Călătorie în trecut - Nessebar | Bulgaria

Micuțul și cochetul orășel Nessebar știam că mă va cuceri de cum l-am văzut din depărtare, iar pe măsură ce înaintam pe străduțele pietruite ale orașului mă simțeam de parcă aș călători în timp, doar mulțimea de turiști și zonele comerciale mă readuceau în prezent, dar nu mă împiedicau să încerc să-mi imaginez cum trăiau oamenii acolo cu foarte mulți ani în urmă. Nessebar este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, cu peste 3000 de ani de istorie, din care au rămas ruine antice care te întâmpină de la intrarea în oraș, superbe biserici cu o vechime impresionantă și case vechi cu etaj de lemn, tipice pescarilor bulgari din secolele trecute.




Conform legendelor, în Nessebar au existat peste 40 de biserici, însă date concrete există doar pentru 26 dintre ele. Cele ce pot fi admirate în prezent sunt o parte din secolele V-VI și altele din secolele X-XI. Fiecare biserică e unică și impresionantă ca arhitectură, iar toate spun parcă o poveste și te teleportează în alte vremuri. În orele petrecute plimbându-mă prin oraș, revenind deseori pe aceleași străduțe, am văzut fiecare bisericuță în repetate rânduri și am realizat că nu m-aș putea sătura să le admir.






Când Nessebar a intrat în patrimoniul UNESCO, autoritățile locale au reamenajat clădirile vechi cu etaj din lemn, dar au și construit unele noi, respecând același stil cu al celor vechi. Plimbarea pe străduțele pietruite ale orașului medieval, printre aceste clădiri încântătoare, la parterul cărora se află în multe cazuri mici magazine cu suveniruri, de regulă afaceri ale proprietarilor, a fost relaxantă, deconectantă și m-a purtat într-o frumoasă călătorie în trecut!




Orașul este dese ori numit „Perla Mării Negre”, dar și comparat de cei mai mulți români cu Sighișoara. Ei bine, asemănări există între cele două orașe medievale, însă, lăsând orice patriotism deoparte, o să recunosc că mie Nessebar mi-a intrat puțin și mai mult în suflet! Poate doar pentru că e la malul Mării Negre, iar asta face locul și mai special sau poate pentru că totul a fost mult mai bine păstrat. Deși există aici și o plajă, totuși n-aș recomanda orașul pentru asta, fiindcă e foarte mică și când am fost noi era plin de alge la mal.



Căutând unele informații înainte să pornim la drum, am citit multe păreri cum că mâncarea acolo e scumpă și nici nu merită, însă experiența noastră a fost alta, am mâncat foarte bine și nici n-am plătit deloc mult - până în 20 leva (nici 50 lei) pentru două halbe de bere imense și două salate (una cu ton, una cu pui). Masa am luat-o la un local unde ne-am bucurat și de o frumoasă priveliște către mare și un mic port.


Orașul vechi Nessebar se află pe o peninsulă cu lungimea de 850 m și lățimea de 350 m, unde se ajunge printr-un istm care leagă peninsula de continent și unde se poate trece cu mașina sau pe jos - nu aș recomanda cu mașina, orășelul fiind atât de mic, nu prea sunt locuri de parcare.

Cum bine am intuit de când l-am zărit din depărtare, m-am îndrăgostit de orașul ăsta medieval, romantic și plin de istorie! Am petrecut plimbându-ne printre străduțe mai bine de jumătate de zi, nici nu ne-am dat seama când s-a scurs timpul plimbându-ne, vizitând și bucurându-ne de atmosfera plăcută. De vizitat aș recomanda în special Muzeul de arheologie, mie mi-a plăcut mult - se află chiar la intrare, pe partea dreaptă.

Fiindcă știam că n-are rost să ne cazăm în orașul vechi, am ales să ne rezervăm cazare în orașul nou Nessebar, care e practic doar o stațiune, una destul de liniștită și care se află foarte aproape de centrul istoric despre care povesteam mai sus - există un city buss care merge acolo și costă doar 1 leva de persoană, mult prea ieftin aș spune.


Stațiunea Nessebar mi s-a părut foarte drăguță, pe plajă există atât zone amenajate cu umbreluțe și șezlonguri, cât și zone unde se poate sta pe nisip, e curățenie, oamenii sunt civlizați, nisipul foarte fin, iar pe una dintre plaje mi-a plăcut peisajul verde. Deși era destul de multă lume, nu mi s-a părut prea înghesuială, aveam destul loc să ne desfășurăm fără să fim deranjați sau să-i deranjăm pe alții, iar asta în weekend. Am văzut o singură porțiune unde erau foarte multe alge la mal, în rest apa și plaja erau curate. Vânzătorii ambulanți sunt singurul inconvenient pe care l-aș menționa.



Cazarea am luat-o prin Booking și pentru că raportul calitate/preț mi s-a părut bun, merită să-i recomand - am stat la Hotel Cantilena, are 3 stele și condiții bune - curățenie, cameră mare, balconul și el măricel, aer condiționat perfect funcțional, parcare gratuită, wi-fi gratuit surprinzător de bun și aveam inclus și micul dejun (care era ok, suficient de divers) în prețul de 150 lei pe noapte, pentru două persoane. Noi am făcut rezervarea cu o săptămână înainte, rezervat din timp poate sunt și mai ieftini. E și aproape de plajă - traversam o stradă, treceam un rând de hoteluri și ajungeam pe faleză, de unde coboram pe plajă.


