Gesturi mici pentru natură și mediu

Am spus de multe ori că nu cred în ideile extremiste privind un stil de viață sustenabil sau "eco friendly" și îmi mențin impresia. Nu cred că poți să conștientizezi peste noapte impactul negativ al unor obiceiuri și de a doua zi să faci totul perfect, așa cum nu cred nici că e cazul să ne apucăm să-i tragem la răspundere cu agresivitate pe cei care fac lucrurile altfel decât considerăm noi că e corect.

Nu toată lumea poate să renunțe complet la plastic, să facă compost și să se deplaseze exclusiv cu bicicleta. E minunat cine poate, dar nu cred că e realist să avem așteptarea asta de la toată lumea. Tot confortul și marea majoritate a plăcerilor și pasiunilor pe care le avem implică un grad mai mic sau mai mare de poluare, iar stil de viață sustenabil n-ar trebui să însemne să nu ne mai bucurăm de viață sau să ne întoarcem în peșteri.

În schimb, cred că prin conștientizare, respect pentru natură și dorința de a face mai puțin rău putem să schimbăm pe termen lung niște obiceiuri, care cumulate să facă o diferență: iar la nivel macro asta va "forța mâna" și celor de mai sus, care pot face mai mult. Deja se vede lucrul ăsta, poate încă e prea puțin, dar mai bine câte puțin treptat decât deloc.


Ideea cu articolul de față - la care mă gândesc de mult timp - a fost de la început să adun câteva mici gesturi prin care să facem mai puțin rău și mai mult bine pentru natură / mediu. O să tratez fiecare idee pe scurt, subiectiv și fără a intra în lucruri complexe, doar la nivel de obiceiuri de zi cu zi asupra cărora încerc chiar eu să mă gândesc și să văd ce mai e de schimbat, cum pot face mai bine.

E un proces lung, obiceiurile pe care mi le-am schimbat s-au cumulat pe parcursul mai multor ani și încă e loc de multe alte schimbări. Așa că nu judec pe nimeni, doar aștern în scris câteva idei.

Nu distruge în mod direct: gunoi, rupere, ardere etc.

Până să vorbim despre conștientizarea problemelor de mediu și ce poate face fiecare pentru a reduce impactul negativ, ar trebui la bază să existe dragoste și respect pentru natură.

Să nu lăsăm gunoi în urma noastră, mai ales pe munte, prin păduri, prin râuri, pe plaje și chiar prin parcuri e un gest minim și banal. La asta aș adăuga și obiceiul de a rupe și de a distruge în alte moduri: de la rupt flori protejate prin lege și până la scrijelit copaci, de ce să facem asta?

Suplimentar: când mă simt deranjată de gunoiul din jur, nu simt nicio rușine în a-l lua și a-l duce unde îi e locul. Rușine e să-l arunci în natură, nu să îl aduni! Nu putem face asta mereu, din păcate e mult prea mult, dar orice diferență mică în mai bine contează.

Evitarea obiectelor de unică folosință

Acolo unde se poate, unde există alternative mulțumitoare, ca de exemplu: folosind mai des prosoape de bumbac în bucătărie în locul celor de hârtie, să luăm la drum sau picnicuri recipiente și tacâmuri normale, nu de unică folosință, să folosim plase reutilizabile pentru cumpărături, să luăm termosul cu noi pentru cafea etc.

Încerc să găsesc alternative și în zone unde e mai greu cu eliminarea lucrurilor de unică folosință și mă bucur să văd că apar tot mai multe opțiuni la multe categorii. Am încercat, spre exemplu, dischetele demachiante reutilizabile și chiar dacă nu mi se par potrivite la orice, am redus totuși mult deșeul produs la demachiere. M-aș bucura să-l elimin complet, dar e un început și ăsta. O să mai încerc și alte variante.

Evitarea risipei de apă, alimente și alte resurse

Impresia că resursele planetei sunt inepuizabile e cât se poate de falsă și sper ca această conștientizare să ajungă la cât mai multă lume și să încercăm să nu le mai irosim complet inutil. Ziua suprasolicitării planetei a fost anul ăsta pe 28 iulie - găsiți aici mai multe detalii.

