5 mituri despre îngrijirea pielii #3

Acum trei ani scriam articolul 5 mituri despre îngrijirea tenului, unde le-am selectat pe cele mai frecvent întâlnite și  am încercat să explic de ce sunt niște idei greșite, iar un an mai târziu am venit și cu o parte a doua în articolul de aici - cu alte 5 mituri. Azi n-o să mă mai refer doar la ten, ci la îngrijirea pielii în general - față sau corp - și asta pentru că m-am lovit iar de niște idei greșite despre îngrijirea sau sănătatea pielii, majoritatea fiind chiar de sezon estival.

Fac și de data asta precizarea că nu trebuie să luați de bun ce zic eu: „mergi și cercetează în mai multe surse” a fost deviza acestor articole și a tot ce scriu despre sănătatea pielii, din perspectiva mea de consumator curios cu privire la modul de funcționare al pielii și al acțiunii produselor de skincare.


„Am SPF rezistent la apă, nu mai trebuie să reaplic”

Există multă confuzie cu rezistența la apă a cremelor cu protecție solară, iar în sensul ăsta sunt vinovați și producătorii, că nu-și bat capul pentru a explica undeva la vedere cum funcționează această rezistență. Așa că s-a creat ideea că funcționează ca un rimel wateproof - te-ai dat dimineața și n-ai treabă toată ziua.

Din păcate nu e așa, rezistența la apă e limitată - cât de o scurtă bălăceală, în niciun caz ca să stai liniștit 2 ore în apă, eventual făcând și snorkeling, cu spatele expus în bătaia soarelui (pentru asta există haine speciale sau îți asumi prăjitul ăla, dar nu e vina cremei, niciuna nu rezistă atât în apă).

În plus, nicio cremă nu oferă protecție pentru o zi întreagă de expunere, mai ales la soarele puternic de la plajă sau cu atât mai puțin la cel de pe munte, de la altitudini mari. SPF-ul are nevoie de reaplicări repetate, indiferent că e rezistent la apă sau nu.

„Bronz sănătos”

Poți considera bronzul frumos sau nu, sexy sau nu etc - astea sunt lucruri care țin de gust - dar sănătos nu e decât cu autobranzant. Bronzul nu e nimic altceva decât o traumă a pielii, inclusiv atunci când apare prin expunere moderată, chiar și atunci când am mai dat și cu puțin SPF, chiar dacă pielea se colorează frumos, fără roșeață sau usturime.

Toți facem și alegeri mai puțin sănătoase în viață, iar să te bronzezi (mult sau puțin) poate să fie o alegere - fiecare face ce poftește cu propriul corp - dar nu schimbă faptul că ideea de „bronz sănătos” e un mit. S-a răspând ideea greșită că protecția solară te ajută să ai un bronz sănătos, dar e o exprimare eronată, cel mult ai un bronz mai puțin nesănătos.

Motivele pentru care ne bronzăm cu protecție solară sunt mai multe: parțial pentru că nu oferă protecție 100%, dar mai ales când nu e aplicată într-o cantitate suficient de mare, nu e reaplicată la timp sau e soarele prea puternic pentru a face față crema suficient de bine.

Deși eu nu-mi mai doresc să mă bronzez de câțiva ani, tot o mai fac puțin pe corp pentru că e greu să te ferești de razele UV în permanență, să reaplici mereu la timp crema, să ieși din apă înainte să-și piardă crema efectul etc. Am reușit asta doar pe față, purtând SPF tot anul și reaplicând la timp, fiindcă e porțiunea mică de piele. Însă nu mă amăgesc cu faptul că e sănătos pe unde și atât cât e pe corp.


„Vergeturile trec cu sală sau cosmetice”

Nu mai intru și aici în subiectul scandalului care a dovedit că multă lume nu știe cum funcționează pielea și de ce apar vergeturile, dar cu certitudine acestea nu dispar cu sport, iar cremele vândute pentru „vindecarea” vergeturilor sunt nedovedite științific. Așa că mai bine am încerca să le acceptăm și să nu le mai demonizăm, că nu e asta cea mai mare tragedie a umanității.

Vergeturile apar în urma ruperii fibrelor de elastină din profunzimea pielii, iar în multe cazuri există și o predispoziție genetică la acestea. Cremele și loțiunile nu au efecte miraculoase, pot îmbunătăți aspectul pielii în general, dar nu șterg nimic, iar beneficiile în prevenire sunt greu de dovedit.

Știu că există niște proceduri ce se fac la salon cu rezultate mai bune, n-am aprofundat însă subiectul ăsta pentru a oferi mai multe detalii. Mă îndoiesc însă că le fac dispărute complet.

„X produs șterge porii”

Nu doar că nu există un astfel de produs, dar nici n-ar trebui să ne dorim așa ceva. Orice om are pori și își au rostul lor, doar că la unele persoane sunt mai evidenți, la alții mai puțin. Ce poate face îngrijirea pielii e să îi curețe, calmeze și să îmbunătățească aspectul acestora, dar porii nu se șterg decât printr-un singur mod: editare foto. Însă în realitate toți îi avem.

Ca posesoare a unui ten gras am fost multă vreme foarte deranjată de porii dilatați și evidenți de pe ten, însă între timp i-am acceptat, folosesc produse care ajută la îmbunătățirea aspectului acestora (niacinamidele, de ex) și cam aia e, îi port prin lume așa cum sunt.

„Cele mai bune produse anti-rid sunt cele cu hialuronic”

Nu, cel mai bun produs anti-rid e crema cu SPF! Expunerea la soare cauzează apariția ridurilor, așa că integrarea în rutina zilnică a unui produs cu factor de protecție solară cât mai mare* e cel mai bun mod de a le preveni/amâna apariția. Iar faimosul hialuronic e un ingredient bun în îngrijirea pielii, dar nu șterge riduri deja formate - efectul ăsta îl are doar injectat - și nici nu împiedică complet apariția celor firești odată cu trecerea anilor.

*ridurile sunt cauzate de razele UVA, în timp ce factorul indicat pe ambalajul cremelor (SPF 30, SPF 50 etc) este cel de protecție la UVB (care provoacă bronz sau arsură), în timp ce protecția la UVA (care cauzează riduri, pete și alte probleme) nu e mereu clar specificată. Sper să se impună brandurilor obligativitatea de a le menționa pe ambele pe ambalaj, la vedere.

Notă: Diferența de acțiune între razele UVB și UVA e totodată cea care crează confuzie în privința ideii de a folosi SPF când e întunecat afară. E puțin probabil să te bronzezi iarna pentru că razele UVB sunt extrem de slabe, însă razele UVA trec mult mai ușor prin nori, geamuri etc.

Reiau lista mea de preferate pentru ten, o listă scurtă arătând cam așa (ordine aleatorie):

- Garnier Anti-age Super UV SPF 50 - cea mai recentă descoperire
- Bioderma Aquafluide SPF 50+ - cel mai des recumpărată
- SVR Sun Secure Blur SPF 50 - genială ca bază de machiaj


Link-urile inserate în articol sunt de afiliere - în urma achizițiilor realizate prin accesarea acestora primesc un mic comision. Nu influențează cu nimic prețul de achiziție și recomand doar magazine de la care și eu cumpăr!

Niciun comentariu