10 reguli personale pentru cumpărături

Tocmai mi-am dat seama că urmează acea perioadă din an în care o să fim bombardați de oferte și reduceri din toate părțile sub titlul așa zisului „Black Friday” de care se abuzează atât de mult încât la noi nu mai are nicio însemnătate, nu se respectă nici ziua de vineri, se folosește și pentru oferte de pe parcursul întregului an, dar nu doar despre asta vreau să vă vorbesc azi, ci despre cumpărături în general.

Aș putea spune că e oarecum un fel de completare la articolul anterior - Ce facem cu produsele care nu ne plac? - numai că acum extind și la haine și mă rezum la câteva reguli simple pe care mi le-am format pentru a nu mai cumpăra degeaba lucruri pe care să nu le folosesc sau să le folosesc prea puțin. De fapt unele se pot raporta și la alt gen de cumpărături, iar majoritatea se aplică online și offline.


1. Dacă nu sunt prea sigură că aș purta/folosi acel lucru nu-l iau, e un semn că nu mă entuziasmeasă chiar atât de mult achiziția și poate e mai bine să mă mai gândesc sau să mai caut alte opțiuni. Am pățit-o recent cu o rochie din Zara, pe moment îmi părea puțin rău că n-am luat-o, dar a doua zi m-am felicitat, nu mă încântau niște detalii și sigur ajungeam s-o port doar de câteva ori forțat.

2. Obiectele au rolul de a răspunde unei/unor nevoi, nu să umple goluri de altă natură, să servească drept terapie. Dacă am o zi proastă îmi găsesc alte activități prin care să mi-o fac mai plăcută decât prin cumpărături impulsive, mai ales când vine vorba de haine și cosmeticale. Mai bine în timpul ăla fac o plimbare în parc, merg la muzeu sau citesc dintr-o carte, are rezultate mai bune.

3. Îmi stabilesc niște liste de dorințe - în minte sau notate, pe termen scurt și pe termen lung - astfel încât dacă am totuși chef de activitatea în sine de shopping (chestie pe care o evit, dar se mai întâmplă uneori) sau sunt tentată de niște reduceri, atunci măcar să știu spre ce să mă uit astfel încât să-mi satisfac o nevoie sau o dorință mai veche, dacă tot e să cumpăr ceva.

4. Nu cumpăr un lucru doar pentru că e ieftin sau doar pentru că are procent mare de reducere. Tratez în același mod achizițiile, indiferent de preț - chiar îl vreau? o să-l folosesc? e ce caut? etc.

5. Când vine vorba de achiziții online verific întotdeauna politica de retur, să știu ce variantă am dacă nu-mi vine totuși bine o haină sau există vreo problemă de orice fel. E ideal să fie gratuit returul, dar cel mai important e să fie cât mai simplu și rapid.

6. Evit cumpărăturile „sub presiune” fiindcă de multe ori când m-am grăbit mi-au scăpat detalii și am ajuns să nu fiu mulțumită de achiziție, fie că n-aveam eu suficient timp, fie pentru că era vreo ofertă care se epuiza rapid - ba n-am fost atentă și mi-am luat o nuanță greșită de fond de ten, ba n-am văzut un detaliu care îmi displace la o haină, ori chiar am realizat că o cremă nu era de fapt ce credeam eu. Da, știu, exact pe presiunea asta se bazează campaniile de reduceri, de asta e bine să fim cât mai pregătiți în avans.

7. Compar prețurile între magazine, atunci când același produs se găsește în mai multe locuri - valabil pentru produse de îngrijire, machiaj, cărți, electronice etc. Nu aleg însă cel mai mic preț întotdeauna, țin cont și de costul și durata de transport, de politica de retur, de încrederea pe care o am (sau nu) într-un magazin.

8. Mi-am ieșit eu din ritm cu călătoriile, dar nu într-atât încât să uit și de regula asta importantă: să analizez ce am cu adevărat nevoie astfel încât să nu fiu forțată la cumpărături pe fugă acolo. Am pățit să plec doar cu haine prea subțiri la mine și să fiu nevoită să iau rapid câte ceva numai ca să am cu ce să mă îmbrac adecvat. Nu doar că am luat niște lucruri care nu mă încântau și nu le-am folosit prea mult, dar am mai pierdut și timp prețios din alte activități. Nu trebuie să avem un bagaj mare, doar unul eficient.

9. Caut păreri când vine vorba de produse de îngrijire și machiaj, dar și de electronice, electrocasnice și diverse alte obiecte, încercând să compar părerile găsite și să raportez la propriile nevoi și dorințe, ca să-mi dau seama care sunt cele relevante pentru mine și care nu.

10. Rămân fidelă unor branduri și magazine, de multe ori chiar și unor produse anume, dar fără să ignor complet a experimenta cu noutăți. Accesez și diverse programe de fidelitate, dar nu țin cu dinții de asta.

Câteva dintre magazinele online mari cărora le-am rămas fidelă de-a lungul mai multor ani:

- Notino: prima alegere online pentru produse de makeup și parfumuri, dar nu numai.
- Libris: sunt preferații mei pentru cărți.
- Emag: pentru aproape orice când au oferte bune sau când vreau livrare la easybox
- Melkior: îmi plac produsele lor și mi-e mai simplu, dar și mai convenabil, să le iau online, mai ales că fac comenzi comune cu alte persoane.

Iar lista mai poate continua, astea sunt câteva la care am un număr mare de comenzi și unde ma rezolvat rapid și eventuale probleme, retururi etc.

Departe de mine gândul că am ajuns la un ideal, dar deși n-am spus nimic ieșit din comun și revelator sper că măcar v-am reamintit câte ceva ce v-ar putea ajuta în achizițiile viitoare - fie ele de Black Friday, pentru sărbătorile de iarnă sau de orice alt tip.

Link-urile inserate în articol sunt de afiliere - în urma achizițiilor realizate prin accesarea acestora primesc un mic comision. Nu influențează cu nimic prețul de achiziție și recomand doar magazine de la care și eu cumpăr!

Niciun comentariu