Plăceri de toamnă - câteva recomandări

Am dat în ultimele zile de multe postări în social media sau pe bloguri în care diverși oameni își exprimau frustrările privind toată nebunia asta iscată de la începutul pandemiei și cum au cam ajuns la saturație cu atâta incertitudine, stres, griji, schimbări etc. Îi înțeleg, nici pe mine nu mă încântă multe, dar am încercat să mă ajut cu diverse mecanisme să mă consum mai puțin și să găsesc lucruri de care să mă bucur. Iar toamna a ajuns să fie un anotimp tot mai iubit de mine, așa că încerc să mă focusez pe ceea ce mă bucură la sezonul ăsta în loc să fiu la curent cu toate știrile și toate certurile (pe care n-am cum să le ignor complet, dar măcar le consum moderat).

Nu e prima oară când fac un articol cu plăceri/recomandări de toamnă, probabil că ideile de bază sunt repetitive, dar poate niște reamintiri o să prindă bine cuiva, poate câte o recomandare (nouă sau mai veche) o să ajungă la cine trebuie, poate fac pe cineva care urăște toamna să vadă și ceva bun în ea, ori poate reușesc să ridic moralul puțin de tot cuiva.



Lecturi


O carte poate să fie refugiu, poate să ofere inspirație sau motivație într-o mulțime de moduri, poate să aducă un zâmbet pe buze, să completeze o stare deja melancolică, ori pur și simplu să facă mai plăcută o zi mohorâtă de toamnă. Citesc frecvent tot anul, însă toamna și iarna o fac mai mult pentru că și atmosfera de afară mă îmbie la asta, dar și zilele sunt mai scurte și timpul de lenevit acasă cu o carte în brațe mai generos. Am încercat să grupez niște titluri ca recomandare pe mai multe categorii, după cum urmează:

Ceva nu doar foarte lejer de parcurs, dar și cu inspirație pentru toamnă e Mica enciclopedie Hygge de Meik Wikind, care oferă informații despre conceputul hygge, ce reunește o mulțime de moduri de a ne bucura de viață prin mici momente, tabieturi etc, dar are și poze faine și grafice cu studii interesante.

Ca suspans lejer și totodată cărți cu atmosferă recomand în mod special seria cu Philip Marlowe de Raymond Chandler (aici găsiți multe dintre titluri), unde nu contează prea mult ordinea și seria cu Comisarul Montalbano de Andrea Camilleri, care merge și ea alandala, dar e ideal în ordine (Forma apei e prima - aici le găsiți absurd de ieftine), iar ca o opțiune de suspans la cote mai înalte și totuși ușor de parcurs, fără detalii sângeroase, mie mi-a plăcut mult triologia Bill Hodges de Stephen King (Mr Mercedes e prima și e musai de luat în ordine).

Dacă sunteți ca mine și vă plac mult și romanele clasice, cu povești complexe și profunde, o să las o listă și aici pe care am făcut-o inițial pentru Instagram, cu cele mai marcante care mi-au venit în minte la categoria asta:

- Anna Karenina de Lev Tolstoi
- Magicianul de John Fowles
- Marea, marea de Iris Murdoch
- Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde
- Crimă și pedeapsă de F.M. Dostoievski
- Femeia de hârtie de Rabih Alamedine
- Zuleiha deschide ochii de Guzel Iahina
- Eseu despre orbire de Jose Saramago
- Vulpile în vie de Lion Feuchwanger
- Un veac de singurătate de Gabriel Garcia Marquez


Plăceri gastronomice


Fiecare are propriile preferințe, dar cred că toată lumea începe să aibă mai multă poftă de mâncare când e mai răcoare afară și mai mult chef de mâncare gătită. Ca lucruri de sezon eu asociez toamna cu struguri, mere, smochine, dovleac, nuci, must, ceaiuri calde, dulcețuri (mai ales de prune), supe cremă și plăcinte. Dacă mă mai gândeam poate mai găseam câteva. Iar cafeaua caldă de dimineață merge și ea mai bine decât vara.

La partea de dulciuri adaptez anul ăsta la noul meu tip de regim alimentar, înlocuind zahărul procesat cu alt tip de îndulcitor, iar în mâncarea gătită nu mai există în cazul meu opțiunile cu carne de animal/pasăre, însă tot am o mulțime de opțiuni și e mai puțin dificil de ales când nu-ți mai e groază de aprins cuptorul, ca vara. E cea mai simplă plăcere de zi cu zi, cu recomandarea să nu cădem în plasa mâncărurilor nesănătoase cu prea mare ușurință! Voi o să vedeți mai târziu asta, dar după rândul de față mă duc să degust ceva din lista de mai sus, că mi-am făcut poftă singură.


Creativitate


Dacă nici acum nu ne bucurăm de activitățile creative... atunci când? Mi se pare sezonul ideal pentru fotografie, video, pictură, scris, machiaj, cântat la un instrument muzical sau orice altă activitate dintr-o zonă care implică o oarecare creativitate. Iar pentru cei care n-au nicio plăcere în a face nimic din zona asta e poate o perioadă bună pentru a consuma lucruri creative/artistice: muzee sau expoziții de artă, teatru, operă etc.

Pe lângă faptul că aș vrea să mă joc mai mult cu creativitatea de care dispun chiar sper să mă pot bucura mai mult de muzee în perioada următoare. Poza de mai jos e de la Art Safari, eveniment care s-a încheiat (mi-a plăcut mult, am povestit pe Instagram), dar avem și ceva muzee interesate în București, mai sunt și prin alte orașe mai mari, cred că opțiuni găsește oricine. Păcat că la noi nu prea există această cultură a mersului la muzeu, nu la scară mai largă.



