Garderobă - 5 reguli personale

Nu m-au interesat niciodată ultimele tendințe și în general zona asta de modă și stil personal nu e printre pasiunile mele, nu sunt în măsură să dau sfaturi extraordinare în materie de piese adaptate la siluetă sau alte treburi de tipul ăsta. În schimb, am un minim interes în a mă simți bine în hainele pe care le port și prin asta înțeleg și să-mi placă mie ce văd în oglindă și să nu mă plictisesc imediat de ce am, ba chiar să mă entuziasmeze cât mai multe dintre haine, încălțări și accesorii, să folosesc cât mai des toate lucrurile.

Așa că s-a conturat un interes tot mai mare în ultimii ani în construirea unei garderobe ideale pentru mine și au apărut niște reguli personale în scopul ăsta. Am trecut și eu prin situația aia în care aveam senzația că n-am niciodată ce să port, deși rafturile și umerașele erau pline. Am pățit și să adun lucruri în care nu mă simțeam bine sau să trec prin perioade în care cumpăram mult și prost. Sunt câțiva ani de când au fost date uitării toate situațiile alea, mai de grabă am acum momente în care nu știu ce să port mai întâi la începutul unui sezon...

De aceea am zis să aștern aici aceste reguli personale, care sunt într-o mare măsură banale, evidente, dar privind în jurul meu văd multe femei (că la bărbați nu mă bag) - femei „obșnuite”, nu dive - care încă trec prin senzația că n-au niciodată cu ce să se îmbrace, deși cumpără săptămânal lucruri noi. Poate îi e cuiva de folos...


Orice piesă merge obligatoriu în zeci de ținute

Cred că cea mai frecventă greșeală e achiziționarea unor haine pe care nu prea avem apoi cu ce să le purtăm sau cel puțin nu prea multe opțiuni. Nu știu dacă se întâmplă asta în lipsa unui stil personal, ori a unor piese de bază sau chiar a imaginației, cert e că aud în jur treaba asta și am pățit-o la rândul meu de nenumărate ori în trecut - aduceam acasă cu entuziasm o fustă specială (de pildă, că s-a întâmplat și cu alt tip de articol) și apoi realizam că n-am decât două tricouri care merg cu ea.

Cu timpul a ajuns să fie aproape lege asta - atunci când cumpăr lucruri cu imprimeuri încărcate, ori în nuanțe mai puternice sau cu croiuri speciale, mă gândesc puțin la câteva posibile combinații cu ce am acasă în care aș putea să integrez articolul cu pricina, înainte de a-l cumpăra. Cred că este cel mai bun sfat pe care-l pot da în sensul ăsta - alegeți haine care să poată fi purtate în multiple combinații, altfel sunt șanse mari să vă plictisiți rapid de ele.

Am ales din pozele personale câte trei opțiuni de ținute pentru două piese dragi - bluza din primul colaj, fusta în al doilea - cu mențiunea că ambele au fost purtate în fel și chip, nici n-am poze cu toate combinațiile făcute. În articol am exemplificat cu fotografii din călătorii, pentru că de acolo am cele mai multe opțiuni de imagini, mi-a fost mai ușor să le selectez.



Adaptare la stilul de viață

Până la un stil personal ar trebui să ne gândim la stilul de viață, la activitățile cele mai frecvente. Poate că e tentat să adunăm o mare grămadă de rochii de gală mirobolante, dar cât se mulează ele pe stilul de viață, cât de des le putem purta? E absurd să ai trei șifoniere pline de haine care așteaptă și tot așteaptă ocazii speciale, în timp ce învârți aceleași 7 tricouri tot anul... Nu știu dacă se regăsește aici cineva care citește, dar eu știu femei care fac asta, oarecum am fost și eu pe acolo în adolescență.