Trebuie să ne spălăm și să bem apă, dar nu e greu să închidem robinetul cât timp ne periem dinții sau spălăm aragazul, ori să nu pornim mașina de spălat rufe cu doar 3 haine subțiri în ea. Trebuie să ne hrănim și uneori o să avem pofte și mofturi, dar e complet inutil să cumpărăm și/sau gătim mult mai mult decât consumăm.

E un subiect vast aici, lista se poate extinde la multe tipuri de resurse, iar ce anume putem schimba ține și de stilul de viață al fiecăruia. Cred că startul cu schimbarea obiceiurilor de consum ar trebui să fie de la lucrurile care nu aduc niciun beneficiu de confort sau plăcere, ba unele chiar consumă timp în plus inutil.

Cel mai facil exemplu e gătitului în cantități exagerate, doar pentru ca o mare parte să ajungă la gunoi - arunci resurse, dar arunci totodată timp și muncă.

Evitarea cumpărăturilor în exces de cosmetice și de haine

Aici am multe articole dedicate, așa că nu insist. Sunt cu musca pe căciulă, am exagerat câțiva ani, dar am și învățat din greșeli. Vă las cu câteva articole pe tema asta (click pe titlu):


Achizițiile cu măsură și focus pe piese durabile - atât cât își permite fiecare - ar face o mare diferență într-o lume a consumerismului. N-am intrat niciodată prea mult în subiectul fast fashion vs alternative, dar iau în calcul un articol dedicat pe viitor.

Reducerea consumului de plastic

Momentan eliminarea mi se pare dificilă pentru un om obișnuit, care mai are și alte treburi, interese și bucurii, dar măcar să mai reducem ține de conștientizare, de mici schimbări de obiceiuri și de alegeri.

Folosirea unei plase de pânză sau a unui rucsac în locul pungii de plastic e un posibil început. În general ideea e de a alege obiecte din materiale naturale în locul plasticului, atunci când asta e posibil sau măcar lucruri / alimente ambalate în mai puțin plastic. E nevoie de exercițiu și în cazul ăsta, într-o lume în care suntem înconjurați de plastic.

Deplasarea sănătoasă: pentru mediu, pentru noi

E un subiect care stârnește controversă fiindcă fiecare le știe pe ale lui, mai ales într-o țară cu lipsă de infrastructură modernă pe partea de transport în comun sau de mers cu bicicleta. Însă tot cred că avem și o problemă de mentalitate la care se mai poate lucra.

În funcție de situație, să mai luăm măcar în calcul și mersul pe jos la distanțe posibile, asta ne-ar prinde bine și la sănătate. E uluitor câți oameni scot mașina din parcare pentru o distanță aberant de mică.

De asemenea, să nu excludem din start transportul în comun, sunt și situații în care e chiar mai eficient - metroul e cel mai bun exemplu în București, am spus-o și o să tot spun. Că ar mai trebui extins e altă discuție, dar măcar central face "minuni" și la economisit timp.

Donarea sau vânzarea lucrurilor

Recircularea obiectelor e cel mai simplu lucru cu impac pozitiv pe care îl putem face - acele lucruri pe care deja le avem și sunt bune, dar de care noi nu mai avem nevoie. E valabil cu aproape orice: haine, electronice sau electrocasnice, mobilă, cărți etc.

Important e să ajungă la oameni care chiar au ce face cu acele obiecte, nu să le dăm oriunde ca să scăpăm noi de ele. De asta aș recomanda și vânzarea în unele cazuri, spre exemplu a lucrurilor de colecție. Pentru obiecte de bază o să găsim ușor doritori - chiar oameni care au mare nevoie - cu un minim de interes.

Adaug și o rugăminte aici: nu aruncați la gunoi cărțile! Trecând de manuale de școală prea vechi ca să mai aibă vreo utilitate sau de cărți cu instrucțiuni depășite - care ar trebui să meargă la reciclare - cărțile de orice tip pe care nu mai vrem să le ținem pot merge către alte persoane sau, în caz că n-avem cui să le dăm, merg ca donație la anticariate.  Eu am dus câteva teancuri, chiar și din cele care mie mi s-au părut foarte slabe, însă poate că altor oameni li se vor părea interesante/utile.

Reutilizarea ambalajelor

Găsim în online o mulțime de idei pentru a utiliza diverse ambalaje în moduri creative, însă eu las doar câteva exemple facile: pungi de cadou, cutii solide pentru depozitarea sau organizarea lucrurilor, borcanele de sticlă de folosit în multiple scopuri.

