Lecturi de vară | Ce am citit vara asta

Am creat această rubrică cu scopul de a scrie despre toate cărțile pe care le citesc, fără a se vrea a fi vreo analiză literară și nici măcar o recenzie, ci doar o scurtă impresie personală, fără a dezvălui mai mult decât e cazul din subiect - nu mai mult decât o fac cei de la editură sau poate nici măcar atât, așa că nu veți găsi aici „spoilere”.

N-am mai scris în fiecare lună despre cărțile pe care le-am citit pe parcursul verii fiindcă - după cum se vede mai jos - n-am citit foarte mult, nu reușesc să-mi schimb acest obicei de a-mi ieși din ritm cu lectura pe parcursul lunilor de vară. Atât s-a putut și atât am avut chef, e mai bine decât deloc și mă bucur că am făcut niște alegeri inspirate, vreo două au potențial să intre pe lista mea de preferate de anul ăsta și am avut subiecte și stiluri variate.


Eroarea lui Broca
, de Hugues Duffau
 
M-a fascinat cu tot ce am aflat despre modul în care decurge operația pe creier cu pacientul treaz și lucrurile noi despre cum funcționează creierul în general, dar am mai aflat și cum progresele în neuroștiință au fost ținute pe loc de încăpățânarea oamenilor din domeniu de a rămâne blocați pe o teorie greșită - asta prezentat din perspectiva medicului, desigur, însă argumentele lui sunt destul de solide. E o carte scrisă pe înțelesul oricui și are multe bucăți care te pot face să-ți privești altfel anumite reacții.

Cât timp am citit-o am pus mai multe citate din ea pe Instagram, multe paragrafe erau prea interesante ca să nu dau mai departe, dar o recomand citită în întregime, cred că e genul de carte pe care n-ai cum s-o mai abandonezi odată ce ai început-o - deși nu vorbim de vreun thriller. Poate sunt eu subiectivă pentru că mă pasionează tot mai mult subiectul, însă mie mi-a plăcut mult, am învățat multe lucruri din ea.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Copiii de pe Volga
, de Guzel Iahina
 
Primul roman al autoarei - Zuleiha deschide ochii - mi-a plăcut și m-a atins atât de mult încât îmi amintesc povestea mai pregnant decât din alte cărți citite mai recent, așa că am vrut neapărat să citesc și următorul roman al Guzelei, chiar dacă am văzut și critici nefavorabile. Mie nu mi s-a părut că urmează exact același tipar ca la celălalt, sunt similarități, însă în cazul de față la îmbinarea între istorie și ficțiune a adăugat și o doză de fantasy, totul împletindu-se frumos într-un roman pe care l-am prelungit intenționat.

Romanul are la bază povestea reală a minorităților germane de pe Volga, din Rusia, iar cursul istoric este urmărit în linii mari având ca protagonist cel mai banal personaj, în aparență. Nu insist mai mult pe poveste, eu recomand în continuare mai mult celălalt roman și dacă vă place stilul autoarei să-l luați apoi și pe acesta. Cred că asta îmi place cel mai mult la autoare - stilul în care scrie, modul în care descrie locurile și în care prind viața personajele.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Cititorul din peșteră
, de Rui Zink
 
O carte foarte scurtă și ușor de parcurs, potrivită pentru orice vârstă - deși poate puțin mai mult pentru adolescenți. Autorul încurajează cititul printr-o poveste fantastică, scrisă cu umor și ironie. Nu sunt foarte multe de spus despre ea, iar pentru o lectură relaxantă și amuzantă mi s-a părut simpatică și într-o oarecare măsură aș recomand-o și pe ea. Dacă pică totuși în mâna cuiva care preferă mai mult televizorul decât o carte s-ar putea totuși să nu guste glumele și s-o pună pe foc înainte s-o termine...

