Sănătate - stil de viață și obiceiuri

Ca să înlătur orice eventuală așteptare greșită asupra acestui articol mă simt datoare să menționez de la început că nu o să fac niște recomandări foarte specifice (nici în ceea ce privește alimentația, nici în alte zone) pentru că doar medicii sunt în măsură să facă asta și punctual pentru fiecare pacient, nu toți oamenii au exact aceleași probleme și nevoi. În schimb avem în comun niște nevoi de bază, așa că de la asta o să pornesc. Mai fac și mențiunea că deși e iar subiectul zilei n-o să intru foarte mult în situația pandemiei, dar nici n-o să ocolesc complet subiectul.

Mă gândeam de mult timp să scriu așa generic despre ce înțeleg eu printr-un stil de viață sănătos, ce și cum m-a ajutat să-mi schimb niște obiceiuri nesănătoase, pentru că în ultimul an am făcut multe schimbări tocmai pentru că nu mă simțeam extraordinar de bine. Am mai menționat prin diverse articole despre asta, dar vreau să grupez niște idei în linii mari.


Prevenție și controale medicale

O să încep cu asta dacă tot am pomenit de starea mea și de schimbările pe care le-am făcut: întâi de toate am făcut controale și analize, am vorbit cu medici și chiar ei mi-au recomandat sau aprobat necesitatea de a face unele schimbări în alimentație și stilul meu de viață. Trăim din păcate într-o țară în care încrederea în medici e șubredă, iar educația în tot ce ține de sănătate e precară.

Marea știre a zilei, că suntem pe primul loc la decese de Covind în Europa nu m-a surprins deloc, am tot fost pe primul loc și la decese din alte boli care se pot trata, ca de exemplu pleumonie. Sunt importante și căile naturale prin care să evităm anumite boli și probleme, dar e trist că ignorăm evoluția și știința care ne-ar putea ajuta și mai mult. Să fim mai sănătoși, să trăim mai mult și mai bine...

Mi-am exprimat întotdeauna poziția pro știință și când am scris (mult mai des) despre îngrijirea pielii și e valabil și pentru medicină și prevenție, inclusiv vaccinuri. Să avem „o țară ca afară” pleacă și de la noi, fiecare cetățean și din păcate pandemia asta a arătat mai clar ca oricând cât de departe de așa ceva suntem, în cât de multe sensuri lipsește educația.

Așa că ăsta ar trebui să fie primul lucru pe care l-am putea face pentru sănătatea noastră: să ne educăm. Din surse multiple și cât mai bine verificate, nu de la vedete care sugerează că un control ginecologic e ceva nociv (nici nu vreau să comentez mai mult, nici n-o să-i dau numele).

Somnul și odihna

Da, știu, încă e „cool” să te lauzi că nu ai timp să dormi de ocupat ce ești, aproape că a ajuns o rușine să spui că dormi suficient și că-ți oferi timp de odihnă. Cred că e timpul să încetăm să glorificăm lipsa de somn. E de înțeles când chiar n-ai de ales (mă gândesc la proaspetele mame sau diverse perioade dificile), altfel e cel mai firesc lucru să dormi cât ai nevoie sau cât mai aproape de asta.

A fost multă vreme un subiect oarecum sensibil pentru mine și n-am realizat cu adevărat cât de mult mă afectează somnul dezastruos decât după ce am avut o comparație odată ce am început să dorm mai mult și mai bine. Nu doar că nu-mi alocam suficiente ore pentru somn, dar sufeream și de insomnie, adormeam foarte greu și dormeam foarte prost.

Mai am și acum motive să tai din orele de somn, mai am și acum nopți în care adorm mai greu, dar de când sunt excepții nu mai simt așa rău orele pierdute, tocmai pentru că nu se repetă noapte de noapte. Pe mine m-a ajutat foarte mult cartea „O mie și una de nopți albe” de Dr. W. Chris Winter. Autorul e neurolog specializat pe probleme de somn și pe lângă multe lucruri banale pe care le reamintește mie a reușit să-mi schimbe perspectiva asupra somnului și asta m-a ajutat mult. Am mai scris puțin și aici despre ea.

Sport / Mișcare

Observ că lumea încă are senzația că sport faci doar ca să slăbești, când de fapt e o nevoie naturală a corpului, nu suntem făcuți să ducem o viață sedentară. Eu nu mi-am dorit niciodată să slăbesc, n-am problema asta, dar mișcarea e necesară pentru o bună funcționare a corpului: pentru somn mai bun, digestie, circulația sângelui, scade inflamația în corp etc. Mi-a plăcut întotdeauna să fac mișcare prin plimbări lungi sau drumeții, dar astea nu sunt lucruri pe care să le pot face chiar zilnic.

După multe încercări eșuate în a-mi face un program de exerciții de care să mă țin pe termen lung, din primăvara 2021 - cam jumătate de an am - am aplicat cea mai banală metodă: pași mici, foarte mici. În loc să intru direct într-un program intens de pilates sau orice altceva care să mă stoarcă de energie și să mă facă să abandonez, am început să integrez în rutina zilnică doar câteva exerciții banale, pe care cu timpul le-am mai diversificat și le-am crescut numărul/durata.

Pentru fiecare funcționează altceva, dar cred că două idei sunt de bază: să faci exercițiile corect și să integrez ceva realist de susținut pe termen lung (ca loc și moment din zi, cât să nu-ți dai complet programul peste cap pentru asta).