Ordinea logică și firească e să avem în garderobă haine pe care apoi să le alegem în funcție de loc și activități și nu invers... să adunăm haine pe care să căutăm apoi ocazii să le purtăm. Cel puțin eu așa procedez de câțiva ani, așa mi se pare logic și firesc, din start treaba asta mă scutește de „n-am cu ce să mă îmbrac” cu rafturile pline. 

În general eu am câte ceva din toate, de la haine și încălțări „de zi cu zi” ușor de adaptat la diverse locuri în care ies, lucruri pentru drumeții, câte ceva de plajă și până la haine de purtat la ocazii elegante, însă cantitățile fac diferența la fiecare categorie. În plus, un criteriu important la haine pentru mine e să nu se șifoneze prea repede, fiindcă plec în călătorii mai scurte sau mai lungi destul de des și vreau să se preteze și pe luat în bagaj cât mai multe dintre haine, ca să am de unde alege de fiecare dată. Iar eu nu calc în vacanță nici să mă pici cu ceară.

Că tot vorbeam de drumeții... acolo există o singură regulă ca să n-o dai în penibil - ia haine comode, practice! Colorate, negre, cu șosete caraghioase (cum fac eu mai nou), numai nu mergeți în sandale cu toculeț, că nu e locul potrivit pentru asta.



Piese de bază + piese speciale - personalizat

Am tot văzut de-a lungul timpului acele liste cu piese de bază, cu haine care n-ar trebui să lipsească dintr-o garderobă, însă eu cred că nu există o regulă standard, ar trebui chiar și acele piese de bază să fie adaptate la stil de viață, stil personal, siluetă și preferențe. Eu asociez acea „bază” cu niște piese în anumite culori - alb, negru, gri, bej, crem, roz pal - însă eu n-am de exemplu multe lucruri gri, pentru că nu mi se pare că mă prinde. Iar ca tip de piesă și croi... fiecare alege după nevoi, nu toată lumea poartă blugi sau sacouri.

Cât despre piese mai speciale, colorate, haioase, cu volane sau ce mai preferă fiecare... cu atât mai mult ține de preferințe și în ce ne simțim bine. Important mi se pare doar să existe un mix din cele două categorii pentru a ușura alegerile într-o ținută. Eu sunt mare fană a imprimeurilor florale, dar nu prea merge să mă îmbrac din cap până-n picioare doar cu asta, arăt penibil - nu vă imaginați că n-am făcut-o în câte un context „jucăuș”, dar în mod normal prefer să nu...



Întreținerea lucrurilor și adăugări moderate

Am grijă de lucrurile mele, din motive ce țin și de chestii sentimentale - cu mari regrete renunț după ani la o piesă preferată - dar și dintr-o anumită grijă pentru mediu. Nu mi se pare deloc ok acest consumerism exagerat, n-ar trebui să aibă cineva nevoie de haine noi săptămânal. Oricâtă grijă aș avea de ele, sigur că sunt lucruri care n-au fost făcute să reziste o viață, la fel cum se poate înâmpla să renunț la câte ceva în care nu mă mai simt bine după câțiva ani (am renunțat la toți blugii cu rupturi mari acum vreo 3 ani, de pildă).

Cred că oricine simte nevoia de noutăți - chiar și cel mai neinteresat om într-ale țoalelor - și de asta cumpăr și eu lucruri fără să fie o nevoie propriu zisă. Mai am chef ocazional de câte ceva nou sau mi se pune pata pe un anumit tip de bluză, ori poate vreau musai o piesă într-o anumită culoare etc. La ce vreau să ajung e că nu sunt această minimalistă model, dar nici nu mai cumpăr exagerat, prefer să iau doar ceva diferit de ce am, ceva ce-mi place foarte mult și care știu că o să fie purtat.

Încă un lucru - eu una nu vreau să mai aud de haine „de unică folosință”. De obicei la lucrurile elegante, de seară, există acest obicei prost de a cumpăra câte o rochie nouă pentru fiecare eveniment, rochie care nu mai vede a doua purtare. Nu, mulțumesc. Le pot alege astfel încât să le reinventez sau să le adaptez de la o nuntă până la o ieșire la teatru.

