10 recomandări pentru Berlin

Am avut multe tentative de a scrie despre Berlin și de fiecare dată am amânat momentul, din cauza impresiilor contradictorii în privința acestui oraș cosmopolit. Pe de-o parte nu mi s-a părut deloc un oraș frumos ca întreg și totuși luat pe bucățele m-a cucerit cu o mulțime de locuri frumoase, interesante, unice. Însă orașul merită văzut și pentru istorie, chiar cea destul de recentă, iar până la urmă călătoriile nu sunt doar despre frumos. Am reușit să pun cap la cap 10 recomandări - în care sunt de fapt mai multe - și vi le prezint în continuare prin ochii mei, cu precizarea că în ciuda sentimentelor amestecate față de acest oraș, vreau negreșit să mai revin pentru alte locuri și poate pentru a-l vedea în prag de sărbătoare, plin de piețe cu miros îmbietor de vin fiert...


Imaginile sunt din vizita din martie 2017 și fiind un oraș în continuă reconstrucție unele locuri pot fi ușor diferite acum, câte o clădire mai intră în reabilitări, la unele se termină și între timp alte și alte clădiri noi sunt construite.

Insula muzeelor - Berlin Dom

Pe această insuliță din mijlocul orașului se găsesc cele mai importante cinci muzee din capitala Germaniei - Pergamon Museum, Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie și Bode Museum - incluse în Patrimoniul UNESCO. Zona este plăcută și pentru o plimbare în exterior și puțină relaxare, sunt mai mereu acolo studenți care zăbovesc pe treptele scărilor sau pe iarbă, e o atmosferă plăcută. În timp ce admiram statuile și grădinile frumos aranjate am descoperit un șoricel de câmp care își tot ițea capul din pămân, parcă ar fi vrut să se joace, a fost amuzant.

Pentru a vizita toate muzeele există un bilet combinat valabil o zi, care e mult mai avantajos ca preț decât plătind pentru fiecare în parte. Însă fiindcă știam că pentru a vizita pe îndelete toate muzeele va trebui să alocăm aproape o zi întreagă, dar și pentru că Pergamon, cel pe care-mi doream cel mai mult să-l văd, era în reabilitări și bucăți din el nu puteau fi vizitate, am lăsat pe altă dată muzeele - și e principalul motiv pentru care îmi doresc să revin - dar am vizitat în schimb Domul Berlinului, aflat tot pe Insula Muzeelor.




Domul a fost primul obiectiv care m-a impresionat în mod deosebit, mai întâi cu toate detaliile gotice de la exterior, iar mai apoi cu interiorul mai frumos decât mă așteptam și cu priveliștea faină asupra orașului. De n-ar fi fost atâtea șantiere în aproape toate direcțiile și de ar fi vrut și soarele să se arate puțin, poate ar fi fost și mai frumoasă imaginea de sus, dar a fost oricum interesant să-l privesc de la înălțime - ca de fiecare dată, doar e una dintre activitățile mele preferate oriunde m-aș afla.








Zidul Berlinului - East Side Gallery

Cea mai lungă bucată rămasă în picioare din Zidului Berlinul a fost transformată în galerie de artă în aer liber după ce peste 100 picturi au fost realizate pe acesta de artiști din toată lumea. Unele înfățișează chiar povestea zidului, în altele regăsim diferite simboluri sau personalități importante ale orașului, precum trabantul sau pe Albert Einstein, câte unele sunt doar frumoase, iar altele... ei bine, unele mi s-au părut mai infantile, dar poate nu le-am înțeles eu profunzimea. Din păcate picturile sunt vandalizate și în încercarea de a evita asta când am fost l-am găsit îngrădit de autorități, așa că n-am putut să fac poze prea reușite, dar a fost foarte interesant de văzut și așa, mi-au plăcut multe dintre aceste picturi murale - acel gard n-a dat niciun rezultat, așa că a fost scos destul de repede.





Poarta Brandenburg și Reichstag

Construită între 1789 - 1793 ca simbol al păcii, a fost, în mod ironic, martoră a mult prea multor evenimente sângeroase. În prezent însă Poarta Brandenburg a devenit un simbol al orașului, un loc animat în permanență - așa l-am găsit de fiecare dată - și locul în care se țin diverse evenimente culturale și artistice. În vremea în care orașul era divizat, Poarta Brandenburg a făcut parte din Zidul Berlinului și e singura poartă din acesta rămasă în picioare, devenită simbol al Berlinului reunificat după căderea zidului. Un monument impresionant, cu o poveste și mai impresionantă, redată aici mult prea pe scurt...

Trecând de poartă, la stânga se întinde Tiergarten, cel mai mare parc al orașului, iar făcând dreapta de la poartă se ajunge la Reichstag (Parlamentul), clădire pe care se poate urca gratuit, dar trebuie făcută rezervare aici în prealabil. Pentru a urca pe Reichstag se trece printr-un punct de control al bagajelor, așa că e indicat a ajunge cu vreo 30 minute înaintea orei la care e programarea. E interesantă experiența în sine de a te afla pe o clădire atât de importantă, iar cupola de sticlă e chiar mai mare decât pare de jos. Nu vă așteptați însă la vreo priveliște incredibil de frumoasă de aici, deși e posibil ca vara să fie mai drăguță decât am văzut-o noi.







