Cărți favorite 2022 și wishlist 2023

Mi-aș dori să pot spune că anul 2022 a fost bogat în lecturi, dar adevărul e că au existat perioade lungi în care abia am reușit să citesc câteva pagini, iar în final am reușit să citesc până la capăt doar 26 de cărți, cu mult mai puțin decât în anii din urmă. Am mai avut și altele începute și abandonate, unele deja donate pentru că nu mi s-au potrivit, iar altele care încă mai așteaptă o șansă. Am învățat să nu mai forțez lecturile, nu are rost, prefer mai puține și savurate cum trebuie, decât multe din care să nu rămân cu nimic.

Cu speranța unui 2023 în care o să mai echilibrez totuși balanța și cantitativ - alocând timp mai mult lecturii, alegând doar ce vreau și mă atrage - am decis să selectez totuși câteva favorite din 2022. Nu e o listă lungă și o să le încadrez pe categorii diferit de alți ani (tocmai pentru că sunt puține), dar sunt cărți care mi-au plăcut foarte mult și le recomand cu toată încrederea.



Am vorbit de nenumărate ori despre seria asta pe măsură ce m-am delectat cu fiecare roman în parte, dar nu puteam să n-o menționez și aici. Am vrut s-o notez ca "serie preferată", dar cum altă serie n-am mai citit în 2022 era absurd. Pe când "obsesia" anului se potrivește la fix.

Nu mai insist, am scris în articolele de aici și aici despre cărțile acestea, iar anul ăsta o să mai citesc sigur și alte cărți de Rodica Ojog-Brașoveanu. Se poate spune că (noua) obsesie e și față de autoare.


Povestea de viață cea mai marcantă: Între două lumi, de Suleika Jaquad

Am citit și alte povești de viață impresionante și inspiraționale, însă am știut din prima clipă în care m-am uitat pe lista mea de lecturi din 2022 că ea a fost cea mai marcantă.

E dur și trist prin ce a trecut Suleika, dar faptul că nu s-a lăsat doborâtă de boală și de toate problemele e inspirațional și motivațional, cel puțin pentru mine. Din păcate online n-o găsesc acum în nicio librărie în limba română.



Sunt surprinsă și eu că dintre toate romanele citite (e drept că am citit cam puțină ficțiune) aleg ca favorit tocmai unul polițist pentru că nu e tocmai genul care să mă fascineze cel mai tare.

Îmi plac romanele polițiste, dar de obicei le consider lecturi plăcute, de relaxare, doar rareori mi se par cărți memorabile. Acest faimos roman de Agatha este o excepție și merita menționat la favorite.


O carte populară care mi-a plăcut: Iernile sufletului, de Katherine May

Îmi dau seama că tot ce am selectat ca favorite în 2022 sunt cărți destul de populare, într-o bulă sau alta, într-o perioadă sau alta, dar aveam nevoie de un pretext ca s-o menționez și pe aceasta. E despre acceptarea și traversarea conștientă a perioadelor grele din viață, prin care orice om trece. Paralele cu anotimpurile și ciclurile naturii mi-au plăcut de asemenea.



Am citit mai multe cărți de psihologie din care am învățat lucruri noi și fascinante, dar aceasta - o combinație de poveste dură de viață, din lagărele de concentrare, plus lecțiile din perspectivă psiholgică - o să-mi rămână în amintire de-a lungul anilor mult mai puternic decât celelalte, sunt sigură.



Wishlist 2023:

Îmi doresc să citesc cât mai mult din ce mă atrage și am dispoziție, dar am și o mică listă de cărți pe care mi le-am notat cu prioritate - în afară de cele pe care le am deja și o să le citesc în viitorul apropiat. Evident că lista mea de dorințe e mult mai mare decât aș putea să citesc într-un an - chiar și unul bun pentru lectură - așa că astea sunt doar capul listei, cel puțin la momentul actual:

Doamna Bovary, de Gustave Flaubert
Procesul, de Franz Kafka
Ultimul trandafir din Shanghai, de Weina Dai Randel
De neîmblânzit, de Ghennon Doyle
Apă proaspătă pentru flori, de Valerie Perrin
Fantome, de Dolly Alderton
Mitul normalității, de Gabor Mate
Un bărbat pe nume Ove, de Fredrik Backman

În afară de această listă scurtă, îmi mai doresc să încerc și niște audiobooks, am deja 2-3 cărți care consider că s-ar potrivi să le ascult. Sigur nu o să înlocuiască cititul la propriu, însă în anumite situații iau în calcul și varianta asta de „citit” - până nu încerc nu știu dacă o să-mi placă sau nu.

Dacă vreți să vedeți favoritele mele din alți ani le găsiți în următoarele articole:

- aici cărțile favorite din 2021;
- aici cărțile favorite din 2020;
- aici cărțile favorite din 2019;
- aici cărțile favorite din 2018;
- aici cărțile favorite din 2017.


Vă doresc în 2023 cât mai multe lecturi frumoase și interesante!

*Link-urile inserate pe numele cărților sunt de afiliere - în urma achizițiilor realizate prin accesarea acestora primesc un mic comision. Nu influențează cu nimic prețul de achiziție și recomand pe blog doar magazine / librării de la care și eu cumpăr!

4 comentarii

  1. exact in aceeasi faza vizavi de citit ma aflu si eu. nu ma mai fortez, citesc mult doar cand am starea necesara.

    din wishlistul pe 2023 le-am citit doar pe primele doua si din pacate, nu mi le mai aduc aminte in detaliu.

    Alina lui Brumarel

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur, cred că e cel mai bine așa! Așa realizez și eu în privința unor cărți, inclusiv dintre cele care mi-au plăcut foarte mult, însă am ajuns la concluzia că nici nu e cazul să-mi amintesc în detaliu toate romanele citite, importante sunt trăirile și lecțiile care nu se șterg, influența pe care o au asupra noastră.

      Ștergere
  2. Apropo, dupa "Zece negrii mititei" a Agathei Christie exista si o adaptare. Romanul este bun, ca sa scriu ceva si despre carte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt mai multe ecranizări după el. Cea mai recentă - mini-seria - o am pe listă.

      Ștergere