Sibiu de poveste și Târgul de Crăciun

Nu încape îndoială că orașele din Transilvania au o arhitectură frumoasă și un farmec aparte, mi-au plăcut foarte mult toate pe care le-am vizitat, chiar și acelea mai puțin turistice, însă Sibiul rămâne orașul meu preferat din România, în mare parte și datorită atmosferei de poveste pe care am găsit-o pe început de decembrie, anul trecut. Sigur, e un oraș frumos în orice anotimp, foarte ofertant din punct de vedere turistic, în ciuda faptului că e mititel, dar ce m-a cucerit pe mine total a fost imaginea orașului acoperit de un strat subțire de zăpadă, privit din plimbările pe străduțe sau de la înălțime, iar cireașa de pe tort a fost Târgul de Crăciun.


Nu intenționez să fac în continuare o listă de obiective turistice, o să las oricum mai mult pozele să vorbească, dar e de menționat că în Sibiu au avut loc cele mai multe premiere din România - primul spital, prima farmacie, primul hotel, prima fabrică de bere, primul muzeu și câte și mai câte. Tot aici sunt și două dintre obiectivele cele mai importante din țară - Muzeul Astra și Palatul Brukenthal - însă o zi poate fi umplută doar cu plimbări prin oraș, pentru a vizita și muzee ar trebui alocate măcar vreo două zile.

Plimbarea pe străduțele pietruite poate fi o încântare și iarna, iar multe clădiri și locuri te îmbie să le admiri și fotografiezi din fiecare unghi, drept dovadă că am zeci de poze, din care cu greu am selelectat doar câteva, cu Podul Minciunilor, Turnul Sfatului sau cu clădiri frumoase, de pe a căror acoperișuri roșiatice ascunse parțial de zăpadă mă simțeam privită de „ochii” caselor, deveniți un fel de simbol pentru Sibiu...





Turnul Sfatului / Piața Mică



Podul Minciunilor




De neratat, mai ales iarna, e priveliștea asupra orașului de la înălțime, din unul dintre turnuri - micul efort de a urca scările va fi răsplătit cu vârf și îndesat, eu am fost atât de entuziasmată încât am urcat în amândouă, am avut oricum o perspectivă diferită din fiecare. Prima oară am urcat în Turnul Sfatului, pe când încă mai era lumină și soare, în interiorul căruia am admirat și niște expoziții temporare cu tablouri și sculpturi interesante, iar priveliștea mi s-a părut tare frumoasă, chiar dacă urma să aflu că e și mai impresionantă din turnul de alături...





Târgul de Crăciun pe zi / Piața Mare

 Biserica Evanghelică

Cum nu m-am putut mulțumi cu atât și fiindcă am vrut să privesc de la o și mai mare înălțime, am urcat și în Turnul Bisericii Evanghelice mai târziu, la apusul soarelui, iar de acolo priveliștea m-a lăsat fără cuvinte. Din păcate, până sus trebuie urcate niște scări de lemn plasate în mijlocul turnului, din cauza cărora mulți cu frică de înălțime renunțau să mai urce. Eu n-am probleme cu înălțimea și totuși nu m-a încântat să constat că scările erau cam șubrede, am pășit cu mare grijă, să n-am surprize, dar după ce am văzut cum arată Sibiul de acolo... probabil că mi-aș asuma riscul și o a doua oară.






În timp ce admiram din turn peisajul minunat, am văzut că în oraș s-au aprins luminițele și imediat după ce am coborât din turn am pornit-o spre Piața Mare, unde se ține în fiecare an Târgul de Crăciun. Nici aglomerația foarte mare și nici frigul nu m-au împiedicat să mă entuziasmez ca un copil, totul arăta feeric, mai ales datorită proiecțiilor de pe clădiri... M-am bucurat însă că apucasem să dau o tură pe la standuri pe zi, când era mai liber, pentru că erau niște cozi interminabile la orice, am abandonat și ideea de a lua un vin fiert - probabil că așa e în fiecare an în jurul datei de 1 Decembrie, când se leagă weekend-ul de zilele libere de la stat. Oricum, nici că mi-a păsat, arăta prea frumos totul ca să-mi poată strica ceva buna dispoziție.








Nu știu cât am reușit să vă introduc în atmosfera de sărbătoare, pozele nu reflectă întocmai frumusețea locurilor și a peisajelor, așa că trebuie să mergeți și să vă convingeți că totul e de poveste, dacă n-ați făcut-o deja. Din câte am văzut din poze, târgul e decorat cam la fel în fiecare an, se mai fac doar mici schimbări pe alocuri - de exemplu, anul ăsta am văzut că sunt și niște cadouașe în proiecții, nu doar steluțe și fulgi de nea, dar ca imagine de ansamblu îmi pare că arată cam la fel.

Ați fost la Târgul de Crăciun din Sibiu? Care e orașul vostru favorit din România?

16 comentarii

  1. Imi place mult Sibiul, cred ca tare frumos de Craciun :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mă mir, e un oraș prea frumos ca să nu placă cuiva. :D

      Ștergere
  2. Am facut si noi o vizita scurta anul trecut prin Sibiu si vreau neaparat sa ma intorc si sa stau macar un weekend in oras. Centrul vechi are multe cladiri impresionante si sunt sigura ca in perioada aceasta arata si mai special datorita decoratiunilor de craciun. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost destul de scurt și la noi, am petrecut doar o zi, venind din Mediaș și întorcându-ne seara din Sibiu în București, dar a fost suficient încât să vreau să mai revin pe la târg și-n alți ani. Deocamdată abia aștept să revin în plină vară (anul viitor, musai), să petrec o zi întreagă în Muzeul Astra.
      Sper să ajungi, tu ești oricum mult mai aproape! :D
      Te pup!

      Ștergere
  3. Cat de frumos l-ai mai descris!
    Acusica-mi vine sa ies la o plimbare! :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, apreciez și mai mult faptul că vine de la cineva care locuiește acolo. :D Păi ia să ieși cât mai des și să ne încânți pe Insta cu poze de târg!
      Pupici

      Ștergere
  4. am vizitat si noi sibiul anul asta, dar in septembrie. mi-as dori din suflet sa ajung acolo in perioada asta cu targul de craciun. asta e perioada mea preferata din an si chiar mi-a placut vara, deci iarna... l-as adora!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi amintesc că ai inclus și Sibiul în circuitul din toamnă, dar chiar merită să mergi și-n perioada asta, e altă atmosferă! Dacă e și perioada ta preferată din an, cu atât mai mult, sunt convinsă că ți-ar plăcea.

      Ștergere
  5. n-am fost, dar e in plan si sper sa se materializeze cat mai repede :).

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am fost inca la Targul de Craciun de la Sibiu, poate la anul. Orasul meu favorit: cred ca Brasovul, cel in care si locuiesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Brașov trece pe locul doi pentru mine, după Sibiu, dar la o distanță miiică de tot, pentru că e de asemenea un oraș foarte fain.

      Ștergere
  7. Eu am facut atat de multe poze in Brasov inainte de Craciun, incat cred ca voi publica un articol dedicat pe blog - urmand exemplul tau!
    Imi place mult SIbiul!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur dacă te-a inspira modelul postării și aștept cu interes să citesc la tine despre Brașov! N-am fost iarna, poate anul viitor, l-am văzut în schimb în toate celelalte anotimpuri și cel mai mult mi-a plăcut toamna. :D

      Ștergere