Lecturile lunii - Octombrie 2019

Am creat această rubrică cu scopul de a scrie despre toate cărțile pe care le citesc, fără a se vrea a fi vreo analiză literară și nici măcar o recenzie, ci doar o scurtă impresie personală, fără a dezvălui mai mult decât e cazul din subiect - nu mai mult decât o fac cei de la editură sau poate nici măcar atât, așa că nu veți găsi aici „spoilere”.

Dacă aș da note cărților pe care le citesc conform punctajelor din școală, în luna octombrie aș avea una care nu ar primi notă de trecere de la mine nici cu toată indulcența din lume, alte două ar lua cam un 6, dar din fericire ar exista și o carte cu notă maximă. Cam așa stă situația cu lecturile de luna trecută, vă las să ghiciți la final care pe unde se încadrează, n-o să fie greu din descrierile de mai jos. Nu se poate să am chiar mereu cele mai inspirate alegeri, poate că nici nu ar avea farmec să citesc numai cărți geniale și extraordinar de interesante pentru mine, tocmai de asta mai iau ocazional și titluri la întâmplare, să mai variez stilul și subiectele, iar uneori am și surprize foarte plăcute.


Secretul Helenei, de Lucinda Riley

Deși e o poveste bogată în clișee și exagerări, scopul principal pentru care am luat-o l-a atins - mi-a retrezit amintiri frumoase din vacanța în Cipru și mi-a întărit convingerea că mai am destule de văzut pe insulița asta mică, dându-mi motive în plus să mai revin cândva, chiar am salvat câteva locații pe măsură ce citeam cartea. A fost o lectură relaxantă, a avut și un oarecare suspans, deși în multe cazuri am intuit cam în ce direcție se îndreaptă marile secrete. Mi s-a părut genul de lectură mai mult pentru fete și totodată o lectură bună pentru vacanță, mai ales una în Cipru.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< și o recomand strict ca lectură relaxantă.


Urmărire la Cernobîl, de Martin Cruz Smith

Imediat ce am terminat mini seria de pe HBO, am decis că e nimerit să citesc cartea asta cumpărată din impuls, fără să am idee ce e cu ea. De altfel se pare că sunt prima persoana care i-a dat notă pe Goodreads, semn clar că nu e deloc populară. E o carte polițistă, ce o face interesantă e tocmai faptul că se leagă de povestea exploziei de la Cernobîl. Nu m-a lăsat cu gura căscată, dar a fost captivantă și destul de diferită de alte cărți din același gen pe care le-am mai citit. Se putea mai multă acțiune, dar am apreciat că măcar a îmbârligat destul de mult povestea.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - tot doar ca lectură relaxantă aș recomanda-o.


Marile speranțe, de Charles Dickens

Am amânat mult prea mult timp să-l citesc pe Dickens și acum știu și ce am pierdut în tot timpul ăsta. Marile speranțe e o carte extraordinară, care ne poartă prin viața lui Pip din copilărie până la maturitate, cu o trecere firească de la inocența copilăriei la aroganța adolescentului după ce a obținut brusc o avere, încheind cu o oarecare înțelepciune dobândită la maturitate. Printr-o viață plină de speranțe, ambiții, mister și o iubire intensă autorul oferă lecții prețioase despre viață prin intermediul personajului său. De la a nu uita de unde ai plecat și până la a conștientiza că și deciziile mărunte pot avea un impact puternic asupra viitorului în moduri nebănuite... Mi-a plăcut și pentru atmosfera Angliei de acum două secole, foarte bine conturată în descriere.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< și e atât de nedrept de ieftină, pentru cât de valoroasă e cartea asta. Ca de obicei când scriu despre o carte foarte bună, mi-a fost imposibil să pun în doar câteva rânduri o impresie pe măsura cărți, doar am încercat ceva vag...


Alchimistul, de Paulo Coelho

Nici nu știu cum să explic mai frumos de ce nu mi-a plăcut cartea asta... Am citit-o fără mari așteptări, eram pregătită de o lectură mediocră, plină de clișee, dar tot a reușit să fie mult sub orice îmi imaginam. Mi s-a părut infantilă, scrisă în stilul cărților pentru copii, cu niște idei atât de simple și pe alocuri absurde încât nu pot înțelege cum a ajuns atât de faimoasă. Da, sigur, te încurajează să-ți urmezi visul și la maturitate, să nu te complaci într-o viață comodă, dar modul în care a încercat s-o facă aproape că m-a adormit în timp ce o citeam. Nici măcar faptul că e vorba despre o călătorie prin nordul Africii nu m-a impresionat peste măsură, nu pot înțelege cum a ajuns așa ceva o carte de referință pentru unii pasionați de călătorii.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - dacă vă încăpățânați să aruncați banii ăia pe fereastră... sau poate n-o să-mi împărtășiți părerea și o să vă placă, doar sunt atâția alții cărora le-a plăcut, eu nu pot însă s-o recomand (las link mai mult ca să păstrez formatul în postare).


Ați citit vreuna dintre ele? Voi ce cărți ați mai citit în ultima perioadă?

6 comentarii

  1. ce de carti minunate, am si eu o lunga lista de care nu stiu cand o sa ma apuc, poate prind de sarbatorile astea mai mult de o pagina doua pe seara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am și eu niște liste prea lungi în permanență pentru cât apuc să citesc și mereu tot sper ca luna următoare să citesc mai mult (mă raportez la lună poate și pentru că fac postările astea pe blog).

      Ștergere
  2. Eu sunt intr-o faza asa aiurea cu cartile, am inceput o gramada (ceea ce nu fac niciodata) si le-am lasat pe toate si nu pentru ca nu imi plac, ci pentru ca nu sunt in starea care trebuie ca sa citesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur o să recuperezi când o să ai starea potrivită! Eu am toane de la o zi la alta, dar nu mă forțez să mă concentrez când n-am chef, în schimb profit când am o poftă nebună de lectură. Se compensează astfel destul de bine.

      Ștergere
  3. marile sperante le-am citit cand eram mica si stiu ca mi-a placut. restul nici nu le am pe lista. paolo coelho nu e chiar unul din autorii pe care sa ii vanez, am nimerit o singura carte a lui si m-a lasat destul de rece

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu cred că o să mai iau ceva de Coelho, chiar și numai pentru relaxare prefer alți autori, el doar m-a plictisit cu cartea asta.

      Ștergere