Grecia - Insula Corfu... prin ochii mei

A trecut aproape un an de când am fost în Insula Corfu (vara 2015) și totuși încă îmi amintesc în detaliu fiecare colțișor văzut din aceasta frumoasă insulă grecească. Denumită și Insula Verde (nu durează mult până să înțelegi de ce), Corfu e genul de loc care are atât de multe de oferit și totuși există șanse mari să nu te cucerească din prima clipă. Mi s-a întâmplat și mie, n-aș putea explica de ce, însă odată ce am început să explorez insula m-am îndrăgostit total - de mare, de golfulețe, de panorame, de atâtea contraste.

M-am tot gândit dacă să scriu mai multe articole despre Corfu sau dacă să-i dedic unul singur, ăsta fiind unul dintre motivele din cauza cărora am amânat destul de mult să scriu postarea asta, dar am decis să-mi asum riscul de a ieși un articol foarte lung și să adun totuși la un loc toate locurile preferate. Așadar, vă prezint în continuare tot ce mi-a plăcut, tot ce cred că nu trebuie ratat dacă veți merge într-o vacanță în Corfu.

Paleokastritsa

Este considerată cea mai frumoasă stațiune de pe insulă, o spun cei mai mulți dintre cei care au ajuns în Corfu, iar eu nu pot decât să mă alătur majorității și să confirm că aici am găsit cele mai interesante golfulețe, marea în cele mai frumoase nuanțe și niște priveliști absolut superbe! Deși n-am fost cazați în Paleokastritsa, am dedicat aproape o zi întreagă pentru a ne bucura de frumusețea locului.

Înainte de a ne instala pe una dintre plajele de aici, am urcat mai întâi la punctul Bella Vista (acolo unde se află și Mănăstirea Paleokastritsa), unde peisajul te cam lasă fără cuvinte...



Plajele din Paleokastritsa nu au cel mai fin nisip și nici nu sunt cele mai liniștite plaje de pe insulă, ba chiar sunt cam aglomerate, însă peisajul care-ți încântă privirea în timp ce savurezi o băutură rece face să nici nu mai conteze altceva. Am văzut trei plaje în stațiune, fiecare cu farmecul ei, iar eu zic că merită văzută fiecare în parte, înainte de a decide unde preferi să te instalezi.



Ce mi-a plăcut cel mai mult din Paleokastritsa a fost plimbare pe mare, care ne-a oferit cea mai frumoasă priveliște asupra împrejurimilor. Noi am ales să închiriem hidro-biciclete, însă opțiuni sunt mai multe și diverse, printre care și Yellow Submarine (care nu mi s-a părut chiar atât de interesant, totuși). Poate dacă n-am fi ales să mergem pe mare, nu aș fi plecat atât de încântată de acolo, așa că îndrăznesc să zic că e activitate obligatorie dacă vreți să savurați la maxim această bucățică din Corfu!






Palatul Achilleion

Probabil cel mai elegant loc de pe întreaga insulă este palatul prințesei Sissi, un loc de unde nu cred că poate să plece cineva dezamăgit. Poate nu cucerește pe oricine cu amestecul de stiluri din palat sau cu multitudinea de statui și de picturi, însă sunt convinsă că poate cuceri pe oricine cu grădina superbă de la etajul doi, de unde poate fi admirată una dintre cele mai frumoase panorame asupra insulei!






Deși mi-a plăcut foarte mult interiorul palatului, trebuie să recunosc că am uitat de tot ce văzusem înainte în momentul în care am pășit în grădină. Am fost atât de fermecată încât nici n-am făcut prea multe fotografii, eram prea preocupată doar să admir și să visez.

