Așa cum spuneam în articolul în care vă povesteam despre călătoriile din 2019... statisticile contează mai puțin pentru mine, iar asta se aplică și în cazul lecturilor, vreau doar să citesc cât mai multe cărți bune și interesante, din care să rămân cu ceva. Însă dacă tot există Goodreads e interesant să mă uit și peste statisticile unui an, iar în 2019 se pare că am citit 41 de cărți și peste 15 mii de pagini, mai puțin decât mi-am propus, dar să fiu sinceră... nici n-am luat prea mult în serios cifra aia pusă acolo ca provocare. Mi-aș dori totuși să citesc mai mult anul ăsta, o să văd în ce măsură îmi iese.
Ce-mi pare rău e că din acest wishlist au rămas necitite cam multe cărți, însă o să mă focusez pe ele și anul ăsta, dar o să mai adaug și alte titluri noi la listă - mă ocup de asta într-un alt articol. Pe de altă parte... măcar m-am ținut de lucrurile mai generale pe care mi le-am propus - să contui să citesc cât mai des din clasici și să dau mai des șansă genurilor SF și fantasy (mai mult spre cel din urmă m-am îndreptat). Toate lecturile mele din 2019 le puteți vedea aici, iar cele 10 cărți preferate le vedeți în continuare, cu o foarte scurtă descriere și în ordinea în care le-am citit.
Ce-mi pare rău e că din acest wishlist au rămas necitite cam multe cărți, însă o să mă focusez pe ele și anul ăsta, dar o să mai adaug și alte titluri noi la listă - mă ocup de asta într-un alt articol. Pe de altă parte... măcar m-am ținut de lucrurile mai generale pe care mi le-am propus - să contui să citesc cât mai des din clasici și să dau mai des șansă genurilor SF și fantasy (mai mult spre cel din urmă m-am îndreptat). Toate lecturile mele din 2019 le puteți vedea aici, iar cele 10 cărți preferate le vedeți în continuare, cu o foarte scurtă descriere și în ordinea în care le-am citit.
Regina din umbră, de Lesley Downer
Nu e o capodoperă din punct de vedere literar, dar romanul are la bază povestea reală de la finalul perioadei Edo și a domniei shogunatului, iar cum pe mine mă fascinează acea perioadă din istoria Japoniei sunt probabil foarte subiectivă când spun că e o poveste extraordinar de interesantă.
>>Cel mai bun preț găsit<<
Fără un șfanț prin Paris și prin Londra, de George Orwell
Mi-au plăcut foarte mult distopiile lui Orwell și poate de aceea m-au fascinat relatările acestuia din perioada de sărăcie prin care a trecut prin Paris și Londra, a fost un mod de a-l cunoaște mai bine pe autor, dar și de a privi dintr-un alt punct de vedere oamenii străzii.
Sub un cer sângeriu, de Mark Sullivan
M-am gândit mult timp dacă s-o pun pe listă sau nu, pentru că autorul putea scoate mai mult din povestea reală, anumite dialoguri sunt construite cam infantil, pe alocuri a insistat pe detalii mai puțin importante, însă per total m-a acaparat și fascinat povestea lui Pino Lella, un puști italian care și-a riscat viața în al Doilea Război Mondial - inițial trecând evreii prin munți spre Elveția, apoi ca spion printre naziști.
>>Cel mai bun preț găsit<<
Femeia de hârtie, de Rabih Alameddine
Cred că a fost lectura de anul trecut care m-a făcut să mă gândesc cel mai mult la sensul vieții și la rostul mărunt pe care-l avem fiecare, m-a acaparat total și într-un mod ciudat m-am regăsit în personaj pe alocuri. Mi-a plăcut totodată pentru că m-a introdus în atmosfera din Beirut din diverse perioade și pe deasupra mi-a îmbogățit lista de lectură.
Ultimii martori, de Svetlana Aleksievici
N-am ce să spun în plus despre cartea asta față de ce am scris deja după ce am citit-o, așa că las cu citat: „O carte în care au fost adunate mărturiile unor oameni care au privit războiul prin ochi de copil e greu să nu te cutremure și imposibil să te lase indiferent. (...) să îți privești părinții executați, să vezi cadavre la tot pasul, să faci foamea, să trăiești fiecare secundă cu groază... sunt lucruri greu de suportat și de un adult, cu atât mai puțin de niște copii.”
