Mechelen, Belgia

În fiecare țară există orașe ce se bucură poate de prea multă atenție din partea turiștilor, în timp ce altele la fel de frumoase sunt aproape total ignorate. Belgia, deși o țară micuță, nu face nici ea excepție de la regulă, iar lucru ăsta am încercat să-l evidențiez încă de când am scris articolul Belgia prin ochii mei, în care am povestit puțin despre toate orașele/locațiile vizitate. Printre orașele superbe și mai puțin cunoscute ale Belgiei se numără și Mechelen, care se află cam la mijlocul distanței între Bruxelles și Antwerpen, la aproximativ 25 km distanță de fiecare - deci nici măcar nu e greu de ajuns la el, doar că nu prea se bucură (încă) de promovare. Tocmai de aceea vreau să scriu despre el, oferindu-i întâietate pe blog în fața orașelor precum Brugge și Gent despre care există deja multe materiale în online și față de care nici Mechelen nu se lasă deloc mai prejos în a încânta privitorul cu o arhitectură superbă, tipică în Flandra.


Ajungând în Mechelen după o zi de umblat prin nebunia din Antwerpen, numai faptul că era liber, fără ambuteiaje, șantiere și oameni agitați, deja era suficient cât să-mi placă, dar asta era de fapt doar bonusul... Având puțin timp la dispoziție am petrecut cea mai mare parte a timpului în Grote Markt (sau Grand Place în franceză), o piață cu un spațiu pietonal destul de extins și foarte liber, împodobit frumos cu flori colorate, de parcă nu era suficient că fațadele superbelor clădiri sunt foarte bine întreținute, poate chiar cel mai bine dintre toate orașele Belgiei pe care le-am văzut. Aș fi stat doar așa, să casc ochii și să analizez detaliei clădirilor chiar și o zi întreagă, mi-a venit mai târziu și ideea că locația și atmosfera relaxată m-ar fi putut inspira chiar să mă reapuc de pictură. M-am mulțumită însă doar cu fotografierea...

Îl vedeți pe Manneken Pis în variantă cu aripi?





Principalele puncte de interes sunt foarte simpatic semnalate în piață (poza de mai sus) - Stadhuis (Primăria) și Toren (Turnul). În Turnul Catedralei St. Rumbold's se poate urca pentru a admira orașul de la înălțime, însă din păcate noi am ajuns chiar la finalul programului, dar am văzut ulterior poze de acolo și arată foarte drăguț împrejurimile privite de sus. Dacă în turn n-am putut urca, măcar interiorul bisericii l-am văzut, din păcate și pe el cu schele, era în reabilitări. Are însă niște vitralii foarte frumoase și picturi realizate de Rubens. Vă las și numele local al catedralei, cel în neerlandeză, care mie îmi pare imposibil de pronunțat - Sint-Romboutskathedraal.







De partea cealaltă a pieței se află Stadhuis / Primăria, clădirea având o arhitectură foarte interesantă, la o primă vedere am crezut că sunt două clădiri diferite, partea cu detalii gotice pare cumva separată de restul construcției la o privire superficială - nu vi se pare? Am putut intra și în curtea acesteia, dar nu părea să poată fi vizitat interiorul, deși nu bag mâna în foc, era oricum o oră cam târzie pentru asta, chiar de s-ar fi putut. Din fața clădirii primăriei am avut în schimb cel mai bun unghi asupra pieței...







Câteva poze privind din fața primăriei către împrejurimi...





Din Grote Markt pornește un bulevard cu clădiri la fel de frumoase precum cele din piață, cu fațadele la fel de bine păstrate și cu magazine sau localuri la parterul lor. Ne-am plimbat puțin și pe această stradă, printre localnicii care-și vedeau de viața lor în acest orășel liniștit... Am admirat și detaliile mai ciudățele de pe clădiri, precum oaia aurie sau pomii de pe balcoane, pe care cu puțină atenție le vedeți în imaginile de mai jos. Doar pe aici ne-am perindat noi în scurta vizită în oraș, dar există și în Mechelen o zonă cu canale, câteva muzee și alte atracții turistice, precum Brusselpoort, singura poartă rămasă în picioare dintre cele 12 ale orașului.









N-am încercat să descriu prea mult frumusețea clădirilor, pot doar să sper că pozele au fost cât de cât sugestive, fiindcă mie mi se par splendide aceste căsuțe și cu ceva aparte, diferit de celelalte orașe medievale ale Belgiei. De adăugat ar mai fi și faptul că mi s-a părut lună de curat orașul... ceea ce nu pot spune despre orașele mult mai căutate de masele de turiști.

Pe voi ce orașe mai puțin turistice din Europa v-au cucerit?

8 comentarii

  1. wow! ma innebunesti cu pozele astea! nu am ajuns in afara tarii cine stie ce, ca sa-mi dau cu parerea asupra oraselor mai putin cunoscute... dar la anul trebuie musai sa mergem undeva. clar! nu mai suporta amanare! mi-ar placea macar in atena, ala cred ca ar fi inceputul, dar visul meu e sa ajung in tarile nordice, mi se par fascinante

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă cel mai mare vis al tău vizează țările nordice... de ce să nu începi chiar cu ele? Nu că nu ar merita Atena, mai ales dacă vă pasionează istoria, chiar recomand orașul... dar e bine să îți stabilești niște priorități din timp.

      Ștergere
  2. multumesc tare mult de aceasta minunata plimbare! frumoase fotografii ai realizat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost plăcerea mea, mă bucur dacă ți-a făcut plăcere să mă însoțești virtual. :D Mulțumesc tare mult!

      Ștergere
  3. Ce frumos! Cum reusesti sa vizitezi asa multe orase, tari?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pun călătoriile mai presus de alte pasiuni și mofturi, cred că ăsta e primul și cel mai important pas... să-ți dorești foarte mult să călătorești. :D

      Ștergere
  4. Buna, ai mers in octombrie? cum a fost vremea?
    foarte frumoase pozele, ne-au convins sa ne oprit si aici :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună. Nu, am fost în iunie și am prins vreme frumoasă, cu câteva reprize scurte de ploaie și cu temperaturi plăcute (nu foarte cald, totuși).
      Mulțumesc! Merită măcar o oprire de jumătate de zi, dacă nu chiar o zi întreagă.

      Ștergere