Belgia prin ochii mei - 8 orașe de văzut

Deși Belgia este o țară micuță, având o suprafață aproape de opt ori mai mică decât România, totuși țărișoara asta are mult mai multe de oferit călătorului dornic s-o exploreze mai pe îndelete decât Bruxelles, Brugge și Gent, cele mai cunoscute și vizitate orașe ale țării. Pot rămâne acestea cap de listă, desigur, nefiind chiar degeaba atât de populare, dar dacă vreți să vedeți mai mult de atât... veți avea din belșug de unde alege din multitudinea de locuri pitorești. Până o să apuc să scriu pe larg despre orașele văzute în săptămâna petrecută în Belgia, am decis că ar putea servi drept inspirație un articol în care să adun totul la un loc, cu scurte impresii și câteva imaginii.

Dinant, Valonia

Belgia este împărțită în trei regiuni - Flandra, cu neerlandeza ca limbă oficială și influențe vizibile din Olanda, Valonia unde se vorbește franceza și regiunea Bruxelles, această fiind bilingvă. Noi am explorat cel mai mult Flandra, însă scurta noastră perindare prin Valonia m-a făcut să-mi doresc ca pe viitor să văd și din această parte a țării mai multe locuri. Vremea este capricioasă, după cum e bine cunoscut, însă în prima săptămână de iunie noi am prins temperaturi plăcute și destul de puțină ploaie, dar cred că am avut și noroc.

Pentru deplasare dintr-un oraș în altul există legături bune cu trenul, mai ales pornind din capitală, mai există și unele curse cu autocarul ceva mai ieftine, dar pentru a vedea și locuri mai puțin turistice poate fi de folos și o mașină închiriată. Luați însă în calcul că există foarte des ambuteiaje, mai ales în apropierea orașelor mari și că există de asemenea șanse să aibă și trenurile întârzieri (o singură dată am mers cu trenul și a avut întârziere vreo 15 min). Au șosele care leagă cam toată țara, parcări subterane peste tot, trenuri curate etc - și totuși Belgia e ceva mai puțin dezvoltată față de vecinii nemți sau olandezi.

Am vrut să vă vorbesc mai întâi și despre cele ce ar merita degustate, dar mai bine las asta pe final, că risc să nu vă mai ardă de citit despre orașe. Mai bine vă mai arăt cu ce gen de căsuțe îmi clăteam ochii pe drum, apoi trecem la orașele vizitate... nu înainte de a menționa că o să le prezint într-o ordine aleatorie, nu sub formă de top și că o să folosesc numele oficiale ale acestora. Toate au nume atât în neerlandeză, cât și în franceză, iar cele mari și în engleză, ba chiar și germană sau spaniolă. Toate piețele centrale ale orașelor se numesc simplu Grote Markt/Grand Place, fără alte denumiri speciale.


Bruxelles

Capitala Belgiei, considerată și capitala UE, deși n-a fost numită astfel în mod oficial, are mai multe locuri impresionante, câteva atracții mai ciudățele, precum și locuri cu o atmosferă plăcută în care să îți petreci timpul. Grand Place/Grote Markt, inclusă în patrimoniul cultural UNESCO, e probabil locul cel mai cunoscut din Bruxelles, de unde am văzut sute de poze înainte să ajung acolo și tot am rămas puțin cu gura căscată în fața măreției Casei Regale și a Primăriei, precum și în fața bogăției detaliilor de la clădirile din jur.

Un alt loc care mi-a plăcut mult e și Jardin du Mont des Arts. Nu e trecut pe listele cu principalele obiective ale orașului, dar eu m-am îndrăgostit de priveliștea covorului de flori și a clădirilor frumoase din depărtare, am poposit puțin și-n capul scărilor de sus, pentru a savura mai bine priveliștea și atmosfera. De celebrul Manneken Pis am fost mai puțin impresionată, oricât de pregătit ești să găsești o statuie micuță la un colț de stradă, tot parcă nu-ți vine a crede că pișăciosul ăsta mic a ajuns atât de faimos. I-am văzut de asemenea pe câine și pe fetiță, statuile mai recente care întreprind acceași activitate, iar dintre toți fetița mi-a părut cea mai simpatică.

