Lecturile lunii - Februarie 2018

Cred că e cazul să mă urnesc în a încheia și ultima socoteală de pe blog cu iarna, dacă tot am avut în sfârșit câteva zile însorite, azi fiind cald de-a binelea și trag speranța să fie tot așa de acum în colo, că prea mult am așteptat primăvara asta. N-am citit foarte mult în februarie și n-o să pun asta pe seama faptului că e luna mai scurtă - ce înseamnă 2-3 zile în plus sau în minus? - singurul motiv e că am dedicat mai puțin timp lecturii decât aș vrea. Am reușit totuși să termin patru cărți, mai scurtuțe, dar destul de interesante cât să merite să scriu despre ele.


După cutremur, de Haruki Murakami

Am citit mai multe romane ale autorului în ultimii doi ani, însă e prima oară când am ales o nuvelă, formată din mai multe povestioare ce au în comun marele cutremur care a avut loc în regiunea Kobe din Japonia în anul 1995. N-a fost chiar ce mă așteptam eu, deși toate povestirile reunite în acest volum sunt tipice pentru Murakami, dar despre dezastrele produse de cutremur se vorbește doar vag, e doar un ecou al trecutului personajelor, după cum anunță și descrierea cărții, pe care n-am prea luat-o în seamă. Oricum, a fost o lectură plăcută, relaxantă, numai bună de citit pe avion, iar vreo două povești chiar mi-au plăcut într-un mod mai deosebit.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< dacă totuși vă tentează, deși sunt alte opțiuni mai interesante dintre multele cărți ale autorului. Eu deocamdată am decis că vreau să mai descopăr și alți autori japonezi, chiar zilele astea am citit pentru prima oară ceva de Kido Okamoto, așa că de la cărțile lui Murakami iau o pauză, dar sigur mai revin la ele în viitor.


Somnul de veci, de Raymond Chandler

Nefiind în dispoziția necesară de a mă aventura spre lecturi mai complexe, am continuat cu o carte polițistă de Chandler, autor pe care nu l-am descoperit de mult, dar care mi se pare unul dintre cei mai buni pe genul ăsta. Chiar dacă povestea mi s-a părut ceva mai puțin palpitantă decât Doamna din lac, prima carte pe care i-am citit-o, a reușit și de data asta să mă țină în suspans și să mă poarte în America de acum aproape un veac, într-o California în care sexul, drogurile și șantajele în înalta societate erau la ordinea zilei. Până la urmă, nu chiar atât de diferită de zilele noastre.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< Dacă aveți sugestii de titluri anume care v-au plăcut din seria asta, cu savurosul detectiv Marlowe, aștept sugestii, aș mai citit câte ceva în viitor, când vreau să merg la sigur cu o carte bună de relaxare.


Bastarda Istanbulului, de Elif Shafak

Aveam pe listă cartea asta de cel puțin vreo doi ani, dar recunosc că în același timp nu prea mă așteptam să mă impresioneze, în general sunt tot mai sceptică atunci când vine vorba de o carte populară, probabil din pricina multiplelor dezamăgiri. Din fericire n-a fost cazul acum, mi-a plăcut cum e scrisă și că în spatele unei povești învăluită în mister, ce ne poartă din Istanbul în America de Nord, autoarea a introdus frânturi de istorie, abordând subiectul sensibil al genocidului armenilor. Prin intermediul celor două tinere protagoniste, una făcând parte dintr-o familie de turci și cealaltă din una de armeni, cred că autoarea a scos foarte bine în evidență nevoia de apartenență la un popor și de cunoaștere a trecutului. Detaliile despre cultura și gastronomia acestor nații nu sunt nici ele de trecut cu vederea. Finalul a fost surprinzător, iar cartea e frumoasă, deși tratează subiecte destul de dure.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< Pe mine m-a convins această carte să acord o mai mare atenție autoarei pe viitor și deja am în vizor alte două titluri ale acesteia.


Ferma animalelor, de George Orwell

Citisem de Orwell celebra 1984, o carte care mi-a plăcut foarte mult, a și făcut parte din lista mea top 10 cărți din 2017, așa că autorul a rămas pe lista de citit. Am continuat cu această fabulă politică, o cărticică destul de scurtă, foarte ușor de parcurs și totuși atât de bună! Deși intenția autorului a fost aceea de a prezenta prin intermediul animalelor de la fermă povestea instaurării comunismului, porcii fiind comuniștii, iar porcul rămas la putere îl reprezintă în imaginația lui Orwell pe Stalin, nu e prea greu să facem niște paralele și cu realitatea din societatea de azi. Cred că e una dintre cele mai plăcute cărți politice existente, iar mie una mi s-au părut excepțional gândite în detaliu toate paralele distopice ale contextului istoric dat.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< Eu cu siguranță o să continui să citesc și alte cărțile ale autorului.


Cred că preferata mea dintre cărțile citite în februarie e Bastarda Istambulului, dar chiar și mai bună e Ferma animalelor, așa că le recomand pe ambele în mod special. Mi-am dat seama între timp că am rămas cam mult blocată pe autori care-mi sunt deja cunoscuți, dar de luna asta am început să mă îndrept mai mult spre autori pe care nu i-am mai citit - veți vedea în următoarea postare din secțiunea asta ce am mai descoperit interesant în martie.

Ați citit vreuna dintre cărți? Ce cărți interesante ați mai citit în ultima perioadă?


4 comentarii

  1. Elif Shafak mi se pare geniala, mai am cateva titluri de-ale ei pe care le vreau. Cele 40 de legi ale iubirii mi s-a parut insa deosebita! Raymond Chandler merita citit cap-coada, eu am o intreaga serie de la el, desi nu cred ca e completa. Murakami nu e chiar genul meu de scriitor, o sa mai incerc totusi si cu alte carti. Am impresia ca Padurea norvegiana am inceput-o si nu m-a atras neam...În martie am citit cate ceva, la fel si aprilie, vad ca incepe promitator! Sa ai spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unul dintre cele două titluri care mă tentează în mod deosebit e chiar „Cele 40 legi ale iubirii”, probabil o să fie următoarea carte a lui Elif pe care o s-o iau. Sunt faine cărțile lui Chandler, eu nu sunt cea mai mare fană a cărților polițiste, dar cu timpul sigur îmi vor mai trece câteva prin mână.
      Are un stil mai ciudățel Murakami, dar „Pădurea norvegiană” nu e oricum cea mai reprezentativă carte a lui, dar e printre cele mai ușurele.
      Spor la citit și ție! :D

      Ștergere
  2. Nu am citit nimic din cartile mentionate de tine, Dar Elif Shafak cred ca e si pe lista mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că îți va plăcea și ție Elif Shafak, are un stil plăcut și ușor de parcurs.

      Ștergere