Gendarmenmarkt și Bebeplatz

Probabil cea mai frumoasă piață din Berlin și cu siguranță preferata mea e Gendarmenmarkt, piața fiind cunoscută pentru Konzerthaus (sala de concerte) și cele două biserici gemene aflate de o parte și de cealaltă a acesteia. În mijlocul pieței se află monumentul poetului Friedrich Schiller. Am ajuns în zonă pe înserat, după o zi în care am făcut o excursie în afara orașului și a fost un mod perfect de a încheia ziua, am zăbovit puțin în piață admirând arhitectura clădirilor și bucurându-ne de atmosfera relaxată, iar restul serii l-am petrecut pe străzile din zonă, destul de animate și colorate.

Până să ajungem însă la piața aceasta, am nimerit în Bebeplatz, aflată pe aproape, locul în care naziștii au ars un număr colosal de cărți - în jur de 20.000 - azi fiind și un memorial acolo, aruncați un ochi după un geam de sticlă pe jos. În piață se află Universitatea Humboldt, cea mai veche universitate din oraș, Opera și St. Hedwig's Cathedral, prima catedrală catolică construită în Prussia (mi-a plăcut mult construcția, mai mult la exterior decât în interior).






Podul Oberbaum

Dintre toate podurile din Berlin (și sunt aproape 1000), cel care se remarcă printr-o arhitectură deosebită e Oberbaum, aflat foarte aproape de East Side Galery - chiar am trecut pe el când am venit la zid și am profitat să dăm o raită pe lângă acesta, plimbându-ne de-a lungul Râului Spree, făcând o plimbare și pe sub pod, înainte de a merge la zid. Arhitectura cu turnulețe m-a dus cu gândul la un castel, iar contrastul dintre cărămida roșie a podului și metroul galben ce trece pe el dă tare bine în poze. Profit de ocazie să recomand a nu rata deplasarea cu metroul, e foarte bine pus la punct și e interesant să treci de la două niveluri sub pământ până la un nivel deasupra orașului, de unde te poți bucura de o priveliște drăguță din viteză.





Memorialul Holocaustului

Dedicat milioanelor de evrei exterminați de Hitler, Memorialul Holocaustului din Berlin e format din blocuri de beton de diferite dimensiuni, de la cele de câțiva cm înălțime până la unele care cred că ajung și pe la 4 m, pe care nu este însemnat vreun nume, dar care se ondulează după un șablon, intenția arhitectului american Peter Eisenman fiind de a da sentimentul de dezorientare și instabilitate. Cred că i-a ieșit. Intrarea este liberă în orice moment din zi sau din noapte, iar în ciuda simbolului teribil al construcției, e în același timp un loc de întâlnire al tinerilor și se poate la fel de bine transforma într-un loc de joacă - noi ne-am ascuns în glumă unul de altul până n-am mai reușit să ne găsim decât spre exterior. E ciudat să te plimbi prin această imensă pădure de beton și copleșitor să te mai gândești și la simbolul locului...




Postamer Platz - Sony Center

Este zona modernă a orașului, cu blocuri înalte de sticlă, care nu mi-a spus absolut nimic pe timpul zilei, în schimb pe timp de noapte arată mult mai interesant, cel mai frumos fiind Sony Center. Ajugând în zonă când încă era lumină, am fost prin Mall of Berlin doar ca să mai pierdem puțin timp până se întunecă și să dau eu o raită printr-un DM, ca în final să fie chiar interesantă plimbarea prin mall și dincolo de micile cumpărături - are niște pasarele exterioare care leagă corpurile clădirii, de pe una se vede către Memorialul Holocaustului care e în apropiere și de pe cealaltă spre clădirea impunătoare a Bundesrat (organ constituțional al Republicii Federale Germania). Recomand zona pentru o plimbare de seară.






Alexanderplatz - Turnul Televiziunii - Rotes Rathaus

În Alexanderplatz se află de asemenea mai mult clădiri moderne, dintre care Turnul Televiziunii se bucură de cea mai mare celebritate, fiind vizibil cam de oriunde din centrul orașului. Se poate urca în acesta cu liftul pentru a admira priveliștea de sus, dar noi n-am mai urcat până la urmă, deși era destul de tentant. Poate data viitoare. Alături se află Marienkirche, o bisericuță destul de simplă atât la exterior, cât și în interior, dar cu detalii arhitecturale frumoase, iar undeva în fața turnului se află și o fântână superbă, mi-a părut foarte rău că nu era pornită.