Palatul a fost construit pentru împărăteasa Elisabeta (Sissi) a Austro-Ungariei și a fost dedicat lui Ahile, eroul Războiului Troian, personaj pe care l-am regăsit în cele mai impresionante statui din grădină, în două ipostaze diferite - victorios și când moare:




Croazieră la Laguna Albastră

Inițial îmi doream să merg într-o croazieră la Paxos și Antipaxos, însă în cele din urmă am ales croaziera spre Laguna Albastră. Grecii de la agenții susțin că aici s-a tras celebrul film cu același nume, dar nu este adevărat, n-are nicio legătură cu filmul, însă nici nu mai are vreo importanță în momentul în care ajungi acolo și vezi marea în niște nuanțe ireale...

Prima oprire din croazieră a fost la Sivota, un sat pescăresc situat pe coasta vestică a Greciei, unde am găsit multe baruri și taverne, nenumărate magazine cu suveniruri, jucării și haine, dar și cea mai bună înghețată pe care am mâncat-o în Grecia! 




Au mai urmat și alte atracții până la lagună, dar ca să nu mai intru în foarte multe detalii și să ajung mai repede la destinație, locul care m-a cucerit total, mă limitez la a spune că întregul drum spre Laguna Albastră e o încântare, nu m-aș fi plictisit vreodată să admir atâtea peisaje frumoase câte am întâlnit în drum, completate perfect de culoarea superbă a Mării Ionice. Când ne apropiam de destinație, marea ne-a anunțat înaintea ghizilor, prin schimbarea bruscă din albastru în cea mai frumoasă nuanță de verde turcoaz.




Despre Laguna Albastră o să las pozele să vorbească, cred că spun mai multe decât pot spune eu în cuvinte! Tot ce vreau să adaug e că a fost cea mai frumoasă experiență din vacanța asta, iar peștii din poza imediat următoare sunt cei de lângă vas, printre care înnotam - nici nu e neapărat necesară o mască de snorkeling, fiind vizibili și de la suprafață.




Timpul petrecut în lagună a fost parcă prea scurt, cele două ore s-au scurs mult prea repede, însă am continuat să ne bucurăm de fiecare clipă relaxantă pe drumul de întoarcere, care ne-a încântat încă o dată cu peisaje superbe. Croaziera a durat 9 ore, a costat 25 euro de persoană și a inclus o masă de prânz, constând în souvlaki (frigărui), tzatziki și salată - am luat biletele de la o agenție locală, sunt în foarte multe locuri pe insulă.


Corfu Town / Kerkyra

Capitala insulei are multe de oferit și merită dedicată măcar o zi pentru a descoperi orașul în detaliu - noi am revenit chiar și o a doua oară, pentru a-l vedea pe îndelete. E un oraș interesant în primul rând datorită influențelor europene - italiene, franceze și britanice - fiecare lăsându-și aprenta în arhitectura clădirilor. Străzile principale sunt foarte aglomerate, dar după ce am ieșit din acea zonă comercială am putut să explorăm liniștiți orașul...

Ne-am plimbat printre străduțele înguste cu rufe atârnate deasupra lor, care duc cu gândul la Italia, pe Liston cu ale sale cafenele și magazine cu aer franțuzesc și am luat prânzul la o terasă micuță dar cochetă din centrul istoric, unde am avut parte de cea mai bună servire și mâncare din toate experiențele de pe insulă - păcat că nu-mi mai amintesc numele localului, l-aș fi recomandat cu plăcere.




Dintre toate atracțiile turistice din Corfu Town, cel mai impresionată am rămas de Vechia Fortăreață venețiană, care ne-a atras de cum am zărit-o din depărtare - e foarte mare și impunătoare, ne-a trebuit mai bine de o oră s-o vedem toată. Priveliștea de aici e de asemenea foarte frumoasă, atât cea asupra mării, cât și a orașului. Dar mai convingătoare decât mine cred că vor fi pozele...








Foarte mult îmi doream să văd și Noua Fortăreață, care din exterior părea și mai impresionantă decât cea veche, însă din păcate am găsit-o închisă și n-am reușit să aflăm din ce motive, dar poate era doar temporar.

