Lecturile mele din iarnă

Mare parte din iarnă am dedicat-o unei cărți care mi-a acaparat foarte mult din timpul de lectură - e la finalul articolului, fiind ultima terminată - așa că n-am parcurs un număr mare de cărți, însă am încetat de mult să mă focusez pe asta. Pentru primăvară am în plan o diversitate mai mare de cărți, unele așteptând deja în teanc, altele începute, dar până atunci hai să vă povestesc despre cele (puține și bune, în general) citite pe parcursul iernii.


Un an în Provence, de Peter Mayle

Era pe lista de recitit, iar decembrie mi s-a părut perioada potrivită să mă delectez cu ea. Am perceput-o mai interesantă și mai amuzantă acum, la niște ani distanță de la prima citire, ceea ce mi-a demonstrat cât de mult ni se poate schimba percepția asupra vieții.

Nu este neapărat un jurnal de călătorie, e un jurnal de viață în Provence, cu micile bucurii și cu unele ciudățenii locale, dar totodată o întoarcere în timp fiindcă poveștile relatate sunt din anul 1989. S-au schimbat multe între timp.

Capitolele sunt împărțite pe luni, mâncarea și băutura ridicate la rang de artă sunt prezente la fiecare câteva pagini, iar totul e scris cu simțul umorului, până și poveștile de la șantierul din casă sunt uneori amuzante.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< (singurul loc în care am mai găsit-o, de fapt)


Grasă și proastă, de Rodica Ojog-Brașoveanu

Mi-am dorit să citesc și altceva de doamna Rodica în afară de cărți polițiste și n-am fost dezamăgită nici de acest volum de povestiri, în care am găsit același farmec al scriiturii și al personajelor. Contrar descrierii de la editură, nu sunt chiar toate povești de dragoste, există și câteva excepții.

Majoritatea povestirilor au premise și mesaje ingenioase, dar au fost câteva care m-au atins și mi-au rămas cel mai puternic în amintire: Un om simplu, Grasă și proastă și Party la castel (poate cea mai dureroasă).

O vară italiană, de Rebecca Serle

Povestea debutează cu personajul principal suferind după pierderea mamei - cu niște replici care m-au dus cu gândul și la o dependență nu prea sănătoasă, nu doar la dragoste, dar să trecem peste psihologii - și cu o nemulțumire bruscă față de viața și căsnicia ei.

Acțiunea se mută apoi în Positano, Italia, o călătorie pe care trebuia inițial s-o facă împreună cu mama ei. De aici începe să-mi placă și să mă acapareze cu atmosfera de pe Coasta Amalfitană, cu minunatele peisaje și mâncăruri, așa că mă las purtată de dorul Italiei și încep să fiu mai indulgentă cu scriitura sau personajele.

Acțiunea devine fantezistă de la un punct, cu întoarcere în timp, într-o dimensiune temporală în care își întâlnește mama într-o versiune mai tânără. Lucrurile pe care le află și lecțiile pe care le învață sunt previzibile, dar nu m-a deranjat.

E o lectură plăcută și ușoară cu atmosferă de vacanță, cu niște suspans și câteva pasaje interesante despre relații și oameni, așa că dacă așteptările sunt realiste poate să fie o lectură faină.

Friends, iubiri și marele lucru teribil, Matthew Perry (audiobook)

Mi s-a părut o carte potrivită pentru a încerca (pentru prima oară) varianta audiobook și nu m-am înșelat. Vocea și inflexiunile ei cunoscute cred că au ajutat să "absorb" mai bine povestea de viață - deloc roz - a lui Matthew. Mi-a plăcut de el în Friends, dar și în alte producții, așa că eram interesată de omul din spate.

Nu eram complet străină de problemele pe care le-a avut cu dependențele de alcool și droguri, însă nu cunoșteam exact gravitatea, complicațiile și aproape deloc traumele din spate.

Cred că se pot extrage multe învățături din povestea lui: despre aparențe înșelătoare și lupte interioare, de ce faima și banii nu sunt răspunsul la probleme, cât de grea e lupta cu dependențele, dar într-un anumit mod oferă și speranțe. Pentru simpla mea cultură generală mi s-a părut interesant (deși foarte trist) să înțeleg din perspectivă neurologică cum funcționează anumite substanțe.

