Cărți și citate favorite din 2023

Acest articol e deja o tradiție veche la care nu vreau să renunț, chiar dacă de data asta am întârziat mai mult decât îmi doream cu publicarea. Oricât de bogat sau de sărăcăcios e un an în lecturi se găsesc de fiecare dată câteva favorite de dat mai departe, așa că nu are importanță că în 2023 am citit un număr de „doar” 25 de cărți - lista completă aici, pe Goodreads, alături de diverse statistici - pentru că au fost destule cele care s-au remarcat în sens pozitiv.

În ultimii 3-4 ani mi-au scăzut considerabil numărul cărților citite, însă pentru prima oară nu mă mai simt vinovată că n-am putut mai mult, în schimb sunt bucuroasă că n-am abandonat complet obiceiul de a citi, fie și doar câteva pagini la finalul unei zile pline. Ceea ce încurajez pe oricine!


Am decis să aleg o singură carte favorită, aceea care m-a impresionat puternic, pe care știu că o să mi-o amintesc și peste mulți ani, iar apoi încă 3 cărți favorite de la autori români, fiindcă anul trecut am făcut mai multe descoperiri la capitolul ăsta. În final o să las și câteva citate frumoase.

Cartea preferată din 2023:


Un roman cu o intensitate foarte mare a trăirilor, de o incredibilă ingeniozitate și cu o îmbinare fascinantă între urât și frumos. Povestea este construită în jurul unui copil ciudat, nedorit și neînțeles, care simte și trăiește viața doar prin mirosuri, având o percepție cu totul diferită față de restul oamenilor, iar parcursul acestuia e surprinzător și înfiorător.

Nu știu dacă este un roman potrivit pentru oricine, descrierile mirosurilor - de la cele mai frumoase până la cele mai oribile - fiind atât de bine realizate încât parcă le simțeam pe măsură ce citeam, iar faptele nu sunt nici ele dintre cele mai plăcute, însă din punctul meu de vedere cartea e o capodoperă.


3 cărți foarte bune de la autori români:


Autoarea a fost una dintre cele mai frumoase descoperiri ale anului trecut, iar acest roman îmi va rămâne probabil cel mai drag pentru că a fost primul pe care i l-am citit, dar și datorită faptului că povestea se desfășoară în perioada interbelică, cu farmecul ei aparte din fiecare locație prezentă în poveste - București, Mangalia și Balcic - pe care parcă le vedeam în acele vremuri în timp ce citeam.

Trăirile și luptele interioare ale Dianei, personajul principal, mi-au stârnit de asemenea multe sentimente și gânduri, a fost un roman superb.



O autoare pe care o cunoșteam deja foarte bine - având de mai mult timp o mică obsesie pentru romanele sale polițiste - a reușit în 2023 să mă surprindă foarte plăcut și cu acest roman istoric, așa că nu puteam să nu-l trec pe listă.

Povestea m-a purtat în perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza și a complotului împotriva acestuia, unde evenimentele istorice reale s-au îmbinat frumos cu ficțiunea, iar limbajul arhaic a contribuit la a mă introduce în atmosfera acelor vremuri.



Am lăsat la final singura carte a unui autor român care e în viață și totodată singura care nu e o carte de ficțiune, ci o îmbinare neașteptat de reușită între jurnal de călătorie, analize științifice privind evoluția omului (într-un mod ușor de înțeles de oricine) și multă filosofie.

Foarte mult mi-a plăcut cum m-a purtat de la Jungla Amazioneană la jungla urbană, că am aflat într-un mod plăcut informații noi din biologie și neuroștiințe, dar mai ales mi-a plăcut modul în care privește viața autorul și respectul pe care îl are și îl transmite pentru natură, din care uităm uneori că și noi facem parte. Recomand!


Cele 10 citate pe care le-am selectat sunt și din cărți favorite, dar și din cărți care poate ca întreg nu m-au impresionat peste măsură, dar au fost fragmente care m-au atins într-un fel sau altul.

„Te porți de parcă nu știi cum ai ajuns aici, de parcă te-ai trezit, te-ai uitat în jur și te-ai gândit: "Hm, de ce nu?". Dar am să-ți dau o veste. Lipsa de acțiune e tot o alegere.” - O vară italiană, de Rebecca Serle

„Însă, la prima vedere, e greu, chiar în zilele noastre, să-i faci pe unii oameni să înțeleagă că moravurile de celălalt capăt al lumii pot fi total diferite de ale noastre și că, în orice caz, riști să le înțelegi încă și mai puțin dacă încerci să le compari aplicându-le propriile noastre judecăți de valoare.” - Gheișele, de Robert Guillain