În Corfu Town mai sunt multe altele de vizitat, dintre care noi am mai fost și la Palatul Regal, transformat în Muzeu de Artă Asiatică. Din palat nu au mai rămas prea multe de văzut, doar intrarea mai impresionează, însă pentru cei pasionați de artă sau de cultura Asiei, cred că merită vizitat, nouă ni s-a părut interesant. 


Foarte renumită e și Biserica Sf. Spiridon, inclusiv localnicii o recomandă ca atracție turistică, dar pentru noi a avut farmec doar s-o privim din exterior, că în interior n-am reușit să vedem decât că e foarte mică și înghesuită, iar în câteva secunde am ieșit, că nu era prea respirabil.


În Corfu Town se găsesc și o mulțime de magazine cu haine și cosmetice, precum și o piață cu fructe, legume și pește proaspăt. E de asemenea singurul loc din Grecia unde se joacă cricket. Nu prea ai cum să te plictisești aici, se găsesc activități pentru toate gusturile.

Marea Ionică

Oare mai era necesar să menționez că m-a cucerit total? Oare nu era deja destul de evident? Nu știu ce mi-a plăcut mai mult... culorile superbe în care se arată din depărtare, faptul că e atât de limpede sau că e atât de liniștită? Cred că toate astea la un loc, cel mai probabil multe locuri n-ar fi avut același farmec fără frumusețea mării.



În orice loc nou ajungem, ne place să vedem și zone mai puțin turistice, iar cu scopul ăsta am pornit în căutarea plajelor sălbatice de pe partea estică a insulei și am ajuns până la unele care erau chiar pustii. Așa am avut ocazia să stăm în liniște la malul mării, cu un crevete plimbându-se pe la picioarele noastră, să vedem un rac speriat (probabil de prezența noastră) și să întâlnim cea mai haioasă rață, care a mers la pas cu mine ceva vreme. Am pornit pe jos și pe drumuri de munte care urma să aflăm că duc doar la vile și nimic altceva, dar a fost prilej de a admira niște panorame tare frumoase și de a ne împrieteni cu șopârlele de pe drum.




Singura parte care nu prea mi-a plăcut din toată povestea acestei vacanțe a fost drumul până acolo făcut din București cu mașina, a fost prea lung și obositor. Dacă aș putea da timpul înapoi, probabil aș alege să mergem cu avionul sau cu mașina să facem o oprire peste noapte undeva pe la mijlocul drumul, unde să putem și vizita ceva - Salonic, de exemplu, unde ne-am oprit doar pentru plimbare și prânz în ultima zi. 

Noi am fost cazați în Benites, un sat pescăresc cu plaje micuțe dar liniștite. N-am petrecut însă prea mult timp pe acolo, am preferat ca în fiecare zi să vedem locuri noi de pe insulă. Aș putea spune că a fost o alegere bună pentru faptul că eram relativ aproape de locurile pe care voiam să le vizităm  - palatul Achilleion era foarte aproape de acolo, la vreo 15 minute de mers cu mașina, Corfu Town la maxim 30 minute etc - dar adevărul e că există și stațiuni mai frumoase de atât, aș recomanda un research mai detaliat pentru alegerea cazării.

În cazul în care alegeți să mergeți în Corfu cu avionul, se pot închiria pe insulă mașini, atv-uri sau scutere la prețuri destul de ok. Există și transport în comun, dar autobuzele vin cam greu, nu se fac chiar așa de ușor legături cu toate locurile, iar biletele nu mai par atât de ieftine când ai de schimbat mai multe mașini.


Mă opresc aici, deși aș putea să mai vorbesc despre locuri vizitate și experiențe trăite în Corfu, dar cred că am reușit să curprind cele mai importante atracții și experiențe dintre cele văzute/trăite de noi!

