfaturi nesolicitate pe tema asta. Întotdeauna se trezesc oameni - care n-au ceva mai bun de făcut - să le zică altora că trebuie ori să mai dea jos, ori să mai pună niște kg, iar dacă nu e asta se găsește altceva cu privire la aspectul fizic.

      Ștergere