„Nu-mi mai aminteam această frază. Dar e foarte frumoasă. Poate cel mai frumos aforism din toate timpurile, pe care și Oscar Wilde l-ar invidia.
"Important e ca moartea să ne găsească vii."
E întocmai filosofia pe care o urmez în aceste zile. Poate ar trebui să fie filosofia care să îndrume orice acțiune a noastră, la orice vârstă.” - O sută de zile de fericire, de Fausto Brizzi

„Am conștientizat atunci că în junglă, unde viața se trăiește așa cum e, unde grija zilei de mâine nu este foarte apăsătoare și unde bucuria există în forma ei pură și măsurată, omul este satiafăcut de prezent și nu așteaptă o prelungire a vieții după moarte.” - Călătorie în jurul omului, de Alexandru N. Stermin

„Noi, oamenii, suntem parte a naturii și, astfel, întâlnirea cu oricare dintre formele ei - junglă, luncă, deal, mlaștină, plajă, livadă ori parc -, conștient sau nu, ne învăluie cu ceea ce este ea în esență, o armonie născută prin hazard din haos. Ne este însă greu să înțelegem în ce fel suntem parte din natură, pentru că de câteva generații încoace ne-am ascuns în spatele zidurilor și am uitat de unde am plecat, sau, dacă tot vorbim despre junglă, nu mai vedem pădurea din cauza copacilor.” - Călătorie în jurul omului, de Alexandru N. Stermin

„Cel mai eficient și mai sănătos mod de a-ți schimba viața e lent. Dacă ai nevoie de satisfacție, fă un scop din fiecare pas mărunt pe care îl faci în fiecare zi. Cu timpul, avântul va crește și îți vei da seama că ești la mare distanță de punctul din care ai plecat.” - Tu ești muntele, de Brianna Wiest

„Uneori, imaginea reflectată părea teribilă, iar Frida deplângea tot ce pierduse, lunile irosite în care zăcuse în pat, copleșită de dureri groaznice, în timp ce alții călătoreau prin Europa, precum Alejandro, sau studiau, iubeau, trăiau. Ei bine, atunci eu voi trăi prin propriile picturi. Viața e prea frumoasă, prea colorată, pentru a fi doar suportată. Eu vreau să o savurez, vreau să simt bucuria și dragostea.” - Frida Kahlo și culorile dragostei, de Caroline Bernard

„Voiajurile îți deschid orizontul și ochii, îți desăvârșesc instrucțiunea. Profită, mon ami, satisfacția pe care ți-o dă dorința împlinită la timp este de neegalat.” - A înflorit liliacul, de Rodica Ojog-Brașoveanu

„Eu mă uitam cum se-ncheie o viață irosită în ambiții mărunte și în sete de bani, cum se topește o voință încordată, aproape o sută de ani, asupra unui maldăr de chei, asupra unor cămări, asupra unor pivnițe cu șobolani și a unui pod cu boarfe, asupra atâtor odăi inutile.” - Mirona, de Cella Sergi

„- Și oare nu e de înțeles? întrebă doamna Allerton tăios.
- Sincer să fiu, spuse Tim calm, nu. De ce să trăiești în trecut? De ce să te agăți de lucruri care s-au întâmplat demult?
- Și ce să pui în locul lor?
Tim ridică din umeri.
- Entuziasm, poate. Pasiunea pentru nou. Bucuria de a nu ști niciodată ce-ți rezervă ziua de mâine. În loc să moștenești o fâșie de pământ nefolositoare, să-ți oferi plăcerea de a face bani pentru tine însuți, prin propriile puteri.”
- Moarte pe Nil, de Agatha Christie

Am citit și alte cărți bune, aveam notate și alte citate frumoase, care inspiră sau motivează cumva, însă am vrut să fac o listă scurtă, pe măsura numărului mai mic de cărți pe care le-am citit anul trecut. Am ales favoritele dintre favorite, așa cum am simțit pe acest început de an.

Pentru 2024 nu mi-am făcut o listă de dorințe cu titluri pe care să le citesc, am oricum suficiente rămase „nebifate” de anul trecut și multe - mult prea mult - cărți salvate ca inspirație, de unde pot alege oricând îmi doresc. O să mă las surpinsă, că parcă așa a mers cel mai bine în alți ani.

Iar vorbind despre anii precedenți, dacă vreți să vedeți favoritele mele din alți ani le găsiți în următoarele articole:

Vă doresc un 2024 minunat și cu cât mai multe lecturi frumoase și educative!

*Link-urile inserate pe numele cărților sunt de afiliere - în urma achizițiilor realizate prin accesarea acestora primesc un mic comision. Nu influențează cu nimic prețul de achiziție și recomand pe blog doar magazine / librării de la care și eu cumpăr!

Niciun comentariu