Mai sunt multe alte locuri frumoase sau interesante de văzut, cele numite sunt doar câteva dintre cele văzute de noi. Am mai dat și din întâmplare de câte o clădire importantă, o catedrală impresionantă și de picturi murale sub formă de benzi desenate. Am văzut și câteva parcuri/spații verzi și multe baruri ce te invită la degustat din multiplele sortimente de bere. E un oraș interesant, nu neapărat unul foarte frumos, dar e genul care are ceva de oferit pentru toate gusturile - cultură, istorie, arhitectură sau distracție.

Am scris pe larg AICI despre Bruxelles.








Gent

Mă uit în stânga, în dreapta și înainte, parcă aș vrea să mă împart cât mai repede în toate direcțiile, atât de încântată sunt de tot ceea ce văd în jur - case pe apă cu superbe dantelării, multe canale pe care bărcile plutesc alene sau taie apa cu viteză, flori ce înfrumusețează balustradele, turnuri înalte, ba mai zăresc și o catedrală gotică, slăbiciunea mea când vine vorba de arhitectură. Decidem la întâmplare strada spre care pornim mai întâi, avem oricum timp destul să luăm orașul la pas... Am știut din prima clipă că o să mă îndrăgostesc de Gent și nu doar că nu m-am înșelat, dar a rămas favoritul meu până la final.

Nu este necesară o hartă pentru a vizita orașul, tot farmecul e să-i iei la pas centrul istoric, să poposești din loc în loc și să admiri frumusețea din jur, să te oprești să studiezi și să afli mai multe despre cetatea romană Gravensteen sau bisericile și catedralele impunătoare, dar și să te abați de la zonele mai turistice și să te pierzi pe străzi. Gent este un muzeu în aer liber și deși poate fi văzut în câteva ore, nu prea ai cum să te plictisești nici o zi întreagă sau poate chiar mai multe, străduțe frumoase am descoperit și mai departe de centru. Am lăsat pe altă dată plimbarea cu barca pe canale și o urcare în Belfort. E bine să lași motive pentru a reveni în locurile preferate...

Am scris pe larg AICI despre Gent.









Brugge

Mai colorat și poate chiar mai fotogenic decât Gent, mai ales când prinzi o zi însorită, Brugge e și el o altă bijuterie a Belgiei, cu locuri ce par deprinse din povești, cum e cazul faimoaselor căsuțe colorate din Grote Markt. Știind cât de aglomerat e orașul în weekend, am decis să-l lăsam pentru mijlocul săptămânii, dar tot aglomerat și comercial l-am găsit și simțit, iar asta poate m-a făcut să-l îndrăgesc ceva mai puțin decât pe Gent, care e mai real și mai autentic.  Asta nu înseamnă că nu m-a cucerit cu superbele clădiri și căsuțe, priveliștea minunată din Belfort, plimbările fără țină pe străzile orașului sau morile de vânt din Koeleweimolen, parc în care ne-am luat doza de relaxare întinși pe iarbă, la soare, alături de vechile mori de vânt și de localnici.

Nu sunt de acord cu afirmația că Brugge este cel mai frumos oraș al Belgiei, mai sunt și altele la fel de frumoase, iar impresia și preferințele generale țin și de gusturi, dar și de întreaga experiență a fiecăruia. Însă e cu siguranță un oraș foarte frumos, care merită vizitat și savurat așa cum e, cu toată agitația din jur și toți bicicliștii de care trebuie să te ferești, dar și cu sentimentul că ai aterizat într-o carte de povești pentru copii, în care căsuțele sunt făcute din turtă dulce.

Am scris pe larg AICI despre Brugge.









Antwerpen

Dacă aș fi întrebată în orice moment care e cel mai frumos loc din Antwerpen, aș răspunde Gara Centrală fără să clipesc! Atât exteriorul acesteia, cât și interiorul, sunt impresionante, e cea mai frumoasă gară pe care am văzut-o vreodată. În rest, orașul m-a impresionat mai puțin decât altele, poate și pentru că mare parte din el era în șantier la acel moment, inclusiv clădiri dintre cele mai importante și frumoase din oraș - cele ale primăriei și a catedralei din Grote Markt - având schele pe ele. Am găsit însă multe străduțe drăguțe, picturi murale foarte frumoase și mi-a mai plăcut mult fântâna din fața primăriei, păcat că nu era pornită.

