Lecturile lunii - Aprilie și Mai 2018

Dintre toate pasiunile și plăcerile mărunte pe care le am, lectura a fost cel mai mult neglijată în ultima perioadă, însă intenționez să schimb ceva în sensul ăsta, măcar să revin la obiceiul de a citit în fiecare seară cel puțin câteva pagini, dacă nu capitole întregi. În urmă rău sunt și cu mini-recenziile de carte de pe blog, o să încerc să recuperez și la capitolul ăsta, iar pentru a nu mă lungi prea mult am decis să grupez lecturile pe două luni. În aprilie și mai nu pot spune că am neglijat lectura, dar nici că am citit foarte mult, a fost undeva la mijloc, mai ales că am avut un roman foarte lung și greoi, chiar îmi amintesc că am citit cam în fiecare seară, spre deosebire de luna trecută...


Mantisa, de John Fowles

Pasiunea mea pentru cărțile lui Fowles continuă și nu se va opri nici aici, chiar dacă acest roman mi-a plăcut cel mai puțin dintre toate cele scrise de el pe care le-am citit, tot a reușit să mă surprindă cu imaginația sa, prin subiect și mod de abordare, n-am avut nicio clipă vreun gând să abandonez lectura. Acțiunea se desfășoară în imaginația personajului principal, un scriitor ce vorbește cu propriile personaje create, pe care le schimbă pe parcurs, cu care are conflicte... o abordare cu atât mai interesantă cu cât au fost îmbinate personaje din mitologia greacă cu scene de sex destul de explicit. Nu m-am așteptat la o astfel de poveste din partea lui Fowles, nu m-a surprins în mod pozitiv sau negativ, m-a surprins pur și simplu. A fost o lectură interesantă până la urmă.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< în caz că vreți să citiți ceva mai aparte, ciudățel chiar.


Putea viselor, de Lesley Downer

Mi-a atras atenția cu locul și perioada în care se desfășoară acțiunea - Japonia de după căderea shogunatului și revenirea împăratului la putere - și a fost suficient pentru a o cumpăra. Mă interesează partea de cultură și istorie a acestei țări, așa că iau orice carte îmi atrage atenția. Faptul că e și o poveste de dragoste la mijloc m-a interesat mai puțin, dar s-a dovedit a fi o carte foarte frumoasă cu totul. În vremuri încă tensionate și în plină schimbare, când samuraii ce făceau parte din clanul învins abia se descurcau să supraviețuiască, iar cei din clanul învingător nu duceau lipsă de nimic, ba chiar se desfătau cu mâncăruri și haine occidentale, doi copii din clanurile adverse ajung să se îndrăgostească - ea din cel învingător, el din cel învins, ea stăpâna, el slujitorul... o poveste de dragoste imposibilă.

Poate sună a clișeu, într-un fel chiar e, dar modul în care decurge povestea și cum e îmbinată cu partea istorică a acelor vremuri mie mi s-a părut foarte reușit, cât să mențină viu interesul oricărui cititor. Sunt multe detalii și istorisiri interesante, povestea are niște evenimente reale la bază și cred că merită atenție și romanul acesta măcar pe câtă i s-a oferit celebrei Memoriile unei gheișe, spre exemplu.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< O recomand cu toată încrederea, poate că nu e o capodoperă, dar e o carte frumoasă, ușor de parcurs și care totodată vine cu o mică lecție de istorie.


Demonii, de F.M. Dostoievski

După ce am citit Crimă și pedeapsă, care mi-a plăcut atât de mult încât după ea cu greu am mai dat pe Goodreads maximul de steluțe, deși mi-au plăcut mai multe cărți citite după ea, eram nerăbdătoare să mai citesc o altă carte a autorului. Am ales din impuls unul din romanele celebre ale lui Dostoievski, fără să știu însă prea multe despre subiect. Am descoperit imediat ce am început să citesc același stil de scris care mi-a plăcut de la primul roman și care „m-a prins” și de data aceasta. Deși n-a mai fost vorba de o poveste care să mă fascineze, chiar dacă este vorba într-o mare măsură de politică, în același timp e un roman filosofic și o satiră excepțională, care m-a obosit puțin, dar mi-a plăcut mult și m-a captivat total.

Satira și meticulozitatea cu care descrie fiecare personaj, prezentarea în amănunt a evenimentelor, intriga și misterul din spatele anumitor personaje... fac din acest roman unul bun, indiscutabil și captivant, dacă măcar când citim putem avea răbdare și atenție sporită la detalii. Atmosfera din cărțile lui e iar un aspect care mă interesează, mă ajută în a înțelege puțin mai bine acest popor.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< Eu o să-l mai citesc pe autor, de fapt aș vrea să-i citesc cam toate romanele, dar le iau ușor pe rând, probabil următoarea va fi Idiotul.


Vulpile în vie, de Feuchtwanger

Este cunoscut și sub titlul Arme pentru America sau poate ar trebui să mă exprim la trecut, fiindcă nu știu cât de mult mai e citit în zilele noastre, din nefericire. E un roman foarte bun și frumos scris, cu o acțiune captivantă și cu un mesaj profund. Toată acțiunea se desfășoară în Franța, preponderent la Paris și Versailles, unde reprezentații Americii, în frunte cu Benjamin Franklin, duceau departe de patria lor propria luptă pentru indepentența Americii - încercarea de a stabili o alianță cu Franța, un proces lung, în care au avut un rol important multe personaje de la curtea regală, în frunte cu Ludovic al XVI-lea ce se împotrivea alianței și Antoineta care îi susținea pe americani, precum și intelectuali ai acelor vremuri, dintre care merită pomeniți măcar Voltaire și Beaumarchais. Cred că e un bun mod de a-ți contura o idee despre un eveniment important din istorie, însă intenția autorului a fost mult mai profundă...

Romanul a apărut după cel de-al doilea Război Mondial, autorul fiind unul din nemții ce se împotriveau ideilor lui Hitler și războiului, iar romanul acesta vine ca un mesaj subtil cu privire la războaie și revoluții în general... N-am să mai intru în alte detalii, e prea frumoasă povestea pentru a-i face vreo analiză, aș fi însă bucuroasă dacă rândurile astea o să convingă măcar un om să-i acorde atenție acestui roman.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< E varianta împărțită pe două volume. Probabil că aveți însă șanse să-l găsiți și în biblioteci sau anticariate.


Ați citit vreunul dintre cărțile prezentate? Cum vi s-a(u) părut?

8 comentarii

  1. Am adaugat Puterea viselor pe wishlist fix acum!
    Din descrierea ta stiu ca o sa-mi placa la nebunie. :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt convinsă și eu că o să-ți placă, așa că n-o amâna mult! :D
      Pupici

      Ștergere
  2. *Puntea viselor ;))
    Necesarul de cofeina nu a fost atins inca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ești genială, draga mea! Scrii extrem de frumos și pot spune că îmi faci zilele mai bune :*

    RăspundețiȘtergere
  4. tin minte ca incepusem demonii la un moment dat si chiar mi-a placut cartea, dar nu stiu de ce m-am lasat de ea. poate ca ar fi o idee buna sa reiau dostoievski

    RăspundețiȘtergere