>> Online n-am mai găsit-o, pare disponibilă doar fizic în Cărturești <<


Ce vrem noi, femeile?
, de Isabel Allende
 
Nu e genul de carte spre care m-aș fi îndreptat în mod normal, după titlu mă așteptam la un cumul de idei feministe superficiale și trase de păr. Ce m-a făcut s-o iau e că am văzut la cineva niște pasaje din ea care m-au intrigat, iar asta cumulat cu faptul că de mult timp voiam s-o citesc pe Isabel Allende (da, da, asta e prima oară) am decis să-i dau o șansă acestei cărți. N-a fost o lectură rea în cele din urmă.

Autoarea a adunat multe povești emoționante, unele chiar foarte triste, în jurul cărora și-a expus ideile feministe pe care le-a avut încă de mică - unele sunt chiar poveștile ei de viață, aletele ale altor femei pe care le-a cunoscut; vorbește mult despre nedreptate și curaj. E o carte scrisă simplu, n-am rezonat chiar cu toate ideile ei - ceva perfect normal - și totuși n-aveam cum să nu-i dau dreptate în multe aspecte, cred că orice fată/femeie s-ar regăsi măcar puțin în cartea asta. Numai să nu vă așteptați la vreo revelație, nu e chiar o capodoperă.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Auschwitz, ultima stație
, de Eddy de Wind
 
E singura carte scrisă chiar la Auschwitz și informația asta mi-a adus-o în atenție, făcându-mă s-o iau, motiv pentru care m-a încercat o oarecare dezamăgire la început, când am realizat că nu e scrisă tocmai ca un jurnal, cum mă așteptam eu. Trecând de asta, povestea a fost cutremurătoare, cu multă suferință și degradare umană, după cum se așteaptă oricine de la o astfel de carte, având însă și licăriri de speranță.

Nu credeam că mai pot afla lucruri noi, însă chiar am aflat mai multe, ca de exemplu despre ce tip de experimente făcea Mengele pe femei - în carte, așa cum a scris-o Eddy, nu era menționat numele medicului, dar am știut sigur că el trebuia să fie judecând după ceea ce făcea (confirmarea am avut-o spre final). Mi s-a părut foarte bună afirmația asta din încheiere: „Este și o poveste care demonstrează cum lipsa de toleranță și sentimentele de superioritate dusă la extrem pot conduce la acțiuni dintre cele mai greu de închipuit.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Made in Sweden 1
, de Roslund & Thunberg
 
Cartea asta și partea următoare au ajuns în posesia mea printr-un pachet avantajos încadrat la thriller, mă interesau alte titluri din acel pachet și le-am consider bonus și pe acestea - dat fiind detaliul ăsta era firesc să mă aștept la ceva cu suspans, nu? Ceea ce a început să apară cam târziu în carte, nu mi-a trezit prea mult interesul în primele 100-150 pagini și totuși a început să devină mai interesantă pe parcurs (are vreo 650 pagini în total).

E o poveste cu spargeri meticulos organizate, dar e și despre violență și abuz în familie. Acțiunea pendulează între prezent (spargeri) și trecut (copilăria infractorilor), până la urmă a fost destul de captivantă. O să văd cu ce mai vine și partea următoare, revin cu impresii cu prima ocazie.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Ați citit vreuna dintre cărți? Voi ce lecturi interesante ați avut în ultima perioadă?

4 comentarii

  1. Nu am citit nici una din cele mentionate de tine, eu chiar am citit mult vara asta, o sa scriu si eu la un moment dat despre cartile care cred ca merita citite la un moment dat, dar sa vad cum imi fac timp.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel puțin vreo două dintre cele de aici cred că te-ar încânta și tine. Aștept și articolul tău, am ochit câteva titluri din ce ai mai pus pe ici-colo care-mi făceau cu ochiul. :D

      Ștergere
  2. din cele pe care nu le-am citit, mi-a atras atentia inca prin titlu Made in Sweden 1, dar din ce-ai scris in articol, parca m-ar interesa si Ce vrem noi, femeile? Intr-adevar, pare altfel decat daca o judeci doar dupa titlu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că ai rezona și tu cu unele părți din ea. Nu e o carte care să-ți dea lumea peste cap, dar are câteva mici lecții de viață prin experiențele expuse.

      Ștergere