Surse principale de energie și bucurie

Într-o perioadă mă gândeam că nu sunt deloc constantă în hobby-uri și interese, că îmi tot schimb focusul de la una la alta - nici nu vreți să încep cu exemplele - însă recent mi-am dat seama că baza rămâne constantă și toate activitățile au câteva lucruri în comun.

Există și perioade în care tot ce poți face e să accepți că viața nu e mereu roz, dar sunt și destule alte zile în care îmi dau seama că mă las afectată de factori externi mărunți, iar pentru astfel de zile am câteva resurse la care apelez oricând pot. În majoritate sunt în același timp bazele principalelor mele interese, bucurii și pasiuni, așa că fac parte din viața mea pe cât de mult posibil, nu sunt doar lucruri la care apelez „la nevoie”.


Mersul pe jos, plimbările lungi

Mersul pe jos e forma mea preferată de mișcare și funcționează excelent pentru a-mi îmbunătăți starea sau pur și simplu pentru a o menține. Mi se pare subestimat efectul pe care îl au plimbările lungi pentru corp și psihic.

Prin "plimbări" nici nu mă refer doar la cele de plăcere, funcționează și să aleg oricând e posibil mersul pe jos din punctul A în punctul B, mers strict cu treabă. Evident că le prefer pe cele de plăcere, dar sunt zile în care îmbin utilul cu plăcutul.

Pentru mine funcționează ca terapie, plimbările lungi mă calmează și mă ajută să-mi pun ordine în gânduri, iar în același timp mersul pe jos e și baza plăcerilor și pasiunilor mele cele mai mari - timp în natură, călătorii, vizitat locuri.

Timp în aer liber și mai aproape de natură

Avem nevoie să petrecem timp afară și avem nevoie de natură în viața noastră, toată lumea are. Așa cum nu am fost făcuți pentru o viață sedentară, la fel de nepotrivită e și o viață doar printre betoane.

Ieșirile în natură (munte, mare, păduri etc) sunt adevărate terapii și minunate, însă pe lângă asta ar trebui să fie prezentă mai mult natura în viețile noastre de zi cu zi chiar și în micile sau marile orașe - prin pomi cât mai mulți, pajiști verzi sau flori de tot felul, afară sau în case.

Poate că nu putem ajunge în fiecare zi nici măcar la o scurtă plimbare prin parc, dar ar ajuta să existe frânturi de natură pe străzile pe care trecem sau în zona în care locuim, iar noi să fim mai receptivi la ea. Un studiu arăta că în cartierele cu mulți pomi oamenii sunt mai fericiți decât în cele fără. Nu știu de câți alți factori au ținut cont în acel studiu, dar există multe altele care confirmă beneficiile naturii asupra corpului și psihicului.

Nici nu ne trebuie neapărat statistici pompoase, e ușor să observăm "testând" și singuri. Trecând de toate beneficiile, pentru mine natura e o bucurie imensă oricând și oricum, ușor de înțeles din nenumăratele poze, filmări sau articole despre și cu natură.

Nu pot să promovez vreodată suficient asta, o să se schimbe doar modul în care o fac, dar cred cu tărie că putem trăi folosindu-ne de beneficiile tehnologiei, însă în același timp să ne păstrăm mai aproape de natură, să o respectăm și protejăm cum putem mai bine.


Experiențe sau locuri noi

Pentru a crește nivelul de energie și entuziasm cred că e chiar primul lucru pe listă. Nu mă refer doar la experiențe extraordinare sau cu adrenalină, iar prin locuri noi nu fac referire exclusiv la călătorii în destinații noi.

Poate că noutatea completă e și mai "eficientă", dar am descoperit în ultimii ani că și vizita la un obiectiv din propriul oraș, aprofundarea unor destinații în care am mai fost sau experiențele noi mai mărunte mă entuzismează și îmi îmbunătățesc sau întrețin o stare bună, simpla schimbare de mediu sau de peisaj are efecte benefice.

Există la punctul ăsta un risc de a deveni prea avid după noutate, chiar de a fugi de viața sau gândurile tale prin căutarea locurilor/experiențelor noi, începusem să alunec și eu pe panta asta într-o perioadă, așa că acum nu în sensul ăsta mă refer. Fiind cât mai bine cu noi o să ofere chiar și mai multă bucurie experiențele pe care le trăim.