Cel mai mult din zonă mi-a plăcut impunătoarea clădire a Primăriei Roșii (Rotes Rathaus) cu turnul în stil neorenascentist, pe care l-am zărit de multe ori și de la distanță. E printre clădirile cele mai frumoase și impresionante din Berlin, din punctul meu de vedere, iar din documentarea mea aflasem că se poate vizita și interiorul și încă gratuit, dar la momentul acela nu se putea, din motive pe care nu le-am înțeles. Ne-am mulțumit cu a admira și a studia exteriorul.







Grafitti în cartierul Kreuzberg

Orașul e celebru pentru arta stradală, am văzut picturi pe clădiri prin mai multe cartiere/zone, însă de departe cele mai frumoase văzute au fost cele din cartierul Kreuzberg. Cea cu elefantul e preferata mea dintre toate picturile murale văzute până acum, dar mai sunt și altele prin zonă interesante și foarte bine realizate. Ne-am plimbat prin acest cartier chiar înainte de a o porni spre aeroport și nici că puteam să încheiem mai bine această primă vizită în Berlin, iar cu o altă ocazie aș lua în calcul și o zi dedicată pentru un tur al cartierelor celebre pentru grafitti.





Check point Charlie - Topografia terorii

După cum ne zicea și un localnic... Check point Charlie e un loc în care să mergi să dai check și cam atât. E un loc simbolic, legat tot de perioada în care orașul a fost divizat, se găsesc ceva informații, o bucată de zid și asta-i cam tot. Nu sunt multe de văzut/făcut și totuși orice loc amintește de Războiul Rece și de vremea în care orașul era divizat consider că merită o vizită măcar scurtă. E destul de greu să-ți imaginezi că orașul ăsta era, până nu de mult, împărțit de un zid, că familiile erau despărțite și oamenii încercau să evadeze din partea socialistă... toate astea și multe altele luând sfârșit abia în anul 1990, atât de aproape.

În plus, merită un drum până acolo fiindcă mai sunt și alte locuri pe aproape care ar merita văzute. Chiar alături se află Topografia terorii, o expoziție cu intrare gratuită unde sunt adunate la un loc multe informații și imagini legate de Hitler și război, iar în fața clădirii se găsesc ruine rămase de la fostul sediu al Gestapoului, cartierul general al naziștilor.




Poate întâmplător sau poate special pentru a mai îndulci o zonă atât de gri și cu locuri ce amintesc de perioade urâte, s-au gândit ei să facă un muzeu al trabantului tot aici, fix lângă Check point Charlie. Fiindcă am văzut destule toată viața prin România, inclusiv unele haios decorate, nu am considerat că e cazul să ne pierdem timpul pentru a-l vizita, dar am dat o raită cât să vedem mașinile expuse în exterior. Tot în zona asta am găsit magazine cu suvenirurile cele mai multe și diverse, în plus la prețuri mai mici decât prin alte părți.


Bonus: Potsdam - Parcul Sanssouci

Nu pot să închei articolul fără să pomenesc măcar în treacăt și să recomand în mod special și o vizită în Potsdam, aflat la vreo 30 minute de Berlin, un oraș pastelat și celebru pentru Parcul Sanssouci și palatele de aici, colorate, bogate și încărcate de istorie. Un fel de Versailles al Berlinul, am putea spune. Parcul e foarte mare și durează destul de mult pentru a vedea toate clădirile din el, iar vara, când e totul verde, îmi imaginez că vizita merge combinată numai bine cu un picnic sau alte activități relaxante. Nici restul orașului nu-i de ignorat, e foarte drăguț și mai are și alte obiective... E de povestit despre el într-un articol separat! Acum mă rezum la a-l recomanda scurt pentru o vizită de o zi.

Later edit: Puteți citi AICI un articol mai detaliat.



Mai sunt, desigur, multe alte locuri de văzut, Berlin este un oraș foarte mare și bogat în atracții turistice sau locuri faine în care să îți petreci timpul. Nu le-am văzut pe toate și nici n-am povestit despre toate cele văzute, am încerc să cuprind doar ce mi s-a părut de neratat și ce mi-a plăcut în mod special. Ce a făcut mai plăcut timpul petrecut în oraș e că nu e deloc aglomerat, oamenii nu fac abuz de circulat cu propriile mașini, preferând transportul în comun sau bicicletele (nu-i plin de ele chiar ca în Olanda sau Belgia, dar am văzut mulți bicicliști oricum), nu știu cum stă cu poluarea în cifre, dar din experiență cred că foarte bine pentru o metropolă. În plus nu mi s-a părut un oraș pe cât de scump mă așteptam, în schimb e destul de murdar - cum de altfel sunt majoritatea orașelor mari ale Europei, din păcate.

Ca de final... știați că ursul e mascota Berlinului? Am tot văzut urși prin oraș și mai târziu am realizat că ursul e simbolul de pe steagul orașului, asta încă de pe la 1280, iar acum este exploatat la maxim. L-am văzut de exemplu la intrarea în magazine precum Nivea și alte branduri, dar și ca decorațiuni sau suveniruri.


Niciun comentariu