>>Cel mai bun preț găsit<<
Ispășire, de Ian McEwain
O poveste profundă despre iubire și război, vieți date peste cap de o puștoaică cu prea mult imaginație și un final perfect ales... E prima carte de McEwan care mi s-a părut extraordinară cap-coadă, dintre cele pe care i le-am citit până acum.
Zuleiha deschide ochii, de Guzel Iahina
O poveste extraordinară din multe puncte de vedere, de la partea istorică privind deportările în Siberia și până la simbolul pe care-l reprezintă Zuleiha în emanciparea femeilor, în câștigarea unei anumite libertăți. A avut mai puțină filosifie decât clasicii ruși, firul narativ e mai ușor de urmărit, dar are același stil dur și realist.
>>Cel mai bun preț găsit<<
Anna Kareninan, de Lev Tolstoi
Mi-am găsit foarte greu cuvintele și când am scris despre ea prima oară, o consider cea mai bună carte citită anul ăsta și asta cred că e de ajuns, e o povestea prea lungă și complexă ca să pot exprima ceva coerent despre ea în câteva rânduri, așa că las o listă a puțin din ce se remarcă în poveste - pasiune adulteră și gelozie obsesivă, autodistrugere, superficialitatea și ipocrizia din societate, filozofie și analize politice...
Marile speranțe, de Charles Dickens
O poveste frumoasă și datorită descrierilor excepționale care introduc cititorul în atmosfera Angliei din secolul 19, dar foarte bună și pentru lecțiile de viață... la fel de potrivite pentru un adolscent cât și pentru un adult, din punctul meu de vedere. E greu să nu te acapareze total povestea odată ce ai trecut de primele pagini...
>>Cel mai bun preț găsit<<
Lista lui Schindler, de Thomas Keneally
A urcat undeva foarte sus în lista celor mai bune cărți pe care le-am citit despre Holocaust, ceea ce a făcut Oskar Schindler pentru evrei e incredibil, dar și autorul a reușit să pună foarte bine cap la cap informațiile, fără a-l idealiza pe Oskar. Nu eram străină total de poveste, dar tot m-a marcat s-o aflu în detaliu, nu știu de ce am amânat atâta timp...
>>Cel mai bun preț găsit<< (e foarte rar pe stoc)
O părere mai detaliată despre fiecare (și aproape toate celelalte cărți citite anul trecut) găsiți în categoria lecturile lunii. Ca să păstrez obiceiul din alți ani, cam așa ar arăta o listă și mai scurtă a celor mai bune dintre preferate:
1. Anna Karenina, de Lev Tolstoi
2. Zuleiha deschide ochii, de Guzel Iahina
3. Femeia de hârtie, de Rabih Alameddine
4. Lista lui Schindler, de Thomas Keneally
5. Marile speranțe, de Charles Dickens
N-am putut să mă opresc doar la un top 3 de data asta, iar de ordine nu sunt foarte sigură. Dacă vreți să vedeți favoritele mele din alți ani găsiți aici cărțile preferate din 2018 și aici cărțile preferate din 2017.
Încă nu știu dacă îmi propun vreun număr de cărți de citit mai realist pentru 2019 sau nu-mi mai propun nimic, încă mă mai gândesc cât mă poate motiva asta. Oricum, mai mult m-aș concentra pe CE o să citesc, decât pe CÂT, o să revin cât de curând cu o listă și în sensul ăsta, mi-am notat din timp mai multe titluri pe care vreau neapărat să le citesc cât mai curând.
Pentru voi care au fost cele mai bune cărți din 2019?
Doar patru am citit din cele enumerate, dar mai am doua pe lista :).
RăspundețiȘtergereLista lui Schindler și Fără un șfanț știu că le-ai citit, parcă și Ultmii martori am văzut la tine, presupun că ai mai citit și Anna Karenina. Sunt curioasă care sunt cele două de pe listă. :)
Ștergeresub un cer sangeriu am citit-o si eu, mie chiar mi-a placut mult, desi nu ii dadeam initial sanse. nu pot spune ca am o carte preferata, cat despre anul acesta... astept sa vad cu ce vine!
RăspundețiȘtergereCred că de la tine aflasem de ea. Mie-mi place exercițiul ăsta de a vedea ce cărți m-au marcat cel mai tare în cursul unui an...
Ștergere