Igiena personală

Pare halucinant că pe final de an 2021 și după aproape doi ani de pandemie multă lume încă n-a înțeles importanța spălatului pe mâini (care protejează de multe boli), dar și cât de importantă e igiena personală per total, dar și a lucrurilor pe care le folosim, a spațiului în care trăim. Nu cred că e sănătos pentru psihic nici să ne transformăm în germofobi, totuși e de bază să ne spălăm pe mâini frecvent, dar și pe corp, dinți etc, să aerisim camera în care dormim, să mai dezinfectăm telefonul din când în când și alte gesturi din astea mici care ne pot feri de multe probleme.

Nu cred că igiena precară are vreo legătură cu sărăcia (poate doar într-un procent mic) la câte opțiuni extrem de ieftine și deloc rele sunt pe piață. Are legătură tot cu educația aia de care n-am cum să nu pomenesc iar și iar.

Sănătatea mintală

Că tot pomenisem de psihic, dacă e un capitol al sănătății care să ia titlul de cel mai ignorat probabil că ăsta ar ieși câștigător. Abia dacă a început timid de câțiva ani să se vorbeam mai deschis despre asta, dar mai e mult până departe. Nici eu n-am conștientizat până nu de mult în ce măsură sunt legate mintea de corp, cât de multe dureri și stări de rău pot da anxietatea sau depresia, poate nici nu aflam dacă nu mă împingea curiozitatea în a citi cărți scrise de neurologi și psihologi.

E un subiect foarte vast și alt îndemn decât să ne autoeducăm în sensul ăsta nu știu ce aș putea să fac. Informație există însă e greu de ajuns la ea și mai trebuie să avem și deschiderea în sensul ăsta. Dacă o să continuăm să considerăm depresia un moft mă tem că datele alea privind sinuciderile n-o să se schimbe prea mult.

La nivel mai personal ar trebui să ne gândit mai des - chiar dacă suferim sau nu de vreo problemă în sensul ăsta - la oamenii și activitățile care ne consumă inutil, la situațiile care ne oferă un stres la fel de inutil și la orice lucru mărunt putem face pentru a nu ne ignora sănătatea mintală, care nu e cu nimic mai prejos decât sănătatea fizică. Din motivul ăsta consum foarte moderat știri din online și deloc de la televizor, fiindcă vreau să fiu informată, dar nu vreau să fiu menținută într-o continuă stare de stres.

Din același motiv e bine să ne găsim cât mai mult timp pentru lucrurile care ne aduc bucurie, să facem mișcare (ajută și asta, există explicații științifice despre ce se întâmplă în creier când facem sport), să petrecem mai mult timp în natură etc.

Alimentație

Mentalitatea cea mai nocivă la capitolul ăsta - și o întâlnesc foarte des - mi se pare aia cu „oricum nu mai e nimic sănătos”. E scuza perfectă pentru a nu ne abține de la nimic nesănătos, pentru a nu încerca nicio schimbare și a alege ce e mai comod. Chiar dacă și alimentele proaspete au o calitate discutabilă nu văd cum ar putea să fie puse la același nivel cu mâncarea procesată sau cu mâncărurile (fie ele și făcute acasă) care conțin tot ce e mai nesănătos.

În rest capitolul ăsta e relativ și subiectiv, depinde de fiecare cu ce îi e mai bine, care este situația medicală și eventualele restricții primite de la medici. Singurul meu sfat e ca atunci când vreți o schimbare în alimentație s-o faceți în așa fel încât să nu fie un chin, să fie sustenabilă pe termen lung, altfel oricine revine mai devreme sau mai târziu la vechile obiceiuri. Cam același principiu ca la capitolul sport.

Acum câțiva ani credeam că eu n-aș putea să renunț vreodată la dulciuri, dar când pe fondul unor probleme medicale am aflat că m-ar ajuta să mă simt mult mai bine dacă aș reduce zahărul procesat din alimentație, mi-am dat seama că există o mulțime de alternative - având opțiuni la schimb nu sufăr deloc că nu mai mănânc decât foarte rar dulciurile pe care le mâncam în trecut.

Eu am făcut multe schimbări în alimentație și stil de viață accesând ce metode am putut ca să le transform în obiceiuri plăcute, dar dacă vreți un ajutor în schimbarea unor obiceiuri recomand și o carte (faimoasă, dar mai bună decât speram) care oferă niște îndrumări în direcția asta: „Atomic Habits” de James Clear. Eu tocmai ce am citit-o, n-am apucat să mă folosesc enorm de mult de mecanismele învățate, însă o s-o fac sigur pe unde mai vreau să corectez câte ceva, fiindcă deja știu că funcționează analizând ce am aplicat în trecut. De regulă aici are prețul cel mai bun.


Sănătatea pielii

E și el un subiect cu multe mituri și conspirații, dar am abordat de atât de multe ori subiectul încât n-o să-l mai detaliez și de data asta, am scris multe în secțiunea Skincare de pe blog, abordate așa cum sunt în măsură - din punct de vedere de consumator, unul care și-a tot făcut temele de-a lungul timpului, dar sigur că atunci când vine vorba de mai mult decât un demachiant sau o protecție solară există specialiști la care să mergeți. Aveți doar grijă cum îi alegeți.

Multe produse au mai mult scop estetic, da, dar sunt destule care ne-ar putea ajuta să ne ferim de anumite probleme ale pielii sau să le tratăm, după caz. La fel ca la toate celelalte capitole: verificați din mai multe surse și hai să nu ne mai lăsăm păcăliți doar de marketing.

Da, se poate să trăim frumos și fără să facem excese peste excese. Nu, n-avem cum să ne ferim garantat de toate bolile orice am face, dar gândul ăsta n-ar trebui să ne facă să ne provocăm singuri cât mai multe. Doar o părere...

Voi ce faceți pentru sănătatea voastră?

Niciun comentariu