Din poza următoare (veche de 4 ani) încă am fusta, bluza și geanta. La sandale am renunțat recent, cu părere de rău, dar nu mai suport acea talpă foaaarte subțire, iar ochelarii de soare i-am spart și înlocuit cu ceva similar. Cu bluza vă arătasem pe Facebook o poză recentă, într-o variantă sport - nu vreți să știți ce vârstă are.


Cantitate în funcție de purtare pe sezoane

N-am știut ce alt subtitlu mai bun să pun... ce vreau să spun e că dacă bluzele subțiri și fără mâneci (tricouri, maiouri, cămăși sau orice alt tip de bluză) le pot purta într-o foarte mare parte a anului, puloverele foarte groase sunt purtate vreo 3 luni pe an sau nici alea. Așa că bluze fără mânecă am de vreo 10 ori mai multe decât pulovere groase - e ochiometrică cifra aia, dar înțelegeți voi ideea.

În plus, mă bazez cât mai mult pe straturi - tricou cu hanorac, bluză subțire cu pulover gros tip cardigan etc - pentru că e și o metodă practică în anumite condiții meteo schimbătoare, dar e și un mod mai bun de a experimenta la combinații. Așa că tricourile își mai găsesc utilitatea și iarna, în timp ce puloverele nu prea au șanse să fie purtate și vara.

Sigur, am și bluze de purtat doar primăvara - vara, peste care mai greu merge să pun altceva, dar tot am mult mai des ocazii să le port și se justifică faptul că dețin în permanență destul de multe.


N-am mai adus în discuție comoditatea, la capitolul ăsta fiecare își cunoaște limitele. Știu femei care chiar se simt foarte bine pe tocuri, la fel cum știu fete și femei care consideră incomodă orice fustă sau rochie, preferând pantalonii. Fiecare cu ideile lui, după cum spuneam... adaptarea la viața noastră e esențială.

Gata, am făcut și pe feșonista, dar nu vă faceți griji... nu se va mai întâmpla prea curând. Aveam ideile astea în minte și mi le notasem de ceva vreme în agendă, că poate-poate sunt bune și doar de reamintit.

4 comentarii

  1. eu sunt chitita de ceva vreme sa cumpar ori ceea ce am nevoie, ori lucrurile care ma fac sa le vreau asa de tare incat nu pot sa le las acolo. banii cei mai multi se duc pe zona casual/sport, pentru ca stiu ca le port si ca merita banii.

    am avut in trecut o tendinta de-a fi mai girlish, dar tot in tricouri simple, blugi si ceva lejer in picioare ma simt bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact la fel procedez și eu de câțiva ani. Nu mai iau ceva doar pentru că e la reducere, în trend sau „să fie”. Trebuie ori să fie o nevoie, ori să-mi placă mult.
      Eu variez în preferințe în funcție de activități și temperaturi. Pe cădură cel mai bine mă simt în fuste vaporoase, cred că e singura perioadă din an în care sunt girlish foarte des. :)) Însă mă simt bine și port foarte des blugi cu tricouri drăguțe și ceva comod în picioare.

      Ștergere
  2. m-am cam lecuit de cumparat haine. acum doar pe colaborari ce mai merg, si acolo strict pe chestii utile - tricouri, blugi, etc. nu ma omor dupa fuste si rochii, aici asa e. in rest, pe incaltaminte - bocanci, adidasi, sandale fara toc, si atat. si sunt fericita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se pare firesc să fie utile hainele luate - fie ele cumpărate sau pe colaborări - altfel o să ocupe spațiu degeaba. Eu nu prea suport blugii pe căldură, profit la maxim de fustele mele drăguțe, vaporoase și comode totodată.

      Ștergere