Alt risc e să alegem orice noutate fără a lua în calcul dacă e de real interes sau nu. Cred că mai întâi ar trebui să ne cunoaștem suficient încât să alegem experiențele în funcție de propriile interese și plăceri, ceea ce ne atrage real, nu ce e cool sau ce face x și y.

Curiozitatea și dorința de a cunoaște mai mult

Nu am curiozități privind viețile personale ale vedetelor sau vecinilor, asta e o formă a cărei utilitate nu o văd, poate doar dacă e în căutare de inspirație, dar prea des ajunge numai să stârnească frustrări. Curiozitatea care mă animă e cea strâns legată de a cunoaște și a înțelege mai multe despre lumea în care trăim - la modul general sau punctual pe subiectele de interes.

Sunt curioasă cu privire la evenimente istorice sau lucrurile mărunte din vremurile pe care nu le-am trăit, cum funcționăm din punct de vedere psihologic sau neurologic, cum se numesc anumite flori sau stiluri arhitecturale, informații privind alte culturi și multe alte subiecte de tipul ăsta îmi hrănesc o curiozitate care simt că e beneficică, de la cum îmi pune mintea în mișcare și până la lucruri aplicabile practic.

Nu e doar imaginația sau impresia mea, din cărțile de psihologie citite (de curiozitate și ele) e o certitudine că genul ăsta de curiozitate e benefică oamenilor.

Activități care se leagă de acest punct sunt nenumărate: pasiunea pentru lectură, dar și pentru călătorii, vizitat muzee sau palate, ori alte locuri cu încărcătură istorică; anumite filme, seriale sau documentare; observatul naturii sau al altor lucruri din jur cu atenție etc. Cred că și introspecția poate intra aici, dar o leg de următorul punct.

Scris și citit

Despre citit (cărți și nu numai) nu are rost să mai explic, se leagă de curiozitatea mai sus menționată, deși e totodată o metodă excelentă de relaxare și destindere, iar la fel de mult îmi place și mă relaxează să scriu. 

Scrisul într-un fel de jurnal personal e cea mai recentă "descoperire", abia de vreo trei luni am început să scriu lucruri (ce și cum îmi vine pe moment) ca metodă de a scădea stresul, presiunea, furia etc. Însă am descoperit că îmi place atât de mult, că are atât de multe beneficii, încât am început să scriu și în multe dintre zilele foarte bune, în care notez fix asta: bucurii, satisfacții, entuziasm. E un fel de formă de recunoștiință, dacă vreți.

Întotdeaună mi-a plăcut să scriu (ce surpriză, scriu asta la mine pe blog), dar e prima oară când fac asta doar pentru mine și las frâu liber gândurilor, după cum vin. De multe ori mă simt mai plină de energie după ce las în scris ce îmi trece prin cap sau chiar apare vreo soluție la o problemă în timp ce scriu, ori o nouă perspectivă din care lucrurile nu mai par atât de rele.

Se leagă și această formă de terapie de ideea asta a "surselor mele de energie" și chiar dacă nu pot afirma cu certitudine că ar funcționa pentru oricine, recomand o încercare.

Animalele

Nu-mi pot imagina viața fără ele și îmi îmbunătățesc instant starea de spirit, mă molipsesc cu drăgălășenia lor. Aș putea include aici aproape orice animal, chiar și observatul păsărilor, dar evident că ocaziile cele mai multe de a le avea aproape și chiar a le smotoci le am cu câinii și pisicile.

Nu am prea multe de explicat aici, cine iubește animalele și se topește de dragul lor va înțelege efectul terapeutic pe care îl au - iar programele în care sunt implicați câinii pentru copii/oameni cu diverse afecțiuni sunt o dovadă în plus - dar tare mult mi-aș dori să descopere lucrul ăsta toți oamenii.

Puteam să mai menționez muzica, activitățile creative, ordinea în lucruri chiar, dar scopul nu a fost să aștern tot ce mă relaxează/destinde sau ce îmi aduce bucurie (aveam obligatoriu câteva menționări de mâncat și băut, dacă intenționam asta), am vrut să mă opresc la principalele lucruri care sunt în același timp surse de bucurie și de energie.

Vă las de final cu întruchiparea energiei...


Niciun comentariu