Combinații feșăniste


Moda și stilul personal nu e un subiect care să se afle în fruntea preocupărilor mele, cu atât mai puțin să pot spune că e vreo pasiune, mai repede mă bucur de creme, arhitectură, istorie și multe alte lucruri decât de haine, daaar... mi s-a luat până peste cap să port aproape numai blugi din septembrie și până prin aprilie, așa că mi-am propus să mă joc puțin și cu hainele, atât cât o să am inspirație și dispoziție, în încercarea de a face combinații mai atipice pentru mine toamna (poate și iarna), implicând în special fuste și rochii, ori alte tipuri de pantaloni decât blugi.

Deși e un lucru superficial, să te simți bine în ceea ce porți poate schimba puțin starea în mai bine, poate da un mic suflu de energie (așa cum o poate face și un ruj sau o manichiură), așa că încerc să nu mai ignor complet nici detaliul ăsta. Măcar atunci când ies la plimbare. N-am cumpărat nimic nou în scopul ăsta, n-am ce recomandări să fac - am doar câteva lucruri mărunte în cap pe care le-aș vrea - ce încerc e să mă joc cu ceea ce am deja.



Natura, principala plăcere


Ea m-a făcut treptat să-mi placă așa de mult anotimpul ăsta (pe care l-am urât foarte mulți ani), modul în care își schimbă culorile în nuanțe calde, jocul de culori și de lumini, covoarele de frunze foșnitoare sau apusurile faine sunt principala plăcere de toamnă. N-am să recomand în mod special prea multe locuri fiindcă oriunde la munte, pe dealuri, în păduri și prin parcuri e superb în perioada asta, la fel și prin cartierele pline de pomi sau de iederă pe case.

Ca recomandări scurte din București, locurile mele preferate toamna sunt: Parcul Herăstrău și împrejurimile, incluzând Muzeul Satului și priveliștea de pe Arcul de Triumf, cartierul Cotroceni, parcururile Carol și IOR, dar se mai găsesc destule altele, recent am fost și arată fain și în Delta Văcărești, Grădina Botanică e altă idee și multe altele.





Machiaj


Am făcut de-a lungul anilor câteva liste cu rujuri preferate pentru toamnă, e categoria pe care îmi place cel mai mult să mă joc, să aleg nuanțe mai potrivite pentru fiecare sezon, însă cum anul ăsta nu mai am nimic nou o să menționez două rujuri care par deocamdată că o să fie rujurile mele cele mai purtate de toamna asta: Pupa Metallic 007 ca opțiune mai îndrăzneață puțin și Milani 17 Plumrose ca opțiune confortabilă, atât la aplicare cât și la purtare (e hidratant). Pentru mai multe idei vă las niște articole din alți ani:

- Top 5 rujuri pentru toamnă 2019
- 10 rujuri pentru toamnă 2016
- 10 rujuri pentru toamnă 2015

În rest aleg nuanțe mai calde și ceva mai închise la farduri, atunci când chiar am chef să experimentez mai mult cu machiajul, în sensul ăsta am câteva nuanțe faine de la Melkior (de aici puteți alege ce nuanțe vreți și să vă faceți o paletă de toamnă), iar în rest aleg după cum îmi face cu ochiul câte o nuanță din diverse palete pe care le am.




Alte plăceri


Sunt o mulțime de senzații, sunete sau mirosuri de care ne putem bucura în perioada asta - de la sunetul frunzelor sub tălpi, bătaia picăturilor de ploaie în geam și până la muzica noastră preferată (eu clar am mai mult chef să ascult muzică în căști în perioada asta), de la senzația plăcută a puloverelor pe piele, a păturicilor moi și până la o baie fierbinte și (eventual) un spumant sau un gel de duș frumos aromat, de la mirosul mâncării preferate până la parfumul preferat, de la plimbări până la smotocit un câine sau alt blănos.

Unele sunt plăceri mai speficie de toamnă, altele bucurii pe tot parcursul anului, ideea e că e alegerea fiecăruia dacă ne focusăm mai mult pe nasoalele momentului sau pe bucuriile momentului. Nu zic că e simplu, am și eu multe momente mai puțin fericite (din motive pandemice sau fără legătură), dar am vrut să vă reaminteasc prin articolul de față de câte posibile bucurii putem avea toamna.


Vouă ce vă aduce bucurie în perioada asta?

2 comentarii

  1. Mmmm, ce articol hygge în sine. 😍 Sincer am multe plăceri toamna, dar asta și pt că încerc să găsesc frumosul în aproape fiecare zi având o stare de optimism. Sincer, pe lângă coptul unei negrese bune cu fructe de sezon, alintatul pisicilor și cateilor, cititul de cărți, drumețiile în natură, pozele frumoase și bautul de ciocolata caldă și ceai, mă bucura timpul petrecut cu nepotica mea pe lângă casă, aranjand una alta sau culegand roadele de sezon. Alt lucru care îmi oferă o stare de bine, de mulțumire, e curățatul și ordonatul casei și a gospodariei. Stransul de frunze, focurile de crengute, facutul de borcanase și conserve de tot felul cu mama 💛

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, mă bucuri că îl consideri astfel, cam asta a fost ideea. Ce bine sună negresa și la fel culesul roadelor, n-am mai avut de mult ocazia să fac asta, dar uite o idee să pun în practică pe viitor.
      Eu n-am o plăcere deosebită în a face curat, e doar de nevoie, în schimb să triez și reorganizez lucrurile îmi place, iar perioada asta e una ideeală pentru așa ceva (m-am ocupat de niște cărți și vreau să mai intru și în alte lucruri zilele astea).
      Foarte frumos că găsești atâtea plăceri, uite că mi-ai dat și mie niște idei în plus!

      Ștergere