Portul din Antwerpen este al doilea ca mărime din Europa și tot aici mai găsiți și muzeul diamantului, precum și o alee foarte lungă plină de magazine cu haine și cosmetice - cea care începe de la clădirea KBC. Nu e nici el de ocolit, sunt destul de multe de văzut și în Anvers (numele său în francez văd că e mai folosit de români), eu am menționat doar ce consider mai interesant, doar nu vă așteptați să găsiți frumusețea și farmecul orașelor medievale ale Belgiei. Numai pentru superba gară și tot merită o vizită, iar în plus poate fi legat în aceeași zi cu un alt oraș mai frumos, despre care vă scriu imediat...








Mechelen

O comoară a Belgiei încă necunoscută maselor de turiști, în care a fost suficientă o plimbare destul de scurtă pentru a rămâne printre preferatele mele din Belgia. Poate că mi-a plăcut foarte mult și pentru că veneam din Antwerpen și nu avusesem în ziua aia prea multe motive (în afară de gară) de entuziasm copilăresc, dar orașul e oricum superb și deși arhitectura se aseamănă foarte mult cu a celoralalte orașe din Flandra, totuși mi s-a părut că are ceva aparte, parcă seamănă cel mai mult cu Amsterdam, cu diferența majoră că e un oraș foarte liber și destul de liniștit.

N-am apucat să ne perindăm decât prin Grote Markt și bulevardul larg ce pornești de acolo, dar din atât cât am văzut mi-a dat impresia de oraș foarte curat și îngrijit, toate clădirile fiind foarte bine întreținute, de arhitectura superbă deja am pomenit, iar pe deasupra piața era pliiină de flori colorate. Mi-ar fi plăcut să urcăm în turn, dar din păcate am ajuns chiar la ora de închidere, așa că ne-am limitat la a vedea doar interiorul bisericii. Nu știu dacă dincolo de zona asta centrală în care am fost noi mai e ceva de văzut, poate că nu, dar e suficientă frumusețea ce se găsește pe spațiul ăsta restrâns, cât să merite o vizită de câteva ore. 

Am scris pe larg AICI despre Mechelen.







Dinant

O fortăreață cocoțată pe o stâncă, la a cărei poale stau aliniate case colorate, chiar pe malul fluviului Meuse, alături de o catedrală gotică și un pod plin de saxofoane colorate - un tablou perfect, cam asta e Dinant sau cel puțin această bucățică din oraș. Antoine-Joseph Sax, inventatorul saxofonului, s-a născut aici și de aceea orașul este decorat cu saxofoane, câte unul dedicat pentru fiecare țară în care instrumentul muzical este folosit. În această zonă atât de frumoasă, din jurul citadelei, au avut loc lupte importante în Primul Război Mondial, unul dintre locotenenții răniți fiind Charles de Gaulle, căruia i-au ridicat o statuie chiar lângă pod.

E absolut superbă această zonă a orașului, dar și în rest este frumușel, cu străduțe înguste, multă verdeață, oameni care aleargă pe faleză și câte o lebădă ici-colo pe marginea apei. E singurul oraș din Valonia pe care l-am vizitat (dacă nu socotim Charleroi, văzut puțin din mers în prima și ultima zi), chiar înainte să ne îndreptăm spre aeroport și astfel ne-am încheiat vacanța constatând diferențele dintre regiuni și bucurându-ne de un alt oraș superb și totuși destul de puțin cunoscut încă.

Am scris pe larg AICI despre Dinant.






Marea Nordului - Knokke-Heist

Cum să ratăm ocazia de a vedea Marea Nordului într-o zi însorită și caldă de iunie? Am fost în stațiunea Knoke-Heist, la care se ajunge rapid din Brugge, iar plaja unde am poposit e Buddha Beach. Cred că se poate vedea și din imagini că era destul de liber, deși era duminică, iar oameni care făceau plajă, înotau, alergau sau se plimbau erau destul de mulți, dar și plaja e largă. N-am intrat în mare decât cu picioarele, apa era caldă cum rar se întâmplă, dar afară mi s-a părut totuși destul de rece pentru gustul meu - localnicii în schimb n-aveau probleme. Nu știu dacă mai e cazul să precizez că n-am văzut urmă de gunoi prin nisip...