Nu mă refer să le adunăm degeaba! Doar să refolosim ce și cât își găsește utilitate. Nu e ironic să aruncăm niște cutii bune și drăguțe de la pachete, ca apoi să mergem la Jumbo să luăm alte cutii noi?

Foarte multe dintre obiectele mici le am depozitate și organizate în cutii faine care au servit inițial ca ambalaj pentru diverse produse. Le-am folosit pe cele mai solide și care îmi plac estetic, unele fiind chiar mai bune decât ce am văzut de cumpărat.

Reciclare

Unde reciclez eu lucrurile mai dificile (sunt o mulțime de locuri pentru carton, pet-uri, siclă, așa că pe ele nu le mai menționez):

- ambalaje de makeup la Sephora;
- ambalaje de cosmetice și produse de curățenie la Kaufland;
- ulei folosit la Auchan (oferă detergent sau apă la schimb), anumite benzinării; 
- baterii la Lidl, Mega Image, Carrefour sau Dechatlon, la cei din urmă fiind și recompense pentru mai multe adunate;
- becurile se reciclează și ele în multe dintre supermarket-uri, la fel ca bateriile;
- haine deterioarate la H&M;
- electronice mici la standurile speciale din Kaufland, Dedeman, Auchan etc (nu au chiar toate magazinele din aceste lanțuri, trebuie verificat) sau direct la centre speciale.

Sigur am uitat ceva, o să mai adaug ce îmi mai amintesc sau descopăr. Menționez că și la Kaufland și H&M se oferă voucher de reducere, însă eu nu le-am luat niciodată, doar am lăsat lucrurile la reciclat, așa că nu mai știu detaliile.

Consider reciclarea ceva firest în punctul ăsta, un obicei pe care ar trebui să îl avem toți, dar l-am lăsat spre finalul articolului pentru că n-ar trebui să ne mințim singuri că dacă reciclăm tot ce se poate e suficient, iar în rest nu mai contează cât irosim, câte pungi de plastic adunăm etc.

E un posibil început reciclarea, dar e loc de mai multe schimbări. E ideal să vedem mai întâi ce putem reduce și reutiliza sau dona, iar abia la final să recurgem la reciclare pentru ce rămâne (din păcate oricum multe).

Organizații și inițiative pentru a face mai mult

Să urmărim oameni și organizații care se implică intens pe problemele de mediu e ceva ce poate deveni o mică părticică din obiceiurile noastre de zi cu zi, iar asta ne poate da ocazia să facem mai mult, uneori cu efort minim.

E mereu loc de mai multe informații de conștientizare, e mereu nevoie de semnături la diverse petiții (care nouă ne răpesc doar 1-2 minute), de donații sau de voluntari. Unii pot face mai mult, alții mai puțin, însă fără informație și interes nu avem de unde să știm dacă putem să ajutăm la ceva sau nu.

M-am gândit să fac și aici o listă cu ce urmăresc eu, dar sunt multe și încă descopăr constant organizații și oameni de la care mă inspir sau unde încerc să ajut, ceea ce înseamnă că se găsesc suficiente opțiuni, numai să existe dorință.

Cam atât ca rezumat, la multe categorii fiind multe de discutat, n-aveam cum să acopăr tot, însă intenționez să mai scriu pe subiect.

Primesc cu drag orice idee sau sugestie suplimentară, în comentarii, pe mail, pe social media sau unde preferați. Aș aprecia totuși să nu fie pe ton certăreț de tipul "degeaba faci x, dacă nu faci și y lucru".


2 comentarii

  1. Reciclarea la broscuta din Kaufland de care mentionai chiar merita uneori, depinde de ceea ce folosesti, eu ultima data m-am pricopsit cu detergent pentru vase cred ca pentru cel putin 2 ani caci nu murdaresc chiar atat de multe vase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te referi la reduceri/cadouri oferite? Eu nu le-am luat niciodată de la Kauflan, doar las recipientele acolo, dar mă bucur că oferă ceva și sper să facă astfel mai atractiv reciclatul pentru cât mai multă lume. De la Auchan am mai primit detergent de vase și l-am luat în schimbul uleiului reciclat, ăla a fost util și pentru mine.

      Ștergere