Citate inspiraționale din seria Dune

După ce ani la rând am tot amânat să citesc Dune crezând că o să fie doar un SF care mi se va părea maxim cât de cât interesant, iată-mă acum cu întreaga serie scrisă de Frank Herbet citită cu nesaț și fascinație și cu dorința de a o recomanda mai departe cu cât mai multe ocazii. Nu i-am înțeles pe cei care ziceau că e mult mai mult decât un SF decât după ce le-am citit și eu, iar citatele pe care le-am selectat mai jos sper să întărească această afirmație pentru cei care n-au citit-o și poate vor ajunge pe articolul de față, dar cred că unele dintre ele sunt bune și luate doar ca atare, notate undeva ca o reamintire - inspirațională, motivațională, cum vrea fiecare să-i spună.

Despre cele șase titluri din serie am scris câte o scurtă impresie pe măsură ce le-am citit - vedeți în secțiunea lecturi - și îmi mențin părerea că primele trei au fost preferatele mele, însă parcurgând citatele notate am realizat că am salvat foarte multe și din celelalte trei părți, deși au fost mai puțin pe placul meu, n-au fost nici ele degeaba citite. Vă las cu cele câteva citate inspiraționale, pe preferatele mele (alese cu greu) le vedeți evidențiate cu bold și italic.


„Este surprinzător cât de mulți oameni nu cred că pot să învețe și mai ales cât de mulți cred că e greu să învețe.”

„Ce anume disprețuiești? Așa poți fi cunoscut cu adevărat.”

„Nevoia persistentă de un univers logic și coerent este profund ancorată în inconștientul uman. Dar universul real se află întotdeauna cu un pas în afara logicii.”

„Simetrie, eleganță, grație - însușiri pe care numai un artist adevărat știe să le redea. Le observăm în perindarea anotimpurilor, în alunecarea nisipului pe panta unei coline, în înfățișarea ramurilor unei tufe de creozot sau în forma frunzelor sale. În viețile noastre, în societatea noastră, noi încercăm mereu să copiem aceste modele, căutăm ritmurile, unduirile, formele care ne sunt prielnice. Și totuși, nu-i greu de întrezărit pericolul care există în dobândirea perfecțiunii totale.”

„Să nu mă tem. Frica ucide mintea. Frica este moartea măruntă, purtătoarea desființării totale. Voi înfrunta frica, o voi lăsa să treacă peste mine, prin mine.”

„Necunoscutul se află în jurul nostru în fiecare clipă. Acolo trebuie căutată cunoașterea.”

„Când crezi în anumite cuvinte, crezi în argumentele lor ascunse. Când crezi că un lucru este corect sau greșit, adevărat sau fals, crezi în ipotezele conținute în cuvintele care exprimă argumentele.”

„Fiecare civilizație depinde de calitatea indivizilor pe care-i produce. Dacă organizați în mod excesiv oamenii, dacă-i legalizați excesiv, dacă le tăiați elanul spre măreție - atunci ei nu mai pot funcționa și civilizația lor se prăbușește.”

„Mintea ne impune acest cadru pe care ea îl numește „realitate”. E un cadru arbitrar, care tinde să-și manifeste independența față de ceea ce ne comunică nouă simțurile.”

„Prudența este poteca mediocrității. Plutirea lină și imperturbabilă a mediocrității este tot ce-și închipuie cei mai mulți oameni că pot realiza.”

„Oamenii au atâta nevoie ca structura credinței lor personale să reprezinte „adevărata credință”. Dacă vreun lucru îți face plăcere sau îți dă sentimentul securității și dacă mai este și inclus în sistemul tău de credință, ce dependență puternică e astfel creată!”

„Pentru universul intermediar în care se situează viața noastră de zi cu zi, „ceea ce credem” e o forță predominantă. Credințele noastre comandă desfășurarea evenimentelor cotidiene.”

„- Trăind mai mult, avem prilejul să observăm mai mult.
- Nu cred că-i chiar atât de simplu. Unii oameni nu observă niciodată nimic. Se mulțumesc să existe, cu un fel de insistență pasivă, și rezistă cu înverșunare la orice i-ar putea smulge din falsa lor seninătate.”


„Nimic nu urăsc birocrații mai mult decât inovația, îndeosebi inovația care produce rezultate mai bune decât vechile rutine tradiționale. Îmbunătățirile îi fac întotdeauna să pară inepți pe cei aflați în vârful piramidei. Și cui îi face plăcere să pară inept?”

„Supraviețuirea individului, a speciei și a mediului înconjurător, iată ce motivează ființa umană. De remarcat că ordinea importanței variază în decursul unei vieți de om.”

„Persoana capabilă să ia un lucru banal și obișnuit pentru a-l prezenta într-o nouă lumină are darul de a înspăimânta. Nu vrem ca ideile noastre să fie schimbate. Ne simțim amenințați de asemenea tentative. „Știu deja tot ce-i important de știut!” spunem noi.”

„Mărginiți-vă la un simplu rol de observator și veți pierde în mod sistematic sensul însuși al existenței voastre. Idealul poate fi definit astfel: trăiți cât vă stă în putință mai bine. Viața este un joc ale cărui reguli le învățați avântându-vă în el și jucându-l până în pânzele albe. Altiminteri, veți fi luați pe nepregătite, veți fi mereu surprinși de întorsăturile neașteptate. Spectatorii pasivi se văicăresc, plângându-se că norocul îi ocolește întotdeauna. Refuză să vadă că o bună parte a acestui noroc ar putea s-o creeze ei înșiși.”

„Tinerilor li se taie elanul. Nu sunt lăsați niciodată să-și cunoască toate capacitățile; asta ar putea să provoace schimbări.”


Trebuie să mai menționez în final că ador design-ul de la ediția asta a cărților și că intenționat nu am menționat din care carte sunt mai exact citatele.

Ați citit ceva seria Dune? Cum vi s-a părut?

Niciun comentariu