Nu sunt plaje prea speciale acolo, nu e Belgia tocmai țara în care să te duci pentru un concediu tipic la mare, dar pentru localnici e fain, mai ales dacă îți permiți achiziția uneia dintre superbele căsuțe de vacanță, iar ca turist e drăguț să dai o fugă într-o zi până acolo, cât se vezi cum se distrează belgienii la mare și să bagi puțin piciorul în Marea Nordului. Asta dacă prinzi o zi însorită, că am mai văzut-o și din Olanda pe ploaie și n-aș fi îndrăznit nici măcar un deget să bag în ea.






Eeklo

Un mic orășel de provincie, care se află la o distanță aproape egală între Brugge și Gent, pe care îl poți vedea cam tot în 1-2 ore de plimbare, dar unde poți observa mai bine oamenii și cum își duc ei viața într-un oraș obișnuit. Mai sunt multe altele care arată cam la fel, ideea ar fi că e interesant de văzut și un astfel de orășel mititele și total necunoscut de regulă turiștilor. Nu lipsește nici de aici o catedrală foarte mare, casele cu intrare direct de la stradă sau statuile ciudate - am rămas cu impresia că belgienii au o pasiune pentru statuile cu semnificații greu de ghicit.

Pornind pe jos din Eeklo am fost și în Het Leen, o pădure transformată în parc, strict în sensul că există alei astfaltate și coșuri de gunoi, iar într-un capăt și o grădină botanică foarte frumos amenajată, dar în rest te simți ca într-o pădure. Sunt și multe lacuri acolo, însă la ele n-am putut să ajungem din cauză că... se reproduceau broaștele și era plin de mormoloci minusculi pe jos chiar și pe unde accesul era permis (a fost o experiență ciudată). Atât în oraș, cât și în parc, ne-au salutat și zâmbit mulți localnici și am văzut cum oameni de toate vârstele ies să facă mișcare și să socializeze.







Cam astea ar fi principalele orașe/locații vizitate, pe măsură ce o să scriu mai detaliat despre ele o să fac și update cu link pe postarea de față. Nu știu când o să se întâmple asta, încerc să jonglez între amintirile de călătorie mai vechi și cele mai noi, dar vreau neapărat să vă povestesc mai multe măcar despre orașele care mi-au plăcut cel mai mult. De vizitat în Belgia încă mai am pe listă câteva orașe precum Louvain, Liege, Durbuy, Namur, Mons... și lista rămâne deschisă.

Ce am degustat...

Am vrut să scriu ca subtitlu „gastronomie”, dar e prea mult spus. Există însă câteva delicii care nu trebuie ratate, cum ar fi... berea belgiană! Nu poți vizita Belgia fără să încerci câteva sortimente de bere, chiar dacă nu ești mare fan al băuturii de fel. Foarte populare sunt „trappist beers”, niște beri nefiltrate produse în mănăstiri trapiste, foarte diferite ca gust de ceea ce am mai încercat la noi sau în orce altă țară. Însă toate au oricum gusturi ciudățele. Unele sunt foarte fine, ușor dulci chiar, unele au gust de tărie, altele mi s-au părut mult prea amare.

Singura bere „normală” și cea mai slabă (5,2% alcool) încercată și poate chiar existentă e Jupiler (în poză vedeți ediție de Fifa 2018). Trebuie să mai aprofundăm subiectul data viitoare, să și notez impresiile la fiecare, eventual. Deocamdată s-au amestecat în minte, cred că am încercat prea multe sortimente...



Foarte faimoși sunt și cartofii prăjiți cu sos, dar pe mine nu m-au impresionat foarte tare. Or fi inventat ei belgienii cartofii prăjiți și nu francezii, dar de unde am mâncat am simțit doar gustul de ulei de prea multe ori refolosit. Iar în ceea ce privește sosurile, am văzut că sunt de multe feluri, dar cum eu nu consum maioneză din comerț și nici sosuri albe pe bază de lactate... nu prea am avut ce să încerc mai special.


