Ce facem cu produsele care nu ne plac?

Am avut o perioadă în care eram foarte ușor tentată de noutăți sau de produse cu ambalaje drăguțe care îmi făceau cu ochiul de la raft și ajunsesem să dețin mult mai multe produse decât puteam să folosesc, iar pe deasupra unele nici nu-mi plăceau sau nu mi se potriveau. De câțiva ani nu mai cumpăr compulsiv și-mi cunosc mai bine nevoile și preferințele, așa că se întâmplă mai rar să nu-mi placă ce cumpăr, însă tot se mai poate întâmpla și încă am experiența din urmă. Așa că trecând de a ne face temele mai bine, ce facem cu produsele pe care le luăm și totuși nu ne plac?


Cel mai simplu e să le oferim altcuiva, însă uneori n-ai cui sau sunt deja prea mult folosite ca să le mai poți pasa mai departe. În cazul ăsta eu încerc să le găsesc o altă întrebuințare, astfel încât să nu arunc produse nefolosite și totodată ca să golesc cu un scop recipientele, pe care ulterior le duc la reciclat - pe cele mari la Kaufland, pe cele mici de makeup sau oje la Sephora. Hai nu doar să nu risipim bani degeaba, dar să și reciclăm, să nu mai contribuim atât de mult la o poluare inutilă.

Am adunat mai jos câteva exemple de a întrebuința într-un alt scop decât au fost concepute diverse categorii de produse.

* Produsele de spălat pot trece cu ușurință la altă întrebuințare atunci când nu ne plac pentru ce sunt dedicate. Un cleanser poate merge pe mâini sau pe corp, dacă nu ne place pe ten, ori la spălat pensule de machiaj sau alte lucruri. Șampoanele merg perfect la spălat pensule, dar în ultimă instanță și la spălat cada sau chiuveta, la fel și un gel de duș mai prost.

* Orice cremă pentru ten care nu ne încântă (hidratantă sau cu spf) poate merge pe gât și decolteu unde pretențiile sunt mai mici, eu așa fac de regulă, dacă nici așa poate pe mâini, restul corpului sau poate chiar pe tălpi.

* Un exfoliant chimic (BHA, AHA) dacă e imposibil de terminat în termen pe ten sau pur și simplu nu ne încântă pentru față putem să-l folosim pe zone cu mici probleme de pe corp, în cazul meu pe brațe. E mai bine decât aruncat cu jumătate de produs în el. În cazul BHA lichid eu am folosit și pe scalp - ca mască - și a avut efecte bunicele la sebum și dermatită. Atenție cu exfolianții și expunerea la soare!

* Balsamul de păr (posibil și măștile, n-am avut ocazia) pot funcționa foarte bine pe post de cremă de ras. Eu am folosit așa vreo 2-3 care nu mi-au plăcut deloc pe păr. Spumele de duș funcționează și ele la ras.

* Când mi-am dat seama că am adunat prea multe produse pentru corp am mai selectat din cele mai intens hidratante pentru a le dedica mâinilor sau tălpilor. La fel procedez și dacă pur și simplu mi se pare prea grasă o cremă/loțiune/unt de corp pentru folosit pe tot corpul - o folosesc doar pe mâini, coate și genunchi, unde chiar am nevoie de ceva mai gras.

* Când mi s-a întâmplat să iau vreun scrub pentru corp care era prea blând și simțeam că nu face mai nimic îl foloseam pe mâini sau pe gât și decolteu din când în când, iar când mi s-a întâmplat să fie la cealaltă extremă - prea agresiv - l-am folosit pe tălpi.

* Chiar și la produse de machiaj putem găsi uneori alte întrebuințări în care să meargă: un rimel care nu dă rezultate prea bune poate merge pe genele de jos sau (și mai bine) combinat cu un alt rimel, unele nuanțe de farduri merg la conturat sprâncene, altele ca blush, unui concelear îi putem da o șansă pe tot tenul (ca fond de ten), unele persoane știu că folosesc ruj ca blush cu succes (eu nu-s fană la mine), când am mai avut pudre care nu-mi plăceau pe tot tenul le foloseam doar în jurul ochilor, dacă așa erau ok etc. Sigur se mai găsesc exemple aici.

* Cu ojele mult prea multe pe care le-am adunat cândva mă gândesc să găsesc ceva obiecte de pictat "artistic" (cutii de depozitat diverse lucruri, borcane etc). Încă n-am făcut-o, dar intenționez cât de curând, e cam singurul mod în care aș putea să mai folesc din sticluțele enorm de multe, mai ales din cele care nu prea-mi plac sau care au început să se strice. Am și dat din ele și o să văd ce se mai poate da, dar care sunt mult prea vechi nu e indicat.


Nu e chiar altă întrebuințare, însă mai notez aici și că un antiperspirant care nu dă rezultate bune pe căldură îl mai țin să văd dacă nu funcționează măcar iarna, iar un demachiant slab ca eficiență îl folosesc atunci când am numai SPF de înlăturat sau vreo cremă colorată.

Cam astea au fost ideile care mi-au venit în minte. Categoric tot se mai întâmplă când și când să fiu nevoită să arunc produse neconsumate, pe care n-am la ce să le mai folosesc sau e deja prea târziu, însă încerc să minimizez cazurile de genul ăsta.

2 comentarii

  1. cam asa fac si eu, imi place sa scot tot ce e mai bun din produsele mele si sa nu irosesc. ma simt bine cand adun mai putine ambalaje si cand vad ca folosesc totul pana la capat. cel mai bine e cand am produsele preferate, dar tot se mai strecoara cate-un tub sau borcanel cu ceva ce nu iubesc asa de tare :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că nu sunt singura! E de așteptat să mai dăm și greș când încercăm produse noi, iar unele chiar n-am cui să le ofer sau sunt din o categorie în care nu e indicat (igienic) să pasez altcuiva. Atunci apelez la varianta unei alte întrbuințări, dacă se poate.

      Ștergere