Deși m-a făcut de câteva ori să zâmbesc sau chiar să râd, cartea nu e una veselă deloc, dar mă bucur că am ascultat-o. Deși eu am ales să ascult varianta în engleză, am lăsat totuși link către cartea tipărită în română, bănuiesc că e de mai mare interes.

Pământul făgăduinței, de Barack Obama

Nu m-am mai întins cu o lectură care să-mi placă pe o perioadă de două luni de la romanul Război și pace, însă nu regret timpul lung pe care l-am acordat acestei cărți, am rămas cu multe informații și perspective noi la final. Necesită răbdare, nu e o carte prin care să treci rapid, așa că am ales s-o citesc în paralel cu altele dintre cele de mai sus.

Cele trei subiecte principale ale cărții - așa cum le-am văzut eu - sunt: Barck Obama omul, cu bucăți din trăirile, aspirațiile și viața lui personală, funcția de președinte a Statelor Unite ale Americii (cu multe detalii privind primul lui mandat) și multă informație despre economia, războaiele și politica lumii. Toate astea nu sunt delimitate, se întrepătrund și trebuie să existe cât de cât interes/curiozitate pentru toate subiectele ca să parguri cartea, din punctul meu de vedere.

Mi-a plăcut încă de la început că sunt inserate multe frânturi de povești cu și despre oameni - de la familie, prieteni, oameni din diverse comunități și până la grădinarii de la Casa Alba - și lecțiile sau motivația venite de la "oameni simpli", precum și momente mărunte de bucurie.

Evident, povestea relației cu Michelle e prezentă pe tot parcursul cărții, la fel și cea cu fetele lui. Amintește ocazional și de micile detalii din viața unui președinte de la Casa Albă, unele la care nici nu te-ai gândi, câteva chiar amuzante. Însă subiectul principal rămâne cariera acestuia.

Pentru mine a fost credibil tocmai datorită faptului că a relatat niște gânduri și trăiri inconfortabile, nu s-a pus în cea mai bună lumină întotdeauna. Mi s-a părut moderat și obiectiv pe cât e posibil în prezentarea evenimentelor, a descrieriilor anumitor politicieni sau organizații, precum ONU sau NATO, la care subliniază în diverse părți ale cărții beneficiile și realizările, dar și limitări sau lipsa de voință colectivă necesară rezolvării unor probleme. 

Cred că la nivel de idei și lecții de extras din carte posibilitățile sunt mai multe, e subiectiv și personal de la cititor la cititor, însă e mult mai mult decât povestea unui om, sunt informații multe ce țin de politică, economie, comunicare, istorie, probleme de mediu etc. Mi-am notat atât de multe citate încât aș putea să fac un articol separat cu ele - și ar ieși unul lung.

>>Cel mai bun preț găsit aici<<


Link-urile inserate în articol sunt de afiliere - în urma achizițiilor realizate prin accesarea acestora primesc un mic comision. Nu influențează cu nimic prețul de achiziție și recomand doar magazine / librării de la care și eu cumpăr!

4 comentarii

  1. interesante carti! grasa si proasta stiu ca am citit-o, dar imi aduc aminte numai franturi fiindca au trecut cel putin zece ani de cand am citit-o. chandler este personajul meu preferat din friends si stiam de problemele lui matthew perry, dar nu stiam ca a scos si o carte. ma tenteaza s-o citesc, desi cred ca o sa ma intristeze rau.

    alina lui brumarel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Finalul cărții lui Matthew mai echilibrează tristețea de pe parcurs, aș spune eu. Se încheie într-un ton destul de optimist. Era și preferatul meu din Friends, citind cartea am înțeles și de ce era cel mai amuzant și interesant personaj.

      Ștergere
  2. Tot de Rebecca Serle, mi-a placut Peste 5 ani, o lectura usoara dar interesanta si cu un final surprinzator.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am uitat și către acel titlu de multe ori, mulțumesc de recomandare! Cu prima ocazie când mai „refac stocul” și cu ceva opțiuni de cărți ușurele poate o iau și pe ea.

      Ștergere