Cum ne îngrijim bijuteriile


Am mai spus și cu alte ocazii că am o mică pasiune pentru bujuterii și că țin la mica mea colecție. Nu trebuie însă să uităm că este necesar să le și îngrijim dacă nu vrem să ne luăm prea rapid adio de la ele. O să vă spun în cele ce urmează câteva trucuri/sfaturi pentru a vă păstra bijuteriile frumoase, în funcție de materialul acestora. 


Cum evităm oxidarea gablonțurilor – cel mai important este să evităm factorii care determină oxidarea acestora: transpirația, apa sau alte lichide/soluții, depozitarea necorespunzătoare (de exemplu în pungi de plastic la grămadă). Și când totuși o bijuterie dă semne de oxidare salvarea este... top coat-ul! Yeah, nu este bun doar pentru a da strălucire manichiurilor, este foarte bun și pentru a ne păstra gablonțurile frumoase. Aplicați un strat generos (nu exagerați totuși) de top coat pe suprafața inculpatei și lăsați-o să se usuce bine, apoi vă puteți bucura de ea! În timp, este posibil să fie necesară repetarea procedurii, mai ales dacă purtați bijuteria respectivă foarte des.

Curățarea bijuteriilor de argint – o metodă ieftină, rapidă și la îndemână oricui pentru a curăța bijuteriile de argint este cu... pastă de dinți. Aplicați pasta de dinți pe întreaga suprafață a bijuteriei și lăsați-o să acționeze pentru 2-3 ore. Curățați apoi cu o cârpă umedă sau direct în apă. Veți avea apoi o bijuterie frumoasă, curată și cu un luciu frumos. Se poate și cu o periuță de dinți cu perii moi, dar este mai obositor. Alt produs bun pentru curățarea argintului este și bicarbonatul de sodiu dar eu nu l-am încercat.

Curățarea bijuteriilor de aur – acestea nu își pierd prea repede strălucirea și nici nu se înnegresc ca cele din argint, dar când totuși se întâmplă cea mai rapidă metodă este curățarea cu o cârpă/un șervețel îmbibat în alcool. Însă, dacă și-a pierdut complet luciul și și-a schimbat culoarea este posibil să nu funcționeze această metodă. În acest caz, singura și cea mai bună soluție este să le ducem la bijutier, de unde cu siguranță vor ieși ca noi.

Depozitarea bijuteriilor – un aspect foarte important căruia de multe ori nu-i dăm suficientă importanță este și depozitarea micilor noastre comori. Uneori suntem atât de tare atrase de aspectul exterior al cutiilor de bijuterii încât nu mai dăm importanță și interiorului acestor. Cel mai indicat este să ținem bijuteriile în cutii căptușite pe interior cu material textil (catifea, bumbac, etc) și ideal este să avem mai multe compartimente în care să aranjăm bijuteriile. Sortarea bijuteriilor în compartimente trebuie făcută în primul rând în funcție de materialul acestora ( nu punem niciodată împreună aurul cu argintul, gablonțurile cu bronzul, etc.) și în rest rămâne la latitudinea fiecăreia cum preferă să le aranjeze.

 

O altă metodă este „atârnarea” acestora pe tot felul de suporturi speciale, cuiere, etc. Nu este rea nici această variantă, dar o recomand mai de grabă pentru bijuteriile din lemn sau plastic, deși tot cutiile de bijuterii sunt mai practice pentru că ne scutesc de grija prafului care se poate pune pe ele.

 

Descurcarea bijuteriilor – nu vi s-a întâmplat niciodată să țineți la grămadă mai multe bijuterii și să se încurce între ele? Dacă da, știți la ce mă refer. O metodă de a ne ușura munca în descurcarea acestora este să folosim puțin ulei (de orice fel ar trebui să fie bun, eu am încercat cu cel de corp). Bineînțeles că trebuie apoi să le curățăm (cu șampon, gel de duș, etc... ce preferați). Este de evitat totuși să folosiți această metodă pe gablonțuri și dacă le depozităm corespunzător nici nu ar trebui să avem nevoie de ea.

Nu le purtați în casă – ce rost are să purtăm bijuterii în timp ce spălăm vase, facem baie sau dormim? De ce să le zgâriem, rupem, etc. fără rost? Știu că sunt femei care poartă mereu aceleași bijuterii de aur sau argint și consideră inutil să le scoată în fiecare seară și dimineața să le pună la loc. Eu zic că merită efortul, că nu e deloc mare. Pe lângă faptul că le putem deteriora pe ele, putem să ne „deteriorăm” și pe noi (ne zgâriem, se agață în păr, etc). Desigur, verigheta putem spune că face excepție de la regulă. :D

Lipiterea ștrasurilor/pietrelor - și în această situație salvarea este top coat-ul. Nu vă recomand super glue, aveți toate șansele să le stricați, eu am făcut-o. Desigur, în cazul bijuteriilor de aur/argint ar fi mai ok dacă le-ați duce la un bijutier pentru lipire, însă în cazul bijuteriilor din nichel, plastic, etc.  este foarte bună această metodă.

Atenție la cosmetice și parfumuri – nu este indicat să purtăm bijuteriile (indiferent de material) atunci când ne dăm cu creme sau când aplicăm parfumul. Chimicalele din acestea pot degrada bijuteriile.

După purtare... este bine să le ștergem cu o cârpă de bumbac pentru a înlătura eventuale reziduri de pe ele. Recunosc că eu nu fac mereu asta, dar trebuia și acest punct menționat, poate voi sunteți mai cuminți ca mine. :D

Sunt metode banale în general, probabil că pe majoritatea le cunoașteți deja, dar sper totuși să fie cuiva de folos măcar una din metodele de mai sus.

Voi cum vă îngrijiți bijuteriile?  

 

6 comentarii

  1. Util articolul! Majoritatea tipsurilor imi sunt cunoscute, dar e bine si sa ni le reamintim! :)
    Imi place compartimentarea primei casete de bjuterii!

    Pupici, Miha Ella!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult! Așa e, eu o să mai revin la postare și o să mă trag singură de urechi, că deși le știu de atâta timp... unele nu le pun mereu în practică. :D
      Și mie, mi se pare superbă și foarte practică întreaga cutie de bijuterii.
      Pupici :*

      Ștergere
  2. Un alt articol util, multumesc! Sunt pasionata de bijuterii...in special de cele din argint. Am o colectie ..nu chiar mare..insa am ceva. Solutia mea pentru a le curata este urmatoarea: bicarbonatul de sodiu. Le las in apa cu bicarbonat de sodiu o zi si apoi daca mai este nevoie dau cu periuta usor pe ele, dar in general se curata de la sine daca le las in acea solutie. Asta ramane modalitatea mea de curatare. Si este si eficienta si extrem de usoara. :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult că îl consideri util. Cu mare drag! Uite că o să încerc și eu cu bicarbonatul, m-am obișnuit cu pasta de dinți și nu m-am mai obosit să încerc și varianta asta. :D Mulțumesc de tip.
      Pupici :*

      Ștergere
  3. Util! Multe dintre ele nu le ştiam!
    Îmi place foarte tare blogul tău! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult dacă ți-a fost de ajutor articolul și totodată că îți place blogul meu!
      Te aștept cu drag și cu alte ocazii, sper să găsești cât mai multe articole pe placul tău!
      Pupici :*

      Ștergere