Ce mi-a plăcut în Brugge, Belgia

Am spus-o cu orice ocazie și o fac și de data asta - dintre toate orașele din Belgia în care am ajuns Gent e preferatul meu, mi-a plăcut mai mult decât mult mai faimosul Brugge, dar asta nu înseamnă că se exclud cumva unul pe altul, alții preferă Brugge, e vorba doar de niște preferințe personale care înclină mai mult într-o direcție sau alta. Ambele sunt frumoase și merită puse în fruntea listei cu orașe de văzut în Belgia, din punctul meu de vedere, iar deși Brugge e foarte aglomerat și cam turistic, pe de altă parte mi s-a părut cel mai colorat și fotogenic. S-au scris deja multe articole despre el, dar o să vi-l prezint și prin ochii mei.



Brugge de la înălțime - Belfort

E imposibil de ratat cel mai înalt turn din oraș, care tronează în Grote Markt, piață pe care n-o ratează niciun turist și totuși urcarea în turn nu pare chiar așa de populară. Am văzut rar fotografii de acolo prin social media și chiar mă uitam cât am stat la coadă că majoritatea care urcau erau localnici, ei având și acces gratuit dacă vin cu o dovadă a domiciliului în Brugge - îi vedeam la casă că doar arată un document, fără să plătească. Am așteptat ceva vreme la coadă pentru că nu permiteau accesul pe scări decât a unui număr limitat de persoane, însă a meritat cu prisosință așteptarea, la fel cum a meritat apoi și micul efort de a urca toate scările.

În ciuda faptului că priveliștea am admirat-o prin niște plase, o variantă mai puțin romantică decât dacă erau lăsate libere ferestrele, totuși e o măsură de siguranță de înțeles care nu m-a împiedicat atât de tare să admir în toate direcțiile priveliștea superbă asupra orașului. Mai greu puțin cu fotografiatul, dar m-am străduit, dovezi las mai jos. Cred că panorama de la înălțime mi-a plăcut cel mai mult în Brugge.












Căsuțele colorate din Grote Markt

Chiar dacă e o simplă înșiruire de clădiri colorate cu arhitectura tipică zonei, mie mi-au dat sezanția că am aterizat într-o carte de povești pentru copii, în care căsuțele sunt făcute din turtă dulce. Cred că nu sunt singura care am avut sentimentul ăsta, fiindcă aceste clădiri sunt deja faimoase, probabil că nu există alte clădiri mai fotografiate în Brugge decât ele. Poți să învinuiești pe cineva pentru asta? Fără să vreau am făcut și eu o grămadă de poze, prea sunt fotogenice.

Însă piața e în întregime frumoasă, am tot căscat ochii la toate detaliile clădirilor minunate din zonă. Este totodată și foarte aglomerat, am mers într-o zi de miercuri sperând să găsim orașul mai liber, dar nu prea a fost cazul, mai ales în Grote Markt, în plus era acolo și o piață cu legume, fructe și multe flori. ceea ce restrângea mult din spațiul de plimbare. În weekend bănuiesc că e liber, fără tarabe, probabil mai rămân doar standurile cu gofre și cartofi prăjiți.











Arhitectura, străduțele...

Ce farmec are vizita unui oraș medieval dacă nu o pornești în plimbări fără nicio țintă anume? Niciuna! Aș fi apreciat dacă exista mai mult spațiu pietonal, dar cred că mă învățasem eu cu binele de la Gent și Mechelen. Chiar dacă pe unele străzi (superbe, de altfel) trebuia să ne înghesuim cu multă lume pe niște trotoare înguste, tot am savurat plimbările de-a lungul clădirilor frumoase și colorate, unele în întregime, altele cu un strop de culoare pe ferestre și uși, încât nu mai conta puțină îmbulzeală.

Adevărul e că cea mai mare aglomerație am văzut-o tot pe străzile din apropiere de Grote Markt, mai departe de acolo erau tot mai libere străzile și cu o arhitectură la fel de frumoasă a clădirilor. Așa că s-ar putea aplica și-n cazul lui Brugge regula că îndepărtându-te de zonele turistice o să savurezi mai bine orașul. Trebuie să precizez că arhitectura clădirilor, deși în același stil în toată Flandra, mi s-a părut că are ceva diferit în fiecare oraș - detaliile fac diferența.











Parcul cu mori de vânt din Koeleweimolen

Cred că numele înseamnă chiar ceva cu moară (molen?), așa că probabil am făcut un pleonasm în subtitlu, mă scuzați. Mi-a plăcut la nebunie parcul ăsta în care localnicii se relaxau, citeau sau făceau exerciții. Mi-a plăcut așa de mult pentru că a fost singurul loc foarte liniștit din Brugge în care am ajuns, perfect să ne luăm și noi o mică doză de relaxare - am stat întinsă pe iarbă, la soare, în timp ce admiram vechile mori de vânt, am făcut fotografii și m-am bucurat de liniște. Tot prin apropiere am descoperit și o zonă de canale cu clădiri frumoase, unde era aceeași liniște, nici urmă de turiști.








Dacă aveți sentimentul că lipsește pe lista mea ceva din ceea ce înseamnă Brugge, s-ar putea să fie vorba de zona aia de canale superbe, cu clădirile construite pe apă, care tot circulă prin online și ar părea vreo emblemă a orașului. Eu am rămas cu impresia că e doar o porțiune mică cu adevărat mai specială, în rest sunt cam ce vedeți mai sus sau chiar mai neinteresante de atât. Sau poate n-am căutat noi suficient de bine, cine știe, cert e că ce am prezentat în articol mi se pare mai reprezentativ și mai interesant, în timp ce pentru zona de canale prefer Gent.

Aștept totuși să mă contraziceți, cu recomandări pentru o viitoare vizită, poate că ar merge de o plimbare cu barca și pe canalele din Brugge pentru a savura mai bine acea parte a orașului. Desigur, mai sunt și alte obiective de văzut, dar am considerat că într-o singură zi o să cunoaștem mai bine orașul „bântuind” mai mult pe străzi, fără grabă, așa că v-am prezentat orașul strict prin ochii mei, cu ceea ce mi-a plăcut mai mult în acest faimos oraș al Belgiei.

Centrul istoric din Brugge este înscris în patrimoniul cultural UNESCO.

Ați fost în Brugge? Ce alte locuri/activități recomandați?

Niciun comentariu