Ați fost în insula Corfu? Ce alte locuri ați recomanda? Ce alte insule grecești v-au cucerit?

20 de comentarii

  1. E al doilea articol pe ziua de azi, amintirile parca imi sunt din ce in ce mai proaspete. In Benitses am stat si noi, plajele erau linistite si mai salbatice. Superb in palat, nu vazusem interiorul.
    xoxo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur dacă postarea mea a ajutat la a-ți reaprinde amintiri frumoase! Da, cam așa sunt plajele în acea zonă!
      Pupici

      Ștergere
  2. Doamne, totul arata ireal!
    Mi-ai facut pofta de vacanta, de soare si de relaxare.
    Trebuie sa recunosc, spre uimirea mea. ca Laguna Albastra a fost cea care m-a tentat cel mai mult. Cred ca se simte o nevoie acuta de vacanta. :D
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În realitate unele locuri sunt chiar și mai superbe decât am reușit eu să le surprind în poze!
      Mă bucur dacă am reușit să-ți stârnesc pofta de o vacanță! :D
      Te înțeleg în privința lagunei, nu are cum să nu te cucerească.
      Pupici

      Ștergere
  3. Da, iubesc Grecia si imi lipseste o calatorie, o relaxare pe malul marii. Fotografiile sunt absolut superbe si imi aduc aminte de zilele petrecute in Grecia cu cativa ani in urma!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are foarte multe de oferit țărișoara asta, m-a cucerit și pe mine.
      Îți mulțumesc pentru aprecieri și mă bucur dacă ți-am trezit amintiri frumoase cu postarea asta!

      Ștergere
  4. Ce frumos, ma simt teleportata acolo! Am savurat textul si pozele si am decis - vreau si eu sa merg! :) Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur, mă bucur mult dacă am reușit asta! Sper să ajungi într-o zi, nu cred că ai să regreți!
      Te pup!

      Ștergere
  5. Bine ca nu mi-am cumparat bilete pentru vacanta.Acum stiu exact unde trebuie sa merg.Multumesc ai descris perfect o super zona si ai o galerie de imagini ce par desprinse dintr-un colt din paradis.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce mă bucur că te-a inspirat articolul meu. Sper să-ți placă cel puțin la fel de mult ca mie, vacanță frumoasă!
      Mulțumesc mult pentru aprecieri!

      Ștergere
  6. Stii ca si eu am scris despre Corfu? :)
    Mi-a placut foarte , foarte mult! Nu are cum sa nu-ti placa Grecia in sine si nu ai cum sa nu te bucuri de toate lucrurile pe care locul le ofera...de excursii, de locatiile pe care le descoperi vizitand....
    Superbe pozele! Mi s-a facut dor. Ia ca ma duc pe blog, sa vad ce am scris :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, îmi amintesc că mi-ai spus anul trecut, când mă pregăteam să plec, cred că ți-am citit și articolul. :D
      Așa e, ascunde multe locuri frumoase țărișoara asta.

      Ștergere
  7. Nu am fost dar citind articolul tau cu siguranta voi merge la anul.

    RăspundețiȘtergere
  8. N.am fost in corfu,am fost in Halkidiki , Hanioti vilage..am fost in croaziera la muntele Athos, cat despre mare m.am indragostit si eu de ea.E cea mai frumoasa mare pe care am vazut.o . anul acesta am fost Bulgaria,insa pt la anul ne gandim serios la Grecia,teebuie doar sa alegem statiunea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-a plăcut acolo unde ai fost, iar marea nu are cum să nu-ți placă! Hehe, tocmai ce m-am întors și eu dintr-un trip prin Bulgaria, unde am descoperit de asemenea multe locuri tare faine.

      Ștergere
  9. Superb peisajul. Eu inca visez la Grecia, si cu siguranta nici anul acesta nu ajung acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigură că o să ajungi într-o zi, chiar dacă va fi sau nu anul ăsta.

      Ștergere