Foarte multe nu sunt de făcut în stațiune, e destul de mică și de liniștită, o alegere bună pentru familii cu copii sau pentru oricine vrea să petreacă câteva zile liniștite. Ce mi-a mai plăcut mult a fost priveliștea superbă de la terasele aflate chiar pe faleză, unde am și mâncat în ambele seri petrecute acolo bine și foarte bine, la prețuri foarte mici. Am văzut mulți oameni nemulțumiți de mâncarea din Bulgaria, dar eu am avut doar experiențe bune, deși sunt pretențioasă; probabil e și după noroc, dar n-am putut să nu constat că meniul e mai diversificat decât la noi pe litoral.



O altă opțiune de stațiune aproape de orașul vechi Nessebar e celebra Sunny Beach, dacă vreți să petreceți mai mult timp acolo - opțiunile de distracții find mai multe și mai diverse. Noi fiindcă am mers mai mult pentru a vizita orașul vechi, urmând ca a treia zi să pornim spre alte locuri, am preferat ceva mai liniștit. Oricum, orice ați prefera, dacă n-ați văzut orășelul Nessebar, trebuie să-l adugați pe lista cu destinațiile viitoare, mai ales dacă vă plac orașele medievale.

Din Nessebar am pornit spre Balcic, iar apoi am fost pe mai multe plaje sălbatice absolut superbe, dar despre toate astea o să povestesc cu altă ocazie. Ce vreau acum să spun e că regret că aveam prejudecăți în privința vecinilor noștri, dar acum știu că dincolo de drumurile proaste cu care făcusem cunoștiință în trecut, e totuși o țară frumoasă, cu multe locuri minunate care merită descoperite, m-am convins de asta vara asta și sigur o să revin pentru mai multe!

Ați vizitat orașul Nessebar? Ce alte locuri din Bulgaria v-au cucerit? 

14 comentarii

  1. Cat e de frumos, am vazut prima oara, cred, la Felicia, a fost dragoste la prima vedere! Abia astept sa ajung intr-o zi acolo, si oricate articole as mai citi nu ma mai satur sa privesc fotografiile de acolo.
    Cat despre fotografiile mele, cele mai mici, le las pentru a nu incetini incarcarea blogului cand sunt multe.
    pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar e un orășel superb, sunt sigură că ți-ar plăcea și-ți doresc să ajungi acolo cât mai curând!
      M-am gândit că ăsta e motivul, dar eu zic că nu încetinesc cu mult încărcarea.
      Pupici

      Ștergere
  2. Am fost anul trecut aici. Ce dor imi e! Noi am avut hotelul fix pe plaja, cam la 10-15 minute de mers pe jos de centrul vechi. A fost super. Am prins o oferta buna la pret, ceva gen 120 euro 4 zile la hotel de 4 stele, totul inclus, de persoana. Super ok. Marea curata, mancarea buna, peisaje de vis, piscina la 2 pasi de mare. Vreau sa revin candva aici. Momentan am in plan cat mai multe destinatii noi, dar Nessebar e pe lista de revizitat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că și ție ți-a plăcut! Uite că de piscină eu nici n-am mai menționat, dacă nu m-a interesat am și uitat că aveau una drăguță și cei la care am fost noi cazați.
      Foarte bine că te îndrepți către destinații noi, e prea mare și frumoasă lumea asta ca să ne reîntoarcem iar și iar în același loc, deși mai sunt și unele de care te apucă dorul inevitabil după ceva timp. :D

      Ștergere
  3. Mi-a placut atat demul cum ai descris aceasta excursie, ai imbinat atat de bine experienta proprie cu pozele superbe si cu datele istorice care pe mine ma fascineaza. Ce sa mai zic? M-am indragostit :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți mulțumesc mult pentru aprecieri și mă bucur dacă am reușit să te conving că sunt niște locuri faine, care merită vizitate!

      Ștergere
  4. Foarte frumos!
    Pretul pentru cazare mi se pare mai mult decat atragator asa ca ma gandesc sa ii adaug pe lista mea cu locuri de vizitat (e interminabila!). ;))
    Multumim pentru recomandari!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pot găsi prețuri chiar și mai bune din timp, Bulgaria e o țară foarte ușor accesibilă și totuși cu un turism mult mai bine dezvoltat decât al nostru - impresia asta mi-a lăsat-o excursia de vara asta.
      Mă bucur dacă te gândești să iei în calcul destinația, merită! Cât despre lista cu locuri de vizitat interminabilă... mda, sunt în aceeași oală. Și crește mult mai repede decât reușesc să „bifez”. :))
      Pupici

      Ștergere
  5. Nu am fost nici o data in Bulgaria, dar am citit numai de bine despre Nessebar. Sper ca intr-o zi sa pot vizita si eu acest loc superb!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am ajuns in Bulgaria, dar la cat de frumos si amanuntit ai descris totul, imi doresc un mic concediu acolo. Mai ales ca ai mentionat ca nu este asa aglomerat, exact ce imi place mie.
    Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult dacă am reușit să te conving să iei în calcul destinația, iar dacă îți plac plajele cât mai libere și liniștite, atunci sper să-ți fie de folos și următorul articol pe care-l pregătesc despre Bulgaria - cu câteva plaje minunate!
      Pupici

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. În realitate totul e și mai frumos, atmosfera plăcută nu poate fi redată prin imagine sau cuvinte. :)

      Ștergere