Lecturile lunii - Octombrie 2018

Am întârziat iar mai mult decât aș fi vrut cu lecturile lunii octombrie, dar nu e niciodată prea târziu să vă scriu despre niște cărți bune, nu-i așa? Fiindcă luna trecută n-am avut nicio dezamăgire, toate cărțile citite au fost interesante și le recomand, chiar observasem pe Goodreads zilele trecute că am dat la toate 4 steluțe - cu maximul de 5 sunt tot mai zgârcită de la o vreme - deși poate unele au fost mai bune decât altele, dar e oricum doar o evaluare vagă. Cu menționarea speranței că de acum, că a venit frigul și chiar zăpada, o să îmi fac timp să citesc tot mai mult, haideți să vă povestesc deocamdată pe scurt despre cele (doar) patru titluri citite luna trecută...


Rătăcirile lui Herman Melville, de Jay Parini

Mi-a atras atenția cu numele personajului din titlu și m-am întrebat dacă e vorba despre acel Herman Melville care a scris Moby Dick, de parcă ar fi putut să fie altul, iar după ce m-am convins am luat cartea fără să mai caut vreo impresie. Bine am făcut! Nu e biografie, Jay Parini s-a folosit de informațiile despre viața lui Melville, a adăugat întâmplări și dialoguri fictive și a ieșit un roman foarte interesant și palpitant. Călătoriile incredibile ale protagonistului au fost din start o bază bună pe care să construiască această carte, poveștile din Polinezia, Europa, Egipt și multe alte locuri, în vremuri în care lumea era diferită de zilele noastre, au fost din start captivante, dar și poveștile din jurul fiecărei cărți scrise de Melville sau relațiile reale ale acestuia cu alți autori au făcut să-mi placă această carte. Mi-a trezit curiozitatea cu privire la multe locuri și cărți, un câștig din start foarte mare...

>>Cel mai bun preț găsit aici<< - o recomand indiferent dacă ați citit sau nu ceva de Herman Melville, s-ar putea să vă stârnească curiozitatea cartea asta s-o faceți.


Curtezana și samuraiul, de Lesley Downer

Aveam titlul pe lista lungă de dorințe de foarte mult timp, doar din simplul motiv că îmi atrage atenție tot ce e cu și despre Japonia, dar am sfârșit prin a lua mai întâi un alt roman al autoarei - Puntea viselor, despre care am scris aici. Mi-a plăcut acea carte suficient de mult cât s-o bifez mai repede și pe aceasta și m-am bucurat să mai aflu niște frânturi din istoria Japoniei, dintr-o poveste ușor de urmărit, cu o acțiune chiar mai alertă decât cealaltă carte menționată. Acțiunea este plasată tot în perioada războiului civil, în urma căruia shogunul a fost înlăturat și readus regele la putere, având și în această carte evenimente reale la bază - ultima bătălie dată la Hakodate de forțele din nord pentru shogun și în paralel povestea gheișelor din Yoshiwara (în prezent parte din Tokyo). Nu lipsește nici de data asta clișeica poveste de dragoste, dar a legat în mod plăcut cele două planuri pe care se desfășura povestea până atunci, chiar dacă e previzibil din start. 

>>Cel mai bun preț găsit aici<< și recomand să începeți cu aceasta, dacă vă tentează autoarea, mi s-a părut o idee mai bună decât cealaltă carte menționată. Nu știu de ce se găsesc atât de greu cărțile ei, probabil stocurile sunt mici, că exagerat de populare nu sunt.


Din crimele celebre - Maria Stuart, de Alexandre Dumas

Am continuat tot cu o carte cu frânturi de istorie, de data asta din Europa și fără personaje fictive, cu evenimente descrise cât mai aproape de realitate, chiar și cu scrisori transcrise și un final care m-a cutremurat. La început pare doar o carte de istorie destul de plicticoasă, ca cele de pe care învățam prin școli, dar modul în care a decurs viața Mariei Stuart a fost foarte palpitant, au fost momente în care am parcurs-o cu sufletul la gură și am aflat detalii despre care habar n-aveam, iar modul în care a murit biata regină, descris în amănunt, m-a îngrozit și m-a indignat în același timp. Nu sunt multe de comentat despre această carte sau, mai bine zis, sunt prea multe pentru a înghesui totul în câteva rânduri, iar realitatea bate ficțiunea de multe ori, după cum am mai spus-o și îmi este dovedit frecvent.