La paragraful ăsta m-am blocat puțin, că-mi cam plouă în gură... waffe, gaufre sau gofră, spuneți-le pe ce limbă vreți, că tot cele mai delicioase sunt. Ca estetică îți iau ochii în vitrine cele cu ciocolată, înghețată, frișcă, fructe și alte minuni, dar adevărul e că și simple sunt foarte-foarte bune. Iar combinația de gofră caldă și înghețată nu e cea mai inspirată alegere când intenționezi să o mănânci din mers, vă zic eu... Da, sunt de neratat, sunt cu mult mai bune decât cele care se găsesc la noi în magazine.



Despre ciocolata belgiană știe toată lumea, au încercat-o majoritatea, n-am ce să mai spun în plus. Se găsesc și la noi unele sortimente, dar în mod evident acolo găsești de toate și pe toate drumurile - nici n-am apucat să încerc prea multe tipuri mai speciale, am și fost „ocupată” mai tare cu gofrele. Mi-a plăcut însă tot ce am încercat, inclusiv niște truffes delicioase, deși în mod normal nu sunt mare fană.


Dacă n-aveați niciun gând să vizitați Belgia prea curând, sper că v-am făcut să regândiți decizia (sau lipsa ei), iar dacă deja ați fost sau inteționați s-o faceți, sper că v-am dat câteva idei în plus.

Ați fost în Belgia? Ce v-ar plăcea să (mai) vizitați?

14 comentarii

  1. Super articol Ella, ma bucur pentru tine ca te plimbi, pe aici inca nu am ajuns, dar cine stie...pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, mă bucur că ți-a plăcut. Nu e timpul pierdut! :D

      Ștergere
  2. Am fost! Bruxelles, Brugge, Gent si Antwerpen, insa acum dupa ce am citit articolul tau, vreau tare in Dinant! Pozele sunt excelente! ��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o splendoare și Dinant, merită trecut pe wishlist. Mulțumesc frumos!

      Ștergere
  3. ce plimbare incantatoare am putut face cu tine! multumesc mult, nu am ajuns pana acum acolo, incantatoare fotografii ai facut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce mă bucur că ți-a plăcut plimbarea virtuală alături de mine și îți doresc să ajungi și tu cât mai curând. Mulțumesc frumos!

      Ștergere
  4. as merge acolo numai pentru dulciuri! ciocolata cred ca e dementiala, de la mama ei. observ multe cladiri impunatoare, mari, gotice. e o tara foarte frumoasa, mi-ar placea sa ajung pe acolo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte bună ciocolata, dar gofrele m-au dat gata pe mine, le cam duc dorul...
      Da, chiar e o țară frumoasă, cu multe orășele superbe.

      Ștergere
  5. Frumos articol! Super util pentru cine vrea sa ajunga pe acolo! Chiar e frumos, cred ca merita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Da, cel puțin pentru cineva pasionat de călătorii... Belgia are multe de oferit, mai ales raportat la suprafața mică a țării.

      Ștergere
  6. Și mi-ai facut o pofta de ducă. Mi=as dori sa am multi baniiiiiii si sa calatoresc nonstop sa vizitez toata lumea. Belgia este cu adevarat minunata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să văd toată lumea visez și eu. Am început de câțiva ani cu pași mai mici, după posibilitățile momentului (timp, bani, sănătate etc).
      Dacă sunteți dornici de călătorii active, de vizitat... eu aș recomanda să renunțați la vacanțele la all inclusive (la care am văzut că mai apelați), consumă resurse inutile, din punctul meu de vedere. Pe cont propriu ieși în general mult mai ieftin și ești liber să te plimbi cât și unde vrei.

      Ștergere
  7. You bring back lovely memories! Am ajuns si noi in Belgia (in vreo 2 dintre locurile despre care ai scris si tu) acum vreo 6 ani :). Tare mi-ai facut pofta de o noua excursie, si nu stiu cum sa zic, dar parca arata si mult mai frumos decat imi mai amintesc eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce mă bucur că am reușit să îți trezesc amintiri frumoase! În privința a cum arată... cred că mai contează și vremea frumoasă pe care am prins-o, poate pe o vreme mai mohorâră nu mai au același farmec.

      Ștergere