8 metode pentru eșecul garantat al obiectivelor

A mai rămas foarte puțin timp până intrăm într-un an nou, așa că e perioada în care multă lume trage linie la ce a mers bine și nu prea în acest an, dar totodată e și o perioadă în care foarte multe persoane își fac liste cu noi obiective și dorințe. Deși nu țin cu dinții de acest obicei, mi se pare și mie un moment bun pentru a face planuri și liste de dorințe, mai ales că avem câteva zile mai tihnite, în care timpul pare să curgă în alt ritm.

Așadar, având și eu puțină experiență cu aceste planuri de început de an și făcând în trecut unele greșeli, dar și observând la alții, am zis să împărtășesc din ele grupând câteva metode pentru eșecul garantat al obiectivelor. Dacă voi vreți totuși să vă încăpățânați și să aveți succes cu schimbările / obiectivele propuse, puteți începe prin a nu face lucrurile din lista de mai jos.


1. Aplicând modelul "totul sau nimic" din aceeași zi

Ce rost au pașii mici, progresele treptate? Implică prea multă răbdare și disciplină. Nu mai bine plănuim toate schimbările mărețe cu startul în aceeași zi, preferabil 1 sau 2 ianuarie, ca să fim siguri că eșuăm cu succes? Cei mai mulți avem experiențe de genul ăsta din urmă, sigur ne descurcăm încă o dată.

2. Renunțând la tot cu ocazia primei abateri

Ah, păi dacă n-a ieșit totul perfect, ce rost mai are să continuăm? Asta pare metodata preferată mai ales pentru schimbările în alimentație sau stilul de viață, dar sigur că putem aplica pe orice altceva.

3. Aplecând urechea la TOT ce au de zis TOȚI cei din jur

Nu, nu selectiv, luând în calcul doar ce se mulează la propriile idei și preferințe. Cel mai sigur eșec e când îi ascultăm și îi luăm în seamă pe toți, de la oameni din jur și până la cei din online. Să nu cumva să dezamăgim pe cineva!

Nu trebuie să ne facem griji, păreri nesolicitate răsar la tot pasul, avem de unde asculta, indiferent de ce implică obiectivul. Cele mai bune sunt alea care descurajează, dacă le ascultăm cu atenție o să avem un eșec răsunător.

4. Alegerea unei căi de tip corvoadă

Nici nu se pune problema să fie un plan cu o acțiune plăcută, de ce să ne bucurăm de proces? Un țel sau o schimbare stabilită, mai ales de început de an, trebuie musai să fie rezultatul unor acțiuni de care să te plângi. Altfel ce farmec are? Nu așa face toată lumea? De ce să obținem ce ne dorim printr-un parcurs care să aducă și alte satisfacții? Am putea chiar să obținem rezultatul dorit fără să avem de ce ne plânge, ceea ce n-are farmec.

5. Planurile în conflict cu propriile valori și convingeri sunt ideale

Doar vrem să eșuăm garantat, nu ăsta era subiectul?

6. Limitarea planului la "e suficient să vrei"

Dacă tot sunt populare mesajele astea în social media, zic să le urmăm, să nu ne obosim cu partea de acțiune. Dacă o aplicăm pe modelul " PRIMUL PAS e să vrei" s-ar putea chiar să ducă la rezultatul dorit, dacă nu ne încurcăm de celelalte posibile variante de a eșua. O listă cu planuri făcută de amorul artei, fără nicio acțiune în sensul ăsta, e cea mai simplă cale pentru a nu bifa nimic, nu?

7. Stabilirea unor ținte nerealiste

Ce mod mai bun de a-ți pierde motivația cu succes? Asta împreună cu "totul sau nimic" (vezi 1) e cea mai bună combinație. Nu trebuie să ne obosim cu toate metodele din lista asta, ajung 2-3.

8. Nu, nu e posibil să n-ai o listă de anul nou

Păi doar nu e ceva de întocmit pentru că vrei. Toată ideea e că așa "se face".

Închei aici cu metodele de eșuare și totodată cu direcția ironică. Nu, nu cred că e obligatoriu să fim gata la 1 ianuarie cu o listă de planuri mărețe pentru tot anul următor, dar cred că perioada asta este - strict simbolic - un punct bun în care să ne gândim ce ne-am dori de la anul viitor. Doar dacă avem chef, desigur.

Nici nu cred că ar trebui să avem planuri complet noi, uneori e vorba doar de a continua cu ce considerăm că am făcut bine în anul în curs (sau de mai mulți ani), ori pur și simplu să ne facem o listă de dorințe reale cu acele lucruri plăcute: ce activități ne dorim mai des, la ce destinații sau experiențe visăm, ce cărți am vrea să citim cu prioritate, cu cine să petrecem timp mai mult etc.

Însă chiar cred că - indiferent că sunt planuri mari sau mici dorințe - urmând punctele de mai sus avem toate șansele să eșuăm. Așa că dacă nu vrem asta ne-ar prinde bine să facem totul pe dos.

Iar dacă vreți niște schimbări majore în perioada următoare (nu neapărat de la 1 ianuarie) și v-ar ajuta niște sfaturi mai detaliate, recomandarea mea e aceeași ca anul trecut: cartea Atomic Habits de James Clear. Eu încă o răsfoiesc ocazional. O găsiți la preț bun aici (în română), iar în următoarea imagine vedeți și unul dintre citatele mele preferate.

Cu sau fără planuri mărețe, eu vă urez ca anul viitor să vă fie cât mai plin de experiențe și de momente frumoase!


Link-ul inserat este de afiliere - în urma achizițiilor realizate prin accesarea acestuia primesc un mic comision. Nu influențează cu nimic prețul de achiziție și recomand doar magazine / librării de la care și eu cumpăr!

Niciun comentariu