N-am văzut-o în niciun magazin online, cred că în anticariate sunt șansele cele mai mari de a o găsi.


Cele 40 de legi ale iubirii, de Elif Shafak

După ce romanul Bastarda Istanbulului s-a dovedit a fi mai bun decât mă așteptam, am vrut să-i mai citesc o carte autoarei, cu bănuiala (eronată) că ar putea urma același tipar. Mare mi-a fost mirarea să descopăr un roman mult diferit față de celălalt citit și chiar mult mai bun. Protagonista este Ella, o femeie din Boston ajunsă la 40 ani care și-a dedicat întreaga viață soțului și copiilor, abandonând propriile dorințe și aspirații. Îi dă însă viața peste cap un roman al unui autor necunoscut pe care trebuie să-l citească pentru a-i face un referat. Este inserat în carte presupusul roman pe care îl citește, acesta având la bază legătura între dervișul sufit Shams din Tabriz și marele poet Rumi, scoțând foarte bine în evidență diferența uriașă între religie și spiritualitate, precup și puterea iubirii. N-am rezonat cu toate, dar câteva dintre „cele 40 de legi ale iubirii” mi-au plăcut și cred că am trăi într-o lume mai bună dacă oamenii le-ar urma. Cartea e bună per ansamblu, mi-a plăcut.

>>Cel mai bun preț găsit aici<< , dar tot pe acolo se învărte prețul și aici. Mie mi-a stârnit interesul și vreau să-i mai citesc cu timpul și alte cărți, dacă aveți recomandări nu ezitați să mi le lăsați în comentarii. Deocamdată am pus Onoare pe lista scurtă de dorințe.


Mi-e imposibil să aleg vreo carte preferată dintre acestea sau să fac un soi de top, așa cum am zis de la început... le recomand în egală măsură, în funcție de interesele fiecăruia, fiind destul de diferite ca stil și subiect, dar de luat în calcul sunt toate.

Ați citit vreunul dintre titluri? Ce cărți interesant ați mai citit în ultima vreme?

6 comentarii

  1. Nu stiu din ce motiv nu mi-a prea placut Cele 40 de legi ale iubirii asa ca am cam abandonat-o. Poate ma voi reintoarce la ea la un moment dat...
    Cu LEsley Downer nu m-am intalnit inca dar mi-am propus ca in vacanta de iarna sa n-o mai las sa-mi scape. Puntea viselor e fruntasa pe lista mea.
    Spor la citit in continuare!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm, nici eu nu pot vedea niciun motiv.
      Puntea viselor n-am mai văzut-o pe stoc de multicel timp. :( Sper s-o readucă și sper să mai apară și alte cărți ale ei, deocamdată în română am mai văzut doar un titlu în afară de astea două.
      Mulțumesc, asemenea! :*

      Ștergere
  2. Cele 40 de legi ale iubirii e cartea mea de suflet, e cea prin care am descoperit-o pe Elif Shafak. e pur si simplu minunata, mi-a placut la nebunie si mi-a ramas in memorie. acum ma chinui sa iau toate cartile ei pe care le gasesc, mai am si vreo 2-3 ale autorilor nordici...apar carti interesante pe zi ce trece!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu că am mai citit la tine că ți-a plăcut foarte mult, mi-a întrecut și mie așteptările. Vreau și eu să-i mai iau alte cărți cu timpul, nu știu dacă o să ajung la toate, depinde ce impresie îmi mai fac și celelalte.

      Ștergere
  3. Eu am avut de ales intre CUrtezana si Samuraiul si Parfum de curteza si am ales a doua optiune. O carte foarte misto, care mi-a placut extrem de mult. Frumos scrisa, cu diferite sentimente prin care personajul principal trece de-a lungul anilor...ca o lectie ca se poate..din nimic, sa faci ceva!
    Cele 40 de legi ale iubirii inca nu am bifat-o, dar Bastarda Insanbulului imi place pana acum. Am trecut de prima jumatate. Elif Shafak care carti faine, vreau sa le citesc pe toate daca se poate :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveam și eu în vizor „Parfum de curtezană”, dar am cam ajuns la saturație cu genul ăsta de cărți, o să detaliez la o altă carte mai mult, într-un articol viitor cu lecturi. Așa că deocamdată iau o pauză, dar poate o s-o citesc și pe aceea cândva.
      Dacă îți place stilul ei sigur ți-ar plăcea și aceasta, e chiar o idee mai bună decât bastarda.

      Ștergere